fbpx

Razlika između Specijalističkih i Master studija

Update 03.2010.: Specijalističke studije jednake sa svim ostalim diplomskim studijama

Update 10.2009.: Kada će se rešiti pitanje stručne spreme?

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

Upis na Specijalističke strukovne studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (2010/2011) iz oblasti:
– E-poslovanje
– Kontroling i operativna revizija
– Investicioni menadžment i bankarsko poslovanje
– Menadžment ljudskih resursa i odnosi s javnošću
– Menadžment medija
Upis počinje 01.10.2010.

Bez obzira što do sada postoji više članaka na temu Specijalističkih strukovnih studija (članak na IIM/EURO i u Poslovnom Magazinu), kao i članak na temu razlike između Master i MBA studija (ovaj blog, E-magazin, Poslovni magazin), gde se pominje i razlika između Specijalistickih i Master studija, izgleda je potrebno opet naglasiti razliku između Specijalistickih strukovnih i Master studija. Razlog za ovo pisanje je veoma veliki broj pitanja koja i dalje okupiraju studente, najvise zbog toga sto se jednostavno ne interesuju o tome sta ih moze cekati kada zavrse osnovne studije, a sa druge strane radi se o inerciji ne razmisljanja i prihvatanja nekih “stereotipa” koji vise ne stoje u aktuelnom obrazovnom sistemu Srbije.

Naime, osnovni vid nerazumevanja Specijalistickih strukovnih studija ide u pravcu toga sta je prakticno osoba koja zavrsi ove studije i kako se to poredi sa prethodnim Zakonom, koji je izgleda dosta jasan studentima (i jos bitnije – roditeljima)?

Prema aktuelno usvojenoj interpretaciji novog Zakona, osobe koje zavrse Specijalisticke strukovne studije jesu Strukovni specijalisti iz određene oblasti. Ovo zvanje je u kontekstu prethodnog Zakona – vise od zavrsenog fakulteta (4 ili 5 godina), a manje od Magistrature. Prema tome, oni koji upisuju trecu ili cetvrtu godinu nekog fakulteta nakon zavrsenih trogodisnjih studija (nakon kojih se mogu upisati studenti na Specijalisticke studije, isto kao i oni koji su zavrsili 4 ili 5 godina studija), prakticno gube bezveze sredstva i vreme, jer dobijaju zvanje koje je prakticno nize od Specijaliste (strukovnog), sem u slucaju ako ne zele da zavrse Master studije i upisu Doktorske studije.

Razlika izmedju Master i Specijalistickih strukovnih studija

Na primeru IIM/EURO Specijalistickih strukovnih studija iz e-poslovanja koje postoje vise od godinu dana (i upisane tri generacije studenata), moze se videti koji sve profil osoba upisuje ove studije i zasto: Za sada dva Master-a su upisale ove studije iz razloga da prosire znanje iz oblasti koja ih interesuje. Veci broj osoba koje imaju zavrsene razlicite fakultete upisuje ove studije iz istog razloga, kao i bivsi studenti trogodisnjih akademskih (stepenovanje) i strukovnih (bivse vise skole) studija, kojima odgovara mogucnost direktnog nastavka studiranja (sto ce uskoro ponuditi veliki broj Visokih strucnih skola i fakulteta – znači, da se posle tri godine studija /akademskih ili strukovnih/ mogu direktno upisati specijalističke studije, bez potrebnih polaganja razlike predmeta/ispita).

Master studije idu nakon cetvrte godine studija, i u zavisnosti od fakulteta, imaju od 5 do deset predmeta u obicno dva semestra (Spec. studije imaju 5 predmeta + Specijalisticki rad) i Master rad. Sa aspekta vemena studiranja, za studente koji imaju zavrsene cetiri godine studija, nema neke razlike izmedju Master i Spec. studija, ali za studente koji imaju tri godine, razlika je velika, jer treba zavrsiti i neki cetvorogodisnji fakultet (upis na trecu ili na cetvrtu godinu nakon trogodisnjih studija).

