fbpx

Korišćenje Tvitera u poslovne svrhe 2016.

Sve je veći broj kompanija koje sada već godinama koriste različite društvene mreže. To bi trebalo da ima za posledicu da nadležni u tim kompanijama za onlajn komunikaciju sada znaju na kojim društvenim mrežama imaju veće poslovne efekte.

Na žalost, ispostavilo se da najveći broj kompanija i dalje ne koriste dovoljno i na adekvatan način alate kao što je Google Analytics, jer kada se prate konverzije – dobija se realna slika efekata različitih tipova kanala onlajn komunikacije. Konverzija ne mora da bude samo prodaja sa sajta – to može da bude broj preuzimanja dokumenata, prijave na email listu, popunjavanje formulara…

Return of Effort (ROE) – Efekti u odnosu na potrošnju vremena/truda po kanalu komunikacije

Veliki broj kanala komunikacije definitivno bi trebalo da u kompanijama omogućuje isprobavanje (testiranje) raznorodnih efekata, ali na kraju ipak treba usmeriti pažnju i trud na one kanale komunikacije koji donose najveće efekte. Pre više od pet godina napisao sam tekst na temu ROE – Koliko korisno trošimo vreme na društvenim medijima?, koji upravo objašnjava način određivanja organizacije vremena u odnosu na efekte pojedinačnog kanala komunikacije.

Podaci o efektima potrošnje vremena po kanalima komunikacije se razlikuju za svaki pojedinačni posao, ali zajednička karakteristika svih ovih istraživanja jeste – nemojte trošiti vreme na kanale komunikacije koji su sada “fensi”, ali vam ne donose nikakve efekte.

Tema Tviter: Za čega služi i koliko donosi – danas?

Tviter je specifična društvena mreža od momenta kada se pojavio – Ljudima pruža mogućnost brzog informisanja. Ali, vreme zastarevanja jednog tvita je i dalje veoma malo – ako za 15 minuta ne dobijete neku reakciju (odgovor, retvit), veoma je velika verovatnoća da će taj tvit otići u istoriju vez ikakvih efekata:

  • Što pojedinačni nalog ima manje pratilaca, smanjuje se verovatnoća da će pojedinačni tvit videti veći broj osoba.
  • Veliki broj pratilaca ne znači da će svi oni videti tvit – prosečan broj pregleda tvita koji uključuje i reakcije je ispod 5% od broja pratilaca.
  • Tviter ima najbolje efekte u oblasti odnosa sa medijima (uključujući i vidljive korisnike društvenih mreža), kao i u oblasti korisničkog servisa – ali dominantno za organizacije kojima inače nije problem da privuku medije (i korisnike tvitera sa većim brojem pratilaca).
  • Kao što se iz gornje slike može videti, Tviter može donositi prodaju, ali je to slučaj u veoma malom broju oblasti.

U Srbiji Tviter je posebno interesantan jer postoji priličan broj osoba koji ga redovno koristi. Iz tog razloga, potrebno je posebnu pažnju posvetiti testiranju ovog kanala komunikacije.

U razgovorima sa predstavnicima sve većeg broja kompanija u poslednje vreme, dobio sam informaciju da posle višegodišnjeg intenzivnog korišćenja Tvitera od strane ovih kompanija, ovaj kanal komunikacije jednostavno ne donosi očekivane efekte (ni u marketing, ni u PR smislu) za trud koji se troši njegovim korišćenjem.

Da stvar bude dramatičnija, u ne-malom broju slučajeva, pojedinačne kompanije stvaraju sebi dodatne komunikacione probleme objavljivanjem svojih statusa, jer doživljavaju besmislene napade od strane raznorodnih “hejtera” ili “botova” – osobe sa malim brojem pratilaca, koji uglavnom imaju negativna mišljenja o svemu…

Ako vam se desi prethodni slučaj: Kada posle višemesečnog korišćenja određenog kanala komunikacije (u ovom slučaju Tvitera) izračunate pozitivne efekte tog korišćenja, u odnosu na negativno efekte – i negativni efekti preovladaju… Na koji način tada koristiti takav kanal komunikacije?

Naravoučenije:

  • Svakako treba pratiti šta se dešava na različitim kanalima online komunikacije u vezi sa kompanijom. To ne znači da svaki kanal onlajn komunikacije treba podjednako koristiti…
  • Ako je neki kanal komunikacije popularan, to ne znači da mora i biti koristan vašoj kompaniji – što treba veoma detaljno (kvalitetno) proveriti. U ovakvim slučajevima je najbolje angažovati agenciju koja kvalitetno radi na tom kanalu komunikacije (tražite da vam prikažu efekte koje su postigli za sebe i svoje klijente na tom kanalu komunikacije).
  • Tviter je veoma specifičan kanal komunikacije, i treba dobro proveriti koliko je vremena isplativo trošiti korišćenjem ovog kanala komunikacije u odnosu na efekte koje taj kanal komunikacije daje vašoj kompaniji…
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 7 votes)
Korišćenje Tvitera u poslovne svrhe 2016., 6.0 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/12/2015, RSS

2 odgovora na Korišćenje Tvitera u poslovne svrhe 2016.

  1. Kostic Boban says:

    Ovo je tačno mnogo bolje efekte reklamiranja možete postići putem face ili SEM reklame

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. “Kada posle višemesečnog korišćenja određenog kanala komunikacije (u ovom slučaju Tvitera) izračunate pozitivne efekte tog korišćenja, u odnosu na negativno efekte – i negativni efekti preovladaju… Na koji način tada koristiti takav kanal komunikacije?”

    Odlično pitanje.

    Ono što sam primetio primetio kod FB u odnosu na ostale društvene mreže, pa i Tviter, je to da pokušava da “apsorbuje” internet. Ima par ozbiljnih tekstova o tome. Počeo je sa slikama, sada sa video klipovima, messengeri pa Instant artikli. A novac će biti tamo gde su sadržaji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.