fbpx

Zašto su velike tehnološke kompanije neopravdano postale “vrhovni arbitar” slobode izražavanja?

Kako je došlo do toga da Tviter isključi nalog aktuelnog predsednika SAD?

U poslednjih deset godina velike tehnološke kompanije iz SAD, Kine i Rusije su postale u celom svetu najvažniji činilac zabave, ekonomije, mogućnosti informisanja, i političkog delovanja. Toliko velika koncentracija moći u samo nekoliko kompanija morala je da pokaže svoje posledice.

Kako ograničiti ogromnu moć velikih tehnoloških kompanija?

Poslednjih nekoliko godina različite države u svetu pokušavaju svojim zakonima da na različite načine ograniče ogromnu moć velikih tehnoloških kompanija na nivou uvećanja privatnosti korisnika, pokušajima kontrole algoritama onlajn platformi koji direktno utiču na mišljenja i stavove pojedinaca, uticanjem na lošu advertajzing praksu (npr. prodaja podataka miliona korisnika drugim organizacijama i kompanijama), uticanjem na štetne sadržaje koji se šire onlajn platformama, sprečavanje velikih tehnoloških kompanija da uništavaju svoju konkurenciju, i sl.

Rezultati ovih napora različitih država mogu se videti u polovičnim primenama različitih ograničenja na koje su primorane velike tehnološke kompanije poslednjih godina. Ovi problemi se svakodnevno mogu videti na primeru različitih manipulacija i dezinformacija u vezi sa koronom koje se i dalje šire onlajn platformama.

history-big-tech-and-democracy

Preporuka: Pročitajte tekst “Big tech threats: Making sense of the backlash against online platforms” o tome kako su velike tehnološke kompanije postale pretnja demokratiji u svetu.

Većina osoba u svetu ima veliko nepoverenje u najvažnije institucije društva, nauku i obrazovanje; a veliko poverenje u manipulacije i teorije zavera!

Jedan od najvažnijih razloga ogromnog nepoverenja u institucije društva i nauku jeste razvoj liberalnog kapitalizma u poslednjih 40 godina.

poverenje u kapitalizam

Kompanija Edelman preko 20 godina radi istraživanje “Barometar poverenja“, i prema podacima za 2020. godinu 56% ispitanih osoba iz celog sveta tvrdi da kapitalizam u sadašnjem obliku mnogo više šteti svetu u kojem živimo nego što ga čini boljim.  Do kraja januara 2021. g. pojaviće se rezultati novog istraživanja poverenja “Trust Barometer”.

Nepoverenje u institucije društva, svetska kriza nauke i kvaliteta obrazovanja su direktna posledica komercijalizacije svega, što je mantra liberalnog kapitalizma, uz uzdizanje površnosti. Već godinama vodeći ekonomisti pričaju o različitim rešenjima kako popraviti kapitalizam.

Preporuka: Pročitajte tekst “Davos 2020., Ekonomija po meri građana i veza sa Zapadnim Balkanom” na temu razlika između deoničarskog, državnog i kapitalizma po meri građana.

Najveći problem savremenog društva je lako širenje lažnih vesti, manipulacija i dezinformacija preko dominantnih onlajn platformi, a velike tehnološke kompanije nisu demokratske institucije da bi kvalitetno rešavale probleme slobode izražavanja.

Različite vrste nedemokratskih i ekstremističkih političkih organizacija koriste onlajn platforme za širenje svog uticaja putem različitih vrsta manipulacijama istinom i dezinformacijama. Usled nedostatka efikasnih mehanizama za borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, primoravanje tehnoloških kompanija da budu globalni “policajac”, došli smo do toga da ove kompanije postaju i sudija u slučaju da li je nešto sloboda govora ili govor mržnje, npr.

Preporuka: Pročitati tekstove “5 najvažnijih političkih pitanja u 21. veku. Da li će populizam konačno pobediti povratak poveranja u politiku i demokratiju?“, “Zašto je internet doneo svetsku krizu informisanja javnosti?

Rešenje problema velikih manipulacija i dezinformacija javnosti leži u postepenom porastu kvaliteta poverenja medija i institucija društva. 

Nažalost, postavlja se veliko pitanje da li se u ovakvim aktuelnim okolnostima ogromnog nepoverenja nešto tako može skoro desiti.

Preporuka: Pročitati tekstove “Vodič kroz dostupnost informacija, pametnjakoviće, dezinformacije i medijsku nepismenost“, “Zašto postoji problem manipulacije vestima i kako da mediji ponovo postanu relevantan izvor informisanja?” Dodatno, pročitajte tekstove na temu medijske pismenosti.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/01/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.