fbpx

Top liste media – Štampa, radio…

Na početku bih poželeo srećnu Novu 2006. svima koji prate ovaj blog.

U novogodišnjim novinama ovaj put, kao i prethodo ima dosta različitih lista (filmovi, knjige, događaji…), pa bih se pridružio ovom trendu sa pokupljenih nekoliko istraživanja na temu čitanosti, slušanosti i gledanosti domaćih media.

IREX/Strategic istraživanje slušanosti radio stanica

Direktan povod za ovaj prikaz jesu podaci koje je objavio IREX krajem prethodne godine (30.12.) na temu slušanosti radio stanica u Srbiji. O objektivnosti medija može se lepo komentarisati preko čitanja vesti na B92 (vest) i RTS-u (vest) o ovom istraivanju. Na sajtu B92 može se lepo preuzeti i ppt file ovog istraživanja.

Učešće (share) slušanosti radio stanica u Srbiji

Meni je bio interesantan podatak da se u Srbiji na petom mestu po slušanosti nalazi Beograd 202, bez obzira što u jednom delu istraživanja podaci pokazuju da u Srbiji 46.8% slušalaca radia (ispitanih) sluša zabavnu muziku (47.4% sluša narodnu muziku), a 2.9% ostale vrste muzike. Beograd 202 je poznat po Heavy Metal i srodnoj muzici, a kako se čuje skoro u celoj Srbiji, a u etru nema baš puno konceptualnih radio stanica (da puštaju specifičnu vrstu muzike), eto njega među najslušanijim.


Ovu stanicu (202) najčešće slušam kada idem kolima za BGD ili za Valjevo (čuje se celim putem na različitim frekvencijama). Kako se na malo stanica može čuti HM muzika, nije čudo što je 202 pokupio toliko slušalaca (btw. 36.1% populacije u Srbiji sluša radio u kolima).

Činjenica je da što se tiče radio stanica veoma zavisi gde se nalazim i koje stanice slušam u NS-u, BGD-u i Valjevu. Najčešće slušam radio u kolima, a kada sam kuši i kada slušam radio, to je obično Internet radio, jer mogu lepo da odaberem vrstu muzike.

U NS-u najčešće slušam Radio Grad, Radio Skakavac i Radio 021 (vesti uglavnom, iako im muzika opet nije loša, posle dugog vremena). U Beogradu najviše slušam u poslednje vreme Poslovni radio (naročito govorne emisije), Radio Žabac (muzika) i Radio Akcija (muzika). Na B92 (koji je po ovom istraživanju najslušanija stanica u BGD-u) definitivno ne volim izbor muzike, pa ponekad slušam vesti (isto i na TV-u). U okolini Valjeva dopada mi se Radio Valjevo, a na putu pored 202 slušam često i govorne emisije na Radio BGD 1. Radio BGD 1 je po mom mišljenju ubedljivo najozbiljnija radio stanica kod nas, počevši od ozbiljnosti rada novinara (bio sam tamo gost više puta). Ni na jednoj privatnoj radio stanici mi se nije desilo da je postojao bilo kakav inicijalni razgovor ili priprema novinara pred emisiju, što dovoljno govori o ozbiljnosti.

IREX/Strategic – “Šta čita Srbija”

Istraživanje čitanosti novina i časopisa koje je objavljeno u medijima 24.12. prošle godine (link) pokazuje da:
“Tržište štampe u Srbiji je vrlo surovo, do povećanja tiraža dolazi samo “prelivanjem” sa jednih na druge listove, odnosno približno isti broj ljudi kupuje štampu danas kao i pre deset godina. Nikada to ukupno dnevno nije više od milion primeraka, i to se neće promeniti dok se standard ne popravi, zaključak je, prema rečima Srđana Bogosavljevića iz agencije Stratedžik marketing, istraživanja ‘Šta čita Srbija’.”

Najinteresantniji podaci su da 30 odsto ispitanika je reklo da dnevne novine čita svakodnevno, 70 odsto ih čita jednom nedeljno, a 21 odsto nikad. Časopise, odnosno periodičnu štampu, jedna trećina ispitanika ne čita nikad, trećina ih čita mesečno, a trećina makar jednom nedeljno. 23 odsto ispitanika misli da su dnevne novine skupe, a 41 odsto ispitanika koji ne kupuju časopise je navelo visoku cenu kao razlog.

