fbpx

Zašto da učite o poslovnoj primeni interneta? Upis druge generacije na Internet Akademiji.

Tokom jula meseca završavaju se predavanja prve generacije polaznika Internet Akademije, koja predstavlja sistem praktičnog sertifikovanog obrazovanja iz oblasti poslovne primene interneta. Internet Akademija predstavlja deo sistema neformalne profesionalne edukacije kompanije LINK group zajedno sa etabliranim programima  IT Akademije i Biznis Akademije.

Prethodne tekstove koje sam pisao o ovom programu edukacije možete pronaći ovde.

Internet Akademija predstavlja kombinaciju sistemske i praktične profesionalne edukacije za osposobljavanje na konkretnim poslovima iz oblasti e-poslovanja

Ako izuzmemo poznate probleme u formalnom sistemu obrazovanja sa neprilagođenošću programa edukacije sa realnim potrebama na tržištu rada, aktuelna ponuda besplatnih i plaćenih (onlajn) obuka, seminara i sl. obiluje mnoštvom ponuda edukacije iz različitih oblasti, uključujući i veliku ponudu različitih edukacija iz oblasti e-poslovanja (internet marketing, onlajn PR, e-trgovina, e-prodaja…).

Osnovna karakteristika odabira savremenih načina obrazovanja koja uključuju i internet je – Kako odrediti da li ćete određenim programom edukacije doći do privida znanja iz odabrane oblasti, ili ćete doći do praktičnih znanja koja ćete moći primeniti u malim i velikim projektima, kao i kasnije za oblasti koje ne postoje danas (npr. kako su osobe koje su se edukovale iz oblasti internet marketinga pre 2006. g. kvalitetno kasnije usvojile korišćenje društvenih medija). O ovoj tematici predlažem (preporučujem) da pročitate tekst “Šta je znanje danas: Samozvani stručnjaci i instant poznavaoci svega i svačega!“.

Na Internet Akademiji fokus obrazovanja je na praktičnim znanjima koja su potrebna za obavljanje veoma konkretnih traženih poslova iz oblasti interneta, ali pored praktičnih primera insistira se na aktuelnim teoretskim postavkama iz ovih oblasti koje daju odgovor na pitanje – Zašto je uopšte važno to nešto praktično što se kasnije objašnjava? (!)

Praksa pokazuje da kada učite neku oblast samo kroz odgovore na pitanja koja počinju sa Kako da…, kada se u toj oblasti počinju dešavati veće promene (što je karakteristika vremena u kojem živimo – možemo očekivati još više promena u svim oblastima u narednim godinama), ako ne poznajemo aktuelne osnovne principe iz tih oblasti, jednostavno ne radimo svoj posao više na najbolji način. Isto važi i za slučajeve kada hoćemo svoja znanja koja smo učili isključivo kroz praktičnu primenu na malim projektima – da isto primenimo na mnogo većim projektima.

Ljudima je jednostavno dosta zastarele i neprimenljive teorije iz formalnih sistema obrazovanja, pa su počeli da ignorišu savremenu i primenljivu teoriju koja je zasnovana na aktuelnoj praksi iz konkretnih oblasti.

Na Internet Akademiji insistiramo na sistemskim znanjima koja omogućuju da se obuhvate i promene koje se konstantno dešavaju u svim oblastima, ali i mogućnosti rada na velikim i skupim projektima iz svih oblasti poslovne primene interneta.

Poslovna primena interneta: Ne morate biti programer i dizajner (ne morate znati tehniku) da bi ste radili u oblasti e-poslovanja!

Bez obzira što ogromna većina osoba misli da i danas rad na internetu podrazumeva OBAVEZNO znanje tehnike (programiranja i/ili dizajna), to nije tako. Mi živimo u vreme (poslovne) primene tehnologije:

  • Ne morate biti programer da biste koristili kompjuter, mobilni telefon ili internet.
  • Ne morate znati programiranje i dizajn da biste vodili veb sajt ili e-prodavnicu.
  • U sve većem broju slučajeva ne treba vam znanje iz programiranja i dizajna da bi ste kreirali veb sajt ili e-prodavnicu (npr. blogovi koje kreirate preko www.wordpress.com sajta).
  • Ne morate znati programiranje i dizajn da biste radili poslove iz oblasti e-marketinga i ePR-a (u slučajevima potrebe, angažujete profesionalce iz ovih oblasti – biće vam zahvalni).

