fbpx

XBMC (Kodi.tv) fenomen – U kom pravcu ide savremena televizija?

Različite osobe na veoma različite načine koriste svoje slobodno vreme, ali u poslednjih nekoliko decenija televizija je u celom svetu bila uglavnom najveći “potrošač” slobodnog vremena masa. Pojavom interneta potrošnja slobodnog vremena se manje ili više počela seliti u domen online okruženja, i sve sam češće u prilici da pričam sa osobama koje godinama nemaju televizor, ili nisu veoma dugo vremena gledali televiziju. Sa druge strane, dovoljno je biti neko vreme na tviteru u večernjim satima kada se vidi koliko osoba i dalje redovno prati TV program (npr. #tzlp Tviter fenomen), ili se neki bune zbog toga što ne mogu ništa interesantno da pronađu na TV-u bez obzira koliko TV stanica imali.

U poslednjih nekoliko godina i u ovim krajevima dolazi do razvoja TV servisa koji omogućuju gledanje TV programa kada vama odgovara, praćenja TV i filmskih kanala preko interneta i različitih vrsta mobilnih uređaja, a paralelno sa razvojem ovakvih potreba korisnika razvijaju se godinama različita rešenja koja objedinjuju potrebe za gledanjem TV-a, filmova, slušanja muzike, gledanja slika (…) kroz tzv. Media Centar softverska i hardverska rešenja.

Šta je XBMC (Kodi.tv)?

Bez obzira što određeni broj osoba već godinama koristi razna Media Centar rešenja na svojim kompjuterima i TV uređajima, to ne znači da je šira javnost dovoljno upoznata sa ovom pojavom, iz prostog razloga što je i danas potrebno određeno tehničko znanje da bi se jedno takvo rešenje potpuno prilagodilo potrebama pojedinačnih korisnika.

Već godinama najpopularnije rešenje Media Centra zove se XMBC (u 2014. servis je promenio ime u Kodi.tv) koje je nastalo pre više od deset godina, a od 2008. g. postoji na Windows platformi. U poslednjih godinu dana sve veći broj korisnika sa kvalitetnom internet konekcijom prelazi na XBMC, jer od poslednje verzije ovog softvera omogućeno je lakše gledanje TV programa uživo, a razvijeni su i softverski dodaci koji omogućuju lakše instaliranje najpopularnijih servisa za puštanje filmova, TV serija (sa sve titlovima), radio programa, muzike… Detaljno uputstvo za instaliranje XBMC-a u slikama možete videti ovde (preporuka je koristiti Wiki za korisnike koji se sreću prvi put sa ovim softverom).

XBMC je u osnovi platforma koja omogućuje da se na jednom mestu kreiraju različiti dodaci (plugins) za pregledanje različitih vrsta multimedijalnih sadržaja, što u praksi znači da je danas preko ovog sistema moguće gledati na desetine hiljada TV programa, serija, filmova, slušati hiljade radio stanica, muziku koju želite, uključujući i gledanje YouTube i Vimeo video materijala, različitih drugih specijalizovanih servisa kao što su Netflix, Hulu, itd., i to na svim popularnim operativnim sistemima. Sve ovo je dovelo do toga da ovaj servis u svetu koriste milioni osoba, a i u ovim krajevima je sve značajniji broj korisnika.

Značaj XBMC platforme se najjednostavnije može videti na primeru razvoja hardverskih rešenja koja za osnovu imaju primenu XBMC-a, kao što su jeftini Mini PC uređaji (cena od 20EUR na više) koji se trenutno veoma retko mogu naći u domaćim prodavnicama, jer ih obično online naručuju iz inostranstva osobe sa većim tehničkim znanjima. U toku ove i naredne godine može se očekivati “poplava” ovih jeftinih PC uređaja – najviše zbog početka masovnog korišćenja Media Centar rešenja kao što je XBMC.

Razvoj i prilagođavanje Media Centar servisa kao poslovna prilika

XMBC u osnovi predstavlja open source razvojno okruženje u kojem je moguće razviti servise prilagođene određenim ciljnim grupama korisnika koji konstantno traže neke nove servise. Interesantno je da iako je moguće kreirati različite vrste lokalizacija dodataka za ovaj servis, veoma je malo ovakvih dodataka za različite jezike, i u tom pogledu je najdalje otišla španska online zajednica koja kreira različite vrste prilagođenih servisa za španski jezik.

