fbpx

Razlika između Specijalističkih i Master studija

Update 03.2010.: Specijalističke studije jednake sa svim ostalim diplomskim studijama

Update 10.2009.: Kada će se rešiti pitanje stručne spreme?

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

Upis na Specijalističke strukovne studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (2010/2011) iz oblasti:
– E-poslovanje
– Kontroling i operativna revizija
– Investicioni menadžment i bankarsko poslovanje
– Menadžment ljudskih resursa i odnosi s javnošću
– Menadžment medija
Upis počinje 01.10.2010.

Bez obzira što do sada postoji više članaka na temu Specijalističkih strukovnih studija (članak na IIM/EURO i u Poslovnom Magazinu), kao i članak na temu razlike između Master i MBA studija (ovaj blog, E-magazin, Poslovni magazin), gde se pominje i razlika između Specijalistickih i Master studija, izgleda je potrebno opet naglasiti razliku između Specijalistickih strukovnih i Master studija. Razlog za ovo pisanje je veoma veliki broj pitanja koja i dalje okupiraju studente, najvise zbog toga sto se jednostavno ne interesuju o tome sta ih moze cekati kada zavrse osnovne studije, a sa druge strane radi se o inerciji ne razmisljanja i prihvatanja nekih “stereotipa” koji vise ne stoje u aktuelnom obrazovnom sistemu Srbije.

Naime, osnovni vid nerazumevanja Specijalistickih strukovnih studija ide u pravcu toga sta je prakticno osoba koja zavrsi ove studije i kako se to poredi sa prethodnim Zakonom, koji je izgleda dosta jasan studentima (i jos bitnije – roditeljima)?

Prema aktuelno usvojenoj interpretaciji novog Zakona, osobe koje zavrse Specijalisticke strukovne studije jesu Strukovni specijalisti iz određene oblasti. Ovo zvanje je u kontekstu prethodnog Zakona – vise od zavrsenog fakulteta (4 ili 5 godina), a manje od Magistrature. Prema tome, oni koji upisuju trecu ili cetvrtu godinu nekog fakulteta nakon zavrsenih trogodisnjih studija (nakon kojih se mogu upisati studenti na Specijalisticke studije, isto kao i oni koji su zavrsili 4 ili 5 godina studija), prakticno gube bezveze sredstva i vreme, jer dobijaju zvanje koje je prakticno nize od Specijaliste (strukovnog), sem u slucaju ako ne zele da zavrse Master studije i upisu Doktorske studije.

Razlika izmedju Master i Specijalistickih strukovnih studija

Na primeru IIM/EURO Specijalistickih strukovnih studija iz e-poslovanja koje postoje vise od godinu dana (i upisane tri generacije studenata), moze se videti koji sve profil osoba upisuje ove studije i zasto: Za sada dva Master-a su upisale ove studije iz razloga da prosire znanje iz oblasti koja ih interesuje. Veci broj osoba koje imaju zavrsene razlicite fakultete upisuje ove studije iz istog razloga, kao i bivsi studenti trogodisnjih akademskih (stepenovanje) i strukovnih (bivse vise skole) studija, kojima odgovara mogucnost direktnog nastavka studiranja (sto ce uskoro ponuditi veliki broj Visokih strucnih skola i fakulteta – znači, da se posle tri godine studija /akademskih ili strukovnih/ mogu direktno upisati specijalističke studije, bez potrebnih polaganja razlike predmeta/ispita).

Master studije idu nakon cetvrte godine studija, i u zavisnosti od fakulteta, imaju od 5 do deset predmeta u obicno dva semestra (Spec. studije imaju 5 predmeta + Specijalisticki rad) i Master rad. Sa aspekta vemena studiranja, za studente koji imaju zavrsene cetiri godine studija, nema neke razlike izmedju Master i Spec. studija, ali za studente koji imaju tri godine, razlika je velika, jer treba zavrsiti i neki cetvorogodisnji fakultet (upis na trecu ili na cetvrtu godinu nakon trogodisnjih studija).

Sa aspekta vrednosti diplome, Master je definitivno vise zvanje od Specijaliste, ali prava sa obe diplome nisu  slicna – osoba sa zvanjem Specijaliste moze da predaje po visokim strucnim skolama. Specijalisti eventualno mogu da upisu jos jednu godinu i dobiju MBA diplomu (uskoro ce se pokrenuti inicijativa za izmenu aktuelnog Zakona da se formalno prizna MBA kao strukovni Master – dvogodisnje Specijalisticke studije), dok Master moze da upise Doktorske studije (sto je i smisao Master diplome, jer prave studije tek pocinju nakon Master-a).

Treba napomenuti da je smisao Specijalistickih studija da se osobe koje se interesuju za neku oblast u njoj specijalizuju po principima primene stecenih znanja na ovim studijama u praksi. Na Master studijama studenti se pripremaju za dobijanje fundamentalnih znanja iz odredjene oblasti, gde ova znanja ne moraju biti primenljiva u praksi (zato se sistem studiranja zove STRUKOVNI ili primenjeni – Applied). Ovo i jeste osnovna kvalitetativna razlika izmedju poslatranih vrsta studija, jer je njihov cilj razlicit – Master studije priprema za Doktorske studije, Secijalisticke studije – primena aktuelnih naucnih dostignuca u praksi. Sasvim je druga prica da li se i koliko bilo sta i dobija na nekim od ponudjenih studija, i to ce u narednom vrmenu biti tema “borbe” izmedju konkurencije.

Jos jednom, preporucujem citanje prethodno pomenutih tekstova na temu Specijalistickih, MBA i Master studija.

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

Još tekstova na temu specijalističkih strukovnih studija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (17 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Razlika između Specijalističkih i Master studija, 9.2 out of 10 based on 17 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/05/2007, RSS

414 odgovora na Razlika između Specijalističkih i Master studija

  1. BRUSA says:

    Koliko vidim iz ove naše diskusije Vi ste isfrustrirani klinac koji misli da je pokupio svu pamet ovoga sveta. Prvo nemate pojma o Zakonu po kojem je ko studirao i završavao studije.

