fbpx

Zašto je online ekspozitura Societe Generale Banke važna za razvoj (e)poslovanja u Srbiji?

Polako ali sigurno počinjem da dobijam alergiju na čekanja u bankama zbog usluga za koje je potrebno doći u neku od filijala. Takođe, neprilagođenost radnog vremena banaka i teško prilagođavanje svojih usluga potrebama zaposlenih osoba su po meni najveći problemi ovdašnjeg bankarstva.

Ali, stvari u ovom sektoru počinju da se menjaju…

Nedavno otvaranje onlajn ekspoziture Societe Generale banke u Srbiji donosi neke “nove vetrove” u tradicionalni način doživljavanja banaka i bankarskih usluga u Srbiji:

  • Određeni broj klasičnih bankarskih usluga za koje je do sada bilo obavezno dolaziti u banku – mogu se potpuno online završiti preko e-banking aplikacije ove banke.
  • Produženo radno vreme onlajn ekspoziture prilagođeno potrebama savremenog društva
  • Korišćenje savremene tehnologije za video podršku sa finansijskim savetnikom tokom (produženog) radnog vremena onlajn ekspoziture.

Elektronski potpis i digitalni sertifikat kao osnova razvoja e-banking usluga u Srbiji

Najvažniji segment novog skupa usluga e-banking aplikacije Societe Generale banke pod nazivom “onlajn ekspozitura” jeste novina kojom se građanima omogućava da više zaista ne moraju da odlaze do banke – uvođenjem upotrebe digitalnog potpisa korišćenjem kvalifikovanog digitalnog sertifikata. Time je moguće npr. poručiti i dobiti keš kredit bez fizičkog potpisivanja ugovora, otvoriti štedni račun i dobiti “dozvoljeni minus” potpuno online, kao dodatak standardnim uslugama elektronskog bankarstva.

Za sada je moguće koristiti usluge digitalne ekspoziture na klasičnim kompjuterima i laptopovima, obzirom da sertifikovane organizacije za izdavanje digitalnih sertifikata za elektronski potpis još nisu ponudile digitalne sertifikate prilagođene mobilnim platformama. Societe Generale banka svojim klijentima nudi mogućnost besplatne nabavke kvalifikovanog digitalnog sertifikata na USB stiku do 31. 12. 2015. godine.

Zakonski okvir za uvođenje elektronskog potpisa u Srbiji postoji nekoliko godina, a lansiranje usluge elektronske ekspoziture Societe Generale banke praktično uvodi ovu preko potrebnu praksu u bankarski sektor Srbije.

Radno vreme onlajn ekspoziture do 22:00

Promene u navikama života i rada u poslednjih 15 godina dovele su do toga da većina stanovništva ima vremena da obavlja različite poslove van škole i radnog mesta tek nakon 17:00, što je i kraj radnog vremena za većinu banaka.

Čak i kada ne moramo da odemo u banku radi potpisivanja nekog dokumenta, često je potrebno da svratimo u obližnju ekspozituru da bismo se savetovali sa bankarom. Video veza sa finansijskim savetnikom i produženje radnog vremena digitalne ekspoziture do 22:00 možda nekome ne deluju nešto posebno – ali u našim uslovima to je veliki iskorak u pravcu približavanja bankarskih usluga realnim potreba savremenog čoveka.

Kako u praksi funkcioniše digitalna ekspozitura Societe Generale banke možete videti i probati preko ovog linka (izuzev video razgovora sa bankarom).

Masovna upotreba digitalnog sertifikata kao važan segment razvoja e-poslovanja u Srbiji

Do sada je u najboljoj ponudi banaka u Srbiji bilo moguće poručiti kredit online, ali na kraju je ipak bilo neophodno otići do ekspoziture da bi se potpisao ugovor, ili makar sačekati kurira koji bi ugovor doneo na potpisivanje klijentu na datu adresu. Societe Generale svojom inovacijom potpuno isključuje ovaj korak, koji je ostao kao tekovina iz 19. veka.

Ovaj proboj mejnstrim upotrebe digitalnog potpisa u bankarstvu je zaista važan korak ka daljem unapređenju e-poslovanja u Srbiji, kao i zagovaranje za usvajanje “digital-friendly” regulative i povećanju standarda informatičke pismenosti građana, na čemu je Societe Generale banka angažovana kroz aktivnosti Udruženja banaka Srbije.

Ima još puno segmenta klasičnog bankarstva koje je potrebno značajno unaprediti u Srbiji, a iskorak Societe Generale banke je dobar putokaz svima u u ovom sektoru.

Partner ovog teksta je Societe Generale banka Srbija.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Zašto je online ekspozitura Societe Generale Banke važna za razvoj (e)poslovanja u Srbiji?, 9.1 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/12/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.