fbpx

Kada će se konačno definisati stručne spreme?


Update (07.05.2010.): Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

Nakon najava u junu mesecu da će se sistemski Zakonima rešiti različiti problemi u školstvu Srbije, izgleda je da se i dalje čeka na preko-potrebne izmene Zakona o visokom školstvu da bi se razrešio trenutno najveći operativni problem od donošenja novog Zakona o visokom školstvu 2005. g. – pitanje kako se usaglašavaju nova zvanja sa starom stručnom spremom.

Pitanje je kako će se rešiti ovaj problem zbog kojeg desetine hiljada osoba u Srbiji ne može da se adekvatno zaposli (a mogli bi ako bi imali tačno definisanu stručnu spremu), ili dobija manje plate (iz razloga nedefinisanog stanja sa stručnom spremom koje u određenim firmama ima direktan uticaj na plate i na definisanje statusa u kadrovskoj službi za zaposlenog).

Pročitati prethodno tekstove na temu aktuelne situacije u školstvu Srbije – Alarmantna situacija u školstvu I deo, II deo i III deo (pogledati i sve tekstove pod tagovima na kraju ovog teksta).

Predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija – maj 2009. g.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije u maju mesecu ove godine kreirao je nacrt predloga Nacionalnog okvira kvalifikacija u visokom školstvu, koji implicitno (ne taksativno) opisuje kako će izgleda biti napravljena paralela između stručne spreme po starom Zakonu o visokom školstvu i kvalifikacija po novom Zakonu.

Gornja slika je preuzeta iz prezentacije (15.06.2009.) pod nazivom “Nacionalni okvir kvalifikacija” i na osnovu ove slike može se doneti nekoliko direktnih i nekoliko indirektnih zaključaka (napomena – radi poređenja dva sistema obrazovanja, gledati kolonu EHEA Framework u obe tabele):

  • Trogodišnje osnovne akademske i strukovne studije prema ovom predlogu se izjednačavaju  sa stručnom spremom VI-2.
  • Master studije se izjednačavaju sa stručnom spremom VII-1 (sigurno neće biti VII-2).
  • Četvorogodišnje osnovne akademske studije se nalaze u domenu nečega što ima veze sa kvalifikacijom VII-1 (definitivno nisu u domenu VI-2), što znači da ovo nije dovoljno definisano područje.
  • Specijalističke strukovne studije se nalaze u domenu VII-1, na slici izgleda da imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija, ali je zaključak isti kao i prethodno – nije dovoljno definisano područje.
  • Veoma je velika verovatnoća da će Magistri koji ne doktoriraju u predviđenom roku biti po kvalifikaciji srodni sa nivoom akademske specijalizacije.
  • Ostale kvalifikacije nisu sporne.

Kada se pogleda istoimeni dokument od 05.05.2009. u njemu se vidi da je kvalifikacija iz oblasti akademske i strukovne specijalizacije pod znakom pitanja, jer je u tom dokumentu dodato i ono što piše i u zakonu – mogućnost da se na jednogišnje studije dodaju i dvogodišnje specijalističke studije. To u naknadrnoj prezentaciji nije uvršteno, a veoma je bitno iz razloga kreiranja MBA studija, i eventualno DBA studija.

Iz ove slike je nesporno sledeće:

  • Master se izjednačava sa Diplomiranim, tj. ovo je odgovor na pitanje da li je npr. dipl. inž. isto što i Master.
  • Trogodišnje akademske i strukovne osnovne studije nemaju status VII-1, što je bilo sasvim očekivano (i neće se sigurno menjati u konačnoj verziji dopuna Zakona), a oni što su razočarani time što ne mogu sa tri godine da dobiju titulu npr. dipl. inž. (za koju je i po ranijem zakonu bilo potrebno bar 4 god. studija), moraju da prihvate činjenicu da će svakako morati da završavaju bar još jednu godinu studija – akademskih osnovnih (za ovo je potredno polaganje dodatnih ispita – prelazak sa strukovnih na akademske studije), ili specijalističkih strukovnih studija.
  • Očekivano je i da specijalističke strukovne studije imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija sa aspekta stručne spreme, a niži status od Master studija.
  • Moraće da se napravi nova klasifikacija stručne spreme i da se prestane sa korišćenjem stare klasifikacije, jer je očigledno da se sa starom klasifikacijom stručnih sprema ne mogu obuhvatiti sve kvalifikacije koje postoje po novom Zakonu.

Država mora veoma precitzno i jednostavno definisati nove stručne spreme i njihov odnos sa starim stručnim spremama, i izgleda da je to još u domenu pomenutog Saveta za visoko obrazovanje.

Kontaktirao sam Prof. dr Srđana Stankovića iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, i nadam se da će se javiti sa nekim novim informacijama na ovu veoma aktuelnu temu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kada će se konačno definisati stručne spreme?, 9.2 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/10/2009, RSS

469 odgovora na Kada će se konačno definisati stručne spreme?

  1. Bg says:

    Bravo Profesore !!!

    To je realnost, strukovna gospoda mogu samo da zavide AKADEMCIMA i DA ZALE STO SU ZAVRSILI strukovne studije !!!

    Krajnje je vreme bilo da se precizno definisu nivoi obrazovanja !!!

    Master je toliko pravio problema, ali sada je sve jasno !!!

    Bez uvreda za strukovnu gospodu !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Đole says:

    Bg-ova pisanija nema smisla više ni komentarisati, pogotovo ako ste pročitali njegove post-ove u ovoj i srodnim temama na ovom blogu… Momak sujete ima “za izvoz”, a sa druge strane je deficitaran sa argumentima, te šta god da mu kažete, vrti istu priču, kao pokvarena ploča. S tim uvezi – don’t feed the troll! (a da dodam, u njegovom stilu, onako demagoški i zajedljivo – “bez uvrede!”).

    Elem,

    Naravno da su Master studije, po rangu, iznad spec. strukovnih. Tako je bilo do sada, i tako će, verovatno, i ostati, što je potpuno uredu kada se uzme u obzir da Master studije nose još 60 bodova “viška” u odnosu na specijalističke strukovne.

