fbpx

Ukupan promet u domaćim e-prodavnicama između 100 i 150 mil EUR u 2013.

Update 20.03.: Prema podacima Gemius Audience iz februara 2014. g. broj online korisnika koji kupuju na internetu bar jednom mesečno se povećao za 14% u poslednjih godinu dana.

Pre dva dana u medijima su objavljeni podaci o prometima platnih kartica preko interneta u Srbiji i inostranstvu za 2013. g. Od 8. 16 milijardi dinara ukupnog prometa platnim karticama na internetu 1.02 milijarde (oko 8.6 mil EUR) je potrošeno karticama u Srbiji.

Povećanje prometa karticama od 2.3 milijarde dinara u poređenju sa 2012. g.  je uslovljeno sa dva važna događaja koji su se desili 2013. g. – Omogućeno je plaćanje PayPalom i Unicredit banka je postala novi procesor naplate na internetu. Kako je PayPal u Srbiji omogućen jedino korišćenjem platnih kartica, podaci NBS potpuno pokrivaju promete koji se ostvaruju putem ovog sistema plaćanja.

Kupovina platnim karticama u Srbiji je manje od 10% ukupne online kupovine!

Veoma je važno što postoji egzaktan podatak iz NBS o prometima platnim karticama, obzirom da se na osnovu toga mogu praviti projekcije realnih prometa na domaćim e-prodavnicama u Srbiji. Na osnovu uportedne analize podataka nekoliko najvećih maloprodajnih e-prodavnica u Srbiji sa aspekta načina plaćanja/naplate, situacija u Srbiji je tokom 2013. g. (i početkom 2014. g.) sledeća:

  • Manje od 10% aktivnih e-prodavnica u Srbiji ima omogućenu online naplatu platnih kartica.
  • Na e-prodavnicama koje imaju omogućenu online naplatu platnim karticama, uz učešće svih ostalih sistema naplate platne kartice u proseku uzimaju oko 10% prometa.
  • Na e-prodavnicama koje omogućuju naplatu putem Qvoucher sistema naplate (nekoliko desetina e-prodavnica), ovaj sistem naplate učestvuje u prometu sa maksimalno 1-2% u odnosu na ostale raspoložive sisteme naplate.
  • Postoje procene da e-banking uzima oko 8% prometa u domaćoj e-trgovini. U veleprodaji preko interneta ovo je dominantan sistem naplate.
  • Procena je da između 75% i 80% naplate e-trgovine u Srbiji (kada je potrebno prvo platiti da bi se preuzela roba ili usluge) funkcioniše preko plaćanja poštanskim uplatnicama. Kada se dodatno u ovu računicu uvrsti podatak da domaće e-trgovine dominantno prodaju proizvode pouzećem – to znači da poštanske usluge, odnosno usluge distribucije/logistike u domaćoj e-trgovini imaju dominantni položaj u kontekstu sistema naplate u prodaji proizvoda.
  • U poslednjih godinu dana PostFin sistem Pošte koji olakšava e-naplatu putem poštanskih uplatnica sve više uzima učešće u e-trgovini u odnosu na klasične poštanske uplatnice, tako da na sajtovima koji  koriste ovaj sistem naplate njegovo učešće ide i do 40% u odnosu na klasično plaćanje poštanskim uplatnicama.
  • Klasične prodavnice koje imaju razvijene online trgovine uglavnom koriste iste sisteme naplate kao i u svojim klasičnim prodavnicama (gotovina, kartice, čekovi, krediti…)
  • Ostali postojeći sistemi online naplate imaju veoma male procente učešća.

Iz svega prethodno napomenutog proizolazi da je učešće kartica u domaćem prometu preko interneta i dalje marginalno, ali da istovremeno govori o aktuelnom stanju tržišta domaće e-trgovine, koje se u maloprodaji procenjuje na vrednost od 100 do 150 mil EUR u 2013. g.

Izmenom Zakona o platnom prometu i deviznom poslovanju koji će omogućiti legalno formiranje domaćih PayPal-like sistema, izmeniće se slika sistema online plaćanja i naplate, i omogućiće  se veći online prometi uvođenjem jednostavnijih sistema online naplate. O izmenama ovih Zakona biće reči na relevantnom Panelu koji se priprema za Konferenciju E-trgovina.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ukupan promet u domaćim e-prodavnicama između 100 i 150 mil EUR u 2013., 7.2 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/03/2014, RSS

3 odgovora na Ukupan promet u domaćim e-prodavnicama između 100 i 150 mil EUR u 2013.

  1. Ikica says:

    Ja ipak osetnu prednost dajem Qvoucheru iz prostog razloga-da bih platila nešto post finom potrebno je da na sajtu to prvo poručim, potom odem u poštu i platim (a neophodno je da imam zapisan post fin kod koji sam dobila kada sam poručila željeni proizvod/uslugu).
    Za qvoucher je stvar jako prostija, uplatim na mobilni broj iznos po želji, ne plaćam proviziju i to je to.
    Ipak, i qvoucher ima nedostatke a to je dostupnost. Kada bi mogao da se uplati na bilo kojoj trafici statistika bi bila znatno bolja u korist Qvouchera.

    Srdačan pozdrav profesore,
    Bivša studentkinja e-poslovanja

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Ivan says:

    Buducnost poslovanja je na internetu, stvar je samo ko ce kada to da shvati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ovo je odlično. Ali koliko bi značilo da nas banke ne deru kada hoćemo da otvorimo novu online prodavnicu. Konkurencija bi bila veća, a cene manje. Zato mahom prodavnice koje imaju veliki obrt, imaju račune u inostranstvu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.