fbpx

Online media monitoring ili Internet press clipping

Sve veći broj firmi ulaže sve više vremena i sredstava (a i “vreme je novac”) u bolje pozicioniranje svoje firme i njenih proizvoda/usluga na tržištu (uprošćeno – brending). U ovom kontekstu, PR pojedinci, PR službe ili PR agencije kreiraju Pres kliping servis (u praksi se koristi veći broj termina: Press Clipping, Media Clipping, News Clipping, Press kliping, News monitoring, Media monitoring, Press monitoring, PR objava, Press objava, medijska objava…) kao jednu od osnovnih usluga, koja praktično objedinjuje praćenje šta mediji objavljuju o kompaniji/organizaciji, kao i eventualno samu evaluaciju efekata posmatranih objava (saopštenja za javnost). Razlog zašto je pres kliping jedna od osnovnih PR usluga jeste da “postojiš, ako si prisutan u medijima”.

Online media monitoring

Internet (web) u ovim krajevim ima definitivno sve veći uticaj sa aspekta korišćenja, naročito u poslovne svrhe. Prema nekim nezvaničnim procenama, preko 90 odsto osoba koje donose neke odluke koje su bitne za firmu (tzv. decision maker-i/donosioci odluka), veoma intenzivno koristi Internet u poslovanju (ako ne oni direktno, onda njihove sekretarice).

Sa druge strane, sve je više domaćih online media koji nemaju pandan u realnom svetu, kao i sve intenzivnija korišćenje društvenih media (social media) kao što su socijalne mreže (MySpace, FaceBook, Linkedin, Furka.com, MyExit.org…), forumi (Burek, ES, MyCity…), blogovi, itd. Veliki broj domaćih kompanija/organizacija potpuno je neobavešten o tome da li neko na Internetu pominje njihovu firmu u pozitivnom ili negativnom kontekstu. Praktično, oblast upravljanja reputacijom odavno ima svoj produžetak i na Internetu kao zasebnom kanalu poslovne komunikacije, koji ima svoja specifična pravila. Takođe, online media monitoring omogućuje transparentno praćenje broja online objava neke vesti na različitim Internet medijima.

U Srbiji trenutno ima manje od pet PR agencija koje u sklopu svoje Press Clipping usluge prate i određeni broj online media. Razlog za to je jednostavan – potrebno je poznavati kako funkcioniše Net okruženje, kako odrediti koje medije uopšte pratiti, tj. koliko je koji online medium relevantan ili ne. Sa druge strane, PR agencije u ogromnoj većini nisu i dalje voljne da se puno “petljaju” sa “nekontrolisanim” sistemima interaktivne (dvosmerne) komunikacije (što je karakteristika svih socijalnih medija), jer je mnogo manje odgovorno i jednostavnije samo slati određena saopštenja, pokušati da ta saopštenja u što manje izmenjenom obliku “prođu” u određenom mediju (može i na Internetu), što ima za posledicu da je relativno komplikovano (uzima puno vremena) i pratiti reakcije na neki objavljeni tekst (ili zadatu temu) tamo nekog blogera, teme na forumu, ili prepirke na socijalnoj mreži.

Kako su online mediji i u Srbiji (ali i u regionu) sve moćniji, ova situacija se svakako menja. U tom kontekstu, sledi osvrt na načine kako pratiti Internet medije.

Praćenje Internet media

Prvo pitanje koje se postavlja kod praćenja šta sve o vašoj firmi objavljuje neko na Internetu je – šta uopšte pratiti?
Najjednostavniji odgovor jeste – trebalo bi pratiti sve što je u vezi sa vašom firmom, od samog imena, preko proizvoda, usluga, ili nečeg drugog što može biti vezano za firmu (isto kao i kod klasičnog press clipping servisa). Zahtevnije jeste praćenje objava u samoj industriji i praćenje (najzačajnije) konkurencije.

Drugo pitanje bi trebalo da bude – gde pratiti?
Potrebno je napraviti listu određenih online media i servisa koji su dovoljno relevantni (vidljivi) da pozitivna ili negativna informacija u vezi sa vašom firmom može proizvesti veći (pozitivan ili negativan) efekat u široj ciljanoj javnosti. Ako se radi o sajtu ili servisu koji ima malu posećenosti, a objavljena informacija praktično nije vidljiva na pretraživačima, ili drugim uticajnim servisima koji prenose sadržaje sa drugih sajtova, takve Web lokacije nisu dovoljno relevantne da bi bile praćene (bar u početnim varijantama kreiranja lista online media).

Treće pitanje koje se postavlja kod monitoringa online medija jeste – kako pratiti?
Postoji veći broj servisa i pratećih tehnologija koje omogućuju relativno lako praćenje velikog broja media sa jednog mesta (kao npr. servis Netvibes.com), ali za praćenje kompletne liste online medija teško se sa jednim servisom mogu pratiti svi online mediji.

Sledeće pitanje jeste kako ocenjivati pronađene objave o firmi?
Praktično, koristi se ista metodologija kao i kod press clipping servisa, od jednostavne – gde se ocenjuje da li je firma/proizvod/usluga pomenuta u pozitivnom, negativnom ili neutralnom kontekstu; do složene, koja uključuje desetine različith parametara evaluacije konteksta pominjanja firme u objavljenom sadržaju.

Poslednje pitanje jeste – kako odrediti uticaj objave?
Ovde dolazi do izražaja poznavanje načina funkcionisanja online okruženja, odnosno na koje načine se može odrediti koliki potencijalni pozitivni ili negativni uticaj može imati konkretni sadržaj gde se pominje firma/proizvod/usluga. Najjednostavniji način jeste provera na pretraživačima.

Profesionalne usluge ovog tipa (online media monitoring & reputation management), pored sveobuhvatnog praćenja velikog broja online izvora, omogućuju i relativizovanje negativnih objava.

U sledećem članku na ovu temu biće naveden određeni broj besplatnih tehnika i alata za online monitoring objava o kompanijama/organizacijama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Online media monitoring ili Internet press clipping, 4.3 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/02/2008, RSS

1 odgovor na Online media monitoring ili Internet press clipping

 1. Ova usluga je veoma lepo prihvacena medju klijentima agencije za odnose sa javnoscu McCann Erickson Public Relations u kojoj radim kao direktor E-PR sektora. Cesto je to prva usluga iz oblasti online PR-a koju koriste, posebno kada su krizne situacije u toku ili u najavi.
  Po tome se ne razlikujemo od sveta. Pre par dana sam u Budimpesti upoznao Karen Salema, koleginicu iz njujorske centrale Weber Shandwicka http://www.webershandwick.com cijem lancu pripadamo. Ona je Vice President, Interactive Social & Emerging Media. Na treningu su nam predstavili Radian6, http://www.radian6.com, alat za pracenje i ocenu objava na blogovima kreiran prema potrebama PR profesionalaca a slozili smo se da je monitoring obicno prva stvar koja interesuje klijente kada je internet u pitanju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.