fbpx

Jedna od želja u 2006. – Da se napravi relevantna lista najposećenijih domaćih sajtova

Da li je do ostvarenja ove ideje još daleko ili ne, videćemo. Postoje neki pregovori oko osnivanja potencionalno relevantne organizacije, i videćemo da li će inicijativa uspeti. Biće još reči o ovome, a jedna od ideja je da se na nivou nezavisnog tela okupe predstavnici sajtova koji žele da učestvuju u određivanju pravila o metodologiji praćenja relevantne posećenosti na domaćem Webu.

Ideja koja već postoji ostvarena u Sloveniji je da se vlasnici najposećenijih sajtova međusobno koncenzusom dogovore o tome kako će i gde pratiti posećenost sajtova, i da potpišu memorandum po kojem će prihvatiti ove rezultate bez obzira koliko su dobri ili loši po njih (obzirom da su prethodno prihvatili metodologiju računanja posećenosti). U slučaju slovenije, ovi sajtovi su izdvojili pare i kreirali posebnu firmu koja se bavi relevantnim izračunavanjem posećenosti sajtova. Isto se može odraditi i preko neke od relevantnih NVO-a (još ne postoje kod nas).

Ja sam konkretno za prvu varijantu, jer vlasnički odnos se podeli između najposećenijih sajtova, firma je komercijalna (naplaćuje mogućnost praćenja posećenosti), i oni koji je osnuju pride imaju i neki profit od cele priče.

Povod za ovo pisanje je ponovno slušanje podataka CESID-a o korišćenju domaćeg Interneta. Neki od interesantnih podataka ovog istraživanja (ppt file):

– 65 odsto građana Srbije ne koristi Internet (35 odsto koristi Internet).
– 41 odsto korisnika Interneta koristi ga svakodnevno.
– 25 odsto korisnika kod kuće i 18 odsto korisnika na poslu koriste internet sat, dva kada se konektuju.
– Na tržištu ISP-a PTT uzima 29%, Eunet 18%, Verat 8%, Sezam 6%, Beotel 5%, Neobee 4% (i nema više spomenutih, ostali su u 30% ostalih).

– Na pitanje “koji sajt najviše posećujete?” 9% odgovorilo je Kratarica, a 6% Google (10% poslovni sadržaji, 20% medijski sadržaji, 16% zabavni sadržaji).
– Na pitanje “koji pretraživač najviše koristite?” 69% odgovorilo je Google, 13% Yahoo, 13% Krstarica.


Odgovori na poslednja dva pitanja su meni najinteresantniji i govore o generalnom interesovanju domaćih korisnika. Posebno mi je interesantno da je visok procenat poslovnih sadržaja i veći procenat medijskih sajtova u odnosu na zabavu (zabavni sajtovi).

Upravo pominjanje jedino Krstarice od domaćih sajtova sa jedne strane, dok sa druge strane ima nekoliko predstavnika sajtova koji tvrde da su najposećeniji, nagnali su me na pisanje prvog dela ovog članaka.

Ono što se može proveriti jeste varijanta koji pretraživači se kod nas najviše koriste. Kako na Pretraga.co.yu sajtu definitivno ne stiže naročiti broj posetilaca sa Krstarice (mislim da je to rezultat stare netrpeljivosti), uzeću primer statistika relativno dobro pozicioniranog sajta na različitim domaćim i inostranim pretraživačima – Turizam.co.yu (podaci koji se razmatraju su za novembar 2005.):

– Sa Google-a je stiglo preko 6.200 otvaranja stranica (ima više rezultata, isto važi i za ostale)
– Sa Krstarice preko 1.000 otvaranja strana
– Sa Yahoo-a preko 350 otvaranja strana
www.pogodak.co.yu 170 otvaranja strana
– MSN preko 100 otvaranja strana
www.trazim.com preko 100 otvaranja strana
(Kompletan spisak)

Za isti mesec na Pretraga.co.yu sajtu bilo je:
– Sa Google-a preko 9.000 otvaranja stranica
– Sa Yahoo-a preko 350 otvaranja strana
– Sa MyWebSearch.com preko 200 otvaranja stranica
– Sa MSN-a preko 200 otvaranja strana

www.trazim.com preko 550 otvaranja strana
www.pogodak.co.yu preko 200 otvaranja strana
www.srpko.com preko 150 otvaranja strana
www.serbiancafe.com preko 120 otvaranja strana
yustart.com, PressExpress, Aladin.co.yu (više od 40 poseta preko nekih porno varijanti linkova na ovom sajtu) preko 100 otvaranja strana
(Sa Krstarice imam nekih desetak poseta)

Iz prethodnog se može videti velika dominacija Google-a, a u slučaju sajta Turizam.co.yu vidi se da mu je najbliža upravo Krstarica.

I ranije sam isticao da je naša država specifična po velikom broju korisnika “One Page Serach” stranica (Trazim.com, PressExpress, Yustart).

Na tržištu domaćih pretraživača još se drži SerbianCafe.com sa relativno novim pretraživačem, tu su novopridošli Pogodak.co.yu i Srpko.com (novi pretraživački algoritam) koji svoju vrednost kvaliteta pretraživanja potvrđuju pozicijom. Tu je i Aladin.co.yu koji meta pretraživačem (meni su rezultati ovog pretraživača loši) i ostalim sadržajima sajta koristi veliku vidljivost preko B92 sajta da i je i sam postao posećen poslednjih meseci. U usponu je i još ne spomenuti (u ovom tekstu) www.urbae.co.yu koji nema loš pretraživač, a i sam sajt je već dosta posećen (Rumunska firma koja je kupila Poljubac.com).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Jedna od želja u 2006. - Da se napravi relevantna lista najposećenijih domaćih sajtova, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Jedna od želja u 2006. – Da se napravi relevantna lista najposećenijih domaćih sajtova

  1. Igor Marinovic says:

    Madjari to isto imaju, za motivaciju pogledati http://www.webaudit.hu/ i statistike: http://www.webaudit.hu/inde

    Uclanjenje nije besplatno, ali su statistike (ocito) dostupne svima

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dragane,
    bilo bi lepo da Internet u našoj zemlji zaista koristi 35% populacije (što bi bilo preko 3 miliona ljudi), ali to još uvek nije slučaj. CESID-ovi podaci zapravo kažu da 35% *ispitanih* koristi Internet (što, nakon malo statističke gimnastike, izlazi na oko 13% populacije tj. milion i par stotina hiljada korisnika).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Miloje Sekulic says:

    Malo li je milon korisnika?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.