    Ako dođe do kreiranja “strukovnog mastera”, odnosno zakonskog definisanja MBA studija, što je veoma izgledno (ovo mi je rakao kolega koji radi kao asistent na jednom našem fakultetu, i koji je prilično dobro upućen u ovu problematiku), verovatno će te studije biti, PO RANGU, izjednačene sa MSc, ali se sa njih neće moći na doktorske studije. Dakle, ko ima ambicije da doktorira, za njega su jedini logičan izbor akademske studije, i tu diskusije verovatno više neće biti (ili barem ne u dogledno vreme). Za ove ostale, sve zavisi šta žele.

    Dobro treba razmisliti šta činiti po pitanju svog obrazovanja imajući u vidu šta gospodin Varagić govori (najsvežije, u svom poslednjem komentaru ovde)…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. @Profesor Ovaj predlog Zakona je i dalje na nivou predloga, i nije još zvaničan.

    Ovim predlogom se rešava najveći problem strukovnih studija, a to je da se specijalističke strukovne studije eksplicitno postavljaju na drugi stepen studiranja, zajedno sa akademskim specijalističkim i master studijama.

    Ovaj predlog Zakona pravi dva nova problema, a to je položaj akademskih specijalističkih studija i master studija. Naime, koja je razlika između ova dva tipa studija? U okviru kvalifikacija (slika iz ovog teksta) lepo se vidi gde treba da stoje akademske specijalističke studije, i to bi tako trebalo da bude!

    Još veći problem je ako bi se usvojio predlog Zakona u ovom obliku, eto nama novih studentskih protesta u kojima će svi koji su do sada dobili titulu master tražiti da im se prihvati ova master titula, koja u suštini “jača” od aktuelne master titule (za 60 bodova).

    Ovim predlogom Zakona pokušalo se da se ispravi nepravda prema magistrima, ali na ovaj način se može doći samo do toga da dobijemo na desetine hiljada virtuelnih magistara, sem ako se ovakav oblik zakonski ne definiše na takav način da je potrebna dodatnih 60 bodova ostvariti da bi se stiglo do ovakog mastera sa prethodnog!

    Ipak, sve je ovo i dalje u domenu špekulacija, dok se Zakon zvanično ne promeni.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Profesor says:

    Profesore Vargiću,
    rekli ste:
    “Još veći problem je ako bi se usvojio predlog Zakona u ovom obliku, eto nama novih studentskih protesta u kojima će svi koji su do sada dobili titulu master tražiti da im se prihvati ova master titula, koja u suštini “jača” od aktuelne master titule (za 60 bodova).”
    Nikakvih protesta neće biti, bas suprotno profesore, ovim izmenama SE RESAVA STATUS DIPLOMIRANIH STUDENATA PO STAROM ZAKONU O VISOKOM OBRAZOVANJU i njime se zadrzava status ranije diplomiranih studenata, a Kako kaze Sima Avramov da ne mogu svi da idu na master studije. Pogledaj te ovaj prilog:
    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/395781/Prioriteti+visokog+obrazovanja+.html

    Kako to da je nova titula master jaca od stare kada ima isto 300 espb, mozda niste dobro pročitali novi predlog izmena zakona o visokom obrazovanju, a tamo pise:
    Мастер академске студије имају:
    1) најмање 60 ЕСПБ бодова, када је претходно остварен обим основних дипломских академских студија од 240 ЕСПБ бодова;
    2) најмање 120 ЕСПБ бодова када је претходно остварен обим основних академских студија од 180 ЕСПБ бодова.

    Znaci ako ste zavrsili osnovne akademske studije i stekli 180 espb, treba vam jos 120 espb da bi ste stekli master diplomu sto je ukupno 300 espb.

    Mislim da je veoma dobro koncipiran predlog i gde se eksplicitno novode nivoi obrazovanja odnosno titula.

    Diplomske akademske studije = osnovnim strukovnim +spec. strukovni studijama jer imaju po 240 espb !!!

    Strukovne studije+specijalističke strukovne imaju jasan status u odnosu na akademske, a nizeg su statusa od spec.akademskih i master studija jer imaju manje espb za 60.

    Master studije ce sluziti da obezbede put ka doktorskim studijama, a specijalističke akademske studije su u istom nivou kao master jer imaju 300 espb.

    Ovako koncipirane master studije imaju za cilj da zastite stare titule prevashodno magistra nauka.

    MBA studije nece zaziveti kod nas niti su u bilo kakvom razmatranju, sto je sasvim i očekivano.

    Mislim da ovim izmenama zakona nece vise biti nedoumica oko statusa strukovnih u odnosu akademske studije, AKADEMSKE STUDIJE SU I DALJE ISPRED STRUKOVNIH STUDIJA sto je i normalno i vise nece biti zablude kod mladih studenata pa i onih starijih svrsenih studenata “CIJA DIPLOMA IMA VECI STATUS” kao sto su neki clanovi ovog sajta iznosili ili ti se bukvalno receno PREPUCAVALI.

    Pozdrav svim ucesnicima sa ovog sajta koje interesuje ova tema !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Bg says:

    Profesore Vargicu,

    sta ce biti sa ljudima koji su zavrsili Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu , studije su trogodisnje , a stekli su akademsku titulu dipl.inž.proizvodnog menadzmenta ? Da li oni imaju 180 espb ili ne ?

    @ Profesor
    U pravu ste , odnosno predlagač izmena zakona o visokom obrazovanju i to tako treba da bude, čudno mi je da to ranije nije rešeno na takav način, nebi bili protesti studenata i ne bi se ljudi drzali u nejasnocama oko stručne spreme , a pogotovo “zbunjeni strukovni” studenti !!!

    Hvala Vam na razjasnjenjima koja su bila neophodna !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Srdjan says:

    “Ovaj predlog Zakona pravi dva nova problema, a to je položaj akademskih specijalističkih studija i master studija. Naime, koja je razlika između ova dva tipa studija? U okviru kvalifikacija (slika iz ovog teksta) lepo se vidi gde treba da stoje akademske specijalističke studije, i to bi tako trebalo da bude!”

