fbpx

Funkcionalni dizajn nije Web dizajn

Ovaj tekst je inspirisan postom na Biznisblog.com sajtu koji se bavi metodologijom kreiranja Web dizajna sajta (tzv. interface design process).

Za semestralni rad na predmetu Internet marketing (www.vets.edu.yu, www.ves.edu.yu), jedno od delova poglavlja “Koncept Web sajta” ima ime – Funkcionalni dizajn (ppt file sa vežbi), a to je praktično “Grey Box metod” koji se pominje u tom tekstu. Studentima dajem dve mogućnosti – da urade manje detaljno (samo boksovi sa elementima koji će se pojaviti na (HP) stranici), da urade detaljnije, nešto kao pomenuti metod.

Funkcionalni dizajn - opsti primerKreiranje funkcionalnog dizajna pre samog kreiranja mockup-a ima za cilj postavljanje svih sadržajnih i interaktivnih celina (tzv. funkcionalnih celina) koje će se nalazati na jednog Web stranici. Preporuka je da se kreira onoliko različitih stranica kao funkcionalni dizajn, koliko ima različitih celina Web sajta sa drugačijim vrstama funkcionalnosti.

Po mom mišljenju (ali ne samo po mom mišljenju) ovo je najvažniji deo izrade Web dizajna, jer se u njemu definiše mockup na osnovu konceptualnog rešenja odabranih sadržaja tj. funkcionalnosti koji su odabrani na osnovu (poslovnih) ciljeva izrade Web sajta. Iz prethodnog proizilazi da (na žalost) mali broj Web dizajnera ima znanja da napravi ovaj deo kako bi trebalo, a za slučaj timova koji izraduju sajt, ovaj deo bi trebalo da se kreira na osnovu odobrenog koncepta (strategije) izrade web sajta.

Iz funkcionalnog dizajna može direktno da se kreira tzv. scenario funkcionalnosti, tj. kompletan opis kako i šta sve bi sve trebalo da rade odabrani interaktivni (programabilni/funkcionalni) delovi Web stranice.

U praksi se pokazalo da Web dizajneri mogu veoma kvalitetno da odrade mockup kada imaju dobro urađen funkcionalni dizajn (čak su i veoma zahvalni kada im je dobro razrađeno šta će se sve nalaziti na stranici). Elementi funkcionalnog dizajna mogu, a ne moraju da budu postavljeni na tačan način gde će se nalaziti u mockup-u, i više puta se desilo da je upravo funkcionalni dizajn doneo bolje rešenje u mockup-u za određeni deo stranice, nego što je to bilo predloženo u samom funkcionalnom dizajnu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Funkcionalni dizajn nije Web dizajn, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/01/2006, RSS

Komentari su zatvoreni.