fbpx

Zašto biste upisali specijalističke studije iz e-poslovanja? 10 g. Specijalističkih strukovnih studija na FTN-u

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je u junu ove godine objavio konkurs za upis na Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja (studijski program Inženjerski menadžment) za školsku 2016./2017. godinu. Ova vrsta studija je od 2010. g. u istom rangu kao i diplomske akademske studije sa aspekta ostvarene stručne spreme.

Specijalističke strukovne studije iz oblasti e-poslovanja na FTN-u su među najstarijim studijama ovog tipa po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2005. g. i aktuelne su već deset godina. Kako sam na funkciji koordinatora ovih studija od momenta njihovog osmišljavanja, mislim da mogu da izdvojim razloge zašto biste trebali (ili nebiste trebali) da upišete ove studije ako vas interesuje posao iz oblasti veb poslovanja, bez obzira na konkretnu kvalifikaciju kojoj težite ili koju već imate u ovoj oblasti:

  • U poslednjih nekoliko godina u Srbiji postoji veliki broj specijalističkih strukovnih studija iz različitih oblasti na različitim privatnim i državnim fakultetima i visokim školama. To znači da uopšte nije neophodno da ovde upisujete specijalističke strukovne studije ako vam treba samo diploma sa državnog fakulteta, jer ima mnogo jeftinijih mesta.
  • Važan detalj kod izvođenja studija jeste da su termini predavanja su petak od 17:oo do 21:00 i subota od 10:00 do 14:00, i eventualna blok nastava petkom, subotom i nedeljom, gde se u jednom terminu predavanja radi jedan predmet. Jedan predmet se u proseku sluša oko mesec dana i nakon tog vremena se ostavlja period kada se odslušani predmet polaže. Tek nakon toga kreće nastava za drugi predmet. Nastava za sve predmete traje najviše 8 ili 9 meseci – ukupno dva semestra za celokupne studije.
  • Specijalitičke strukovne studije iz e-poslovanja su osmišljene na taj način da od njih najviše koristi mogu da imaju one osobe koje imaju predstavu o tome šta bi da rade na vebu, ili osobe koje već imaju neko radno iskustvo (nisu do sada bili samo studenti). Studije su projektno orijentisane (ispiti se polažu kroz praktičan rad na elaboratima), gde je cilj da se po predmetima izrađuju radovi koji su u vezi sa realnim mogućnostima rada i poslovanja u konkretnim projektima koje izabere sam student na teme koje se obrađuju u konkretnom predmetu. Praksa je pokazala da osobe koje imaju ideju šta bi radili online i/ili osobe koje imaju prethodno profesionalno iskustvo (nije važno da se radi o iskustvu iz online oblasti) mnogo više znanja ponesu sa sobom kao rezultat ovih studija. Praktično, elaborati koji se rade na predmetima ovih studija mogu se posmatrati kao dobra uputstva za uspostavljanje ili unapređenje poslovanja pojedinca ili organizacije u vezi sa konkretnim oblastima izučavanja.
  • Kako je vreme po predmetu ograničeno na 30 časova, nerealno je očekivati da je moguće proći u jednom predmetu kompletnu oblast sa svim svojim specifičnostima. Iz tog razloga, fokus svih predmeta ide u pravcu usvajanja znanja i iskustava iz najvažnijih oblasti koje su u vezi sa predmetom, sa akcentom na mogućnost uticanja na studente da obrađivanu tematiku pokušaju da usvoje na način prilagođavanja iste konkretnim interesovanjima studenta. Zato je važno da rad na kraju predmeta ima veze sa interesovanjima studenta, jer se obrađena tematika može odmah uz konsultacije implementirati u konkretnu problematiku koju student želi da izučava. Sa druge strane, studente očekuje dosta samostalnog rada radi usvajanja preporučenih dodatnih online resursa radi produblivanja predstavljene tematike iz predavanja.
  • Praksa je pokazala da programeri i dizajneri na ovim studijama dobijaju puno iz razloga što proširuju percepciju o tome na koji bi način još mogli da posmatraju svoj posao (ne-tehnički pogled na e-poslovanje). Ovo je naročito važno u slučajevima kada postojeći profesionalci iz online oblasti žele da pokrenu neki sopstveni proizvod ili uslugu. Isto važi za sve ostale profesije (npr. novinari, PR i marketing menadžeri) gde pojedinci nisu imali prilike da se ozbiljnije upoznaju sa poslovnom praksom u online okruženju.
  • Na ovim studijama pokušali smo da izvučemo najviše iz ograničenja koja su postavljena sistemom obrazovanja definisanim u Zakonu o visokom obrazovanju, i mislimo da smo u tome uspeli i da uspevamo da pružimo kvalitet studentima koji žele da usvajaju znanja iz oblasti poslovne primene interneta.

itc-zgrada-ftn

Predmeti na specijalističkim strukovnim studijama iz e-poslovanja

Specijalističke strukovne studije iz e-poslovanja se prema akreditovanom nastavnom programu sastoje iz dva dela:

  • Tri obavezna opšte stručna predmeta za sve specijalističke strukovne studije sa Departmana za inženjerski menadžment: Efektivni menadžment, Odabrana poglavlja iz oblasti menadžmenta i Stručna praksa.
  • Četiri uže stručna predmeta, od kojih se dva biraju iz “bazena” predmeta sa modula za elektronsko poslovanje.

Izborne pozicije predmeta 1 i 2:

  • Studenti na predmetu Primena IT i Interneta u poslovanju imaće mogućnost da se prireme za eventualno polaganje Microsoftovog sertifikata iz oblasti poslovne primene programa MS Excel.
  • Predmet Primenjeno upravljanje projektima u osnovi ima pokrivanje načina upravljanja projektima iz oblasti e-poslovanja i omogućeno je eventualno polaganje Microsoftovog sertifikata iz oblasti upravljanja projektima putem alata MS Project.

Preostala dva predmeta (izborna pozicija br. 3 i br. 4) biraju se iz tzv. “bazena” predmeta, u kojem se iz oblasti e-poslovanja nalaze sledeći predmeti:

  • Internet marketing
  • E-bankarstvo
  • E-bankarske aplikacije
  • Tehnologije i sistemi e-poslovanja
  • Elektronska trgovina
  • Online PR
  • Društveni mediji
  • Internet oglašavanje

Svi predmeti su praktično orijentisani i imaju za cilj usvajanje stručnih i  upotrebljivih znanja iz odabranih oblasti interesovanja. Poslednjih nekoliko godina najčešće su birani predmeti Internet marketing i E-trgovina.

Dodatne informacije o studijama:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (36 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 18 votes)
Zašto biste upisali specijalističke studije iz e-poslovanja? 10 g. Specijalističkih strukovnih studija na FTN-u, 4.3 out of 10 based on 36 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 11/07/2016, RSS

Komentari su zatvoreni.