    Koja je realna razlika izmedju ove dve vrste studija? (Danas u praksi)
    Zar ne bi bilo logicno, sa ovakvom novom raspodelom, da to postane jedno?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Nemanja says:

    Ja sam zavrsio specijalisticke strukovne studije i u svemu ovome meni je jedini problem to sto mi se ne ostavlja nikakva mogucnost da jednog dana dodjem do doktorskih studija.

    Razumem, jeste,zavrsio sam strukovne, sto nisam razmisljao tad pa upisao akademske bla bla….znaci uopste nije problem to sto bi ja recimo morao da polozim ovo i ono, nebitno, samo da mi se daje ta mogucnost a da ne moram posle zavrsenih studija drugog stepena da se vracam na cetvrtu godinu osnovnih (mada kod mene na fakultetu nece moci ni to jer su stavili neki rok do kad mora da se polozi ta cetvrta godina ko zeli).

    Jednostavno bilo bi dobro da postoji opcija da se sa specijalistickih strukovnih mogu upisati master studije a posle i doktorske pa taman i uz polaganje jos neceg pre tih master studija.

    Profesore Vargicu da li moze vas komentar na ovo, nadam se da ste razumeli sta je pisac hteo da kaze

    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Nemanja says:

    pardon, Varagicu, izvinjavam se

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Slucajni prolaznik... says:

    Da li je neko cuo opciju da svi svrseni studenti po starom zakonu moraju da prebace diplome po BOLONJSKOM zakonu na maticnim fakultetima do 2011.

    MISLIM DA JE OVO PRAVA STVAR !!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. BRUSA says:

    Na osnovu člana 158. stav 4. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije (“Službeni glasnik RS”, br. 56/05 – prečišćen tekst i 81/06),
    Narodna skupština Republike Srbije, na Prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2007. godini, održanoj 5. novembra 2007. godine, donela je

    AUTENTIČNO TUMAČENJE
    ODREDABA ČLANA 127. ST. 1. I 2. ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU
    (“Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 76/05)

    Odredbe člana 127. st. 1. i 2. Zakona o visokom obrazovanju glase:

    “Lice koje je steklo, ili stekne odgovarajući akademski, stručni ili naučni naziv (u daljem tekstu: naziv) prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.
    Lice iz stava 1. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, a u skladu sa kriterijumima za usklađivanje stečenih naziva koje propisuje Konferencija univerziteta, odnosno Konferencija akademija strukovnih studija, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.”

    Ove odredbe treba razumeti tako da se vremensko dejstvo zadržavanja prava na korišćenje stečenog naziva (stav 1.) prostire ne samo na sadašnjost, već i na budućnost. Svrha prava na korišćenje stečenog naziva je u tome da se zaštite pravna sigurnost i stečena prava.

    Odredba stava 2. može se isključivo tumačiti u kontektstu ovakvog tumačenja odredbe stava 1, što znači da mora biti izjednačen status lica koja su stekla ili će steći naziv po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju (“Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 76/05) sa statusom lica koja budu stekla nazive koje predviđa ovaj zakon. Drugim rečima, lica koja su stekla VII-1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik, diplomirani inženjer itd.) izjednačena su sa licima koja steknu naziv master.

    Ovo autentično tumačenje objaviti u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

    RS broj 38
    U Beogradu, 5. novembra 2007. godine

    NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

    PREDSEDNIK

    dr Oliver Dulić

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Slucajni prolaznik... says:

    @ BRUSA

    Pa gde si ti “prijatelju” , pratis iz pozadine nove postove ….

    Bas za takve kao sto ste VI su nasli resenje, a evo sta ce te da dobijete:
    Do 2011. god. ce te morati da zamenite diplomu stecenu po ranije vazecem zakonun na fakultetu gde ste je stekli i zameniti je za diplomu koju propisuje novi zakon iz 2005.god. Tako da Vas i ostale Vase kolege nece boleti vise glava zbog zablude u kojoj zivite jer ce te dobiti OAS (osnovne akademske studije) ili ti prvi stepen visokog obrazovanja-sto je nekada bio VI stepen (visa skola). Pozovite Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu da Vam objasne sto bezbolnije !!!

    Pozdrav za BRUSU !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Eldorado says:

    Kako bi to bilo lepo, da svi prebace stare diplome za nove i kraj bilo kakvim zabludama… Svuda bi se uveo red. Nekako suvise lepo zvuci da bi bilo istinito!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Eldorado says:

    A Brusa je vec legenda! Naprosto obozava gospodina Dulica!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Slucajni prolaznik... says:

    Brusi nije lako, mogao bi da se vakcinise sa vakcinom protiv depresije OAS , lakse ce da podnese dobijanje nove diplome !!!

    hahahahahaha… !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Bg says:

    Postovani posetioci ovoga sajta, pogledajte kako je statutom Saobracajnog fakulteta resen status akademskih i strukovnih studija i kombinacija akademske(240 espb)+specijalizascija na strukovnim studijama. Члан 102. http://www.sf.bg.ac.rs/akreditacija/doc/Informator.pdf

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Bg says:

    Стручни, академски и научни називи
    Члан 102. (СУБ)
    (1) Завршетком студија студент стиче одговарајући стручни, академски,
    односно научни назив, у складу с одлуком Националног савета за високо образова-
    ње, као и друга права у складу са законом.
    (2) Студент који заврши основне академске студије, остваривши најмање
    240 ЕСПБ бодова, стиче стручни назив „дипломирани“ са назнаком звања првог
    степена академских студија из одговарајуће области (на енглеском језику: bachelor
    with honours).
    (3) Студент који заврши основне академске студије, остваривши најмање
    180 ЕСПБ бодова, стиче стручни назив са назнаком звања првог степена академс-
    ких студија из одговарајуће области (на енглеском језику: bachelor).
    (4) Студент који заврши дипломске академске студије стиче академски на-
    зив “дипломирани” са назнаком звања другог степена дипломских академских сту-
    дија из одговарајуће области – master.
    (5) Студент који заврши специјалистичке академске студије стиче стручни
    назив “специјалиста” са назнаком звања другог степена академских студија из одго-
    варајуће области.
    3. Изводи 26 из закона о ВО, Статута УБ, Статута СФ
    (6) Студент који заврши докторске академске студије трећег степена стиче
    научни назив “доктор наука” са назнаком области – Ph. D., Dr. sci., односно Dr. juris.
    (7) Студент који заврши основне струковне студије стиче стручни назив са
    назнаком звања првог степена струковних студија из одговарајуће области –
    bachelor appl.
    (8) Студент који заврши специјалистичке струковне студије, када су прет-
    ходно завршене основне струковне или основне академске студије са 180 ЕСПБ бо-
    дова, стиче стручни назив “специјалиста” са назнаком звања другог степена стру-
    ковних студија из одговарајуће области.
    (9) Студент који заврши специјалистичке струковне студије, када су прет-
    ходно завршене основне академске студије са 240 ЕСПБ бодова, стиче стручни на-
    зив “специјалиста” са назнаком звања другог степена струковних студија из одгова-
    рајуће области – professional master.

