fbpx

Mega-trend: Pad zavisnosti od dominantnih digitalnih platformi i zajednica

Poslednjih godina i sami ste mogli osetiti značajan trend: Kompanije postepeno smanjuju svoju zavisnost od dominantnih digitalnih platformi poput Facebooka i Instagrama.

Ova promena ne znači napuštanje ovih platformi, već diverzifikaciju pristupa kako bi se direktnije i ličnije angažovali sa ciljanim korisnicima i kupcima.

  • S jedne strane, većina kompanija tek treba da usvoji strategiju korišćenja većeg broja različitih kanala, uključući i dominantne platforme, kao i interakciju sa ciljnim digitalnim zajednicama.
  • Sa druge strane, veoma uspešne kompanije koje su izgradile velike zajednice korisnika, u narednim godinama kreiraće sopstvene platforme za interakciju sa svojom ciljnom publikom.

To ne znači da će ove kompanije prestati da koriste dominantne platforme, one će početi da sve manje zavise od njih, njihovih pravila i njihovih podataka.

Logika pada zavisnosti od dominantnih platformi i zajednica

Smanjenje fokusa na dominantne platforme: Ova promena je počela kada su platforme ograničile vidljivost organskih objava, čineći angažovanje manje profitabilnim za biznise. Kompanije sada manje ulažu u angažman na društvenim medijima i fokusiraju se više na druge kanale, jer im je taj angažman često nedovoljno isplativ.

Primeri:

  • Biznisi povećavaju online prodaju preko svojih e-prodavnica, naspram oslanjanja isključivo na Amazon.
  • Kompanije prodaju digitalne proizvode na svojim sajtovima, kako bi smanjile gubitke na platformama poput EnvatoMarketa (primer novosadska kompanija ThemesKingdom).
  • Firme sa visokom vidljivošću i velikim, angažovanim zajednicama na društvenim mrežama, prave posebne partnerske dilove sa medijima i drugim zanteresovanim kompanijama (primer Inspira Grupa – Ex Infostud).

Najuspešniji primer u regionu kreiranja kompanijske onlajn zajednice na sopstvenoj platformi je Kulinarika kompanije Podravka.

Razlozi sa smanjivanje zavisnosti od digitalnih platformi

Kao što kompanije teže da uvećaju prihod na svojim e-prodavnicama u odnosu na prihode sa digitalnih platformi, tako se očekuje da će kompanije koje imaju velike zajednice angažovanih klijenata, početi da ih preusmeravaju na svoje digitalne platforme.

Cilj je preusmeriti angažovane zajednice na kompanijske digitalne platforme radi povećanja prihoda i bolje kontrole nad podacima o klijentima.

  • Kontrola podataka i privatnost: Sa regulativama poput GDPR-a, posedovanje podataka o klijentima na privatnim platformama je sigurnije i usklađeno sa zakonom. Iz tog razloga, kompanije kreiraju svoje baze podataka o ponašanju korisnika i klijenata (Customer Data Platforms – CDP).
  • Privlačenje zajednica podsticajima: Uspešne kompanije privlače svoje zajednice različitim vrstama jedinstvenih podsticaja i kvalitetnim interakcijama, negujući na taj način njihovu lojalnost.
  • Stvaranje digitalnih ekosistema:  Kompanije kreiraju različite vrste servisa i platformi, gde nude dodatne prednosti svojoj zajednici, sa ciljem zadovoljavanja njihovih različitih potreba u vezi sa karakteristika proizvda ili usluga. Najpoznatiji digitalni ekosistem ima kompanija Apple.

Saveti za faze uspostavljanja načina komunikacije i angažmana sa digitalnim zajedicama

  • Diverzifikujte svoje digitalno prisustvo: Ne oslanjajte se samo na jednu ili dve platforme. Istražite različite kanale i kreirajte svoje prisustvo tamo gde je vaša publika najaktivnija.
  • Direktno angažujte vašu publiku: Naučite kako da vaši korisnici i kupci zanteresovano ulaze u interakciju sa vašom kompanijom. To podstiče lojalnost i daje vam bolji uvid u njihova interesovanja.
  • Podaci su ključni: Posedovanje vaših podataka znači bolje razumevanje vaših klijenata i prilagođavanje vaših strategija njihovim potrebama.
  • Budite kreativni i podstičite angažovanje: Ponudite podsticaje za angažovanje vaše zajednice na vašim platformama, a da su oni realno vredni i korisni vašoj ciljnoj publici, ali i vama.
  • Počnite sa izgradnjom vašeg ekosistema: Kreirate sa izgradnjom ekosistema, gde vaši korisnici i klijenti pronalaze sve što im je potrebno unutar vašeg digitalnog prostora, poboljšavajući istovremeno njihovo zadovoljstvo i vaše prihode.

Umesto zaključka – Zašto ostaviti podatke samo gigantima kao što su Google ili Meta?

Dok mnoge kompanije još uvek grade svoje zajednice, one sa uspostavljenim zajednicama počinju da stvaraju svoje platforme. Ovaj potez nije samo o tome kako sakupljati podatke; radi se o efikasnijem razumevanju i ispunjavanju potreba korisnika i klijenata. To rezultira povećanjem prihoda i profita.

Izvori

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/01/2024, RSS

Komentari su zatvoreni.