fbpx

Native (prirodni) Advertajzing kreće na blogovima i ostalim sajtovima u Srbiji

31. januara 2013. g. kompanije Internet Group i Httpool su se dogovorile o dinamici pokretanja usluge Native Advertajzing u Srbiji, koja uključuje i mogućnost plasiranja ove vrste sadržaja i na odabranim domaćim blogovima.

Tokom marta meseca završiće se razrada metodologije definisanja i praćenja efekata usluge “prirodnog advertajzinga” na blogovima u Srbiji, koja će omogućiti da se sa jedne strane potencijalni sponzori/oglašivači što bolje upoznaju sa mogućnostima ovog tipa promocije, i  sa druge strane kreiraće se procedure jednostavnog uključivanja određenih blogova u ovu ponudu.

Za početak, Native Advertising ponuda će se ovih dana pojaviti na ovom blogu i na Telegraf.rs.

Ostale agencije koje nude usluge oglašavanja u Srbiji (i regionu) sigurno će se veoma brzo priključiti sa svojim Native Advertising ponudama u ovoj veoma perspektivnoj oblasti.

Za ovu godinu je veoma teško proceniti koliki će biti prihodi od ovog tipa promocije i koliko će pojedini blogeri moći da zarade od toga, ali će se na osnovu podataka o iskustvima i efektima ovog tipa promocije tokom 2013. g. napraviti dobra procena za mogućnosti ovog tržišta u 2014. g.

“Prirodan advertajzing” je budućnost zarade na blogovima!

U osnovi, Native Advertising je vrsta sponzorisanog sadržaja koji je blisko povezan sa aktuelnim sadržajima na mediju/blogu, i koji ima osobinu da je dovolno interesantan da bi ga korisnici sadržaja (čitaoci/gledaoci) delili sa drugim online korisnicima.

U poslednjih nekoliko godina postoje veoma lepi primeri kreiranja promotivnih tekstova na blogovima koji se mogu posmatrati u kontekstu Native advertajzinga (u nastavku su dati samo neki od primera):

Danas je i dalje aktuelno kvantitativno oglašavanje koje definitivno ne odgovara ovdašnjim blogovima – blogovi generalno nisu dovoljno posećeni u ovim krajevima da bi mogli imati značajnije prihode putem generisanja velike posećenosti (ozbiljniji prihodi od klasičnog oglašavanja banerima može se u Srbiji generalno postizati sa posećenostima npr. od 20.000+ posetilaca dnevno). Sistem promocije koji je fokusiran na kreiranje i deljenje interesantno kreiranih sadržaja prema precizno definisanim ciljnim grupama u narednim godinama će biti sve atraktivniji i donosiće sve veće prihode.

Kada se poseta i relevantnost bloga određene tematike kombinuje sa deljenjem sadržaja preko društvenih mreža – FB prijatelji i TW pratioci blogera, dobija se prilično poželjna kombinacija promocije kreiranjem KVALITETNIH sponzorisanih sadržaja i njihovim deljenjem na društvenim mrežama.

Odakle Native Advertising optimizam?

U prethodnom članku na ovom blogu na temu “prirodnog advertajzinga” objavljena je procena tržišta ovog tipa oglašavanja u 2013. g. koja iznosi 3 milijarde EUR. News portal BuzzFeed.com je  tokom prošle godine imao oko 20 miliona $US prihoda isključivo od Native advertisinga.

Ako pogledate prethodno date primere blog sadržaja i pročitate šta se na ovu temu dešava u razvijenijim državama, trebalo bi lako da dođete do zaključka da će u narednom periodu biti sve više ovakvih zahteva, jer ovakav sistem promocije definitivno funkcioniše.

DraganVaragic.com prelazi kompletno na Native Advertising!

Ideja za celu ovu priču je potekla nakon informacije da sam dobio PCPRESS nagradu za ovaj blog, i tada sam odlučio da pokušam da osmislim neki dodatni način kako da to priznanje nekako uzvratim blog zajednici. Danas sam (ne znam ni sam kako) došao na ideju da je konceptualno fokusiranja blog oglašavanja na Native Advertising sigurno dugoročno dobra ideja. Da li je to stvarno tako, videćemo u narednim godinama.

Odlučio sam da na svom blogu isključivo ponudim opciju Native Advertising, a postojeći partnerski baneri su inače vezani za dugoročne odnose sa partnerima ovog bloga koji uključuju i native advertising priču (primer Kupime.com, a i tekst koji se odnosi na već pomenut projekat podrške samozapošljavanju blogera – Link Group).

