fbpx

OcistiLako.rs: Kako prilagoditi porodični biznis e-prodaji?

Za razliku od preovlađujućeg mišljenja da će ovdašnje ekonomije spasiti veliki investitori, realnost je da se nova radna mesta za veliki broj nezaposlenih nalaze u rastu malih i srednjih preduzeća, ili još preciznije – najveći potencijal za zapošljavanje u narednih deset godina nalazi se u porodičnim firmama! Podatak da su dve trećine svih privatnih kompanija u Engleskoj porodični biznis trebalo bi da dovoljno ilustruje važnost razvoja porodičnog preduzetništva u ovim krajevima.

Šta je realno potrebno da bi se napravila e-prodavnica? Primer Ocistilako.rs

Jedan od osnovnih razloga zašto su porodične kompanije toliko važne za razvoj ekonomije u nekoj državi je i glavna prednost ovih kompanija – to su u ogromnoj većini veoma stabilne kompanije. Ako je cela porodica zaposlena, radi se posao koji će sa velikom verovatnoćom omogućiti život ovoj porodici. Cilj nije da se porodica spektakularno obogati, već da se zarađuje dovoljno para za život.

Najveći problem porodičnog biznisa ima korena u njegovoj najvećoj prednosti – stabilnost posla se u praksi obično vezuje za teško usvajanje promena, što u velikom broju slučajeva ima veze sa otvaranjem mogućnosti online prodaje proizvoda i usluga, naročito u oblastima poslovanja koje se inače veoma sporo menjaju.

Na primeru porodične kompanije Olihem Plus i  njihove e-prodavnice OčistiLako.rs objasnio bih šta je sve potrebno u procesu kreiranja i vođenja e-prodaje učiniti da bi e-prodaja stvarno i postojala na vebu.

Kompanija Olihem Plus postoji sedamnaest godina u oblasti sredstava za održavanje kože i obuće, i dominatno je u poslu veleprodaje ovih proizvoda. Pre dve godine Oliver Ilić, inače IT stručnjak, preuzima od svoje majke direktorsku poziciju u firmi i odmah kreće u razvoj veb sajta OlihemPlus.rs kao primarno veleprodajne destinacije, i odmah nakon puštanja sajta kreće sa razvijanjem online maloprodaje sredstava za održavanje kože i obuće na lokaciji OcistiLako.rs. E-prodavnica postoji nešto više od godinu dana za koje je ostvarila porast prodaje od preko 100% u odnosu na početne rezultate e-prodaje. Takođe i osnovi veb sajt firme doprinosi svojoj osnovnoj ulozi u povećanju broja klijenata u B2B segmentu kompanije.

Izrada veb sajta nije problem, sve ostalo je problem!

Oliver sa svojim tehničkim znanjima je veoma brzo shvatio kako može besplatno da iskoristi Open Source CMS softver za izradu sajta i kasnije e-prodavnice, ali je veoma brzo nakon postavljanja sajta shvatio da je mnogo veći problem da dođe do toga koje sadržaje (tekstove i slike) da postavi na sajt, i kako da te sadržaje prilagodi vebu da bi bili vidljivi na pretraživačima i istovremeno interesantni za potencijalne klijente. Još veći problem je nastao kada je odlučio da napravi e-prodavnicu gde je potrebno imati slike i opise svih proizvoda  koje treba predstaviti u e-prodavnici.

Kako je oblast održavanja kože i obuće tradicionalna privredna grana, što u praksi znači da kompanije iz tog biznisa posluju isključivo tradicionalno, pa je i danas problem uvrstiti u taj tip poslovanja samo korišćenje kompjutera i e-mail komunikacije, a kamoli razmišljati o potrebama nekih e-prodavnica…

Renomirani Italijanski proizvođač “Tradigo Giovanni srl” sredstava za održavanje kože i obuće i vlasnik robnih marki: MASTER, GT, PODOS, ima svoje kataloge proizvoda koji su prilagođeni veleprodajnom biznisu, što u praksi podrazumeva kataloge bez slika i opisa proizvoda koji bi se na bilo koji način mogli upotrebiti za e-prodavnicu, a o samom veb sajtu sa dodatnim tekstovima i slikama za predstavljanje proizvoda da ne pričamo. To znači da je Oliver sam morao da prouči svaki pojedinačni proizvod za njihov opis i da se snađe kako da se oslikaju proizvodi.

Automatizacija procesa naručivanja i softversko upravljanje zalihama nije tema!

U većini privrednih grana narudžbine se i dalje obavljaju telefonom i slanjem faksova, pa je prelazak na e-mail naručivanje i dalje veliki napredak.

Kod kompanije Olihem Plus situacija je identična, ogroman broj klijenata ima zaposlene koji su vešti u telefonskom i faks naručivanju proizvoda i u ručnom vođenju potreba za naručivanjem i upravljanjem zalihama. To znači da uvođenje bilo kakvog softverskog rešenja (npr. B2B veb sajt) u procese narudžbine mora da ima “debele” razloge u značajnom povećanju prodaje da bi se opravdale očigledne uštede vremena provedenog u procesu naručivanja i upravljanje realnim stanjem zaliha.

Prethodno ne znači da inovacije poslovanja nisu potrebne, ali je važno napraviti računicu koliko je isplativo potrošiti vreme i novac za ovaj tip inovacija u odnosu na broj firmi koji će na kraju prihvatiti da posluje u uslovima na koje je potrebno dosta vremena prilagođavanja, a vlasnici tih firmi i dalje nemaju svest da su te “novotarije” uopšte potrebne (jer posao ide i bez tih “novosti”). Ovo je i odgovor na pitanje zašto u celom svetu samo 20% svih kompanija ima svoju online prodaju!