    A što se tiče intelektualnog nivoa , na mnogo višem nivou sam nego Vi!!!!

    SLUČAJNI PROLAZNIČE!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Slucajni prolaznik... says:

    Vi imate OSNOVNE STUDIJE KOJE SU U RANGU SA OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA ILI STO JE NEKAD BILA VISA SKOLA sesti stepen strucne spreme ili po novom zakonu prvi stepen !!!

    Jer imate trogodisnje akademske studije menadzmenta, to je moglo da se zavrsi samo na TEHNICKOM FAKULTETU U ZRENJANINU !!!

    Mislili ste da ste PREVARILI SISTEM OBRAZOVANJA U SRBIJI I KADROVSKU SLUZBU GDE RADITE, ALI STE SE PREVARILI TO VISE NE PROLAZI,
    VASA TITULA (dipl.inž.proizv.menadzmen.) VI IMATE PRVI STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA ILI STO JE NEKAD BILA VISA SKOLA !!!

    TO MOZETE DA POGLEDATE NA TABELI KOJU JE POSTAVIO GOSPODIN VARGIC !!!

    https://www.draganvaragic.com/index.php/1417/kada-ce-se-konacno-definisati-strucne-spreme/

    MORATE DA IDETE JOS DVE GODINE DA BI STE IMALI TITULU DIPL.INŽ.-MASTER !!!

    Pa Vi zaista mislite da ste u istom statusu kao neko sto je isao četiri ili pet godina redovnog studiranja !!!

    Znate, zato i postoje nivoi studiranja bas iz tog razloga da se vidi ko je na kom intelektualnom nivou !!!

    Očigledno da ne mozete da zavrsite MASTER studije pa zelite da pokazete VAS NE USPEH kroz titulu trogodisnjih studija dipl.inž.proizv.menadz. KOJE STE ZAVRSILI NA TEHNIČKOM FAKULTETU MIHAJLO PUPIN U ZRENJANINU I MISLECI DA STE RAVNOPRAVNI SA AKADEMCIMA KOJI SU ZAVRSILI PO STAROM ZAKONU FAKULTETE KOJI SU TRAJALI ČETRI ILI PET GOD. ILI MASTER STUDIJE PO NOVOM ZAKONU !!!

    Veoma ste smesni i neozbiljni !!!

    S postovanjem.
    PhD.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Slucajni prolaznik... says:

    Pozovite vas fakultet da VAMA OBJASNE vasu titulu i te trogodisnje studije meadzmenta u kom su statusu sa danasnjim planom i programom na Tehničkom Fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu !!!

    A ja cu vam reci da su u ekvivalentne INZENJERU MENADZMENTA
    koje su takodje trogodisnje osnovne studije i imaju I stepen visokog obrazovanja sto se poredi sa visokom skolom strukovnih studija ili sto je nekad bila VISA SKOLA !!!

    Evo i telefona na koji da se obratite 023/550-530,
    023/550-531 i 023/550-532 dobice te sve potrebne informacije !!!

    Razočarani čoveče

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Milos says:

    Gospodo, Slučajni prolaznik i Brusa, upropastili ste temu, skroz. Razmenite telefonske brojeve, pa raspravite šta vas muči.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Profesor says:

    Brusa:

    U duzno postovanje kolega, ja sam zavrsila Tehnički Fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu na smeru Tehnika i informatika, a moj rodjeni brat je zavrsio taj vas smer Proizvodni Menadzment koji je treajao tri skolske godine-sest semestara i ima isto zvanje kao i vi dip.inž.proizv.menadzmen.

    Medjutim to zvanje odgovara osnovnim trogodisnjim studijama po novom zakonu, i poslodavac JP Zeleznice Srbije, znaci javno preduzece to tretira kao I prvi stepen osnovnih studija ili sto je nekad bio VI-sesti stepen.Mislim da su sve drzavne institucije dobile tumacene svih diploma sa novim zakonom .

    Obracao se Pokrajinskom komitetu za obrazovanje i oni kao i Tehnički Fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu su mu dali pismenu potvrdu da su to osnovne studije u trogodisnjem trajanju. Uopste nije bilo bitno sto na diplomi pise dipl.inž.proizv.menadz, a da bi bio izjednačen odnosno imao titulu Master mora ici jos dve godine-cetri semestra.

    Ako hoces ostavi mail na ovom bolgu da ti posalje tu potvrdu.
    I on je jako razocaran bio ali je nastavio master studije na Tehničkom Fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i hvala bogu jos malo i zavrsava.

    Bez uvrede “BRUSA” vase studije su osnovne trogodisnje i imate prvi stepen visokog obrazovanja.

    Postovani kolega nemoj te se naci uvredjenim jer je to sasvim sigurno tako, ja Vas u potpunosti razumem vasu “ogorcenost” i postujem vase studije i moj brat je prosao kroz sve to.

    Kolega sta da vam kazem drugo, pokusajte da zavrsite master studije, ja znam da je finansiska kriza i nije jeftino zavrsavati master studije, a pogotovo ako ne zivite u Zrenjaninu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Slucajni prolaznik... says:

    @Milose

    U pravu ste, samo nije uredu da neko ko ima zavrsene osnovne trogodisnje studije tvrdi da je izjednacen sa Master studijima ili sa kolegama koji su zavrsili fakultete po starom zakonu, a koji su trajali od cetri do pet godina, i ako u zakonu precizno pise da su od gospodina “BRUSA” studije trogodisnje i ( I ) prvog stepena sto se izjednacava sa VI-stepenom po starom zakonu. Gospodin ne moze da se pomiri sa time i samo iznosi nekakve cinjenice bez pravnog utemeljenja i pokusava da bude isto kao neko ko je isao pet godina redovnog studirana.
    U tome je bio problem, ja sam mu objasnio njegov status i njegovu diplomu diplomu.

