fbpx

“White-hat” Vs. “Black-hat” SEO

Ako niste znali, čak i u SAD kada se pojavio članak o optimizaciji za pretraživače u mainstream mediju kao što je Newsweek, ovaj događaj izazvao je dužnu pažnju SEO profesionalaca. Razlog je jednostavan – mnogo se više priča i razume merljiva AdWords/Overture SEM priča, od “nemerljive” SEO priče.

Članak na veoma lep i razumljiv način objašnjava svrhu optimizacije sajta na pretraživačima, iako se može postaviti pitanje o tome kako ga doživljavaju oni koji do tog momenta nisu čuli za SEO (pozitivno ili negativno).

Čuveni “Google Guy”, Matt Cuts (čovek je iz NSA prešao u Google!) u svom veoma korisnom blogu ima dobre komentare za pogledati, baš na temu pomenutog članka.

U samom članku, ali i u ostalim komentarima koje sam pročitao na ovaj članak, provlači se interesantan koncept “dobrih” i “loših” SEO stručnjaka, tj. komentari na temu ciljeva i načina ostvarenja kvalitetnog rejtinga sajtova. Veoma je bitan podatak koji iznosi Matt Cuts je javno priznanje da se tzv. “black-hat” SEO prepoznaje i goni, a da se tzv. “white-hat” SEO podstiče.

Osobe koje se bave optimizacijom sajtova prema zahtevima pretraživača definišu svoju filozofiju, pristup i metodologiju na osnovu buzz naziva “black-hat” i “white-hat”. O “black-hat” možete se informisati detaljnije ovde.


Suština podele SEO profesionalaca može se objasniti na nekoliko nivoa:

1. Postoje SEO spameri, tj. oni koji po svaku cenu žele da poboljaju rejting sajtova za koje rade “optimizaciju”, i obično ovakve akcije mogu se videti za adult i gambling sajtove (spam refferer, spam komentari, spam link farme, nepostojeće serach results stranice, i sl.). Ovo su po mom mišljenju ultra-black hat SEO taktike

2. Klasični “shortcut” optimajzeri (čitaj – “leba bez motike”), tj. oni koji prate i pronalaze sve moguće “trikove” kako da postave sajtove koje optimizuju na što bolju poziciju. Razlikuju se od prethodnih jer ne koriste spam tehnike, već tehnike koje su diskutabilne i mogu se pronači, ali ne na jednostavan način. Oni koriste tzv. cloaking, manuelni ili automatski (prepoznavanje spydera i plasiranje željenih informacija), ali i ostale tehnike koje su obavezno diskutabilne sa aspekta dugoročnih rezultata optimizacije.

3. “white-hat” SEO bi trebalo da bude sistemskiji pristup sa kvalitetnijim efektima za duži vremenski period. Ovo je priča koju pričam od kada sam počeo da pišem na temu optimizacije.

Suština razlike u ova dva “nepomirljiva” principa optimizacije svodi se na generalnu priču o filozofiji pristupa rešavanju problema – jedni su za princip “daj da zaradim danas, a sutra ćemo videti”, dok su drugi za princip “daj da uradim to kako treba pa da od toga imam dugoročno koristi”. Na osnovu ove filozofije, pojedinci definišu i pristup i metodologiju rada.

Evo dve priče koje oslikavaju “shortcut” model:

1. Na studijama imao sam pet kolega sa godine koji su praktično svih 52 ispita položili na neku prevaru. Najilustrativniji primer je polaganje Matematike III koju do tada niko nije položio na muvanje. Oni su 2 (dve!) godine prikupljali kombinacije sa usmenog (koji je bio najveći problem) i kada su skupili većinu kombinacija, krenuli su da izlaze i da pokušaju ubacivanje odgovora za usmeni, uspeli su posle dva-tri meseca “truda” od momenta kada su nakupili dovoljno kombinacija.

Kakav shortcut!

2. Jedan čovek sa sela pokušava da tupom sekirom iseče deblo drveta. Njegov komšija mu uviđavno saopšti da bi mogao brže da iseče deblo ako bi naoštrio sekiru. Ovaj mu besno odgovori: “Nemam ja vremena za te gluposti, treba što pre da isečem deblo”.

Toliko…

Prijavite se za uslugu optimizacije vašeg sajta za pretraživače

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
"White-hat" Vs. "Black-hat" SEO, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/12/2005, RSS

Komentari su zatvoreni.