Crni petak i sajber ponedeljak postoje godinama u Srbiji. Specijalni popust za knjigu u ponedeljak

U razgovoru sa većim brojem osoba u poslednje vreme došao sam do zaključka da je određeni (ograničeni) broj osoba koji je video reklame za “crni petak” (Black Friday) zna za značenje ovog termina. S druge strane, drastično manji broj osoba je čuo za termin “sajber ponedeljak” (Cyber Monday).

“Crni petak” je četvrti petak u novembru, koji ide nakon praznika “Dan zahvalnosti” u SAD. Od početka ovog veka smatra se da je ovaj dan uvod u veliku šoping sezonu za Božić u SAD. Ogroman broj kompanija koristi upravo ovaj dan da za početak sezone kupovine za novogodišnje praznike pruže velike popuste na svoje proizvode i usluge, što stvara ogromne gužve u klasičnim prodavnicama (odatle naziv “crni” – zbog ogromnog broja vozila na ulicama u većini gradova u SAD).

“Sajber ponedeljak” je prvi dan u nedelji nakon “crnog petka”, i u upotrebi je kao termin od 2005 g. kada ga je izmislila organizacija Shop.org. Svake godine za ovaj dan se postižu sve veći rekordi u onlajn prodajama, zbog popusta koje daju onlajn prodavci.

U upotrebi je i izraz “sajber nedelja” koji spaja “crni petak” i “sajber ponedeljak” (4 dana velikih popusta), i koji najčešće koriste kompanije koje imaju jako prisustvo i u klasičnoj i u onlajn prodaji, ali to nije ograničeno samo za ovaj tip kompanija.

“Crni petak” i “sajber ponedeljak” kod nas i u regionu

Ispostavilo se da poslednjih nekoliko godina sve veći broj kompanija u Srbiji i regionu koristi ove dane da poveća značajnije prodaju pred sezonu novogodišnjih praznika. To nije ni blizu “euforiji” koja vlada u većem broju razvijenih država, i činjenica je da samo mali broj kompanija za sada koristi ove dane da pruži velike popuste. Sa druge strane, logično je očekivati da će u narednim godinama ovi dani biti sve veća “meta” za trgovce da ostvare velike promete krajem novembra i početkom decembra.

Interesantno je da je određeni (mali) broj e-prodavnica u Srbiji krenuo sa popustima za “sajber ponedeljak” iste godine kada i u SAD (2005.), ali praksa pokazuje da i danas nije veliki broj e-prodavaca koji koristi ovaj dan za popuste pred početak sezone kupovine pred Novu godinu.

Mišljenja sam da će od sledeće godine korišćenje pomenutih dana za velike popuste u ovim krajevima biti drastično veće nego što će to biti ove godine.

Knjiga “Kako do posla u 21. veku…” na velikom popustu samo za sajber ponedeljak!

Odlučili smo da samo za sajber ponedeljak 30.11. ponudimo u onlajn prodaji knjigu “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” po specijalnom popustu od 690 dinara, kolika je bila prva cena knjige u mekom povezu.

U odnosu na cenu knjige u knjižarama od 1.190 din, to je popust od 42%, što smatramo da bi trebalo da bude sasvim zadovoljavajuće za sajber ponedeljak. Po ovoj ceni moćićete da naručite knjigu sve do momenta dok se ta cena ne promeni na sajtu www.doposla.com 30.11. Zato, požurite…!

Info: Za sve one koji su me pitali zašto još nema knjige u knjižarama, a najavljeno je da je od prošle nedelje krenula distribucija – odgovor je da taj proces traje, i da se knjige očekuju ovih dana u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Crni petak i sajber ponedeljak postoje godinama u Srbiji. Specijalni popust za knjigu u ponedeljak, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

kako-do-posla

Naručite seminar "Kako do (boljeg) posla u 21. veku" i dobijate besplatno knjigu.

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u fokusu ima savete kako danas iskoristiti formalnu i neformalnu edukaciju da bi se došlo po posla. Pohađanjem onlajn seminara, kroz konkretne i praktične primere dobićete detaljna uputstva o tome kako da radite na svom kontinuiranom poslovnom usavršavanju. Cena seminara i knjige je 2.990 din.

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/11/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.