    Veoma dobro reseno, trebalo bi ovakvo resenje usvojiti na svim Univerzitetima, fakultetima i provuci kroz zakonski okvir, veoma dobro resena kombinacija
    osnovnih akademskih studija od 240 espb + specijalisticke strukovne studije !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. @Profesor i @bg
    http://www.jura.kg.ac.rs/index.php/sr/dokumenti/download-document.htm?gid=1374

    Kada ste vec postavili ovaj predlog red bi bio da prokomentarisete clan 25. koji kaze
    -Врсте и нивои студија
    Члан 25.
    Делатност високог образовања остварује се кроз академске и струковне студије на основу одобрених, односно акредитованих студијских програма за стицање високог образовања.
    На академским студијама изводи се академски студијски програм, који оспособљава студенте за развој и примену научних, стручних и уметничких достигнућа.
    На струковним студијама изводи се струковни студијски програм, који оспособљава студенте за примену знања и вештина потребних за укључивање у радни процес.
    Студије првог степена су:
    1) основне академске студије;
    1a) дипломске академске студије
    2) основне струковне студије.
    Студије другог степена су:
    1) мастер академске студије; дипломске академске студије-master
    2) специјалистичке струковне студије
    3) специјалистичке академске студије.
    Студије трећег степена су докторске академске студије.

    Koliko vidim specijalisticke strukovne studije su i dalje u istom stepenu sa masterom i akademskim specijalistickim studijama, a diplomske akademske studije su izjednacene sa osnovnim akademskim i strukovnim studijama.

    Tako da ja mislim da taj predlog i Vasi stavovi po tom pitanju nisu bas saglasni, da ne upotrebim neke teze reci…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Eldorado says:

    Professional master (strukovni master), jos ne postoji zvanicno, ali kao sto vidite, mnogi fakulteti pokusavaju da ga proguraju. Saobracajni nije jedini… Ide svima u korist da se to i ostvari, sto ce se desiti uskoro, najverovatnije.
    Ostalo nije sporno u znacajnijoj meri. Dobro bi bilo da osnovne cetvorogodisnje studije budu diplomske, kao sto su to i bile po starom zakonu! To bi znacajno pojednostavilo prihvatanje nacionalnog okvira kvalifikacija, koji je u ovom slucaju vrlo jasan!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Bg says:

    @ Namerni posmatracu !!!

    Ne morate da upotrebljavate grublje reci, mislim da ovaj sajt nije za takve stvar, to mozete raditi na drugim sajtovima, bar smo ovde svi civilizovani !!?!!

    Moji stavovi sasvim dobro stoje sa predlozima koji se pojavljuju,ocigledno da nekolicina ljudi ne moze da prihvati realnost, izmedju ostalog i VI se NALAZITE medju njima !!!

    Kako mozete reci da su istom stepenu struk+spec. struk.(240espb) sa masterom (300 espb), NISU U POTPUNOSTI IZJEDNACENE, vec struk.+spec.struk. studije se samo delimicno nalaze u tom tzv. DRUGOM STEPENU i imaju 60 espb manje od master titule, a master zvanje ima visi stepen obrazovanja, “TO MORA DA BUDE JASNO KO DAN” !!!

    Četvorogodisnje diplomske akademske studije(240 espb) su izjednacene sa strukovnim+spec strukovnim
    studijama(180+60 espb), a NE kako VI kazete sa osnovnim strukovnim studijama koje imaju (180 espb) !!!

    Pozdrav za kulturu !

    @ Eldorado

    Ja se iskreno nadam da ce zaziveti ovakav predlog kao sto je na Saobracajnom fakultetu ali samo kao takav, a to znaci da sticanje titule PROFESIONAL MASTR ce biti omoguceno samo sa predhodno zavrsenim cetvorogodisnjim AKADEMSKIM studijama (diplomskim) i nikako drukcije, a STRUKOVNE SKOLE TREBA DA OSTANU NA SPECIJALISTICKIM STUDIJAMA (ČETRI GODINE) i APSOLUTNO SAM PROTIV UVODJENJA MBA STUDIJA NA STRUKOVNIM SKOLAMA !!!

    Tacno ovim predlogom se pojednostavljuje NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA , mislim da je ovo izvanredno resenje !

    Pozdrav !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. tibonb says:

    Na osnovu prepiske između g. Bruse i Slučajnog prolaznika osetio sam neodoljivu potrebu da kažem par reči na temu sedmog stepena striučne spreme stečene na TF Mihajlo Pupin u Zrenjaninu a u trogodišnjem trajanju .
    Naime razumem da sve liči na prevaru da je bio dobar način da se ljudima uzmu pare da im je na diplomi napisano nešto što oni realno nisu …
    Ali malo sumnjam u komentar Slučajnog prolaznika kada kaže da obrazovni sistem u Srbiji nije moguće prevariti .
    Tim pre , što moj raniji kolega koji je stekao sedmi stepen u Zrenjaninu u tri godine , danas predaje u školi kao profesor a zakon o obrazovanju je izričit u tom pogledu i sključivo traži sedmi stepen . ( pravi a na od tri godine sa Pupina u Zrenjaninu )
    Moja je konstatacija da tu neko debelo neradi svoj posao sobzirom da je prevara očigledna .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Slucajni prolaznik... says:

    @ tibonb

    Ko je Vama rekao da vas kolega ima sedmi stepen stručne spreme, on ima OAS ili ti sto je nekad bila Visa skola,stepenovanje strucne spreme na takav nacin ( VI, VII1, VII2, VIII. ) NE POSTOJI VISE, a prestao je da vazi jos od devedesetih godina proslog veka, pogledaj te Nacionalni okvir kvalifikacija koje je postavio profesor Vargic na pocetku ove strane i sve ce Vam biti jasno !!!

