fbpx

Šta je metastaziranje digitalnih agencija?

  • Kako da znate da li vaša digitalna agencija radi ugovoreni posao dovoljno dobro za vas?
  • Šta je potrebno da biste angažovali kvalitetnu digitalnu agenciju?
  • Šta su koordinatori za aktivnosti digitalnog marketinga?

Kako većina kompanija koje koriste digitalne agencije nemaju dovoljno znanja iz oblasti digitalnog marketinga, veće i kvalitetnije digitalne agencije su s pravom zaštitile svoje interese na nivou definisanja obima posla, procesa rada, korišćenih metrika, načina izveštavanja, itd. Na žalost, samo najkvalitetnije digitalne agencije realno vode računa o interesima svojih klijenata u ovom segmentu (manje od 5% svih digitalnih agencija).

Primer: Često se u praksi dešava da digitalne agencije postanu uspešne u poslu koji rade, pa kao rezultat dobijaju sve veći broj klijenata. Na žalost, povećanje broja klijenata obično ne prati povećanje marketing specijalista, i rezultat toga je opadanje kvaliteta rada agencije po klijentu.

Odgovor na prva dva pitanja sa početka ovog teksta jeste da usvojite dovoljno dobra znanja iz oblasti digitalnog marketinga, uključujući i znanja rada sa digitalnim agencijama, da biste dobijali jasne i merljive rezultate od tih agencija.

Odgovor na treće pitanje je u nastavku.

Napomena: Ovaj blog post je nastao kao posledica problema koje ima nekoliko kompanija s kojima sam pričao nedavno na ovu temu. Trenutno sam u procesu treninga u jednoj kompaniji za bolje definisanje načina rada i predstavljanja rezultata.

Šta su koordinatori aktivnosti digitalnog marketinga?

Kod uspešnih manjih i većih kompanija koje koriste značajne spoljne resurse za obavljanje aktivnosti digitalnog marketinga, postoji potreba za koordinatorima specifičnih marketinških aktivnosti, koji će efikasno upravljati i usklađivati rad sa spoljnim marketinškim agencijama ili pružaocima usluga.

U nastavku su opisane specifične karakteristike i potrebna znanja koordinatora za bilo koje aktivnosti digitalnog marketinga.

Koordinator aktivnosti digitalnog marketinga: Komunikacija sa agencijama i usklađivanje sa procesima u kompaniji

Koordinator digitalnog marketinga je odgovoran za usklađivanje svih digitalnih marketinških aktivnosti između kompanije i outsourcing agencija. Ovo pomaže u održavanju doslednosti i efikasnosti kampanja i ostalih aktivnosti.

Koje glavne oblasti treba da zna?

  • Koordinacija sa agencijama: Upravljanje odnosima sa spoljnim pružaocima usluga. Poznavanje karakteristika ugla posmatranja digitalne agencije o poslovima koje rade. Poznavanje stručne terminologije, metrika, procesa rada i načina komunikacije koji su svojstveni u odnosima sa specifičlnim digitalnim agencijama.
  • Definisanje, planiranje i praćenje implementacije aktivnosti: Učestvovanje u strategijskom planiranju i praćenje sprovođenja digitalnih kampanja i aktivnosti.
  • Analitika uspeha: Definisanje ključnih metrika, načina izveštavanja i načina određivanja uspeha dogovorenih kampanja i aktivnosti. Ovde je važno insistirati na adekvatnim pokazateljima koje je definisala i odredila kompanija, u odnosu na svoje ciljeve i načine merenja rezultata.

Kako se to sprovodi u praksi?

Koordinator digitalnog marketinga osigurava da sve aktivnosti između kompanije i outsourcing agencija teku glatko, prate se ciljevi i pravilno izveštava.

Veoma je važno da kompanije (koordinatori) usvoje dovoljno napredna pomenuta znanja, da bi za svoj novac dobijali tačno ono što su tražili, i da mogu lako da prate kvalitet rada angažovanih agencija!

Tri saveta za unapređenje saradnje sa digitalnim agencijama

1. Definišite jasne ciljeve i očekivanja:

Pre nego što započnete saradnju sa digitalnom agencijom, definisite jasne ciljeve i očekivanja. Razmislite o tome šta tačno želite postići sa svojim digitalnim marketingom. Da li je to povećanje prodaje, povećanje broja posetilaca na sajtu, prepoznatljivost ili nešto drugo? Ovakvo definisanje ciljeva će pomoći koordinatoru da uskladi aktivnosti agencije sa vašim potrebama i da lakše prati uspeh kampanja.

2. Redovno komunicirajte i tražite izveštaje od agencija:

Održavanje redovne komunikacije sa digitalnom agencijom je ključno. Postavite jasne rokove za izveštavanje i zahtevajte redovne analize performansi kampanja. Pravilna analitika omogućava praćenje napretka i identifikaciju potrebnih promena u realnom vremenu.

3. Osposobite se za rad sa digitalnim agencijama:

Investirajte u obuku za digitalni marketing kako bi stekli napredna znanja iz odabranih oblasti digitalnog marketinga. Ovo će vam omogućiti da bolje razumete procese rada agencija i zaštitite svoje interese. Takođe, obučeni koordinatori će biti u stanju da bolje komuniciraju sa digitalnim agencijama i postignu optimalne rezultate.

Kroz ove tri akcije, možete unaprediti svoj odnos sa digitalnim agencijama i osigurati da postižete projektovane ciljeve digitalnog marketinga.

Zaključak

Što imate bolja znanja iz oblasti merenja rezultata marketinških aktivnosti, imaćete manje problema sa digitalnim agencijama. Tada ćete znati koje metrike tražite, koje rezultate možete očekivati i koliko su uspešne predviđene aktivnosti digitalnih agencija.

Napomena: Ilustracija za ovaj blog post je kreirana u ChatGPT-u 4.0.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/12/2023, RSS

Komentari su zatvoreni.