Uskoro će se u sekciji “Usluge” ovog bloga pojaviti opis usluge Native Advertising čija je cena po članku 200 EUR, a neka od prava, obaveza i prednosti za potencijalne  klijente su:

  • Samostalno dajem predlog da li uopšte može da se za određenu organizaciju ostvari ova usluga.
  • Samostalno dajem predlog načina na koji način i šta će se konkretno predstaviti u datom blog postu, što klijent odobrava ili ne.
  • Ovaj blog ima između 15.000 i 20.000 posetilaca mesečno, a pored toga se tekst deli na FB (2.500+ prijatelja) i Tviter (8.200+ pratilaca).
  • Prema Gemius Audience istraživanju mog bloga, DraganVaragic.com ima najveći procenat (10%) korisnika u Srbiji koji imaju platu preko 50.000 din i visoku stručnu spremu – novembar 2012.  (veoma je zgodno da imate za svoj blog demografske podatke, a uskro će na ovom blogu biti nekoliko tekstova o ovoj temi).
  • O relevantnosti bloga govori sam sadržaj.

Napravite vašu Native Advertising ponudu

Svaki oglašivač i agencija koja će nuditi usluge “prirodnog advertajzinga” ima pravo da samostalno odabere blogere sa kojima će sarađivati. Veoma je zgodno da ako želite da ponudite usluge koje se opisuju u ovom tekstu, da napravite vašu ponudu i da je postavite na vaš blog (to ne znači da ako blogujete morate da i zarađujete nešto od blogovanja – neki bloguju samo iz zadovoljstva…).

U ovoj godini je pitanje koliko će često blogerima stizati upiti za ove usluge, ali mislim da će ih biti. Sledeće godine ćemo tačno znati na čemu smo s “prirodnim advertajzingom” – da li ćemo čekati duže ili kraće da od ovog tipa usluge “poteknu” značajnija sredstva…

Predstavnici ostalih digital/advertising/etc agencija odavde iz regiona mogu slobodno da se jave u komentarima sa mišljenjem o ovom tipu usluge.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/10 (25 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 6 votes)
Native (prirodni) Advertajzing kreće na blogovima i ostalim sajtovima u Srbiji, 4.6 out of 10 based on 25 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 31/01/2013, RSS

6 odgovora na Native (prirodni) Advertajzing kreće na blogovima i ostalim sajtovima u Srbiji

  1. Deda says:

    Moj prvi blog post u januaru 2013 je bio 15.01. a ostala 3 pred sam kraj januara. Pregledanih strana ima 19k a jedinstvenih 13k.
    Kada redovno pisem poseta je mnogo veca, minimum 2x.
    Zainteresovan sam da se ukljucim u ovu pricu, ili se nudim da budem ukljucen po potrebi ili zelji.
    Imam puno narucenih tekstova koji su se pokazali kao izuzetno kvalitetni i kojima se godinama vracaju ili dolaze sa pretrazivaca po kljucnim recima narucioca (brend ime kompanije, proizvoda, usluge i tako dalje).
    O svim podacima spreman sam u svakom trenutku da dam na uvid ko zeli da radi sa Dedabor.com.
    Hvala za linkovanje, izabrao si odlican tekst koji redovno privlaci veliku paznju.
    Nadam se da moja inicijativa nije napadna, vec da jasno pokazujem zelju da i dalje komercijalno blogujem.
    Odlican tekst kaoi uvek, #preporuka!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.1/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)
  2. Milica Denic says:

    Odlična ideja, odličan tekst. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. I ja sam zainteresovan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. sanja says:

    Takodje 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Verkić says:

    Usluga koja će mnogim blogerima dati nadu da će vreme koje provedu pored kompjutera moći i da naplate. U vreme krize i ekonomskog ludila, šansa koju nam svima daje ovakva ponuda je i više nego za pohvatlu. Naravno da je većina nas zainteresovana, međutim mnogi će pre toga morati da porade na svojoj poseti. Ja sam u januaru recimo imala 10900 poseta sa svega 1 tekstom napisanim, što je po meni realno mala poseta.
    Iako je šansa da blogovanjem nešto konkretno i zaradimo veoma primamljiva, ne smemo da zaboravimo da moramo da budemo malo i samokritični prema sebi i svom radu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Svaka čast na tekstu profesore, veoma ohrabrujuće za sve nas koji kreiramo web sadržaje. Voleo bih da mi kratko odgovorite kakva je mogućnost integracije Nativ Advertisinga i video blogova kojih kod nas nema u velikom broju. Nekako mi se čini da ispuštam dosta kada vidim statistike svog sajta. Iako su korisnici sajta ucislobodno.com tinejdžeri bez prihoda sajt ima pikove u posecenosti u maju i naročito junu koji ima 135k visits, 46k jedinstvenih korisnika i vise od 1.2M okrenutih strana. Prosto mislim da mogu da iz sajta izvučem mnogo više od glupog AdSensa. Možda bi nativ Ad mogao biti rešenje, možda ne… interesuje me vaše mišljenje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.