    Evo mozete i procitati sta pise “PROFESOR” i sta tvrde njegove kolege koji su zavrsili isti fakultet i isti smer po istom zakonu.

    Ja vise necu komentarisati sa njim, jer on nemoze da shvati da ima prvi stepen visokog obrazovanja po novom zakonu ili sesti po starom zakonu.

    S postovanjem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. mina minic says:

    dragane,zanima ne da li ima smisla upisivati master studije za vaspitace nakon zavrsenih osnovnih akademskih studija na uciteljskom fakultetu na smeru za vaspitace, ili je prakticnije upisa
    ti specijalisticke studije’?sta od ta dva pruza veci izbor radnih mesta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Draza Bg says:

    Pogledajte Hrvatski nacionalni kvalifikacioni okvir za obrazovanje, mislim da ce i kod nas slicno biti reseno ili isto. Ima i drugih nacionalnih okvira za obraz. (Skotski, Irski i Slovenski).

    Mislim da ce pojedince veoma interesovati, na ovom bolgu.

    http://www.azvo.hr/lgs.axd?t=16&id=627

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. nemanja says:

    Zna li se kada ce otprilike biti resen status svrsenih studenataa po novim planovima i programima koji su vec zaposleni u drzavnim organima>

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Brusa says:

    Na osnovu člana 158. stav 4. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije (“Službeni glasnik RS”, br. 56/05 – prečišćen tekst i 81/06),
    Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2007. godini, održanoj 5. novembra 2007. godine, donela je

    AUTENTIČNO TUMAČENJE
    ODREDABA ČLANA 127. ST. 1. I 2. ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU
    (“Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 76/05)

    Odredbe člana 127. st. 1. i 2. Zakona o visokom obrazovanju glase:

    “Lice koje je steklo, ili stekne odgovarajući akademski, stručni ili naučni naziv (u daljem tekstu: naziv) prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.
    Lice iz stava 1. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, a u skladu sa kriterijumima za usklađivanje stečenih naziva koje propisuje Konferencija univerziteta, odnosno Konferencija akademija strukovnih studija, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.”
    Ove odredbe treba razumeti tako da se vremensko dejstvo zadržavanja prava na korišćenje stečenog naziva (stav 1.) prostire ne samo na sadašnjost, već i na budućnost. Svrha prava na korišćenje stečenog naziva je u tome da se zaštite pravna sigurnost i stečena prava.

    Odredba stava 2. može se isključivo tumačiti u kontektstu ovakvog tumačenja odredbe stava 1, što znači da mora biti izjednačen status lica koja su stekla ili će steći naziv po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju (“Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 76/05) sa statusom lica koja budu stekla nazive koje predviđa ovaj zakon. Drugim rečima, lica koja su stekla VII-1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik, diplomirani inženjer itd.) izjednačena su sa licima koja steknu naziv master.

    Ovo autentično tumačenje objaviti u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

    RS broj 38
    U Beogradu, 5. novembra 2007. godine

    NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

    PREDSEDNIK

    dr Oliver Dulić

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Slucajni prolaznik... says:

    @ BRUSA

    “AMAN”, ČOVEČE, zasto ste toliko tvrdoglavi ?!!!
    Nije vise bitno “dipl.ing.” bitno je “M.Sc.-master”, a to ce znaciti da samo ko ima petogodisnje studije imati tu titulu, a ne sa TROGODISNJIM koje Vi imate, kada se potpisujete stavljacete prefiks M.Sc. i to ce znaciti da imate drugi stepen visokog obrazovanja. Vi to nemozete staviti jer to nemate, Vi imate TROGODISNJE STUDIJE MENADzMENTA koje ste zavrsili na Tehnickom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, to su studije (I)prvog stepena ili VI-stepen(po starom zakonu) Pozovite fakultet da Vam OBJASNE VASU DIPLOMU cemu je ekvivalentna po novom zakonu na njihovom fakultetu.
    Evo i telefona na koji da se obratite 023/550-530,
    023/550-531 i 023/550-532 dobice te sve potrebne informacije !!!

    Profesor Vargic je odgovorio na vase pitanje na ovom blogu, samo sto Vi niste procitali, vec pisete koje kakve “budalastine” i samo sta Vi zelite da cujete i sta Vama svidja !!!

    Pogledaj te Hrvatski nacinalni okvir, sto je postavio “Draza Bg”, kod nas ce biti slicno ili isto.

    Procitaj te sta je napisao “Profesor”, RAZOČARANI ČOVEČE, i sta kaze Vas kolega koji je zavrsio Vase studije-proizvodni menadzment koji traje TRI GODINE (dipl.inž.proiz.menadzmen.)na Tehnickom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu. Po Vama on sigurno je “BLESAV” sto je upisao i zavrsava Master studije, a Vi ste “pametni” zato sto ne zavrsavate !!!

    Vi ste stvarno “ISFLUSTRIRANI” !!!

    Evo sta je profesor odgovorio, vratite se na pocetak ovog bolga i pazljivo procitajte sve tekstove profesora, RAZOCARANI COVECE !!!

    “Draganva
    September 14th, 2008 at 10:36

    Sedmi stepen stručne spreme više ne postoji (kao što je već napomenuto), ali svakako ne možete imati taj stepen sa tri godine studija. Na žalost, u većini viših škola pri prvim upisima na trogodišnje studije obećavano je da će studenti dobiti diplomu dipl. ing., da je to isto kao i sedmi stepen, i sl.

    Razmislite malo: zašto bi vam neko davao nešto za tri godine studija, a sa druge strane da studenti koji su završili četiri godine studija ispadnu magarci? Ili ste vi pametniji od njih, jer ste završili tri godine umesto četiri?

