fbpx

Davos 2020., Ekonomija po meri građana i veza sa Zapadnim Balkanom

Kompanije koje isključivo motiviše povećanje profita u narednim godinama imaće sve više problema u svom poslu. To su kompanije koje ne vode računa o interesima svojih zaposlenih, interesima zajednica u kojima rade i u kojima prodaju svoje proizvode i usluge, .

Političari koji svoje države vode samo formalnom ekonomskom logikom u narednim godinama će doživeti debakl. To su populisti koji ne vode računa o životnoj sredini i zdravlju građana, zbog ne razumevanja šta realno donosi “Industrija 4.0” i “Cirkularna ekonomija” u kontekstu interesa građana.

Ekonomija posle 2020. u fokusu ima interes građana ispred profita kompanija – Primer Eko-dizajn direktiva EU

Evropska Komisija je nedavno donela Eko-dizajn direktivu, prema kojoj će kompanije koje proizvode različite vrste elektronskih uređaja (npr. veš mašine, sudopere, televizore i sl.) biti u obavezi da učine lako dostupnim mogućnost popravke tih uređaja zbog produžavanja njihovog radnog veka. Na ovaj način je projektovano da se u narednim godinama smanji emisija CO2 za 46 miliona tona u EU.

Ova mera predstavlja praktičnu primenu principa cirkularne ekonomije u praksi, gde se kompanije primoravaju da u svoje poslovne modele uvrste mogućnost recikliranja uređaja i produžavanja njihovog radnog veka, sprečavajući poslovne modele koji ubrzavaju kreiranje elektronskog otpada čestom kupovinom novih uređaja.

Davos Manifest 2020 i Kapitalizam po meri građana

Nakon “gromoglasnog” formalnog prihvatanja principa “Industrije 4.0” od strane velikog broja kompanija i Država – nije se desilo ništa! Razlog za to su promene koje će se dešavati u narednim godinama, a koje menjaju osnovne principe vođenja kompanija i država (Governance for Sustainability).

U tom kontekstu za predstojeći Svetski Ekonomski Forum u Davosu krajem januara ove godine, osnivač ovog Foruma Klaus Švab (tvorac termina Industrija 4.0) je početkom decembra prošle godine  objavio Davos Manifest 2020., koji objašnjava svrhu kompanija i Država posle 2020., i način njihovog vođenja u Industriji 4.0. Davos Manifest će biti osnovna tema narednog Foruma u Davosu, odnosno odgovor na pitanje kako Kapitalizam učiniti više prema meri građana.

Ogromna većina građana u svetu danas živi u nekom obliku Kapitalizma. Deoničarski Kapitalizam kompanija maksimizira profit po svaku cenu. Državni Kapitalizam stvara zavisnost građana od Države i političara.

Rešenje je Kapitalizam po meri građana.

Sve veći broj kompanija i najrazvijenijih država uviđa da svojim kratkoročnim ciljevima utiču na generacije koje dolaze. Pitanje koje će se rešavati narednih godina je – kako pomiriti interes građana sa interesom kompanija i država, vodeći računa o dugoročnim interesima generacija koje dolaze i interesima planete u celini.

U narednim godinama, ekonomski razvoj kompanija i država imaće u fokusu neke od sledećih ciljeva:

  • Kako danas dugoročno rešavati aktuelne društvene probleme i probleme životne sredine?
  • Kako da sve više kompanija uvidi svoj dugoročni uspeh u povezivanju interesa svojih zaposlenih, lokalnih zajednica, svojih kupaca i dobavljača?
  • Kako uspeh kompanija i vođenja država tesno vezati sa “radikalnu transparentnost” i nultu toleranciju na korupciju?
  • Na koji način rešiti problem preraspodele vrednosti rada u odnosu na njegovu cenu?
  • Na koji način demontirati populističke politike, razotkriti lažne vesti, povratiti ugled nauke i medija?
  • Kako nametnuti realno važne teme za poboljšanje života građana, i staviti ih u realan kontekst ispred interesa kompanija i političara (država)?

Danas možda ovakvi ciljevi ne deluju realno, ali npr. generacije koje dolaze već danas biraju da li će kupovati proizvode i usluge od kompanija koje eksploatišu svoje zaposlene ili ne vode računa o životnoj sredini.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/01/2020, RSS

Komentari su zatvoreni.