fbpx

Zašto je Fejsbuk status o direktoru “Mikroelektronike” za manje od 12 sati postao do sada moj najšerovaniji status?

U neko vreme noćas posle ponoći na Fejsbuku sam “naleteo” na tekst “DIREKTOR GODINE Gleda na radnike kao na drago kamenje” koji je juče šerovao Magazin Byka. Kada sam pročitao tekst, video sam da je uredno na kraju naveden Blic kao izvor originalnog teksta. Kako mi se tekst veoma dopao, odlučio sam da šerujem originalnu Blicovu verziju teksta.

Mnogo sati kasnije sam shvatio da je Magazin Byka šerovao tekst koji su objavili još u januaru ove godine, a da je originalni tekst s kraja 2015. godine. Ispostavilo se da kada se pretraži na Guglu ime direktora i firma – “Nebojša Matić mikroelektronika“, dobija se dosta vesti o ovom veoma uspešnom preduzetniku i njegovoj firmi, uključujući i veoma afirmativne tekstove o direktoru ove firme Nebojši Matiću koji su stari i više od tri godine.

Postavlja se opravdano pitanje zašto je baš ovaj Fejsbuk status i link do vesti koja je stara više od šest meseci, toliko “dobro prošao” – kada se ima u vidu da zaista postoji značajan broj tekstova o direktoru pomenute firme koji postoje godinama. Odgovor je u frazi pod nazivom “priređivanje sadržaja“.

Preporučujem da pre nastavka čitanja ovog teksta pročitate prilično popularan tekst “Šta je priređivanje sadržaja (Content Curation)? Detaljan prikaz i primeri“, radi još boljeg razumevanja napisanog u nastavku.

Da li u vašim statusima na društvenim mrežama objašnjavate zašto ste podelili određeni sadržaj?

Pored samog linka do teksta, u FB statusu sam stavio jedan svoj komentar i kopirao dva pasusa iz teksta:

  • Napomenuo sam da je ovo primer pravog poslovnog lidera. Većina osoba je čula za lidere, ali u osnovi ne zna tačno šta to znači, ili su im se jednostavno dopali primeri u naknadna dva pasusa koji praktično pokazuju šta bi trebalo da bude lider u svom poslu u ovim krajevima.
  • U prvom pasusu kopiranog iz teksta piše da Nebojša Matić svojim zaposlenima godišnje povećava platu i do 100% – što se ne dešava često u našim privatnim kompanijama. U narednoj rečenici se pominje još interesantniji podsticaj od strane ovog preduzetnika ako zaposleni dobije treće i četvrto dete.
  • U drugom pasusu se kroz primer vođenja računa o zaposlenima kroz druženja i mirnim rešavanjem sporova (kroz komunikaciju) dodatno pokazuje kvalitet ove kompanije.

Drugim rečima, kroz moj komentar i citirane pasuse, u samom statusu sam dao odgovor (dokaz) za tvrdnju u naslovu vesti da je Nebojša Matić direktor godine. Znači, dao sam priliku potencijalnim čitaocima ovog teksta da vide zašto bi trebalo da ga pročitaju, ako ih tematika zanima, a onima koji nemaju dovoljno vremena dao sam dovoljno informacija da dobiju odgovor na tvrdnju o direktoru godine.

Ovde nije važno da li je podeljen jedan pasus, dva pasusa, ili jedna rečenica – važno je da se našem pratiocu na društvenim mrežama objasni razlog i/ili kontekst objavljivanja statusa.

Napomena: Nisam uradio ovo priređivanje na taj način da bi “s predumišljajem” dobio efekat koji se desio, priredio sam ovaj status kako to inače najčešće radim – izdvojio sam iz teksta ono što mislim da je najzanimljivije/najvažnije. Ovaj direktor i priča o njegovoj firmi su sami po sebi viralni, a u ovom tekstu je tema aktuelizacija starijeg teksta i ove teme.

Tajna uspešnih naloga na društvenim mrežama – Objasniti kontekst i nameru deljenja sadržaja koji je po vama zanimljiv, koristan i/ili kvalitetan

Obzirom da je pomenuta vest dobila baš veliku količinu deljenja i lajkova, za pretpostaviti je da:

  1. Većina osoba koja je sada videla ovaj status nije do sada znala za ovu firmu i čoveka, odnosno da nije propratila ranije ovu vest.
  2. Određene zanimljive vesti mogu se ponovo deliti više puta u periodima po nekoliko meseci i mogu veoma dobro da prođu kod javnosti ponovo (ljudi zaboravljaju vesti, jer ih ima toliko puno svaki dan). U tom kontekstu novinski portali ponovo dele popularne vesti. U ovom slučaju, neki čitalac je podelio ovu vest iz megazina Byka.
  3. Do sada ni jedan medij verovatno nije na sličan način priredio ovu vest, pa se ranije nije odmah iz nekog statusa na društvenim mrežama moglo videti o čemu se konkretno radi u tekstu.

Ono što jeste važno, a ovaj primer to pokazuje: kada podelite neki sadržaj na društvenim mrežama, a ne objasnite zašto ste ga podelili (sigurno postoji razlog za to), ili ne objasnite u kom kontekstu aktualizujete neki sadržaj – sigurno gubite mnogo od vidljivosti onoga što radite, jer niste na dobar način preneli razloge vašim pratiocima zašto je vama važan taj status.

Zamolio bih vas da u komentarima na ovaj tekst  napišete vaše mišljenje zašto je baš sada ovaj FB status dobio 10 puta više lajkova od od prosečnog broja lajkova koji dobijam na uspešnije statuse, i podeljen je bar 70 puta više nego prosečno dobar status kod mene – i to sve za manje od 12 sati od objavljivanja ovog statusa.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Zašto je Fejsbuk status o direktoru "Mikroelektronike" za manje od 12 sati postao do sada moj najšerovaniji status?, 6.3 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/07/2016, RSS

1 odgovor na Zašto je Fejsbuk status o direktoru “Mikroelektronike” za manje od 12 sati postao do sada moj najšerovaniji status?

  1. Todorovic says:

    Verovatno zbog suprotnosti u odnosu na realnost domaćeg poslodavca…

    Prosto neverovatno raritetan izuzetak u altruističkom smislu reči sa jedne, a fantastično odabran naslov sa druge (puno psihologije u samom naslovu) i pun pogodak 🙂

    i naravno malo sreće 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.