    To sto on radi u skoli to treba da bude problem te ustanove i njenog direktora zasto je dozvoljeno coveku koji nema adekvatno obrazovanje da bude profesor u skoli (titula profesora se ranije sticala na fakultetima u cetvorogodisnjem trajanju), sramota za tu skolu !!!

    PONAVLJAM JOS JEDNOM STEPENOVANJE PO STAROM SISTEMU ( VI, VII1, VII2, VIII. ) NE POSTOJI VISE, POSTOJI SAMO ( I, II i III) STRUCNE SPREME I ZNAJU SE USLOVI ZA STICANJE NOVIH STRUCNIH SPREMA ODNOSNO DIREKTNO JE VEZANO ZA TRAJANE STUDIJSKOG PROGRAMA U GODINAMA I BODOVIMA.

    SVE CE SE TO ISPRAVITI KADA SVI AKADEMCI KOJI SU STEKLI DIPLOME NA FAKULTETIMA I SVRSENI STUDENTI VISIM-VISOKIM SKOLAMA MORATI DA PREBACE DIPLOME NA NOVI ZAKONSKI OKVIR VISOKOG OBRAZOVANJA DO 2011 GODINE. I TADA NECE VISE BITI ZABUNE MEDJU AKADEMCIMA I SVRSENIM STUDENTIMA VISIH-VISOKIH SKOLA !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Zainteresovani posmatrac says:

    @BG

    Jel’ se to meni čini ili Vi uporno vršite projekciju na druge sagovornike?

    Lepo od Vas što hvalite naše cenjeno obrazovanje i visokoškolske institucije, ali molim Vas prvo naučite da koristite znakove interpunkcije.

    Ovako nam Vaše izlaganje ne ide u prilog. Tačnije, pravite od svega vic.

    Što se tiče korišćenja različitih pseudonima na ovoj diskusiji predlažem Vam da potražite pomoć stručnjaka.

    (Bg = Slucajni prolaznik)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Eldorado says:

    @BG
    Potpuno se slazem da strukovni master ne sme biti na Visokim skolama, to bi bila apsolutna katastrofa. Ja sam i za to da spec. strukovne studije NE budu na Visokim Skolama.
    Ali, ne moze strukovni master (professional master) da upisuju akademci a studenti sa strukovnih + spec strukovnih da ne mogu. Pa valjda strukovne studije postoje zbog strukovnih studenata a ne zbog akademskih. Kakva bi to glupost. Inace MBA su samo jedne od mnogih strukovnih master studija. Budite sigurni, kako mnogi fakulteti pokusavaju da proguraju ovu pricu, da ce se strukovni master usvojiti u obliku u kom je i u ostalim drzavama, ako se usvoji. (Opet napominjem pogledajte hrvatski nacionalni okvir – gde postoje diplomske strukovne studije – master) I nema smisla da vrtimo vise ovu pricu u nedogled

    Sadanja pomenuta situacija:

    (9) Студент који заврши специјалистичке струковне студије, када су прет-
    ходно завршене основне академске студије са 240 ЕСПБ бодова, стиче стручни на-
    зив “специјалиста” са назнаком звања другог степена струковних студија из одгова-
    рајуће области – professional master.

    Ovo su i dalje specijalisticke strukovne studije, (procitajte ceo clan), a to sto na kraju zvanja pise professional master, ne znaci ama bas nista dok se ne afirmise strukovni master kao takav u zakonu.

    Ista Vam je prica i sa dvogodisnjim specijalistickim strukovnim studijama na pojedinim fakultetima gde osoba na kraju u svakom slucaju dobija zvanje struk. specijaliste – professional master ili MBA ili sta god… Kako je zakon namerno ostavio da specijalisticke strukovne studije traju najmanje 1 godinu.

    I u jednom i u drugom slucaju osobe ostvaruju 300 bodova i prakticno jednake su sa osobama koje su zavrsile osnovne strukovne + jednogodisnje specijalisticke strukovne (240 bodova) i jedina razlika je u tome sto u dodatku diplome (diploma supplement) jednima pise da su zavrsili jednogodisnje strukovne a drugima dvogodisnje, sto se vidi kroz broj ostvarenih bodova (prvi 120 a drugi 60). U oba slucaja osobe imaju ISTI stepen, (specijalisticke strukovne studije,), sve dok se ne afirmise strukovni master, cime bi se ispravila ovakva nepravda! I nadam se da ce se to uskoro ostvariti, kako veliki broj fakulteta iscekuje isto

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Slucajni prolaznik... says:

    @ Zainteresovani spijunu

    Ocito da Vas licno pogadja realnost koja je u nasem okruzenju, mozda zelite da privucete jos kandidata time sto ih na inderektan nacin branite, a i Vi znate gde se nalaze AKADEMSKE A GDE STRUKOVNE STUDIJE, budite iskreni nemojte LAGATI LJUDE KOJI STUDIRAJU STRUKOVNE STUDIJE !!!

    Sto se tice pseudonima to mozete samo da nagadjate , a sto se tice strucnjaka ocito da je Vama neophodan, jer ste ne savesni i pisete kojekakve mudrolije… , a pri tom drzite ljude u zabludi !!!!

