fbpx

Prikazivanje reklama na Webu ili ne?

Ovo pitanje ne postavlja određeni broj korisnika Weba koji putem sistema za blokiranje reklama utiču na nepojavljivanje istih u njihovim browserima. Veoma interesantna i veoma posećena diskusija se vodi na ovu temu na DevProTalk forumu.

Odgovor na ovo pitanje ima veze sa pravnim, sociološkim, ali i marketinškim (poslovnim) principima, a o ovoj tematici se već dosta diskutuje u svetu:

http://savethefreeweb.com/ Publishers of online content have found it very difficult to earn a living from advertising revenue. The increasing popularity of ad-blocking software raises even more questions about the viability of “free” (ad-supported) content. This site is dedicated to the discussion of the future of free content.AdBlock.org Webmaster Pledge.  Don't block my ads!
Uticaj Ad Blocking softvera na Web – www.adblock.org
Veoma ozbiljan članak sa Prinstona na ovu temu (prethodni članak).
ZDNet članak

WebmasterWorld Forum (obimna rasprava)
SitePoint Forum
No-Ad Forum
Ad blocking blocked (interesantna rasprava – nerazumevanje)

Veći broj ozbiljnijih autora ističe činjenicu da upotreba različitih vrsta advertajzing modela od strane velikog broja onih koji razmišljaju od danas do sutra i uglavnom ne razumeju sisteme promocije koje koriste (spam i neadekvatna upotreba e-maila; forum, blog spam; AdWords i slični contextual izleti sa lošim reklamama i sl.), upravo je dovela do masovne anti-reakcije oličene u ad-blocking softveru. Niko od adekvatnih diskutanata ne dovodi u pitanje činjenicu da se “besplatni” sadržaj finansira uglavnom od nekog advertajzing modela, ali neki ističu zabrinutost zbog mogućnosti da se dobar deo reklama na Webu blokira.

Advertising model će sigurno opstati, ali videćemo kako će se ova priča prilagođavati sve ozbiljnijim željama korisnika.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Prikazivanje reklama na Webu ili ne?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 30/12/2005, RSS

Komentari su zatvoreni.