Sa aspekta vrednosti diplome, Master je definitivno vise zvanje od Specijaliste, ali prava sa obe diplome nisu  slicna – osoba sa zvanjem Specijaliste moze da predaje po visokim strucnim skolama. Specijalisti eventualno mogu da upisu jos jednu godinu i dobiju MBA diplomu (uskoro ce se pokrenuti inicijativa za izmenu aktuelnog Zakona da se formalno prizna MBA kao strukovni Master – dvogodisnje Specijalisticke studije), dok Master moze da upise Doktorske studije (sto je i smisao Master diplome, jer prave studije tek pocinju nakon Master-a).

Treba napomenuti da je smisao Specijalistickih studija da se osobe koje se interesuju za neku oblast u njoj specijalizuju po principima primene stecenih znanja na ovim studijama u praksi. Na Master studijama studenti se pripremaju za dobijanje fundamentalnih znanja iz odredjene oblasti, gde ova znanja ne moraju biti primenljiva u praksi (zato se sistem studiranja zove STRUKOVNI ili primenjeni – Applied). Ovo i jeste osnovna kvalitetativna razlika izmedju poslatranih vrsta studija, jer je njihov cilj razlicit – Master studije priprema za Doktorske studije, Secijalisticke studije – primena aktuelnih naucnih dostignuca u praksi. Sasvim je druga prica da li se i koliko bilo sta i dobija na nekim od ponudjenih studija, i to ce u narednom vrmenu biti tema “borbe” izmedju konkurencije.

Jos jednom, preporucujem citanje prethodno pomenutih tekstova na temu Specijalistickih, MBA i Master studija.

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

Još tekstova na temu specijalističkih strukovnih studija.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (17 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Razlika između Specijalističkih i Master studija, 9.2 out of 10 based on 17 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/05/2007, RSS

414 odgovora na Razlika između Specijalističkih i Master studija

 1. tijana says:

  …da li to znaci da ja koja sam zavrsila trogodisnji fakultet i stekla zvanje diplomirani komunikolog (singidunum je u pitanju) mogu da upisem dvogodisnje master studije na onim fakultetima koji imaju dvogodisnje master studije u ponudi?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (7 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -4 (from 6 votes)
 2. altair says:

  Završio sam staru Višu elektrotehničku školu. Radim 10 godina u državnoj firmi na poslovima koji zahtevaju VII stepen (Bilo ih je nekoliko sa VII stepenom, ali nisu znali ili umeli, a posao je mission-critical), a primam platu sa VI stepenom strucne spreme. Imam mogućnost da dodam još par ispita i da dobijem diplomu inženjera sa visokom stručnom spremom (valjda bachelor-appl.).
  Po Vašem mišljenu koji je odgovarajuči stepen osnovnih strukovnih studija (kao kod svih državnih institucija primena novog zakona na sistematizacije radnih mesta neće uskoro)..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.8/5 (6 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 3. Draganva says:

  Odgovor na vaš pitanje su Specijalističke strukovne studije – to vam je po starom između završenog fakulteta i magistrature. Ali to nisu osnovne strukovne studije. Sa tri godine osnovnih strukovnih studija ne verujem da ćete imati ikakvu promenu na poslu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. marko says:

  Zavrsio sam višu elektrotehničku školu (visoku školu tehničkih strukovnih studija). Po novom zakonu sam znaci strukovni inženjer elektrotehnike, pa me zanima da li cu moci da dobijem odgovarajuce licence iz oblasti projektovanja i izvođača el. radova koje su ranije samo mogli dobiti “diplomirani” ako ne da li cu moci nakon specijalizacije?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Draganva says:

  Ovo je dobro pitanje, a adresa za to je inženjerska komora. Bilo bi lepo da kada dobijete odgovor, ovde napišete šta su vam rekli.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Preza says:

