fbpx

Zašto je italijanska muzička grupa Måneskin globalni fenomen: 5 biznis lekcija o dugoročnom uspehu

Veoma brzo posle pobede na Evroviziji 2021. g. u najrelevantnijim svetskim medijima počele su da se pojavljuju vesti o tome da italijanska muzička grupa Måneskin možda postane prvi pobednik Evrovizije posle Abbe (47 g. kasnije) koji će doći do dugoročne svetske popularnosti.

Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je ova muzička grupa u momentu pobede na Evroviziji već bila veoma popularna u Italiji i još nekim Evropskim državama, sa dva objavljena albuma – znači, publika je imala još kvalitetnih muzičkih numera da sluša, pored same pobedničke pesme.

To je veoma različita praksa od dominantnog pojavljivanja pojedinaca i grupa na Evroviziji sa jednim hitom, koji je obično napravljen za potrebe samog takmičenja – i ništa više.

Članovi grupe Måneskin su veoma mladi. Počeli su da sviraju obrade pesama na engleskom 2015. godine dok su još bili u srednjoj školi, nastupajući uglavnom na ulicama Rima. Nakon uspeha na italijanskom takmičenju X-faktor 2017. g. shvatili su da su još popularniji ako u Italiji pevaju na italijanskom. Tada su počeli da stvaraju sopstvenu autorsku muziku. Do njihovog nastupa na Evroviziji imali su dva objavljena i nagrađivana albuma. Znači, nisu ostali na nivou prepeva tuđih pesama.

Ovaj članak detaljnije objašnjava šta je sve uticalo na globalni uspeh ove muzičke grupe, za koji se sada zna da će trajati godinama, i kako se ova priča može tumačiti iz perspektive kreiranja dugoročno uspešnog biznisa.

1. Veoma je teško ili nemoguće znati koji će se proizvod svideti kupcima: Viralna senzacija Beggin’


Mesec dana od pobede na Evroviziji, njihova obrada pesme Beggin’ iz 1967. g. grupe Four Seasons je došla do prvog mesta po popularnosti na Tik Toku i Spotifaju. Måneskin je napravio ovu obradu 2017. za potrebe italijanskog takmičenja X-faktor. U julu i avgustu 2021. g. su počele da se pojavljuju obrade ove pesme kao reakcija na njihovu verziju ove numere (Måneskin Cover). Do kraja 2021. g. bilo je preko 100 obrada ove pesme na YT, od kojih preko 10 ima milionski broj pregleda (veoma kvalitetne obrade ove pesme).

Najveći broj slušalaca pesme Beggin’ je mišljenja da je to originalna numera grupe Måneskin.

Nakon viralnog uspeha obrade pesme Beggin’ sledio je veliki uspeh još nekoliko njihovih pesama, što je rezultiralo time da se  krajem 2021. g. grupa Måneskin nalazila među top 40 najstrimovanijih muzičkih grupa na internetu.

Prevedeno u biznis priču – veoma je dobro imati proizvode i usluge koji će zadovoljiti različite varijacije potreba ciljnih grupa. Dodatno, potrebno je imati dovoljno kvalitetnih sadržaja koji opisuju prednosti jednog tipa proizvoda, ali iz različitih perspektiva potreba jedne ili više ciljnih grupa.

2. Ignorisanje važnih trendova ili konkurencije je pogubno za biznis: Kontroverzna muzika i/ili izgled

maneskin-provokativne-fotografije

Osobe kojima se ne dopada muzika grupe Måneskin, ili se ne slažu sa seksualnom orijentacijom koju (vizuelno) ova grupa promoviše (sloboda seksualnog izbora) često ne priznaju ili ne veruju da je ova grupa muzičara uopšte uspešna.

Upravo je provokativnost same muzike, kao i provokativni (seksi) izgled članova benda nešto što prvo “upada u oči” (skreće pažnju) kada se sluša ili gleda Måneskin.

Skretanje pažnje na sebe je najvažniji segment promocije i u muzici i u biznisu.

Poslovni savet: Ignorisanje važnih poslovnih trendova jer nam nisu bliski (npr. upotreba društvenog medija Tik Tok, ako su vam mladi bitna ciljna grupa) može značajno loše da utiče na poslovanje, naročito u kontekstu borbe sa konkurencijom koja mnogo ranije prihvata ovakve trendove.

3. Koliko vam je proizvod drugačiji: Jedinstvena kombinacija muzičkih žanrova

Prvi veoma važan segment uspeha ove grupe je njihova jedinstvena fuzija punk-funk i glam rok muzike. Ispostavilo se da je ova kombinacija muzičkih žanrova toliko interesantna publici, da pojedini poznavaoci vide muziku ovog benda kao budućnost rok muzike. Koliko je relevantna muzika koju stvara grupa Måneskin može se videti po velikoj podršci etabliranih muzičara i njihovih uzora kao što su Franc Ferdinand i Royal Blood. Ili, saradnja sa legendama Igijem Popom i Rolingstonsima, uključujući i mnoštvo muzičkih nagrada i gostovanja u relevantnim TV emisijama u SAD.