    Kako kazete da Vi imate akademsko obrazovanje i da ste moralan covek, sto se NE vidi ovde i pravite veliku sprdnju sa ljudima na ovom sajtu, a sto se tice gramaickih gresaka Vi ispravite posto ste “CENJENI I PAMETNI STRUCNJAK U SVIM DOMENIMA” !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Slucajni prolaznik... says:

    Obratite paznju na statut Univerziteta u Beogradu, a posebno na sifru 8031, pogledajte delatnost Univerziteta pod savkom 2 drugi red !!!
    VISA SKOLA=VISOKOJ SKOLI STRUKOVNIH STUDIJA !!!

    Delatnosti Univerziteta
    lan 4.
    (1) U okviru delatnosti visokog obrazovanja, Univerzitet obavlja
    naunoistraživaku, ekspertsko-konsultantsku i izdavaku delatnost, a može obavljati i
    druge poslove kojima se komercijalizuju rezultati nauno-istraživakog rada, pod
    uslovom da se tim poslovima ne ugrožava kvalitet nastave.
    (2) Delatnosti Univerziteta su:
    – visoko obrazovanje – šifra 8032
    – više obrazovanje (visoko strukovno obrazovanje) – šifra 8031
    – obrazovanje odraslih i ostalo obrazovanje na drugom mestu nepomenuto
    (obrazovanje tokom itavog života) – šifra 80420
    – istraživanje i razvoj – šifra 73
    – delatnost biblioteka – šifra 92511
    – izdavanje knjiga, brošura i drugih publikacija – šifra 22110
    – izdavanje asopisa i slinih periodinih izdanja – šifra 22130
    – pružanje saveta u vezi sa kompjuterskom opremom – šifra 72100
    – pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa – šifra 72200
    – obrada podataka – šifra 72300
    – izrada baza podataka – šifra 72400
    – ostale aktivnosti u vezi sa kompjuterima – šifra 72600
    – inženjering – šifra 74203
    – konsalting i menadžment poslovi – šifra 74140
    – trgovina na malo knjigama, novinama i pisaim materijalom – šifra 52470
    – ostala trgovina na malo u specijalizovanim prodavnicama – šifra 52480
    (3) Univerzitet obavlja delatnosti iz st. 1. i 2. ovog lana neposredno ili preko
    svojih visokoškolskih jedinica.

    POZDRAV ZA ANONIMNE SPIJUNE !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Zainteresovani posmatrac says:

    @Slučajni prolaznik: LOL

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Eldorado says:

    Ovo sve vise postaje potpuno besmislena rasprava koja se pretvara u nezrelu svadju pojedinaca i to generalno samo zbog jednog coveka!

    Ja vise necu ni jedan komentar ostaviti na ovoj temi!
    POZDRAV SVIMA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. -Pozdrav svima
    I ja se kao i Eldorado , za sada, povlacim iz ove besmislene diskusije, jer ne zelim da neko umesto da kvalifikuje moje stavove, kvailifikuje moje licne osobine , a da me pri tome i ne poznaje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Slucajni prolaznik... says:

    Takodje i ja se necu vise oglasavati sa svojim stavovima, ali se mora znati ga su strukovne studije nize od akademskih !!!

    Bez uvrede za Svrsene studente strukovnih studija, a pozdrav za AKADEMCE !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Asistent says:

    @ BRUSA

    Evo na ovom linku mozete pogledati cemu su ekvivalentne Vase studije
    http://www.tfzr.uns.ac.rs/show.aspx?itemID=1285, a da napomenem da Vase studije vise ne postoje na Tehnickom Fakultetu u Zrenjaninu !!

    Pogledajte koji su studijski programi akreditovani od skolske 2009/2010.god. Sa kojim studijskim programom ce uporediti Vase studije to jos niko nezna jer ne postoje vise !!!

    Ali je sigurno to da su do pre dobijanja akreditacije vase studije bile osnovne trogodisnje akademske sto se moze videti na linku koji sam postavio.

    Pozdrav za BRUSU.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Web Dev says:

    Kako rece Zainteresovani “spijun”, ovaj Prolaznik se javlja sa razlicitim imenima. Valjda da poveca broj glasova u svoju korist 🙂

    Asistentu (aka Slucajni Prolaznik, aka BG, aka Ko-zna-sta-jos) dosta vise sa smaranjem ciji je veci. Evo priznajemo, ti si najveci.

    I zar nece rece da se neces vise javljati?! Bar do reci mozes da drzis 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. Asistent says:

    Ovde ima lepih komentara !!!

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. Đole says:

    Znači…..čitam poslednjih desetak komentara, i ne verujem na kakve niske grane su spali raznorazni dokoni umovi!

    Svaka vam čast, gospodo Prolaznici, sa “phd-jevima” (ej, pazi – ni manje, ni više, nego “ja sam doktor nauka”!!!), što otrovaste zdravu diskusiju lečeći sopstvene komplekse!

    A da pojedinci koriste više alijasa i dopisuju se, takoreći, sami sa sobom, je sada već potpuno jasno…

    P.S.

    Znam da sam još ranije rekao da dižem ruke, ali ovako nešto zaista skoro nisam video (osim možda svojevremeno po forumima gde su se prepucavali petnaestogodišnjaci i nezreli tipovi…), te mi se prosto “nije dalo”. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. Web Dev says:

    Svaka cast Djole, vidim da si i ti skontao 🙂

    Ovo postaje zanimljivo, jer ista osoba je nastavila da daje komentare sa sledecim potpisom: Profesor!?

    Link: https://www.draganvaragic.com/index.php/172/razlika-izmedju-specijalistickih-i-master-studija/#comment-4553

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Đole says:

    Pa, i nije potrebna neka specijalna pamet da bi čovek skontao da lik pravi IDENTIČNE pravopisne greške u svim temama koje, nažalost, “komentariše” – ne odvaja uvek negaciju (a kao on je phd…mož’ misliti nebuloze!), večito dodaje frazu “bez uvrede”, isto formatira svoje komentare… 🙂

    Čovek očigledno ima neki problem, te vodi pravi mali “rat” protiv, prema njegovim rečima, shvatanjima i tumačenjima, “manje sposobnih i inteligentnih”, “lenjih” i tome slično, a da izgleda ni sam nije svestan koliko je šupalj.

    Demagog prve klase, te ne verujem da ga iko, ko iole malo razmišlja, odnosno pažljivije čita komentare, shvata ozbiljno. Ja sigurno ne.