  Zavrsio sa I stepen visokog obrazovanja PMF odsek fizika-informatika po prethodnom zakonu iz 2002. U skladu sa novim programom studija stekao sam 180 ESPB (dobijanje potvrde o tome je u proceduri). Da li postoji mogucnost upisa spec. strukovnih studija (npr. IIM/Euro) u mom slucaju ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Draganva says:

  Svi studenti koji su stepenovali svoje studije i dobili od fakulteta bodove na osnovu novog Zakona (180 ESPB), imaju pravo da upišu Specijalističke strukovne studije. Drugim rečima, da bi ste upisali Specijalističke strukovne studije, potrebno je da u instituciji u kojoj ste studirali (fakultet, viša ili visoka škola) dobijete dodatak diplomi koji pokazuje spisak položenih predmeta, sa brojevima bodova po predmetu koji iznosi minimalno 180 ESPB (znači, može više, ali ne manje od 180 bodova).

  Sve edukativne ustanove koje su akreditovane po novom Zakonu imaju obavezu da izdaju ovakva uverenja, a većina njih to i naplaćuje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. maki says:

  Kakvo zvanje dobijamo po zavrsetku specijalistickih strukovnih studija da li diplomirani specijalista?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -2 (from 2 votes)
 9. Draganva says:

  Zvanje je strukovni specijalista iz oblasti za koju ste završili specijalističke studije.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 10. maki says:

  Hvala znaci nije diplomirani specijalista?
  A posle zavrsenih trogodisnjih strukovnih studija koje je zvanje i da li je to VII stepen???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 11. Dušan says:

  Hvala Vam na ovim konciznim informacijama!
  Koliko je teško sa diplomom osnovnih stručnih studija polagati razliku ispita i dobiti diplomu osnovnih akademskih studija? Ima li to uopšte smisla? Iskreno, ne vidim preteranu svrhu mukom stečenog znanja koje nije direktno primenljivo u praksi, pa me s’ tim u vezi interesuje da li je bolje nastaviti stručnu specijalizaciju posle osnovnih stručnih studija, ili ipak upuštanje u “akademske” vode?

  Hvala!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Draganva says:

  Konretno, na FTN-u nakon ovih studija dobija se zvanje Strukovni inženjer menadžmenta – Specijalista. Inače, ne postoji više sedmi stepen.

  Što se tiče prelaska na akademske studije sa strukovih, dovoljno je da na bilo kom fakultetu vidite šta će vam priznati od predmeta i koju godinu upisujete – to je potpuno neisplativo. Ako ste hteli da studirate na fakultetu, trebali ste ga u startu i upisati.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Draganva says:

  Na osnovu pitanja koja često dobijam, moram napomenuti da je osnovi smisao specijalističkih studija:

  1. Unapređenje poslovanja osoba koje već jesu na nekom poslu sa aspekta specijalizacije iz oblasti koju zaposleni odabere.

  2. Pripremanje nezaposlenih za konkretne poslove sa aspekta sticanja specijalizovanih znanja koja se direktno primenjuju na poslovima koji su predmet studija.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Natasa says:

  Da li cu ja ako sam zavrsila trogod.studije upisivanjem u specijalisticke ostvariti uspjesnu poziciju na buducem poslu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 15. Draganva says:

  Pa… Bitno je znanje, a ne zvanje. Uspesna pozicija na poslu se ostvaruje mogućnošću da dodjete do znanja koje to omogućuje. Ako su Specijalističke strukovne studije kvalitetne, to bi i trebalo da ostvarite (kvalitetan pristup znanju, koje vam niko “ne uliva”, već sami dolazite do njega).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 16. neda radic says:

  da li cu moci da nakon trogodis.studija na visoj medic.skoli u beogradu upisem master studije?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 17. Draganva says:

  Posle trogodisnjih studija ne mozete upisati master studije.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 18. zoran says:

  po starom sistemu stručne spreme koji je stepen stručne spreme “visoka škola strukovnih studija za sticanje 1 stepena stručne spreme u trajanju od 3 godine”? Šta treba da završim još da bi bio po staromn sistemu 7 stepen stručne spreme ili je ovaj završen stepen stručne spreme dovoljan? Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 19. Draganva says:

  Sedmi stepen stručne spreme više ne postoji (kao što je već napomenuto), ali svakako ne možete imati taj stepen sa tri godine studija. Na žalost, u većini viših škola pri prvim upisima na trogodišnje studije obećavano je da će studenti dobiti diplomu dipl. ing., da je to isto kao i sedmi stepen, i sl.

  Razmislite malo: zašto bi vam neko davao nešto za tri godine studija, a sa druge strane da studenti koji su završili četiri godine studija ispadnu magarci? Ili ste vi pametniji od njih, jer ste završili tri godine umesto četiri?

  Upravo iz prethodnih razloga nema analogije između starog i novog sistema škostva…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
  • Jeka says:

   Ali, ako je neko za tri godine položio isto ili više predmeta kao neko ko je studirao četiri godine?

   Mene konkretno zanima sledeće:
   Završila sam tri godine (180 ESPB) – vaspitač i na diplomi mi piše OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE POSLE KOJIH MOGU DALJE DA IDEM NA MASTER i stečeno VISOLO OBRAZOVANJE… Meni je sve to nejasno jer svuda piše da se na Master može samo posle četvorogodišnjih studija (240 ESPB).
   Meni je za posao, tačnije za platu, jako bitno poređenje sa starim sistemom jer po starom VIŠA škola (VI stepen) ima znatno manju platu od VISOKE (VII stepen).
   I šta sam sada ja???

   Pozdrav!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: -1 (from 3 votes)
 20. Dragane,

  Pre deset godina sam završio klasične inženjerske studije (4.5 godina, 9 semestara, 44 ispita, diplomski). Do proleća ću završiti specijalističke studije iz e poslovanja na FON-u u Beogradu (1 godina, 5 ispita, specijalistički rad).

  Kakve su mi perspektive?
  – Mogu li da nastavim MBA iz e poslovanja kod vas na FTN u Novom Sadu i kakvi su uslovi (1 godina, samo opšti predmeti)?
  – Mogu li da idem na doktorat, koji i gde, ili mi je potreban master pre toga?
  Pri odgovoru zanemari šta je bolji izbor za moju karijeru, zanima me administrativni deo.

  hvala 🙂

  P.S. Znaš li kako se završila priča oko AAOM-a, da li je ta diploma ikada priznata i u kom rangu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. Draganva says:

  Ukratko, odgovor je da možeš u oba pravca da ideš – MBA (prva godina) i doktorske studije. Sa završenim fakultetom 9 semestara je dovoljno da dobiješ tamo master titulu koja ti omogućuje doktorske studije.

  AAOM je sistem dodiplomskih studija, odnosno studija koje idu uz osnovne studije. Na ovaj način dobijaš samo bogatiji diploma suplement osnovnih studija. Ovde je akcenat na dobijenom znanju, ne na zvanju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 22. Hvala, sad ostaje teži deo posla – odluka. 😉
  “Od diplome dva putića vode na dve strane…” 🙂 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 23. ZORAN says:

  A ako završim specijalizaciju za strukovne studije ( to je još jedna godina nakon završenih 3 godine studije na visokoj strukovnoj školi) da li tada dobijam diplomu adekvatnoj staroj VII/1 stručne spreme jer mi je to važno zbog sistematizacije radnih mesta u mojoj firmi??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 24. Draganva says:

  U zavisnosti od vaših odnosa sa službom koja rešava sistematizaciju možete samostalno proučiti aktuelno zakonsko rešenje, ili zajedno sa osobom iz službe, jer za sada ne postoji eksplicitno vezivanje novih titula (stepenovanja) sa starim.