Ono što je potrebno da znate da biste uspešno radili poslove iz oblasti e-poslovanja:

  • Kako efikasno da iskoristite internet da biste saznali najbolju poslovnu praksu iz oblasti u kojima radite?
  • Kako da iz primera koje saznate, naučite, vidite (…) primenite naučeno u slučaju vašeg posla/kompanije?
  • Kako da procenjujete da li to što radite na vašem veb sajtu i van vašeg veb sajta (komunikacija) ima dovoljno poslovnog smisla ili ne?
  • Kako da naučite osnovne principe šta znači dobro urađen tehnički posao (npr. programiranje i dizajn) u kontekstu vaših poslovnih potreba?

Sasvim je normalno što većina osoba ne voli da radi nešto gde ne poznaje u detalje sve delove procesa svog rada – što na internetu u mnogim slučajevima uključuje tehnička znanja. Sasvim je u redu da se na nivou kratkih kurseva, video tutorijala (YT), ili sl. to nauči, ali je efikasnije da se nauče principi ocenjivanja tehničkih poslova.

Jedan od najčešćih komentara na sugestiju da se fokusiramo na poslovni aspekt, a ne na tehnički kod interneta jeste: “Nemam ja dovoljno para da angažujem programera/dizajnera – moram sam da naučim to.” Moj komentar na to: “A šta se dešava ako se fokusirate na isplativost onoga što radite i na činjenicu da ako dovoljno zarađujete, da vam nije problem da angažujete tehničara?

Na Internet Akademiji dobijate odgovore na ova pitanja i osposobljavate se da se fokusirate na poslovne aspekte odabranih segmenata e-poslovanja, ne na tehniku.

Konkretna znanja se uče kroz konkretne projekte!

Da bi se na najbolji mogući način iskoristio sistem profesionalne praktične edukacije kao što je Internet Akademija, neophodno je da polaznici odaberu jedan ili više konkretnih projekata (preporuka je odabrati jedan projekat – npr. posao koji već radite, ili želite da radite), na kojima će primenjivati znanja koja usvajaju na ovom programu.

Ispostavilo se da je često problem upravo u odabiru ovakvih projekata, jer projekat ne bi trebalo da bude fiktivan. Upravo iz tog razloga uskoro možete očekivati jedan video u kojem ću objasniti osnovne principe kako se bira onlajn projekat za usvajanje onlajn znanja, koji vam kasnije možda postane čak i posao…

 

U videu iznad predstavljen je primer konkretnog projekta (www.tender5.net) koji je nastao u sklopu IT Akademije pre nekoliko godina, a njegov autor Vladimir Arnautović je tokom ove školske godine na Internet Akademiji predstavio svoj primer razvoja sopstvenog posla i dolaska do investitora.

Šta se uči na Internet Akademiji?

Kroz veoma aktivan angažman aktuelnih polaznika Internet Akademije radimo na dodatnom unapređenju programa za sledeću generaciju polaznika, upravo sa fokusom na primenljivost i što lakše usvajanje obimnog gradiva ovih programa edukacije, koji su podeljeni u četiri smera sa osam poslovnih pozicija:

Preporučujem da dobro proučite linkovane stranice sa opisima poslovnih pozicija, jer je tamo na jednom mestu dobro objašnjeno šta se tačno dobija na pojedinim programima.

Važno je da napomenem da se puno pažnje posvećuje samom odabiru predavača za ovaj program edukacije – svi predavači imaju karakteristiku da imaju ozbiljna znanja i reference iz oblasti koje predaju, i da znaju kako da prenesu ta svoja znanja.

Nakon ovih studija može se polagati za više internacionalnih sertifikata, od kojih su najvažniji Chartered Institute of Marketing (CIM) Diploma in Digital Marketing i IQN Diploma in Marketing.

Detaljnije o ovom programu edukacije i o uslovima upisa nove generacije polaznika pročitajte na samom sajtu www.internet-academy.com.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.3/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -3 (from 5 votes)
Zašto da učite o poslovnoj primeni interneta? Upis druge generacije na Internet Akademiji., 2.3 out of 10 based on 7 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/06/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.