    Upravo iz prethodnih razloga nema analogije između starog i novog sistema škostva… ”

    Vi ste zalutali na ovom sajtu “GOSPODINE” !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Brusa says:

    VII-1=Diplomirani
    Ja se potpisujem sa Dipl.ing

    Na fakultetu kažu ,svi oni koji su diplomirali po starom programu nezavisno od toga koliko godina 3,4,5 ne mogu biti master već su odlukom Skupštine Srbije samo izjednačeni u pravima. Ako hoćete da vam u diplomi piše master onda ćemo svi mi morati da polažemo razliku ispita.
    Tako su mi rekli na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Brusa says:

    Razmislite malo: zašto bi vam neko davao nešto za tri godine studija, a sa druge strane da studenti koji su završili četiri godine studija ispadnu magarci? Ili ste vi pametniji od njih, jer ste završili tri godine umesto četiri?

    Zato što smo mi za tri godine imali isti broj ispita kao i oni sa ćetiri .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Slucajni prolaznik... says:

    Vi morate da idete jos dve skolske godine da bi ste stekli dipl.ing-master, a ne da date razliku ispita !!!
    Razliku ispita daju samo oni koji su isli četri i vise godina redovnog studiranja po starom zakonu !!!

    To sto ste Vi imali ispite u tolikom broju je NEBITNA STVAR, bitno je kolko godina traju studije.

    SAD I PROFEOR VARGIC, PO VAMA NIJE U PRAVU, PA VI STE ZASTRANILI SKROZ !!!

    IMATE PRVI STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA STO SE POREDI SA NEKADASNJIM SESTIM STEPENOM, TO TVRDE NA TEHNICKOM FAKULTETU MIHAJLO PUPIN U ZRENJANINU, JER SU TO TROGODISNJE STUDIJE !!!

    Dao sam vam brojeve telefona gde da se obratite, pa ljudi koji su zavrsili isti vas smer tvrde da imaju prvi stepen visokog obrazovanja ili sto je nekad bio sesti, samo ste Vi “PAMETNI”i tvrdite da ste izjednaceni sa master studijama, RAZOCARANI COVECE !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Slucajni prolaznik... says:

    Profesore Vargicu,
    skinite sa ovog bolga “BRUSA”, on je skroz PUKO ili ti PRSO, nije njemu mesto ovde. Samo lupeta i nemoze mu se dokazati da su njegove studije ekvivalentne sestom stepenu strucne spreme po starom zakonu.

    Unapred Vam hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. BRUSA says:

    Meni su na fakultetu potvrdili da imam VII-1 stepen po starom Zakonu, što su mi i napisali u uverenju i diplomi. Ako laže dekan fakulteta prof.dr Momčilo Bjelica onda i ja lažem Vas. Sa čime su te studije ekvivalentne , to me ne zanima. Stekao sam VII-1 stepen ,tako kaže dekan prof. dr Momčilo Bjelica i ostaću na tom VII-1 stepenu.

    I nemojte se ljutiti slučajni prolazniče, nisam ja to izmislio već Narodna Skupština Republike Srbije na čelu sa ministrom prosvete Gašom Kneževićem!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Draza Bg says:

    @ BRUSA

    Pre svega da vam pojasnim, ni na jednoj javnoj ispravi koju izdaje fakultet NE PISE SE STEPEN STRUCNE SPREMA KAO U VASEM SLUCAJU (VII)
    to je van svakih propisa, zbog toga ce verovatno trpeti posledice ot nadleznih institucija.
    I nisu smeli da Vam napisu tu titulu za trogodisnje studije, oni znaju da su pogresili i rade na tom pitanju sta da rade sa vama koji ste dobili diplome sa tim natpisima tutula za trogodisnje studije, koliko sam ja upucen morace da Vam izdaju nova javna dokumenta.

    Nemate niti mozete imati sedmi stepen strucne spreme sa trogodisnjim studijama, mozete imati i imate prvi stepen osnovnih studija sto je ekvivalentno sestom stepenu po starom zakonu !

    To kazu na Vasm fakultetu, Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Pavle Rakic says:

    Poštovani,

    pošto su već studenti pokrenuli razne teme vezane za visoko obrazovanje, evo pokrenuću i ja jednu temu vezanu za takozvanu Bolonju i Zakon o visokom obrazovanju. Tema o kojoj ću pisati su akademski i stručni nazivi.

    Važeći Zakon o visokom obrazovanju u članu 25 navodi sledeće:

    Vrste i nivoi studija

    Član 25.

    Delatnost visokog obrazovanja ostvaruje se kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja.

    Na akademskim studijama izvodi se akademski studijski program, koji osposobljava studente za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća.

    Na strukovnim studijama izvodi se strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

    Studije prvog stepena su:

    1) osnovne akademske studije;

    2) osnovne strukovne studije .

    Studije drugog stepena su:

    1) diplomske akademske studije – master;

    2) specijalističke strukovne studije;

    3) specijalističke akademske studije.

    Studije trećeg stepena su doktorske akademske studije.

    1.)
    Da analiziramo prvi stav ovog člana, koji kaže:

    Delatnost visokog obrazovanja ostvaruje se kroz akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja.

    U Evropi i svetu nije tako, već postoji visoko obrazovanje kome je suština nauka, odnosno postoje naučne studije i primenjene naučne studije. Ovo se najbolje vidi kroz stručne nazive Bachelor of Science (Bachelor nauka) i Bachelor of Applied Science (Bachelor primenjenih nauka) , kao i Master of Science (MSc) (Master nauka) i Master of Business Administration (MBA) (Master poslovnog upravljanja – Master primenjenih nauka). Suština su dakle studije nauke i studije primenjene nauke u nekoj oblasti; kao što postoji naprimer – umetnost i primenjena umetnost.

    Očigledno je da korišćenje naziva akademske i strukovne studije u Zakonu ima za cilj da ukazuje na mesto gde se izvode studije, što je zapravo i suština ovakvog nakaradnog prevođenja evropskih standarda, naime profesori žele da zadrže sve privilegije koje imaju, posebno profesori sa fakulteta, a da istovremeno da ne promene ništa, a naši studenti pri odlasku u inostranstvo ili pri radu u Srbiji u stranim firmama su izloženi podsmehu.