  Postoji analogija sa samim novim titualma, tako da npr. na FTN-u za pomenute specijalističke studije dobija se titula Diplomirani inženjer menadžmenta – Specijalista. Na ovaj način se opisuje da postoji analogija sa VII/1 stepenom, ali i da je ova titula vrednija od klasične titule diplomiranog inženjera (Specijalista bi trebalo da je stepen između dipl. inž. i master-a).

  Određene institucije pokušavaju da vrše pritisak na Ministarstvo da napokon napravi novi pravilnik za sistematizaciju, ali se to još nije desilo.

  @Miloje: Moj ti je topli savet da se odlučiš za oba puta: prvo jedan (koji god), pa drugi…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 25. Dule says:

  Da li nakon zavrsenih specijalistickih strukovnih studija na diplomi kao profil pise professional master ili samo specijalista?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 26. Draganva says:

  Ovde se nalazi zvanično uputstvo za formiranje naziva zvanja Ministarstva prosvete.

  Za FTN sam dao primer, a professional master sam video na Infostudu. To je zvanje za koje se lobira da bude ozvaničeno u slučaju MBA studija (koje jesu strukovne master studije, ali još nisu verifikovane na taj način zakonski).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 27. Dule says:

  Da li postoji mogucnost da se taj zakon o professional master usvoji tj. da li postoji takav predlog? Negde sam takodje procitao da studenti stecijalistickih strukovnih studija nemaju pravo na finansiranje iz budzeta, da li je to tacno?
  Unapred hvala!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 28. Draganva says:

  Ići će se ka tome (strukovni master), ali kada, ne znam. Nadam se što pre.

  Ja ne znam za budžetsku varijantu ovog tipa studiranja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 29. Duka says:

  Da li posedujete informaciju, kad ce se znati ishod akreditacie specijalistickih strukovnih studija za visoke strukovne skole, i da li ce se ujedno znati i status strukovni master?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 30. Draganva says:

  Status akreditacije se objavljuje u medijima, i to je nasigurniji znak a je institucija akreditovana za određene studije (što se naknadno proverava n)a sajtu ministarstva). Trebalo bi da bude uskoro, ali kada, ne znam.

  Što se tiče strukovnog ili professional mater diplome, ovo neće biti aktuelno dok Skupština Srbije ne donese uredbu na tu temu. Bar dve institucije rade na tome da se u Vladi Srbije usvoje dodatne stavke za Zakon o visokom obrazovanju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 31. Branislav says:

  Dragane, sta reći, nego da ste nam detaljno razjasnili razliku između osnovnih i stukovnih studija……………

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 32. Branislav says:

  između AKADEMSKIH I STRUKOVNIH….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 33. Darko says:

  Nije mi jasni zašto kažeš da se ne mogu upisati master studije nakon završenog trogodišnjeg fakulteta kada su mi jasno na FPN-u rekli da to može i traje 2 godine za razliku od nas koji smo završili četvorogodišnji fakultet i master traje 1 godinu, iako je i to nepravedno jer se na većini fakulteta nakon četvorogodišnjeg fakulteta automatski dobija zvanje mastera

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 34. Draganva says:

  Ako bi malo pažljivije pročitali nemogućnost studiranja se odnosi na direktno upisivanje na Master sa trogodišnjih STRUKOVNIH studija. Sa strukovnih studija mora se polagati razlika za prelazak na akademske, suprotno ne mora.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 35. Darko says:

  Ok,sorry, ali mi i dalje nije jasno zašto je u nadležnosti fakulteta da li će nakon četvorogodišnjih studija automatski priznati master ili nastaviti studiranje još godinu dana, smatram da to nije korektno i da stvara diskriminaciju

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 36. vesna says:

  😕 ja sa vesna iz bara:): zavrsila sam cetvorogodisnje studije na pedagogiji; odsjeku vaspitaca. zanima me da li mogu da upisem master studije i da li za to zvanje trebam da zavrsim jos jednu studijsku godinu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 37. Draganva says:

  Što se tiče pitanja da li osobe koje su završile 4 godine studija moraju da idu na master studije ili ne, to zavisi od fakulteta do fakulteta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 38. Stanislava says:

  Zavrsila sam Fabus,i zelim da studiram dalje.Vec 6,5 god drzim priv.casove i zelim da radim kao predavac na Visokim skolama.Da li to mogu raditi ako zavrsim specijalisticke studije,ili master studije?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -2 (from 2 votes)
 39. Draganva says:

  Sa završenim Specijalističkim strukovnim studijama možete raditi kao predavač na Visokim školama, kao Master ne možete.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 40. Stanislava says:

  Hvala na informaciji,ali me zanima cemu onda sluze master studije?Da li takav podatak postoji u zakonu o visokom obrazovanju?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 41. Milos Kv says:

  Da li ja nakon zavrsenih specijalistickih strukovnih studija mogu da radim kao tehnolog,za koga su do sada trazili sedmi stepen s.s., i da li mogu da predajem strucne predmete u srednjim skolama?Ukoliko mogu onda ne bih ni prelazio sa strukovnih na akademske studije, vec direktno na specijalisticke strukovne studije

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 42. Aleksandar says:

  Student dam BEOGRADSKE POSLOVNE SKOLE-VISOKA SKOLA STRUKOVNIH STUDIJA. Uveliko se prica da ce se sledece godine uvesti specijalisticke strukovne studije, pa me interesuje da li izvodljivo i da li je moguce da po zavrsetku specijalistickih studija, da upisem na nekom od privatnih ili drzavnih fakolteta npr. FON-u, master profesional? DA li je to uopste isplativo, ili cu morati da i nakon specijalistickih studija polazem sve predmete sa transver programa nekog fakulteta , pa tek onda ostvariti pravo na zavrsetak master-profesional?
  Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 43. Draganva says:

  @ Stanislava: Sa Master studijama se može predavati u osnovnim i srednjim školama, uz položeni državni ispit.

  @ Miloš: Kako u podzakonskim aktima još nije dodato (donešeno) pravljenje paralele između stručne spreme i novog sistema školstva, rad u državnim institucijama sa Specijalističkim studijama zavisi od sistematizacije koja postoji u tim organizacijama. U nekim državnim institucijama ćete moći da radite kao strukovni specijalista, negde nećete. Zato nije dovoljno samo zvanje, nego i znanje, i tada nemate problema sa tim da li možete biti zaposleni, ili ne. U srednjim stručnim školama bi trebalo da možete da predajete, ali na žalost, to zavisi od volje drektora, ili još gore, od kadrovske službe.

  @ Aleksandar: Master profesional, strukovni master, ili MBA ne postoji kao kategorija u novom Zakonu, i to tek treba zakonski da se uredi… Nadajmo se da će FON i FTN pogurati tu priču pred zakonodavcima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 44. Miloš says:

  Postovanje Dragane, toliko sve lepo objašnjavate da je malo reći hvala Vam!
  Ono šta mene interesuje, a tiče se nastavka studiranja nakon zavrsene više trogodišnje škole i stečenog zvanja bechelor appl.je sledeće:
  Kao opcija nudi nam se nastavak na akademskim studijama uz verovatno veliku razliku ispita, a kao druga opcija je nastavak na specijalističkim strukovnim studijama.
  Ono šta me interesuje je koliko su specijalističke strukovne studije kod nas priznate, tj. cenjene – i kako se gleda na nas koji bi smo to želeli da zavrsimo.
  Da li smo u rangu sa ljudima koji završe osnovne akademske studije ili smo ispod njih ( sobzirom da i mi i oni tada imamo jednak broj ESPB 240).
  I za kraj da li vredi ići na specijalističke strukovne studije ili se više angažovati pa završiti osnovne akademske studije?