Online promocija malih kompanija – “Iskoristi sve što ti život pruža” i poziv na saradnju

I danas je savim aktuelno i finansijski opravdano koristiti klasične metode promocije na internetu kao što je angažman na forumima, pored sveprisuttnih društvenih mreža, kao i oglašavanje u poslovnim adresarima, pored plaćanja na Fejsbuku i Guglu. U poslednjih godinu dana Oliver je koristio sve dostupne metode efikasne promocije na internetu koje su mu i donele online poslovne rezultate koji nisu spektrakularni, ali pokazuju trend ozbiljnog rasta prodaje i u narednom periodu.

Oliver u narednom periodu planira da dodatno unapredi sadržaje na veb sajtu, da uvede blog i proširi svoj maloprodajni biznis uvođenjem novih online lokacija.

Kako postoji potreba za kreiranjem online sadržaja, Oliver poziva zainteresovane da mu se jave preko kontakt formulara na sajtu sa ponudom za kreiranje sadržaja za veleprodajni sajt i blog.

 

Parter ovog teksta je kompanija Olihem Plus

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 5 votes)
OcistiLako.rs: Kako prilagoditi porodični biznis e-prodaji?, 6.5 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 10/01/2014, RSS

12 odgovora na OcistiLako.rs: Kako prilagoditi porodični biznis e-prodaji?

  1. Boris says:

    Firma koja stavlja kontekstualne oglase na svoju prezentaciju nije nimalo ozbiljna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  2. Hvala na uočenom problemu, oglasi će biti uklonjeni još danas. Iskreno, nisam ih primetio, inače bih i sam isto napomenuo.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  3. Petar says:

    “U poslednjih godinu dana Oliver je koristio sve dostupne metode efikasne promocije na internetu koje su mu i donele online poslovne rezultate koji nisu spektrakularni, ali pokazuju trend ozbiljnog rasta prodaje i u narednom periodu.”

    Na Facebook stranici ima samo 50-tak lajkova. Nešto mi se čini da je plaćena promocija na Facebook-u izostala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Milica says:

    Porodični biznis je prava stvar i jedini spas za Srbiju, kamo sreće da je više ovakvih primera. Bravo za ideju! Olivere samo tako nastavite.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  5. Online promocija u ovom slučaju je rađena na takav način dasvakako ima mesta za unapređenja, što je upravo cilj u narednom periodu… Fokus ovog teksta na čestim problemima koji se u praksi dešavaju kada je potrebno kreirati online prodaju. Važno je fokusirati se na rešavanje poslovnih problema i problema kreiranja sadržaja, a ne na to kako će se napraviti sama e-prodavnica…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  6. Nikola says:

    Gospodine Varagiću, apsolutno podržavam porodični biznis ovakvog tipa, ali mislim da “ozbiljna” firma ne bi smela sebi da dopusti da ukrade deo logotipa od CMS-a koji još i besplatno koristi kao svoj online shop.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
    • Oliver says:

      Poštovani Nikola,
      Hvala Vam na dobronamernom komentaru vezano za logo, u izradi je novi logo prodavnice. Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu svojim sugestijama.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +5 (from 7 votes)
    • Kimi says:

      Ne volim da kritikujem tudje radove ali moram da se slozim sa Nikolom. I jedan i drugi logo su prilicno lose uradjeni. Mislim da je prvo to trebalo da se sredi pa tek onda krenuti u reklamne kampanje. Kada logo bude gotov slobodno javite i ja cu vrlo rado prokomentarisati. 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 2 votes)
  7. Smatram da je za svaki biznis potrebna i podrška u vidu web sajta i mogućnosti online kupovine (ukoliko je to izvodljivo). Još uvek postoji veliki broj firmi koje nemaju ni sajt, a o prodavnici da i ne govorimo. Veoma često se susrećem i sa firmama koje imaju čuvene besplatne sajtove, a važe za ozbiljne u svojoj branši. Ipak, mislim da se u slučaju ovog sajta prerano ušlo u njegovo promovisanje. Ako se pravi novi logo, čemu onda bilo kakva promocija pre završetka tog posla. Ovo je samo dobronamerna kritika, a što se tiče samog sajta i ideje, moja puna podrška! U kombinaciji sa Google i Facebook oglašavanjem, može da bude dobra priča.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  8. Ideja je dobra i prodavnica izgleda funkcionalno, ali mora još da se radi….Slažem se da je potrebno napraviti web sajt za ozbiljan posao, ali treba voditi računa o isplativosti (ako ga neko drugi pravi i održava) i vremenu potrebnom za izradu i održavanje (ako to radi neko iz firme). Ako nemaš vremena, sat-dva dnevno, da odvojiš na doradu sajta ili edukaciju o izrdi, promociji, analitici, link bildingu onda je bolje da ti neka ozbiljna firma uradi čitav posao (a onda se postavlja veliko pitanje o isplativosti jer prodavnicu ti niko neće napraviti za dž.). Ako se ipak odlučiš za varijantu uradi sam onda se otvara more problema….
    Kod porodičnih firmi to je ozbiljan problem jer za ozbiljan sajt nema sredstava ni garancija da će u budućnosti donositi profit pa se vlasnici odlučuju za varijantu uradi sam i upuštaju se u nepoznato….I sam sam prošao to i još uvijek nisam zadovoljan rezultatima, ali se nadam da će se trud na kraju isplatiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Duško Bralo says:

    I sam pokrećem on-line shop i znam kakvi se problemi javljaju. Najveći , po meni , je kako ostvariti naplatu za robu koju prodajete van Srbije. PP još ne prima uplate. Kako i kada prevazići ovaj problem? Verujem da se svaka online prodavnica ovde pre ili kasnije susreće sa tim. Ima li neko odgovor?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.