    Pozdrav svim obrazovanim i kulturnim ljudima! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. Bg says:

    Vi starno imate problem u glavi, Vi sumnjate u svakog,Vi ste PARANOICNI PACIJENT, Vi koji ste zavrsili vise skole i koji mislite da su vise skole iznad fakulteta zivite u zabludi, a sto je jos veca tragedija podrzava Vas covek koji nema kredibiliteta za takve stvari !!!

    Niko nije kriv za vase nesrecne studije, zavrsili Ste to sto ste zavrsili odnosno srazmerno Vasoj intiligenciji i dosli ste na ovaj sajt da se JADATE KAKO STE VI INTELEKTUALCI, ALI GRESITE GOSPODO SVRSENI STUDENTI STRUKOVNIH STUDIJA, VI NISTE AKADEMCI I TO MORA DA SE ZNA, AKADEMCI SU LJUDI SA ZAVRSENIM FAKULTETIMA !!!

    TO STO VAS PODRZAVA ISKOMPLEKSIRANA OSOBA KOJA NE SME DA SE SLOBODNO IZJASNI I DA KAZE STA MISLI O STRUKOVNIM STUDIJAMA JER JE ZAVISI POSAO, OD STRUKOVNIH STUDIJA !!!

    TO JE PROBLEM KOJI MORA DA RESI NEKA DRUGA INSTITUCIJA, PREDPOSTAVLJAM NEKA BOLNICA U KRUGU KLINICKOG CENTRA U BEOGRADU !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. Đole says:

    ^^^

    Majko moja, ovom nema pomoći! E, priškolovani klinac spočitava nekome o kredibilitetu?!? Smešno, u najmanju ruku.

    Svojim poslednjim (i naravno, ne samo poslednjim) komentarom si samog sebe u potpunosti diskreditovao.

    Blago nama sa ovak’im intelektualcima…

    Odo’ ja! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. Web Dev says:

    O ovome se vec moze uraditi studija slucaja na temu: Uticaj duboko-ukorenjenih kompleksa na razvoj licnosti i njeno ponasanje.

    Nego, posle poslednjeg nastupa kao profesor, brine me da ce se uskoro pojaviti ovde i dekan fakulteta a mozda cak i ministar obrazovanja 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. Alan Ford says:

    Ovaj je nacisto prolupao!! Bg brate, ja trenutno zavrsavam master, a uopste se ne slazem sa tobom, a ne verujem da bi se slozio bilo ko od mojih kolega! Diploma ti je samo ulaznica a sve ostalo je na tebi!

    Ostatak gluposti koje si pisao (ono o inteligenciji) ne zelim ni da komentarisem ! !Tebi je ocigledno stalo do tog papira – diplome, samo zbog papira da bi sutra mogao da se q*rcis kako si ti Master! ziva patetika!!!

    Djole, tebi svaka cast na komentarima, jer si u pravu 1000%, samo jedino sto gubis iz vida je da je IT sektor vrlo specifican, i da ne vaze uvek ista pravila u svim zanimanjima (po pitanju diploma i kompetencija).

    pozzz!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  40. Bg says:

    Zasto Vas pogadja misljenje koje je suprotno od Vaseg . a koje je RELEVANTNO !!!

    Vas tesi covek koji NE sme da iskaze svoje prave stavove o strukovnim studijama nego vas drzi u zabludi, kada se zaposlite ili ste zaposleni videcete reakcije akademaca i njihov odnos prema ljudima sa zavrsenim strukovnim studijama, a privatne vise skolice-visoke strukovne skole necu ni da pominjem !!!

    Dragi BLOGERI ILI SURFERI izvolite na drzavne fakultete i pokazite sta znate i koliko mozete , a verujem da ce te brzo odustali !!!

    Pozdrav RAZOCARANI STRUCNJACI SA VISIH SKOLA !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Đole says:

    Ljudi, ne obazirite se na troll-a (Bg, profesor, slučajni prolaznik…)!

    I sam je svestan da nije upravu i da argumenti nisu na njegovoj strani (a možda i nije…hmmm…), a ovo što piše su čiste provokacije, i pokazatelji nivoa njegove (ne)inteligencije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  42. Alan Ford says:

    Pogadja ih zato sto tvoje misljenje NIJE relevantno! Koliko mogu da procitam ti niti si zavrsio skolu, niti radis, a tvrdis da ti je misljenje relevantno!! Na osnovu cega, zivota ti ???

    Evo ja cu ti po 100-ti put ponoviti ono sto ti ljudi ovde govore i oko cega ste se slozili, jer sam i sam na master studijama, a vidim da ti izleda jako drzis do toga:

    DA, master je FORMALNO iznad struk. specijaliste, ALI koliko ko zaista zna i ume ce se videti na radnom mestu !!!

    Prestani da mesas babe i zabe i da tvrdis da su “akademci” pametniji i sposobniji od “strukovnih” jer to nema veze sa mozgom i samo se dodatno kompromitujes i blamiras (a da ne spominjem predstavljanje pod ko zna koliko pseudonima)! Takvim pricama samog sebe demantujes jer si i ti predpostavljam na nekakvim akademskim studijama i pripisujes sebi neku inteligenciju i zrelost, a ovamo se ponasas kao nedozreli, tvrdoglavi i priglupi tinejdzer.

    Ovo ti je prijateljski savet, kolega (buduci Masteru, predpostavljam). Jednostavno, nisi u pravu, i nemoj se vise upinjati da dokazes nedokazivo! Ja na poslu imam dosta izuzetno sposobnih kolega sa strukovnih studija i privatnih fakulteta (Visoka poslovna skola, Megatrend…) pa ti sve ovo pricam iz licnog iskustva ! !1

    pozz!!! 😉

    *(kao i sto je uradio Bg, uradicu i ja copy->paste u susednu temu)* 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. Bg says:

    AKADEMSKE STUDIJE SU BILE I UVEK CE BITI VIŠI OBRAZOVNI NIVO OD TZV. STRUKOVNIH STUDIJA !!!

