fbpx

Kako rešavati probleme online poslovanja u Srbiji?

Obzirom na sporost Države da prati trendove sa aspekta potreba poslovanja putem Interneta, već godinama najaktivniji e-privrednici na različite načine rešavaju probleme u vezi sa što komfornijim online poslovanjem:

  • Npr. bez obzira na najavu skorašnjeg ulaska MoneyBookers-a i PayPal-a, u nekoliko reakcija na samom blogu i van njega, neki korisnici su jednostavno davali izjave tipa – “Pa šta ako će se to i desiti, inače imam MoneyBookers nalog već godinama…”.
  • Slično važi i za online naplatu, gde je godinama najaktuelniji sistem naplate 2CO, koji od pre nekoliko meseci omogućuje i legalnu naplatu na devizni račun domaćih firmi! Znači, ipak postoji “proboj” monopola banke Inteza za pravna lica, ali iz inostranstva, ne iz Srbije.

Pored problema sa online naplatom, postoji čitav set problema sa računima u bankama, mogućnostima dostave robe iz Srbije (u slučaju izvoza), zahtevi za inostranim predstavništvima, isplata fizičkim licima i sl. koji se takođe godinama rešavaju na nivou kreiranja Off-Shore kompanija.

Ispostavilo da u svetskim razmerama kreiranje kompanija van zemlje u kojoj je sedište firme, predstavlja veoma veliku potrebu za različite razrađene biznise (btw. ozbiljna preporuka je ne kreirati off-shore kompaniju ako online prihodi nisu dovoljno sigurni i nisu veći od simboličnih).

Imao sam priliku da juče pričam sa g. Aleksandrom Dobromirovim, koji drži servis Off-Shore.net za usluge kreiranja Off-Shore kompanija već devet godina, i  na devet jezika! Prema njegovim rečima, manje od 3 odsto firmi u Srbiji ima svest o tome čemu sve mogu poslužiti Off-Shore kompanije, kada ste u situaciji da su vam prihodi u kategoriji koja je veća od zanemarljivih sredstava. Ovde možete videti primere upotrebe Off-Shore kompanija, koje inače predstavljaju sasvim legalan sistem poslovanja (uz konsultacije sa onima koji se razumeju u aktuelnu situaciju sa predstojećim restrikcijama u međunarodnom finansijskom sistemu).

Do momenta kada u ovoj državi bude bilo moguće normalno poslovanje, bez velikog stresa i velikih nameta, opisani sistemi korišćenja različitih inostranih “alatki” za “udobno” poslovanje biće sasvim solidna preporuka. To je veoma dobra konkurencija Državnom finansijskom aparatu, i trebalo bi da posluži kao podsticaj da Država brže rešava probleme u finansijskom sektoru za potrebe klasičnog, a naročito Internet poslovanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kako rešavati probleme online poslovanja u Srbiji?, 9.6 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/10/2009, RSS

4 odgovora na Kako rešavati probleme online poslovanja u Srbiji?

  1. Stanko says:

    E, pa da si im i rekao…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Komentari sa FB Notes.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Treba nam jedinstveni ZAKON O ELEKTRONSKOM POSLOVANJU, ali pre toga je neophodna STRATEGIJA RAZVOJA ELEKTRONSKOG POSLOVANJA.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Jean Louis says:

    Drago mi je da ovo dolazi iz digitalnog pera poznatog mislioca. Istina je da se offshore kompanije mogu koristiti u razne svrhe i da je njihovo korištenje zakonito. Zakonito je samo onda ukoliko se stvarno radi po zakonu, ukoliko se poštuju zakoni ako svoje tako i strane države.

    Ali, zar nije sramota, da se u Srbiji zabranjuje kako i pravnim licima tako i fizičkim licima da održavaju bankarski račun u inostranstvu? Tj. dozvoljeno je nekima, većini nije dozvoljeno. Devize moraju u kratkom roku da unesu i tako dalje.

    To je situacija ravna situaciji u fašističkoj Njemačkoj, kad je Njemačka zabranila svojim građanima da imaju račune u inostranstvu, da bi mogli da opljačkaju ono što je bilo ostalo od novca Jevreja i drugog “nečistog” življa.

    U Srbiji je trenutno situacija takva da su svi “nečisti”, na sličan način se postupa prema svome narodu. Provjerite na sajtu Narodne banke Srbije, pravilnik o deviznom poslovanju.

    A, kad se pogleda u stvarnost, svako može da otvori stranu firmu, u roku od nekoliko sati, onda da otvori bankarski račun za stranu firmu i tako efikasno izbjegava domaću diskriminaciju.

    Sa stranom firmom neko u Srbiji može da otvori podružnicu i pravi poslovanje kao i sa domaćom. Ali, ujedno ima prednosti koje domaće firme nemaju, po pitanju transakcija, novca i čak po pitanju oporezivanja poslova izvan Srbije.

    To SE TREBA KORISTITI naravno i to koristi samo jedan mali procenat biznismena, jer samo mislioci i pismeni mogu da shvate prednosti.

    Ali, ružno je kada strane firme i stranci imaju prednosti koje ljudi ili biznismeni u Srbiji nemaju.

    Treba više ovakvih podsticaja i pisama od strane inteligentnog življa, ali se ništa neće promijeniti ako se vladajuća mafijaško-fašistička struktura i zakoni ne promijene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.