fbpx

Saveti pri eventualnoj prodaji Web sajta

Nakon tekstova o fuziji hosting servisa SezamPro i Ehost, a naročito nakon diskusije na temu prodaje sajtova na ES-u, i nakon najave prvog domaćeg dot com preuzimanja, dobio sam nekoliko upita na temu eventualne prodaje postojećih sajtova. U nastavku sam napisao nekoliko saveta iz ove još ne naročito razvijene poslovne oblasti u Srbiji (u razvijenim ekonomijama sasvim je normalno razvijati neki posao da bi se na kraju prodao).

Postoje generalno dve vrste sajtova koji su interesantni za prodaju investitorima u Srbiji:

 1. Sajtovi koji generišu posećenost i u osnovi imaju advertising model (po mogućnosti i neku prodaju). Svojevremeno se jedna rumunska investiciona kuća interesovala za ovdašnje sajtove koji imaju preko 30.000 posetilaca mesečno. U ovoj varijanti (koja će se i najčešće dešavati u Srbiji) investitor ne uzima 100% sajt, nego vlasnici ostaju ZAPOSLENI i imaju (manjinski) deo procentualnog učešća sajta.
 2. Sajtovi koji imaju kvalitetan servis (prodaju neku uslugu), a namenjeni su specifičnim (očiglednim) ciljnim grupama.

Interesantni su sajtovi iz oblasti turizma, medicine, ženski sajtovi, clubbing (pogledati www.club.co.yu i www.chillout.co.yu), sajtovi za zapošljavanje, poslovni sajtovi… Veoma je bitno da se oko sajta dosta radi i posvećuje mu se adekvatna puna pažnja.

Sistem kupovine sajtova funkcioniše na sledeći način:

 • Procenjuje se koliko je interesantna (1) ciljna grupa (2) oblast kojom se sajt bavi.
 • Procenjuje se koliko brzo kupcu treba vremena da povrati investiciju svojim akcijama (ili po mogućnosti bez svoje aktivnosti)
 • Procenjuje se koliku i kakvu korist kupac može imati od posetilaca sajta.

Kada hoćete da prodate sajt, ako tražite kupca i sajt hoćete u potpunosti da prodate (100 odsto vrednosti), morate voditi računa o sledećim stvarima:

 • Vi možete zacrtati cenu koju želite, a dok ne nađete kupca može da prođe puno vremena (“Ruka koja daje je uvek iznad ruke koja prima”).
  Savet:
  Trebalo bi da veoma ozbiljno razmotrite ponudu koju dobijete od potencijalnog kupca.
 • Sasvim su različiti sistemi pregovora kada vas kontaktira potencijalni kupac, u odnosu kada vi tražite kupca.
  To je isto kao i u pričama o nalaženju devojke ili momka (sasvim je drugačije kada vas traži devojka, u odnosu kada vi nju “vijate”).
 • Veoma je teško naći nekog ko će uzeti 100% nekog sajta, jer vi taj posao već radite dobro (dokazali ste i time što je neko zainteresovan za kupovinu), a kompletno preuzimanje znači pronalaženje adekvatnih osoba koje će nastaviti da rade posao. Ovakve stvari (kupovina 100% nekog sajta) se obično dešavaju kada jedna firma hoće da ugasi konkurenciju, ili kada već ima osoblje koje sigurno na tačno određeni način preuzima posao oko sajta.
  Savet:
  Ozbiljno razmislite o tome da posao oko sajta nastavite sa manjiskim procentualnim udelom u firmi i fiksnom platom.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Saveti pri eventualnoj prodaji Web sajta, 7.2 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/09/2007, RSS

5 odgovora na Saveti pri eventualnoj prodaji Web sajta

 1. marko says:

  Sve si lepo rekao, samo ovaj savet na kraju nije bas na svom mestu. Njabolja solucija je upravo imati 100% sajt, Inace poseta od 30000 je mala, mnogo su vece cifre u igri. Nigde nisi spomenu investiranje u adult sajtove, prihodi od tih sajtova se ne mogu zanemariti. Uzgred ako neko zeli da proda sajt zainteresovan sam za kupovinu i invetiranje u kvalitetne sajtove. Znaci u sajtove koje rade bilo koju online prodaju i ostvaruje nekakve prihode.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Draganva says:

  Nastavak ove priče

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Draganva says:

  Dodao bih još jedan savet koji će u narednom periodu biti sve bitniji u ovdašnjem online okruženju: Veoma je dobro imati firmu preko koje posluje Web sajt, jer se na osnovu podataka u APR-u može lepo videti kvalitetan poslovni model (model poslovanja na Internetu koji donosi i prihod).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Ja sam zainteresovan za prodaju nekih veoma perspektivnih sajtova 😀 na cijem razvoju radim i koji su u vlasnistvu moje firme ali ne znam pravo 😥 (ozbiljno) mesto na internetu gde je najbolje trgovati sajtovima vezanim bas za srpsko govorno podrucje?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Milos says:

  Na zapadu ima mnogo jednostavniji model prodaje sajtova. Neko osnovno pravilo su mesecni prihodi pa x10. Znaci ukoliko sajt donosi 100eur realna vrednost je oko 1000eur, ili ako zaradjuje 1.000eur – moze da se prodaje po 10.000eur.

  Vlasnici sajtova prikazuju transparentno statse iz google anyliticsa ili nekog drugog servisa, prikazuju izvestaje iz banke – paypala, adsense statse ili affilaite statse. Poenta je da je sve crno na belo. Takodje tu postoji model da ljudi biduju, pa ko da vise.

  A realno ko god pokusava da napravi neki sajt pa da ga proda, mnogo mu je relanije da ga pravi za strano trziste a ne nase domace.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.