fbpx

Google RankBrain i SEO trendovi 2016. U otimizaciji za Gugl se ništa ne menja godinama?

U poslednjih 6 godina ne radim usluge iz oblasti optimizacije za pretraživače (SEO), ali za to vreme sam kreirao i učestvovao u nekoliko projekata koji su za jedan od efekata imali poboljšani rejting različitih sajtova u Gugl pretragama. Ako npr. na ovom blogu pogledate tekstove iz 2015. i 2014. godine, mogu vam samo reći da se slažem i danas sa napisanim u ovim tekstovima. Tekst “Kako sada biti prvi na Guglu? Ključne reči ili namera korisnika” iz 2013. g. važan je za shvatanje aktuelnog teksta koji je pred vama – priča o prepoznavanju namere korisnika preko Knowledge Graph algoritma, koji predstavlja uvod u priču o Google RankBrain sistemu softvera sa mogućnošću samostalnog učenja.

Da li informacije iz prethodnog pasusa pokazuju da se ipak ništa ne menja kod Gugla, kada su svi ti tekstovi i dalje aktuelni? Menja se dosta toga, ali se suština ne menja – Gugl želi da korisnicima da što kvalitetnije rezultate pretraživanja. U tom kontekstu sve više uspeva da izbaci one rezultate pretraživanja koje mnogi silom nameću u različitim pretraživačkim upitima (to je takozvani loš SEO)…

Kako da lako shvatite šta je dobar i loš SEO?

  1. Osobe koje rade loš SEO u svom govoru najviše koriste reči: “ključne reči”, “H tagovi”, “META tagovi”, “prvi na Guglu”, i sl.
  2. Osobe koje rade dobar SEO u razgovoru za optimizovanje neke veb stranice i celog veb sajta najviše se fokusiraju na sledeće:
    – “Šta je cilj posmatrane veb stranice i koje su namere korisnika u vezi sa tim ciljem?”
    – “Koliko je kvalitetno urađen sadržaj da bi se ostvario taj cilj stranice u odnosu na potrebe korisnika?”
    – “Koliko je jednostavno da korisnik uradi to što je zamislio na posmatranoj veb stranici?”
    – “Da li postoje specifična ponašanja korisnika kada istu akciju želi da uradi preko mobilnog telefona (Micro Moments – ovo ću možda posebno obraditi u nekom narednom periodu)”
    – …

U osnovi, pregledajte sajtove koji nude SEO usluge, i vidite šta tamo sve piše, a po mogućnosti pre odluke o kupovini ovih usluga pričajte sa osobama koje rade ovaj posao – zamolite ih da vam oblasne šta će raditi, kako će raditi, i što je najvažnije – zašto će to raditi.

Posledice loše urađene optimizacije za Gugl se obično ne vide brzo, ali kada se dese – obično je rešenje da pravite novi sajt na novom domenu…

Gugl tvrdi da je RankBrain treći najvažniji SEO faktor, pored sadržaja (reči) i linkova

Ako želite dobro da shvatite šta leži iza reči Google RankBrain, preporučujem da pre daljeg čitanja ovog teksta pročitate sledeće tekstove:

Ono što Gugl radi u poslednjih 6 godina ima za rezultat da se SEO radi po principu – kako da nešto uradim se ne radi, sve do momenta dok ne znate zašto to uopšte treba da radite. Znači, bez razumevanja strategije optimizacije za pretraživače, ne možete raditi SEO taktike.

U tom kontekstu treba posmatrati Gugl RankBrain:

  • Ovaj sistem inteligentnog softvera uči veze između raznorodnih (komplikovanih) tipova upita korisnika, kao i veze između postavke rezultata pretraživanja u odnosu na ovaj tip upita.
  • Gugl tvrdi da sve više koristi ovaj napredni softver u sve većem broju upita – da bi na što bolji način rangirao pojedinačne rezultate pretraživačkog upita.
  • Gugl RankBrain se koristi više ili manje u odnosu na tip upita, i u odnosu na još ko-zna-koliko drugih parametara. To znači da se koristi i u ovim krajevima, za različite vrste upita… Naročito za one vrste upita koji su važni samom Guglu (upiti koji Guglu donose najviše sredstava od oglašavanja).

Iz prethodnog proizilazi najvažniji nauk koji se može izvući iz delovanja RankBrain softvera:

Svaki upit za posmatran veb sajt/veb stranicu treba posebno proučavati, i ovim tipom reinženjeringa (KeyPhrase/Intent Discovery) bi trebalo da se dođe do strategije mogućnosti boljeg pozicioniranja (Opportunity Discovery) za različite tipove aktuelnih upita, koji bi za rezultat trebalo da imaju veb stranice posmatrane kompanije bolje pozicionirane za dobro odabrane upite korisnika Gugla.

Zaključak: Fokusirajte se na nameru korisnika, sadržaj kreiran za potrebe te namere korisnika, i kako će korisnik tu nameru jednostavno ostvariti!

Gugl funkcioniše u više ravni/dimenzija, i u odnosu na to rezultati upita su potpuno prilagođeni tim ravnima, odnosno potrebama korisnika Gugla:

  • Gugl procenjuje/ocenjuje autoritet pojedinačne veb stranice za pojedinačne upite u odnosu na vidljivost/interakciju oko te stranice na društvenim mrežama (Social Graph) – Aktuelnost.
  • Pored analize razumevanja sadržaja Gugl sve više zahteva i dodatne informacije o sadržaju (Structured Data), da bi ih bolje analizirao u odnosu na nameru korisnika (Knowledge Graph) – Relevantnost.
  • Bez obzira na zastarelost linkova kao metode određivanja relevantnosti sadržaja (Link Graph), u ovu analizu Gugl dodaje i analize pominjanja određenih izvora, kompanija, proizvoda i usluga na veb sajtovima koje Gugl doživljava kao relevantne (Link/Mention Graph).

Ove osnovne tri dimenzije posmatranja načina rada Gugla kombinuju se sa personalizovanim dimenzijama karakteristikama samog korisnika Gugla: Geografija/Zemlja/Mesto/Deo oblasti, Razvijenost države/industrije/SEO aktivnosti…, Jezik/Pismo upita, Prethodne pretrage korisnika…

Na to sve ide veći broj algoritama koji se odnose na filtriranje kvaliteta rezultata pretraživanja, od kojih je jedan (ali važan) pominjani RankBrain. U tom kontekstu sam i dao sliku, a ovde i link do Periodnog sistema elemenata SEO, čisto da steknete utisak o tim stotinama različitih parametara (signala) koje Gugl koristi za rangiranje pojedinačnih upita, koje ukljujuje ili ne u algoritam, u zavisnosti od mnogih drugih parametara!

Drugim, rečima, nemojte se opterećivati logikom kojom radi Gugl, opterećujte se time kako da korisnicima date vrednost koju oni traže!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Google RankBrain i SEO trendovi 2016. U otimizaciji za Gugl se ništa ne menja godinama?, 6.9 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/07/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.