fbpx

Social bookmarking, tagging, iskustva

U osnovi, social bookmarking je sistem rangiranja online sadržaja od strane većeg broja osoba (u poslednje vreme ovi servisi se često nazivaju Digg-alike). Social bookmarking servisi su zasnovani na sistemu angažovanja korisnika koji mogu postavljati i glasati za odabrane servise. Veći broj servisa ovog tipa ima mogućnost uvoza (import) obeleženih Web lokacija (bookmarks, favourites) iz browsera korinika koji žele da podele svoje izdvojene sajtove sa drugim korisnicima. Ideja je da veliki broj okupljenih bookmarka velikog broja korisnika na kraju izdvaja određeni broj lokacija jer se češće izdvajaju od strane korisnika nego neke druge Web lokacije.

Nekoliko meseci koristim NetVibes.com i pratim nekoliko feed-ova, uključujući Del.icio.us i Connotea.org. Sada već imam relativno iskustvo sa praćenjem i ocenom kvaliteta sadržaja, a u poslednjih nekoliko dana sam proučavao veći broj Social bookmarking servisa. Interesovalo me je koliko je aktuelna realna upotrebljivost ovih servisa.

Naravno, sve zavisi od izvora koji se prate preko nekog od RSS čitača. Imam mišljenje da je Social Bookmarking priča realno tek u začetku, i da ćemo u veoma bliskoj budućnosti biti svedoci sve kvalitetnijih servisa. Razlog za ovo mišljenje imam zbog kvaliteta rezultata koje mogu da vidim na ovim servisima. Pregledao sam ih dosta, i još sam najzadovoljniji sa rezultatima na Del.icio.us servisu, a interesantan mi je i Google Base. Google-ov servis mi je još najbliži viđenju kombinacije pretraživačkih alata, obzirom na sve češću pojavu tag spam-a, ali i zbog samostavnih varijanti tagovanja od strane vlasnika sajta (nešto slično kao ranije HTML meta tagovi).

Interesantan mi je i beta servis H2O (još kada je sa Harvarda), a tu se nalazi i jedna od referentnih stranica sa resursima na temu Social bookmarking (pominje se i u Wikipediji), koja dovoljno govori kao primer korisnosti ovog servisa. Veoma mi se dopadaju dodatni pokazatelji tzv. “play liste” kao što što su stepen uticaja, play liste koje su uticale na aktuelnu, play liste koje su nastale na osnovu aktuelne, play liste sa istim item-ima i tagovima…

Kada sam već kod tematike izvora/tekstova na ovu temu, pored pomenutog izvora, skrenuo bih pažnju na sledeće tekstove:

Social Bookmarking Tools
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_bookmarking
Social Bookmarking Tool Comparison
Ontology is Overrated: Categories, Links, and Tags
Google Base Review
. . . (još izvora)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Social bookmarking, tagging, iskustva, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/12/2005, RSS

Komentari su zatvoreni.