Dnevnici koje se građanima uglavnom sviđaju su Blic i Večernje novosti, a najčitaniji časopisi su Blic žena, Skandal, Svet i Nedeljni telegraf. Najveća polarizacija je oko novina Politika i Kurir.

Status – Godišnja medijska anketa: Sedma sila o sebi

20.12. je objavljeno istraživanje časopisa Status u kojoj je učestvovalo više od sto novinara i urednika velikog broja redakcija, osim Kurira, Vremena, Evrope, RTS-a i Pinka.

NAJBOLJI NOVINAR:
1. Brankica Stanković
2. Dragan Bujošević
3. Teofil Pančić

BRUKA ZA PROFESIJU:
1. Dragan J. Vučićević
2. Isidora Bjelica
3. Aleksandar Tijanić

NAJBOLJE DNEVNE NOVINE:
1. Blic
2. Politika
3. Novosti

NAJGORE DNEVNE NOVINE:
1. Srpski nacional
2. Kurir
3. Start

NAJBOLJE PERIODIČNE ( NEDELJNE, DVONEDELJNE, MESEČNE…) NOVINE:
1.Vreme
2. NIN
3.Status

NAJGORE PERIODIČNE ( NEDELJNE; DVONEDELJNE; MESEČNE…) NOVINE
1. Skandal
2. Svet
3. Tabloid

Ostalo ne bih ubacivao (imate link), jer i dalje se pokazuje da su intervjuisani novinari uglavnom sa područja “kruga dvojke”, jedino da je treća najbolja radio stanica BGD 202.

Skan media istraživanje

Jula prošle godine pojavilo se istraživanje novosadskog Scan-a:

Istraživanje novosadske agencije Skan (Scan), sprovedeno u junu, pokazalo je da su u Srbiji najpopularnije lokalne radio stanice, da je najgledanija televizija “Pink”, a “Blic” je najčitanija dnevna novina.

Istraživanje sprovedeno među 1.700 punoletnih građana iz 46 opština u Srbiji, različite starosne dobi, obrazovanja i nacionalne pripadnosti, pokazalo je da 57 odsto njih najradije sluša lokalne radio stanice. Radio “Beograd” redovno sluša 7,2 odsto anketiranih, radio “B92” 4,5 odsto, a radio “Pink” i “202” prati dva odsto ispitanih. Nije odgovorilo 21 odsto anketiranih.

Televiziju “Pink” redovno prati 32 odsto ispitanika, Radio televiziju Srbije (RTS) 22 odsto, 17,5 odsto ispitanika prati televiziju BK, a televiziju B92 redovno prati 13 odsto anketiranih građana. Na postavljeno pitanje nije odgovorilo 1,5 odsto ispitanika.

Prema istraživanju agencije Skan, dnevni list “Blic” je najčitaniji sa deset odsto redovnih i 14 odsto povremenih čitalaca. Sledeći po populurnosti je “Kurir” sa devet odsto redovnih i 12 odsto povremenih čitalaca, dok pisanje “Večernjih novosti” redovno prati osam, a povremeno 13 odsto anketiranih. Dnevni list “Politika” redovno prati pet, a povremeno šest odsto ispitanika. Najčitanije nedeljne novine u Srbiji, na osnovu ankete agencije “Skan”, su “Blic žena”, “Svet” i “Lisa”, koje redovno ili povremeno čita između tri i četiri odsto anketiranih.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Top liste media - Štampa, radio…, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Top liste media – Štampa, radio…

 1. > "Ovu stanicu (202) najcesce slusam kada idem kolima za BGD ili za Valjevo (cuje se celim putem na razlicitim frekvencijama). Kako se na malo stanica moce cuti HM muzika, nije cudo što je 202 pokupio toliko slusalaca"

  Što ce reci da ste metalac u duši? 😉

  PS

  Srecna nova, sve najbolje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. draganva says:

  Slusao sam ranije, ali i sada mogu da slusam pesme iz ove vrste muzike (samo da nisu death metal i sl.).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. radio veseljak je postavljen za druzenje i,
  zabavu veselje na radio veseljaku ima sve:
  zabava,druzenje,cat,muzika,download,
  foto albumu sms sliciceza mobilne,forum,
  vasi komentari,ma sve na jednom mestu
  mi postojimo radi vas radi zabave i druzenja,
  muzicke zelje za sva slavlja,uvek najnovije vesti na sajtu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.