fbpx

Uzroci velike političke polarizacije: Klasični mediji, onlajn mediji, društvene mreže?

Sa jedne strane veliki broj osoba ima problem sa slobodnim kretanjem migranata, dok istim osobama sa druge strane ne smeta činjenica da se sopstvena rodbina i prijatelji otisnu u svet za boljim životom.

Živimo u vreme u kojem sa jedne strane imamo ponovni uspon popularnosti ekstremne desnice, dok sa druge strane liberalne ideje imaju sve veći problem da opstanu u svakodnevnom životu.

Šta je uzrok sve većoj političkoj polarizaciji društva u sve većem broju država, i koliko različite vrste medija doprinose toj polarizaciji?

Za potrebe ovog teksta preuzeti su podaci iz nekoliko istraživanja u SAD o različitoj percepciji prioriteta u životu i radu od strane konzervativnih i liberalnih amerikanaca, i njihova percepcija medijskog izveštavanja:

Na osnovu uvida u ove podatke može se lako povući paralela sa političkom polarizacijom u ovim krajevima.

Na gornjoj slici je prikazan “oblak deljenja” vesti preko Tvitera za vreme kampanje za izbore 2016. g. u SAD.

Politička polarizacija se nije desila nedavno, ona je posledica velikih razlika u pogledima na život

Kada se pogleda kako osobe u SAD, u zavisnosti od toga koliko su liberalni ili konzervativni, posmatraju život u blikoj zajednici u odnosu na vrednosti koje su njima važne, naročito kada se pogleda koliko kojoj grupi smetaju etnički različite zajednice, vide se uzroci zašto npr. u konzervativnim zajednicama postoji problem sa percepcijom migranata.

liberali-konzervativci

Kada se pogleda poređenje u odnosu na život u blizini šire familije, u odnosu na blizinu veoma kvalitetnih škola, pozorišta, muzeja i sl, vidi se da konzervativci u SAD dominantno preferiraju život u blizini šire familije, u odnosu na blizinu kvalitetnih škola, pozorišta, muzeja – kada se ovi podaci uporede sa podacima za dominantno liberalne osobe.

liberali-konzervativci2

Stavovi stanovništva o medijima su direktna posledica nepoverenja u medije koji propagiraju drugačije životne stilove

Kada se pogleda primer deljenja vesti za vreme kampanje za prethodne predsedničke izbore u SAD, vidi se drastična razlika u dominantnim izvorima vesti u odnosu na stepen konzervativnosti ili liberalnosti stanovništva.

retviti tramp-clinton

Kada se pogledaju stavovi o lažnim vestima, na prvi pogled podržavaoci svih političkih opcija počeli su da menjaju ponašanje oko konzumacije vesti zbog lažnih vesti, ali se vidi veće nepoverenje konzervativaca u slučaju izvora za koje ustanove da su vesti lažne u odnosu na liberalnije korisnike, kao i veći obim generalnog smanjivanja broja konzumiranih vesti.

media fake news

Verovanje u lažne vesti bliske konzervativnim životnim stavovima je posledica prethodnog favorizovanja liberala od strane mainstram (liberalnih) medija

Većina najozbiljnijih i najrelevantnijih medija u celom svetu su mediji koji su bliskiji liberalnijim pogledima na život i svet. Za vreme vladavine dominantno liberalinijih političara, ovi mediji su se “manje žustro” bavili problemima ovih političara, i dominantno liberalnih Vlada, nego što je to slučaj nakon dolaska na vlast konzervativnijih političara i konzervativnijih Vlada.

Ovaj podatak predstavlja osnovu za degradaciju uloge liberalnih medija pod vladavinom konzervativnijih vlasti, jer podržavaoci konzervativnih političara optužuju te medije da nisu bili toliko oštri za vreme liberalnih vladalaca, i da je to razlog zašto nisu dovoljno relevantni da “napadaju” konzervativne političare.

Iz tog razloga, nedostatak “pozitivnih” konzervativnih vesti iz prošlosti predstavlja dobar izgovor da se sada veruje u neke lažne vesti koje “dobro zvuče”, jer ih nije bilo dovoljno ranije. Kako su liberalni mediji blagonaklono gledali u liberelne vlasti, tako sada konzervativni ne gledaju negativno pojavu lažnih vesti koje su u vezi sa konzervativncima.

Posao relevantnih medija u 2020tim godinama je smanjivanje političke polarizacije!

Svi mediji koji žele da budu relevantni većem procentu stanovništva moraće da u svom radu vode računa o različitim političkim stavovima stanovništva, kao i o razlozima zašto postoje te razlike.

Rešenje problema relevantnosti medija i novinarstva: Postepeni prelazak ka kvalitativnim medijima i odgovornom (balansiranom) novinarstvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/02/2020, RSS

Komentari su zatvoreni.