    2.) Drugi i treći stav ovog člana glase:

    Na akademskim studijama izvodi se akademski studijski program, koji osposobljava studente za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća.
    Na strukovnim studijama izvodi se strukovni studijski program, koji osposobljava studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

    Po ovome što piše – ko završi akademske studije (fakultet) baviće se razvojem i primenom naučnih dostignuća; a ko završi strukovne studije on će imati znanja i veštine da se zaposli. Očigledno je da se ovim Visoke strukovne škole stavljau u nepovoljan položaj, a da se njihovi studenti onemogućavaju da steknu master i doktorski nivo što postoji i u Evropi a i u svetu, čime se ide direktno protiv principa doživotnog učenja koji Evropa promoviše. Na ovaj način se ide i protiv realnog života. Ljudi se školuju da bi mogli da rade bolji posao, pa ako budu uspešni možda i razvijaju nauku u svojoj struci.

    3.)

    Sledeći stavovi ovog člana su

    Studije prvog stepena su:

    osnovne akademske studije;

    osnovne strukovne studije .

    Studije drugog stepena su:

    1) diplomske akademske studije – master;

    2) specijalističke strukovne studije;

    3) specijalističke akademske studije.

    Studije trećeg stepena su doktorske akademske studije.

    U Evropi postoje dodiplomske studije (undergraduate degree) koje se završavaju diplomiranjem i sticanjem zvanja diplomirani Bachelor of Science (Bachelor nauka) i Bachelor of Applied Science (Bachelor primenjenih nauka). U Srbiji je obrnuto pa postoje studije prvog stepena kojima se ne stiče stručni naziv diplomirani, a za iste se izdaje diploma, što je apsurd sam po sebi.

    U Evropi postoje poslediplomske studije (postgraduate degree) koje se završavaju magistriranjem i sticanjem zvanja magistar odnosno master Master (latinski: Magister) – Master of Science (MSc) (Master nauka) i Master of Business Administration (MBA) (Master poslovnog upravljanja – Master primenjenih nauka). U Srbiji je naravno potpuno obrnuto, postoji drugi stepen visokog obrazovanja i diplomske akademske studije – master umesto poslediplomske master, i što je najveća sramota za to se dobija stručni naziv diplomirani – master, naprimer diplomirani pravnik – master, što kada bi se prevelo na engleski glasi Bachelor of Law – Master što nigde ne postoji ni u Evropi ni u svetu, Bachelor – Master je besmisleno.
    U Srbiji istovremeno ne postoje primenjene master studije Master of Business Administration (MBA) (Master poslovnog upravljanja – Master primenjenih nauka) – što je sasvim nenormalno jer svakoj zemlji trebaju ljudi koji znaju da planiraju, rukovode i ostvaruju zaradu, čime se i puni budžet. U Evropi i Americi postoji Master of Business Administration (MBA) (Master poslovnog upravljanja – Master primenjenih nauka), a nama u Srbiji ne treba …
    U Srbiji postoje i specijalističke studije – akademske i strukovne.

    Poštovani, molim Vas da u svojim mogućnostima preduzmete ono što je potrebno da se isprave ove besmislice i gluposti, a i velika sramota za Republiku Srbiju, do koje će doći neminovno tokom već daleko uznapredovalog procesa evrointegracija. Evropljani će pre ili kasnije primetiti ovo tokom procedura i usaglašavanja zakonskih normativa.

    Za proveru svega što sam naveo dovoljan je internet.

    Pogledajte ove i mnoge druge sajtove:

    1. Univerzitet primenjenih nauka za tehničke studije u Austriji

    Fachhochschule Technikum Wien – The UAS Technikum Wien is the largest university of applied sciences for technical studies in Austria.

    http://www.technikum-wien.at/

    2. Poslovna škola u Mančesteru – Univerzitet u Mančesteru

    Manchester Business School, University of Manchester

    http://www.mbs.ac.uk

    Primer kako bi trebalo definisati stručne nazive u skladu sa evropskom i svetskom praksom:
    dodiplomske studije – studije prvog stepena:

    Diplomirani inženjer mašinstva

    Diplomirani inženjer poslovnog upravljanja (menadžmenta) u mašinstvu

    poslediplomske studije – studije drugog stepena

    Specijalista mašinstva

    Specijalista poslovnog upravljanja (menadžmenta) u mašinstvu

    Master (magistar) mašinstva

    Master (magistar) poslovnog upravljanja (menadžmenta) u mašinstvu

    Doktorske studije – studije trećeg stepena

    Doktor nauka – mašinsko inženjerstvo

    Doktor nauka – poslovno upravljanje (menadžment) u mašinstvu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Brusa says:

    U pravu ste da na diplomi ne piše ali piše u uverenju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Draza Bg says:

    To ne sme nigde da se pise na javnoj ispravi (VII-1), koju izdaje fakultet, ja neznam kako su to smeli da urade ?!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Brusa says:

    Nisu napisali na diplomi , samo na uverenju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Draza Bg says:

    Bez obzira, uverenje je isto sto i diploma.
    To je ne profesionalno uradjeno i mimo promisa , nisu smeli da unose (VII 1) na uverenju!
    Ako malo dublje razmislite, nisu oni to slucajno stavili, ne rade oni od juce. Sigurno su imali neku nameru i eto jos jednog razloga da se posumnja u verodostojnost titule-dipl.inž.proiz.menadz. za trogodisnje studije. Da li ste pozvali Tehnicki fakultet u Zrenjaninu, sta su Vam rekli za te trogodisnje studijem?