  Unapred Vam se zahvaljujem!
  Pozdrav Miloš

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 45. Miloš says:

  Postovanje Dragane, toliko sve lepo objašnjavate da je malo reći hvala Vam!
  Ono šta mene interesuje, a tiče se nastavka studiranja nakon zavrsene više trogodišnje škole i stečenog zvanja bechelor appl.je sledeće:
  Kao opcija nudi nam se nastavak na akademskim studijama uz verovatno veliku razliku ispita, a kao druga opcija je nastavak na specijalističkim strukovnim studijama.
  Ono šta me interesuje je koliko su specijalističke strukovne studije kod nas priznate, tj. cenjene – i kako se gleda na nas koji bi smo to želeli da zavrsimo.
  Da li smo u rangu sa ljudima koji završe osnovne akademske studije ili smo ispod njih ( sobzirom da i mi i oni tada imamo jednak broj ESPB 240).
  I za kraj da li vredi ići na specijalističke strukovne studije ili se više angažovati pa završiti osnovne akademske studije?

  Unapred Vam se zahvaljujem!
  Pozdrav Miloš

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 46. Dusan says:

  Ove godine cu zavrsiti visu poslovnu skolu-visoka skola…hteo bih da se prebacim na akademske osnovne studije da li ce biti moguc prelazak sa strukovnih na akademske jer sam cuo da po novom zakonu to nece biti moguce?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 47. Saska says:

  Dragane,
  Vi ste jedna od retkih osoba koje se uopste bave ovim pitanjem i direktno pomaze “sludjenim” sadasnjim i svrsenim studentima.
  Moje pitanje se odnosi na jednu od najproblematicnijih stavki kada su u pitanju strukovne studije:
  kakve su opcije svrsenim studentima trogodisnjih strukovnih studija koje jos uvek nisu akreditovane?
  U mom slucaju, konkretno – zavrsila sam trogodisnje studije u decembru 2006., u roku, i dobila diplomu dvogodisnjih studija jer ustanova u kojoj sam pohadjala studije (naglasavam da je u pitanju drzavna visa skola, tj. sadasnja visoka) tada jos uvek nije akreditovala nijedan trogodisnji smer. Do danas, od pet smerova akreditovana su 3, ali moj smer nazalost jos uvek nije. Da li to znaci da mogu upisati specijalisticke studije tek nakon akreditacije mog smera?
  Ili, u goroj varijanti, kakve su mi opcije ako smer ne prodje akreditaciju?

  Hvala Vam unapred na odgovoru!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 48. Bojana says:

  Postovani Dragane,

  ukratko-2001.godine zavrsen Pravni fakultet u Novom Sadu, opsti smer, zvanje diplomirani pravnik.Polozen pravosudni ispit.

  Da li imam zvanje master nakon proslogodisnjeg izjednacavanja, te imam li pravo traziti takvu potvrdu od navedenog fakulteta?

  Da li osoba koja je zaposlena moze pohadjati doktorske studije u svetlu u kojem su one novim propisima definisane, u smislu obaveznog prisustva na predavanjima i sl. ili je ovakvo studiranje i radni odnos nespojivo?

  Hvala unapred,

  S postovanjem,
  Bojana

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 4 votes)
 49. Ivica says:

  Raspitivao sam se za FON u BG-u, ali kako su mi rekli moram da polažem gomilu diferencijalnih ispita ili upišem drugu godinu fakulteta pre upisa specijalističkih studija. Inače imam diplomu (stepenovanu), mašinskog fakulteta. Interesuje me samo novo znanje iz oblasti internet marketinga jer se time bavim profesionalno…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 50. Draganva says:

  Na FTN-u u Novom Sadu na Spec. e-biz studije se možete upisati bez polaganja diferencijalnih ispita, ako imate min. 180 bodova na listi položenih ispita.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.