Što se tiče ovdašnjih jezika, i dalje je npr. potrebno samostalno kreirati liste Live TV stanica na ovim jezicima, iako bi i samim TV stanicama veoma odgovaralo da se njihov plugin pojavi na ovom servisu obzirom na stotine hiljada osoba iz ovih krajeva koji ga koriste.

Veoma je verovatno za pretpostaviti da će u 2014. i 2015. g. broj korisnika XBMC platforme iz ovih krajeva prerasti u milione, što bi trebalo da znači da je moguće privući značajan broj korisnika ako se kreiraju lokalizovani servisi u sklopu XBMC-a za ove krajeve…

Zašto sam siguran da će ogroman broj korisnika i iz ovih krajeva početi da koristi XBMC i slična Media Centar rešenja?

  • Media Centar rešenja ovog tipa predstavljaju besplatnu zamenu za Smart TV sisteme koji su sve popularniji.
  • Sve je veći broj osoba koje imaju stalnu internet konekciju velikih brzina.
  • Mogu se koristiti jeftiniji kompjuteri, TV uređaji i monitori za ovakve servise.
  • Sve je jednostavnije prilagođavanje ovakvih softvera za korišćenje osobama koje nemaju velika tehnička znanja.
  • Moguće je prilagođavanje XBMC i sličnih rešenja raznorodnim komercijalnim potrebama kompanija koje će to krenuti da koriste sve više, a uz komercijalno korišćenje ovih platformi krenuće i dodatno oglašavanje ovih mogućnosti.

Šta unose XBMC i slična Media Centar rešenja u budućnost Televizije?

Kako je Televizija i dalje najznačajniji potrošač slobodnog vremena savremene osobe, veoma je važno pratiti razvoj savremenih televizijskih sistema iz različitih razloga – razvoja medijske produkcije, softverskog razvoja u vezi sa multimedijalnim i interaktivnim sadržajima, razvoja komercijalnog angažmana korisnika televizije (promocija i prodaja tamo gde se nalazi puno potencijalnih korisnika), itd.

XBMC i srodna rešenja Media Centar servisa vidno će značajno napredovati u kontekstu porasta upotrebne vrednosti osobama sa manjim tehničkim znanjima. Velike kompanije koje žele primat na tržištu multimedijalnih i interaktivnih usluga su već krenule u “borbu” za ovaj tip korisnika, kao što je npr. Samsung kupio poznatu komercijalnu varijantu XBMC rerenjaBoxee.

Integracija softverskih rešenja i Televizije je odavno počela, ali u narednom periodu se očekuje velika borba različitih kompanija i softverskih rešenja za ovo neverovatno tržište multimedijalnih usluga koje ulazi u mainstream.

Klasično posmatranje televizije kao medija koji pušta linearno program po nekoj programskoj šemi u narednim godinama će ostati kao opcija, ali će sve veći broj osoba krenuti da gleda TV produkciju u vreme i na način kako to odgovara korisnicima, a ne televizijama.

Dovoljno je znati da u poslednih x godina YouTube jeste jedan od najposećenijih sajtova u svetu i kod nas – jer je “televizičan“. Ulaskom Media Centar i sličnih softverskih rešenja u široku upotrebu, TV produkcija ozbiljno ulazi u istu problematiku u kojoj se klasični sajtovi vesti nalaze godinama – kako privući korisnike da ne gledaju samo jednu veb stranicu ili samo jedan TV program, jer im je danas izbor toga šta će gledati i slušati – praktično beskonačan.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (22 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
XBMC (Kodi.tv) fenomen - U kom pravcu ide savremena televizija?, 7.5 out of 10 based on 22 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/01/2014, RSS

6 odgovora na XBMC (Kodi.tv) fenomen – U kom pravcu ide savremena televizija?

  1. Kimi says:

    Hulu daje 2 nedelje besplatno,pa ako neko oce da proba eto prilike..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • radoslava says:

      Sorry, currently our video library can only be watched from within the United States…tako da ništ od toga 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Robi says:

    Dosta je popularan i Raspberry Pi. Cijena oko 30€, a na ebay se kučišta pronađu za 7-8€

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. radoslava says:

    a i Netflix…Sorry, Netflix is not available in your country yet…tako da… ne znam gde da krenem 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. radoslava says:

    Ostaje dakle gledanje filmova (što je željena kategorija, trenutno) online, bez potrebe skidana filmova na računar.

    Ovo je neka bliska budućnost …hvala za sugestiju 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • radoslava says:

      Aaa, shvatila . Našla sam sve opcije 😀 Super je!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.