    U JP “Zeleznice Srbije” tu diplomu tretiraju kao sesti stepen i to od nove sistematizacije “januar 2010” jer je zeleznica dobila tumacenje od Ministarstva Prosvete za sve diplome kako srednjeg tako i viseg i visokog obrazovanja, tako da bi trebalo da se konsultujete sa nekim advokatom ili da se obratite njihovom univerzitetu.
    Sta je najbolje za Vas koji ste, uslovno receno “prevareni” jer nemate pravne osnove za VII 1 stepen strucne spreme zbog trogodisnjih studija, po mom misljenju treba da zavrsite master studije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Nebojsa Petkovic says:

    NASTAVNIK MATEMATIKE
    za nastavu na mađarskom nastavnom jeziku, za 90% radnog vremena

    USLOVI: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije), u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (“Sl. glasnik RS”, broj 76/05) ili na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine (VII/1 stepen stručne spreme), po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Marija Kovačević says:

    Student sam Visoke turističke škole u Beogradu…Da li bi neko mogao da mi kaže da li se posle završenih STRUKOVNIH SPECIJALISTIČKIH studija može ići dalje na master na nekom fakultetu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Mr says:

    @Marija

    Jedno veliko NE.

    Mada! Ukoliko upises Specijalisticke strukovne studije na FTN-u Novi Sad, onda mozes nastaviti jos jednu godinu na MBA studijama.

    MBA je skracenica od Master of Business Administration, i mogu se gledati kao Master studije (Konkretno Master Professional u nasem zakonu), ali to jos nije akreditovano.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Bezanija odavde!!!! says:

    …., sve je ovo lepo, a??? kad ce da nam izboduju ispite????, tj. konkretno , na masincu u Beogradu (BG univerzitet), kad trazis listu svojih ispita koje si polozio!!!!!! !ali sa bodovima! ne mozes da dobijes….zasto???….., da li neko zna nesto o tome blize, jer ovo je informacija od pre 6 meseci…..

    ….ali u principu je sramota sta se radi i kakvi su otpori u akademskim krugovima….!!!!!, kao da im glava zevisi od te titule…….oni umesto da daju znanje koje je sve vise i vise dostupno na netu oni se ponasaju kao pusto ostrvo…., kakvi debili nasi profesori i akademci!!!!! strava!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Draza Bg says:

    @Bezanija odavde!!!!

    Kada budete zavrsili master studije, a ja koliko znam morate da polazete jos “par”, mislim cetri ili pet ispita da bi ste dobili master diplomu i bodovanje ispita.
    Naravno za to sve treba da se izvrsi uplata na racun MASINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU, u kolikom iznosu to morate njih da pozovete i pitate !!!

    Hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Ana A. S. says:

    Postovani, procitala sam sve komentare i vidim da za pojedince koji su zavrsili visoke strukovne skole za vaspitace, nista nije konkretno dato. Pa bih Vas zamolila da mi odgovorite, ukoliko ste obavesteni, da li mozemo, nakon ovih studija odmah da upisemo sprecijalisticke studije? Da li postoji akreditacija za njih u Srbiji i kolika bi bila cena “tog zadovoljstva”)
    Unapred hvala…Ana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Bojana says:

    Postovani Varagicu, molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje, zavrsila sam Visoku tehnicku skolu strukovnih studija, odsek tehnoloski smer hemijska tehnologija, Januara upisujem Specijalisticke studije u istoj skoli, radim u fabrici lekova, koja zeli da me stipendira za specijalizaciju, a zanima me da li bi posle te specijalizacije mogla da budem sef u mikrobioloskoj laboratoriji?
    HVALA U NAPRED!!!
    Puno pozdrava!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Vanja says:

    Da li mogu nakon zavrsenog Pedagoskog fakulteta, smer profesor razredne nastave, upisati master na PMF – u, odsek za fiziku? Ako je moguce, da li tada mogu da radim kao nastavnik fizike u osnovnoj skoli?

    Hvala unapred na odgovoru 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Duška says:

    Da li možete da kažete nešto o mogućnosti nastavka studija na ftn-u u Novom Sadu(elektronika)? Stigla sam do više od pola studija po programu iz 1986. a na fakultetu sam poslednji put bila 1994. Sada se pominje nastavak za one od 2002.-2005. Da li ima neke nade i za nas i koliko je realno nadati se nečemu? Unapred hvala!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. Marija Kovačević says:

    Student sam Visoke turističke skole u Beogradu i interesuje me nastavak studija posle 3 godine? Da li je istina da se više neće moći na akademske posle strukovnih? I da li je bolje završiti Master ili Specijalističke strukovne?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. marko vukic says:

    Zavrsio sam Vojnu Akademiju RV i PVO pre 10 godina u trajanju od 4 godine.Sta bi bilo najbolje da upisem (master,specijalisticke studije )da bih nastavio da se usavrsavam?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. AleksandarVa says:

    Mislim da su master studije neuporedivo perspektivnije sto se tice posla i stecenog znanja u odnosu na specijalisticke i strukovne studije.Sto se tice poslodavaca tesko da ce neko traziti osobu sa zavrsenim spec. studijama koja nema pravo na dobijanje bilo kakve vrste licenci (ing. komora).Ipak treba dobro razmisliti pre upisivanja (placanja visokih skolarina).Pitanje je kakvo znanje mozete steci sa dodatnih 5 ispita.Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Web Dev says:

    @AleksandarVa

    Kolicina stecenog znanja je individualna stvar, tj od vas zavisi da li cete samo uciti da polozite ispit ili cete se stvarno potruditi da svarite materiju.

    Stoji cinjenica da je sama ocena, i polozen ispit, odredjeno merilo znanja. Ali to je donja granica, onaj ko se interesuje ce da nauci mnogo vise.

    A sigurno je da ce mu za poslovnu praksu trebati mnogo vise od onoga sto je morao da nauci za neki ispit iz te oblasti.

    Tako da broj ispita i jeste primeren postdiplomskim studijama, pogotovo od jednu godinu trajanja, bio to Master ili Specijalisticke studije.

    (Koliko znam doktorske studije od 3 godine imaju oko 8 ispita. )

    Ali za svaki ispit treba procitati bar 2-3 knjige, a samim tim se znacajno umnozava kolicina znanja po ispitu…

    Kao sto sam vec ranije napisao, ko zeli da zna naucice.