    ………………………………….. 🙂 …………………………………..
    🙂 KAO ŠTO RECE JEDAN AKTER OVOG SAJTA “BEZ UVREDE” !!! 🙂
    ………………………………….. 🙂 …………………………………..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. Djole says:

    ^^^^^^^^^^^^^^

    SPAM ! ! !

    Školski primer trolovanja!

    Čisto provociranje koje ne doprinosi diskusiji!

    Uzgred, Bg, posle svega što si rekao (uključujući i ono kada si izmišljao da imaš Phd, samo si se tada predstavljao kao “slučajni prolaznik”), nije mi jasno kako te nije sramota da bilo šta više napišeš, pogotovo posle efektnog spuštanja od strane Alan Forda.

    Sa druge strane, upravu si – FORMALNO su akademske studije “jače” jer pružaju mogućnost dolaska do doktorske titule i zvanja profesora na fakultetu, što sa strukovnim studijama nije slučaj.

    Međutim, videćeš kada počneš da radiš šta je realnost i mera sposobnosti i pameti.

    Mislim da se oko ovoga možemo svi složiti.

    Pozdrav! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Alan Ford says:

    Ljudi, profesor Varagic je 100% u pravu – nasi fakulteti su se stvarno srozali ! ! Dokaz ovoga je cinjenica da ce neko kao sto je Bg zapravo jednog dana mozda i zavrsiti isti!!!! LOL!!

    Bg brate, ja ti rekoh da se ti definitivno samo blamiras sve vise i vise i da tvoje pricice nikako ne idu u prilog ljudima sa akademskih studija.

    Kontradiktoran si bre – pricas o nekakvoj “intelektualnoj nadmoci” ljudi sa akademskih u odnosu na ljude sa strukovnih studija, a ovamo samo pokazujes da to bas i nije tacno jer ih ti TAKAV zavrsavas.

    Ako si uopste normalan i imas barem malo pameti shvatices da argumenti nisu na tvojoj strani. Dok ti drugi VRLO ARGUMENTOVANO obrazlazu zasto misle da nisi u pravu, ti samo (narodski receno) ser*s, ili pristojnije – mlatis praznu slamu, vredjas i prepires se sa drugima. Doduse, i drugi su krivi sto uopste nasedaju na tvoje provokacije…

    Sa tim tvojim stavom da si ti pametniji zato sto ides na akademske studije samo izazivas (najblaze receno) podsmeh kod velike vecine ljudi (sto na ovom forumu, sto uopste).

    Druga je stvar ako se ti samo dobro zezas pisuci sve te tvoje gluposti i valjajuci se od smeha kada vidis da si nekoga uspeo da isprovociras. 🙂

    Evo, ja cu za nekih 15-ak dana najverovatnije biti Msc (Master of science), i ne osecam se nista pametnije nego do sada mogu ti reci. 😉

    *copy->paste u srodnu temu jer me mrzi da sve ovo ponovo pisem* 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Asistent says:

    @ Alan Ford, Djole, Web Dev , itd. …

    ZATVORICEMO SVE UNIVERZITETE I FAKULTETE I DOPUSTIĆEMO DA SVIM BITNIM INSTITUCIJAMA OVE DRZAVE UPRAVLJAJU INŽENJERI, EKONOMISTI, PRAVNICI, ITD… SA ZAVRSENIM VISIM SKOLAMA !!!

    🙁 POKAZACEMO SVETU DA SMO JOS GORI NEGO STO SMO BILI !!!:(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. Zainteresovani posmatrac says:

    @ Asistent (aka Bg, aka Profesor, aka Slucajni prolaznik)

    Polako, nemoj tako jako…

    Zanimljivo je da je gospodin Vuk Jeremić, jedan od naših najboljih ministara, završio MPA studije na Harvardu, koje su po tipu studiranja veoma bliske MBA studijama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Đole says:

    Ja ne mogu da verujem da neko, u ovom vremenu i posle svega što je naše društvo i država (i planeta) prošla, idalje veruje da nečije sposobnosti i pamet zavise od toga koji je fakultet/studije završio. NARAVNO da i to nosi određenu težinu, ali daleko od toga da je presudno (a ovo je isuviše puta empirijski dokazana činjenica).

    Jedino oko čega se mogu složiti je da je veća verovatnoća da će sa nekog fakulteta izaći nekakav intelektualac, nego li sa više škole ili nečeg sličnog…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. Asistent says:

    @ Đole, Zainteresovani posmatrac, Alan Ford i njima slični !!!

    Intelektualci “Ne izlaze sa visih skolica” vec sa VISOKO OBRAZOVANIH AKADEMSKIH INSTITUCIJA !!!

    Ukoliko ne želimo gomilati sinonime, očito je da intelektualac, osim što je (često) visoko obrazovani uman radnik (inteligent), takođe je i svest i savest društva, onaj koji brani istinsku čovečnost od mnogih pretnji. Brani istinu nasuprot raširenih društvenih laži, brani ljudskost nasuprot raširene neljudskosti, brani dobrotu nasuprot raširene zloće, brani slobodu od pretnje moćnika i otuđenih struktura, ili umetničku lepotu od kiča i šunda.

    Intelektualac je stvaratelj, jer se istina u svakom novom vremenu, uvek iznova kreativno izriče. Svako vreme donosi drugačije opasnosti i otuđenja, pa je intelektualac onaj koji istinu podanašnjuje, ili je, šta više, proročki i vidovito usmerava prema budućnosti. Intelektualac je, zapravo, moderna i univerzalna vrsta proroka odnosno visoko obrazovana osoba.

    Samo se vi tesite studenti viših škola, bolje bi bilo za Vas i na kraju krajeva i za naše društvo da pređete na akademske studije i bar pokusate da budete INTELEKTUALCI, a ne da iznosite koje kakve bljuvotine na račun akademskih studija !!!

    Reč “intelektualan” (lat. intellectus = um)

    Pozdrav za strukovne studente viših škola !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. Namis says:

    Dobrica Ćosić je vrhunski intelektualac. Činjenica. Da li znata koji je fakultet završio. Ako neznata otvorite neku njegovu knjigu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.