Poznato je i u muzici i u modi da se novi uspešni trendovi isključivo zasnivaju na drugačijoj upotrebi starijih tipova odevanja i muzike, koji se postavljaju u kontekst nečega što je aktuelno u momentu pojavljivanja. Posmatrajući mainstream muziku poslednjih desetak godina, veoma je mali broj muzičkih numera imalo u sebi izražene pank komponente, u kombinaciji sa nekim drugim tipovima muzičkih žanrova, a da se takva muzika dopada i osobama koje inače ne slučaju takvu muziku.

U biznisu, nedavni primer vesti o inovaciji u novoj verziji modela Tesla vozila koja je stara preko 50 g. govori u prilog tome da je važno prvo tražiti jedinstvenost i inovativnost u (zaboravljenim) trendovima iz prošlosti.

4. Kako se predstavljate: Jedinstvenost izgleda (videa) u kontekstu poruke koja se šalje publici


Jedna od glavnih karakteristika glam rok muzike 70tih godina prošlog veka je bio upravo ekstravagantan izgled muzičara. Članovi grupe Måneskin su svoj izgled stavili u veoma aktuelan kontekst promocije seksualne neopredeljenosti (stereotipovi o seksualnosti), individualnih sloboda, život bez licemerja stidljivosti, itd. Dovoljno je pogledati njihove slike preko Gugla, ili na njihovom veb sajtu. Isto važi i za njihove video materijale.

Poslovni savet: Veoma je važno osmisliti na koji način se predstavlja proizvod ili usluga i to staviti u kontekst prednosti onoga što se predstavlja.

5. Najvažniji aspekt dugoročne konkurentne prednosti – Konceptualna muzika i biznis: Logična povezanost nastupa i muzike kroz jedinstvene poruke

Kada povežemo sve prethodno izrečeno o bendu Måneskin – Jedinstvena muzika i izgled, uz podršku tekstova koji promovišu teme jedinstvenosti individue i bunt prema (seksualnom) licemerju savremenog društva, možemo videti da sve to zajedno ima ozbiljnog smisla.

Kada se prethodno napisano stavi u kontekst izjava članova benda o tome koliko su vredno radili i razmišljali o tome šta znači njihova muzika i zašto to na taj način rade, lako se može zaključiti da je ova muzička grupa veoma pažljivo osmislila svaki segment njihove muzike i pojave, i sve su to postavili u jedinstveni kontekst poruke koju žele da prenesu publici.

Veoma je mali broj muzičara danas (ali i kompanija) koji svojom muzikom/radom iskazuju aktuelne društvene stavove. Još je manje mladih osoba kao što su članovi ovog benda, koji prirodno artikulišu i iskazuju svoj bunt vrstama muzike koje su upravo nastale ranije kao rezultat bunta mladih (pank muzika), što dodatno daje smisao samom izboru muzičkih žanrova koje koristi ovaj bend. To je jedan od glavnih razloga zašto su veoma uticajni mediji veoma brzo nakon Evrovizije počeli da “proriču” globalni uspeh ovog benda, i zašto se toliko toga o njima može pronaći u različitim medijima.

Posebno je interesantno ispratiti razloge i postavljene ciljeve njihovih nastupa na italijanskom X-faktoru (prvi veliki nastup) i Evroviziji. U oba slučaja (a isto važi i za sve ostale nastupe pre pobede na Evroviziji) osnovni razlog njihovog nastupa je bio da što više osoba čuje njihovu muziku (promocija), a ako ne pobede na takmičenju – bar su promovisali svoju muziku pred mnogo osoba.

U momentu svoje pobede na Evroviziji, preko 180 miliona gledalaca ovog takmičenja moglo je preslušati njihovu muziku onlajn, ne samo pobedničku pesmu. Tako je i došlo do toga da se u zavisnosti od ukusa slušalaca pojedine muzičke numere pojavljuju na različitim top listama slušanosti (i gledanosti).

Poslovni savet: Ako se svi aspekti proizvoda i njihovog predstavljanja (karakteristike proizvoda, izgled, promotivne poruke, formati predstavljanja, način proizvodnje…) postave u kontekst njihovih realnih prednosti za ciljne grupe kojima se proizvod obraća, uspeh je veoma teško izbeći. Ako se kontinualno posao radi na takav način, i rezultati su dugoročni.

Linkovi:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 13/02/2022, RSS

Komentari su zatvoreni.