    Ko zeli samo da ispuni normu za polaganje ispita ce zavrsiti samo sa papirom i stavom kako je u ovoj drzavi (ili bilo kojoj drugoj) tesko naci posao i svi drugi ce im biti krivi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. Bg says:

    Master studije su master studije i nikako se ne mogu porediti sa spec.strukovnim. Sa master diplomom mozete raditi poslove za koje je kvalifikovan struk.spec. ali sa struk.spec. ne mozeda raditi poslove koje obavlja covek sa master diplomom !!!

    U tome je velika razlika i sasvim je glupo porediti master diplomu sa struk.spec. Zato postoje nivoi studija i rangiranje !!!

    Master je po “hieararhiji” visi od struk.spec. i tu nema dileme.

    Nije mi jasno zasto je sujeta povredjena ljudima koji su zavrsili strukovne studije ili struk.spec.? Svako može da zavrsi fakultet i to mu niko ne osporava i svako proceni svoje mogucnosti sta moze da zavrsi, tako da svako ko ima stecenu diplomu odredjenog nivoa zasluzuje tu diplomu, ali rangiranje mora da postoji jer je to prirodna selekcija.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. Goxi says:

    @Bg

    “Master studije su master studije i nikako se ne mogu porediti sa spec.strukovnim. Sa master diplomom mozete raditi poslove za koje je kvalifikovan struk.spec. ali sa struk.spec. ne mozeda raditi poslove koje obavlja covek sa master diplomom !!!”

    Ahhaha , ovo je glupost nevidjena. Pa covece, Vi onda mozete da se bavite i frizerajem jer frizeru je potreban kurs , a vi imate fax i to je iznad njegovog kursa.

    MSCa nema nikakve veze sa strukovnim Specijalistickim studijama , jer hijerarhija tabele nam govori da je MSCa opredeljenje akademaca a ne strukovnih inzenjera.

    Sto se mene tice ,master moze da radi u adekvatnoj bransi ako zna da odradi to sto se trazilo i od strukovnog specijaliste u pogledu prakse (sto se kod specijaliste favorizuje).

    Pa ako ja trazim da zaposlim programera , sta mislite , kome cu dati prednost. Nekome ko je programiranje uglavnom radio prakticno , ili nekome ko je programiranje uglavnom ucio iz skripti ?

    Nema dileme da su Master studije veci podnivo obrazovanja za razliku od strukovnih Specijalistickih studija.Ali isto kao i strukovne studije, vrede samo ako se adekvatno i iskoriste a to je sticanje znanja za oblast kojoj su namenjene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. Bg says:

    Ma covece ne moze se porediti visa skola ili sada strukovna skola i fakultet, fakultet je bio i bice samo za vredne i intiligentne ljude , svidelo se to vama ili ne !!!

    Bez uvrede GOXI !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. Ljiljana says:

    Postovani,
    zavrsila sam 3-godisnje skolovanje na Visokoj poslovnoj skoli Novi sad i stekla zvanje stukovni ekonomista. Paniram upisati na istoj skoli i specijalisticke strukovne studije od 1 godine ( 2 semestra). Interesuje me da li moram prvo zavrsiti Specijalisticke strukovne studije pa posle njih MBA studije, ako budu zakonom priznate i uvedene kod nas u Srbiji ili bih mogla odmah po zavrsetku Visoke poslovne skole strukovnih studija upisati MBA studije. Interesuje me projektni menadzment a videla sam da na Infosudu da u BG imaju MBA studije i to bas Projectni menadzment.

    Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  40. Bg says:

    Postovani posetioci, pogledajte CRNOGORSKI NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA i sve ce Vam biti jasno, mislim da ce se na isti nacin resiti i kod nas, s obzirom da ljudi koji su resavali taj problem konsultovali su se sa kolegama iz Beograda i NEMOJTE SE VISE SVADJATI, NA NJIHOVOM KVALIFIKACIONOM OKVIRU SVE JE KRISTALNO JASNO I JA VERUJEM DA CE SE TAJ KVALIFIKACIONI OKVIR PRIMENITI I KOD NAS, AKO NE U CELINI BAREM U VECEM DELU (99%) JER JE JAKO DOBRO RESEN !!!

    http://www.gov.me/files/1221230350.doc

    POZDRAV ZA BRUSU I NJEMU SLICNE KOLEGE !!!

    POGLEDAJTE PAZLJIVO OD 56 do 71 strane, A POSEBNO 66,67 i 68 !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Bg says:

    Takodje pogledajte strane 83 – 87 !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  42. Tipo says:

    Ako sam dobro procitao i razumeo sve sto su ljudi ovde pisali.

    Zavrsavam osnovne strukovne studije ove godine, zelim da nastavim dalje skolovanje.
    U slucaju da upisem specijalisticke studije manje vise tu mi se skolovanje i zavrsava (ne postoji mogucnost za prelazak na master studije)
    Jedini nacin da upisem master studije je da po zavrsetku ovih predjem na osnovne akademske studije i polazem razliku predemeta.

    Upisivanjem specijalistickih strukovnih studija na mojoj skoli nudi mi se mogucnost da dobijem posao saradnika u nastavi,(prosek preko 9, vise od 5 godina radnog staza). Sto bi se trenutno pokazlo kao pametniji izbor.
    Pitanje glasi da li bi mi se posle zavrsenih specijalisatickih studija osvojenih 240ESP pruzila bilo kakva sansa da upisem master studije a da mi se nesto od bodova sa specijalistickih studija prizna? Da li bi moga odmah na akademski master ili moram pa moram na osnovne akademske studije + razlika predmeta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. bg says:

    Tacno je da posle strukovnih studija+spec ne moze se ici na master studije, to novi zakon ne dozvoljava i tu se studije zavrsavaju sa strukovnom spec.

