fbpx

Kako do značajno boljih poslovnih rezultata na internetu (Video)?

Pre nekoliko meseci gostovao sam na podkastu Stepenicama Uspeha, i prošlo je dovoljno vremena da mogu slobodno reći kako je ovo jedan od mojih najboljih intervjua koji se mogu pronaći onlajn.

Ako želite da saznate koji je to posao koji radim sa klijentima, i na koji način razmišljam o problemima i rešenjima kompanija na internetu, topla je preporuka da pogledate ovaj video.

Obzirom da ovaj intervju traje skoro dva sata, on je veoma kvalitetno podeljen po temama u poglavljima. U nastavku dat je kratak opis sadržaja ovog podkasta sa linkovima do najvećeg broja segmenata gde su obrađene teme u vezi sa unapređenjem digitalnog poslovanja. Dodatno, u opisima segmenata intervjua dati su dodatni linkovi do obrađenih tema, ako želite više toga da saznate o pomenutoj oblasti:

Ukratko o postizanju značajnije boljih poslovnih rezultata

Dolazak do značajnijih poboljšanja u poslu i u prodaji je direktno u vezi sa promenom načina razmišljanja o konkretnom poslu koji radimo. Ne možemo očekivati mnogo bolje efekte posla koji radimo na određeni način neko vreme bez promene načina rada na tom poslu, jer da smo mogli mi bi te rezultate već ostvarili.

Kako započeti značajno poboljšanje poslovnih rezultata iz oblasti digitalnog marketinga?

Postavlja se pitanje kako odabrati adekvatne studije, obuke ili kurseve iz oblasti digitalnog marketinga u odnosu na to ko je osoba koja želi ili treba da nauči najvažnije segmente ove oblasti. Npr. vlasnici kompanije i top menadžeri ne treba da uče sve moguće detalje iz oblasti oglašavanja na Fejsbuku i Instagramu, već treba da razumeju zašto je to važno i kakve efekte mogu da očekuju od ove aktivnosti. Slično važi npr. za dizajnere i programere – važno je da razumeju različite segmente digitalnog marketinga, ali ne i da konkretno znaju da rade taj posao (imaju već dovoljno svog posla).

Šta je brendiranje – Kako da povećate vašu prepoznatljivost, čak i ako nemate mnogo sredstava za oglašavanje?

Na koji način bi trebalo razmišljati o različitim tipovima oglašavanja u odnosu na vrste poslovnih efekata koje želite da postignete? Šta bi bilo dobro da sve naučite da biste znali kako da imate brending efekte (prepoznatljivost) bez obzira na veličinu kompanije?

Šta je sve potrebno znati iz oblasti digitalnog marketinga i kako? Koji su segmenti internet marketinga?

Sa jedne strane najveći broj osoba koje žele da nauče digitalni marketing ili već rade u ovoj oblasti imaju problem što ne razumeju biznis. Sa druge strane, veliki broj osoba koje vode ili organizuju posao neće da ulaze u marketing jer ga inicijalno ne razumeju. Ovo je primer pokazatelja koliko je važno kvalitetno odabrati adekvatnu edukaciju iz oblasti digitalnog marketinga u odnosu na širi kontekst spajanja ciljeva poslovanja sa ciljevima marketinga.

U osnovi, postoji više metodologija kako krenuti u obrazovanje iz ove oblasti kada o digitalnom marketingu znate malo. Sa druge strane, važno ja znati osnovne karakteristike svih segmenata digitalnog marketinga, naročito u kontekstu kanala komunikacije i tehnika promocije (oglašavanja).

vreme, znanje, novac poslovni uspeh

Za uspeh na internetu su potrebni znanje vreme i novac! 

Ako ipak nemate dovoljno sredstava da u početku plaćate za promociju i kompanije koje će vam pomoći u nastupu na vebu (izrada sajta i reklamiranje), potrebno je dosta vremena da sami naučite kako to da postignete zadovoljavajuće poslovne rezultate. Tajna je u testiranju različitih načina promocije (reklamiranja).

Ako već imamo dobre rezutate na vebu – šta dalje?

Najveći problem kompanija koje definitivno imaju sve bolje rezultate, ali nikako da ih značajnije poboljšaju se nalazi u organizaciji posla. Najčešći problemi u organizaciji posla u slučaju kompanija koje su pokazale uspeh na vebu jesu u kontekstu načina dolaska do adekvatnih kadrova (kako doći do kvalitetnih osoba za različite specifične poslovne pozicije), kao i odluka o načinima unapređenja upravljanja različitim segmentima kompanije (adekvatno povećanje broja menadžera). O ovoj tematici ću u narednom vremenu napisati poseban tekst.

Kako izgleda najbolja praksa značajnog unapređenja poslovanja?

Jedan od najkvalitetnijih načina učenja nečeg novog iz oblasti koja vas interesuje kao početnika, ali i kao iskusnog profesionalca jeste analiza i primena najbolje prakse u istoj i srodnim oblastima.

Kvalitet analize podataka i razumevanje rezultata direktno utiču na značajno povećanje poslovnih rezultata!

U zavisnosti od razvijenosti kompanije na internetu zavisi i vreme koje je potrebno ulagati u analizu dostupnih podataka. Što je kompanija duže na vebu i ima sve bolje poslovne rezultate, potrebno je sve dublje ulaziti u analizu poslovnih podataka, ali to ne znači da je potrebno trošiti više vremena na ovaj posao. Na početku rada na vebu dovoljno je proučavati osnovne metrike i osnovne izveštaje iz alata za analitiku, do momenta dok se ne nauči šta je sve važno pratiti od metrika i vrsta izveštaja da bi se uticalo na poslovne rezultate.

Cilj je uvek ne trošiti mnogo vremena na analizu podata, i za to je potrebno prvo uložiti vremena i truda, ili završiti adekvatnu edukaciju.

 

Da zaključim, ovaj intervju me na veoma dobar način predstavlja osobama koje nisu imale prilike da pročitaju veći broj tekstova koje pišem poslednjih godina, ili me ne prate preko društvenih mreža. Svima ostalima ovaj podkast na jednom mestu objašanjava veliki deo pitanja koja detaljnije obrađuje moja knjiga Digitalni Pre-Marketing.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/10/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.