fbpx

Megatrend: Industrial Internet, Internet of Everyting, Internet of Things

Veliki broj osoba u svetu koje prate na koji način Google definiše savremeni biznis se našao u čudu kada je objavljena vest da je Google kupio kompaniju Nest koja između ostalog kreira “pametne” termostate, za neverovatnih 3.2 milijarde dolara. Ovom kupovinom Gugl sebi polako otvara put na neverovatno tržište pod generalnim nazivom Internet of Things (IoT) koje je procenjeno (IDC) da će donositi godišnje prihode od 8.9 TRILIONA dolara do 2020. g. Radi se o svim mogućim vrstama uređaja koji su priključeni na internet za različite ljudske i industrijske potrebe, kojih će do 2020. g. biti preko 30 milijardi konektovano preko interneta.

Ovi uređaji se dele u više velikih kategorija:

O ovakvim uređajima se sve više priča, kao npr. vesti o uređajima Google Glass, Samsung Gear, Apple iWatch… Sa druge strane, projekti kao što je Scanadu uvode budućnost u oblast medicine, omogućujući jednostavne samostalne preglede i slanje medicinskih podataka doktoru pomoću pametnih telefona.

Oblast automatizovanih kuća i kućnih uređaja se takođe sve više razvija, i u ovom segmentu se između ostalih nalazi i kompanija Nest koju je kupio Google.

Kako je ovim oblastima nešto već pisano i kod nas, i kako će o ovim oblastima u narednim godinama biti puno toga napisano o ovoj veoma širokoj oblasti (pa i na ovom blogu), ovom prilikom bih stavio fokus na najveći segment “interneta svega” (internet of everything) – Industrijski internet.

Šta je Industrijski internet?

General Eletric (GE) je pre dve godine smislio termin Industrijski internet, i za te dve godine je od proizvoda iz te oblasti zaradio 290 miliona dolara. U oktobru mesecu prošle godine objavljena je informacija da se GE udružio sa kompanijama Intel i AT&T u cilju “osvajanja tržišta” pod nazivom Industrial Internet.

Šta između ostalog radi GE? Zamislite fabriku u kojoj se nalazi hiljade različitih senzora koji prate rad svih mašina. Ti senzori neprestano šalju veliku količinu podataka (Big Data) u kompjuterske sisteme koji se mogu nalaziti i na vebu (Cloud Computing), i na osnovu analize dobijenih podataka iz sistema predviđaju se kvarovi na uređajima pre nego što se oni dese (Predictive Analytics). Sada zamislite to isto na nivou predviđanja kvarova u avionima…

Industrijski internet se definiše kao oblast koja objedinjuje kompleksne idustrijske mašine sa različitim vrstama umreženih senzora i odgovarajućim softverskim rešenjima. Osnovu industrijskog interneta predstavljaju tzv. SCADA rešenja,  koja su u osnovi posebna vrsta kompjuterske kontrole industrijskih sistema (industrijska automatizacija), i koja objedinjuju kompleksnu kontrolu industrijskih mašina na različitim lokacijama, koje uključuju i velike udaljenosti između tih lokacija.

Industrijski internet i Srbija

web-scada-inview

Bez obzira što ovdašnja šira javnost uglavnom nije upoznata sa pojavom naprednih softverskih rešenja koja upravljaju veoma kompleksnim industrijskim sistemima na nivou analize velike količine podataka koje stvaraju ti sistemi, i kod nas postoji određeni broj kompanija koje uspešno osvajaju ovu oblast.

Jedna od kompanija koja za osnovu svog poslovanja ima oblast koja se od nedavno naziva industrijski internet je INDAS inženjering koja u Srbiji i inostranstvu uspešno implementira Web SCADA rešenja iz oblasti upravljanja vodama (npr. vodovodi i upravljanje otpadnim vodama) i upravljanja naftnim platformama i ostalim postrojenjima u ovoj industriji.

Web SCADA rešenja kompanije INDAS Inženjering objedinjuju praćenje svih željenih industrijskih procesa u nekoj kompaniji, bez obzira da li je poslovanje te kompanije na većem broju lokacija u jednoj državi ili većem broju država (primer su naftne bušotine internacionalnih kompanija kojima se upravlja jedinstveno preko jednog softverskog rešenja). Ovo softversko rešenje je zasnovano na veb tehnologijama i prilagođeno je različitim tipovima uređaja (slika iznad), a podaci koje generišu industrijski sistemi se nalaze u “oblaku” (Cloud). Web SCADA omogućuje različitim vrstama menadžera da u odnosu na svoju oblast rada prate adekvatne podatke o ponašanju industrisjkog sistema i reaguju kada je to potrebno. Top menadžeri i vlasnici kompanija imaju mogućnost da prate KPI celog poslovnog sistema, i sve ostale željene parametre potrebne za poslovno odlučivanje (analitička komponenta – Business Analytics).

Zaključak

U narednim godinama bićemo svedoci dramatičnog rasta primene različitih tehnologija koje su zasnovane na korišćenju sve inteligentnijih uređaja za ličnu upotrebu i upotrebu u industriji. Ovo je oblast gde postoje velike mogućnosti za nove poslove, nova tržišta i veliki broj radnih mesta. Možda i vaš posao uskoro uđe u domen neke od oblasti koja je u vezi sa uređajima priključenim na internet, a možda je sada vreme da se odlučite da uđete upravo u ovu veoma perspektivnu oblast…

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Megatrend: Industrial Internet, Internet of Everyting, Internet of Things, 5.8 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/01/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.