    To sto neki fakulteti upisuju studente sa strukovnih skola, a ja koliko sam informisan da je to mimo zakona, a da li moze i kako se upisuju ljudi sa zavrsenim strukovnim studijama na osnovne akademske studije na fakultetima to neznam. Mislim da su spec. struk. studije same za sebe i da te ispite ne mozete upotrebiti za sticanje master diplome, odnosno da vam se ta godina studiranj ne prizna u postupku , ukoliko bi ste presli na master studije .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. tipo says:

    Hvala na odgovoru.
    Znaci to da mi ostaju dve opcije
    Prihvatiti posao u skoli i upisati spec. studije i tu nazalost zavrsiti skolovanje ( na neki nacin ),
    ili upisati osnovne akademske polagati razliku predmeta, pa tek onda slededce godine master. a ostati bezs posla u skoli. U narednih min 3 godine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Dzeki says:

    Pozdrav ljudi

    Ove god treba da upisem neki od fakuleteta. Citao sam nesto o master studijama po netu, pa mi nije jasna jedna stvar,

    Npr. ako ja zavrsim pravni fakultet koji traje 4 god u Bg, i dobijem zvanje PRAVNIK. Mogu li ja recimo posle toga da upisem master studije na ekonomskom fakultetu iz oblasti ekonomije ? Ukoliko mogu i zavrsim ih, koje cu ja imati zvanje?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Mina Minic says:

    POSTOVANI, MOLIM VAS, ODGOVORITE MI!Zavrsila sam osnovne akademske studije za vaspitace, pa master studije za vaspitace, mogu li ja raditi kao predavac ili konkurisati na jos neko radno mesto a da to nije vrtic?Sta bih trebala jos da zavrsim da bih mogla da ne radim posao vaspitaca, vec predavac na nekoj visokoj skoli?Nisam upoznata na koja radna mesta uopste mogu konkurisati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. Ivan Obradovic says:

    Zavrsio sam Visu zeleznicku,smer masinstvo.Odmah nakon toga,upisao sam Tehnicki fakultet”Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu,smer menadzment i stekao naziv-dipl.inz.proizvodnog menadzmenta ali to je trogodisnji fax!!!Sta i kako dalje?Skroz sam zbunjen!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Profesor says:

    @ Ivane Obradovicu

    Vase studije na Tehnickom fakultetu ”Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu,smer menadzment su trogodisnje i stekli Ste naziv-dipl.inz.proizvodnog menadzmenta,
    TO SU OSNOVNE TROGODISNJE AKADEMSKE STUDIJE prvi stepen visokog obrazovanja.
    Na listi akreditovanih Visih skola se nalazi i Vasa skola Visa zeleznicka skola koja je sada VISOKA ZELEZNICKA SKOLA STRUKOVNIH STUDIJA, prema tome na pomenutoj skoli studije su takodje TROGODISNJE i po zavrsetku istih imate takodje PRVI STEPEN VISOKOG OBRAZOVANJA.
    To sto ste presli na Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i zavrsili odnosno presli na akademske studije je mogucnost daljeg skolovanja na akademskim studijama-master. Znaci treba da idete jos dve skolske godine ili cetri semestra (120 espb) na nekom srodnom fakultetu da bi ste stekli master diplomu-dipl.ing. koja je isto sto i nekadasnji sedmi stepen strucne spreme.
    Moram napomenuti da Vi i vase kolege koje su zavrsile studije na Tehnickom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i stekli akademski naziv “dipl.inž.proizvodnog menadzmenta da su to OAS(osnovne trogodisnje akademske studije) i po novom Nacionalnom okviru kvalifikacija tretiraju se kao nekadasnji SESTI STEPEN STRUCNE SPREME !!!

    Trogodisnje studije na Tehnickom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu su u istom stepenu strucne spreme kao trogodisnje studije na Visokoj zeleznickoj skoli strukovnih studija u Beogradu !!!
    Da bi ste imali titulu DRUGOG STEPENA VISOKOG OBRAZOVANJA ILI STO JE NEKADA BIO ( VII-1 ) morate da zavrsite master studije koje bi u vasem slucaju trajale jos dve godine ili posto imate i strukovne studije zavrsite specijalisticke strukovne studije na Visokoj zeleznickoj skoli strukovnih studija.

    Pogledajte NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA i sve ce Vam biti jasno: https://www.draganvaragic.com/index.php/1417/kada-ce-se-konacno-definisati-strucne-spreme/

    Pozdrav zbunjeni akademcu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. brusa says:

    Profesor priča gluposti!!! Vi ste završili trogodišnje studije po Zakonu o univerzitetu iz 2002 god po kojem su studije trajale od tri do šest godina i za tri godine ste stekli VII-1 stepen stručne spreme i stručni naziv Diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta. Bio sam na fakultetu i od dekana Prof. dr Momčila Bjelice dobio uverenje na kojem mi je to potvrdio. Vas ne treba da zanima NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA jer ste vi stekli VII-1 stepen stručne spreme i stručni naziv Diplomirani koji će vas pratiti do kraja.Ovi novi studenti po bolonji neka čekaju NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA i neka se pronađu negde, jer ih sada nema nigde.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. Profesor says:

    @ brusa

    Vi mozete da sami sebe TESITE, i da pricate gluposti, Vase studije su trogodisnje i radi poredjenja ekvivalentne su nekadasnjem sestom stepenu strucne spreme !!!

    KAKAV ZAKON IZ 2002. SEDMI STEPEN STRUCNE SPREME VISE NE POSTOJI I NEMOJ TE VISE PRICATI DEMAGOGOGIJU !!!

    POSTOJE SAMO :

    PRVI (tri ili cetri godina redovnog studiranja 180 ili 240 espb)
    DRUGI (cetri ili pet godina redovnog studiranja 240 ili 300 espb)
    TRECI (osam godina redovnog studiranja 480 espb)

    OVO JE OSNOVNI I JEDINI KRITERIJUM PO KOJIM CE SE UTVRDJIVATI STEPEN STRUCNE SPREME !!!

    POZDRAV ZA RAZOCARANE STUDENTE I STRUKOVNE STUDENTE !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.