fbpx

Šta je Lookbook u e-trgovini? Dobri primeri starog/novog e-commerce formata sadržaja

Kada imate e-prodavnicu, podizanje prodaje na viši nivo se provereno obezbeđuje kada se fotografije proizvoda postave u kontekst ambijenta i životnog stila (lifestyle), da bi korisnik dobio inspiraciju koja ga može dodatno ubediti da odabere proizvod za kupovinu baš kod vas.

Ako prodajete proizvode koje ima smisla postavljati u određeni ambijent, ili se proizvodi mogu postaviti u lifestyle kontekst koji im obezbeđuje prikaz za lakšu odluku korisnika o kupovini, tada je dobra odluka predstaviti slike ovakvih proizvoda u formu E-commerce Lookbook-a.

Šta je Lookbook i kako se Lookbook logika predstavljanja sadržaja postavlja u kontekst unapređenja prodaje u e-prodavnicama?

Za osobe koje prate modu, poznato je da foto-modeli svoj rad predstavljaju i promovišu preko Loookbook-a, kao i kompanije koje predstavljaju svoje nove modne kolekcije… Upravo u segmentu e-prodaje (visoke) mode pre nekoliko godina su se pojavili prvi e-commerce pokušaji korišćenja Lookbook logike u povećanju prodaje modnih proizvoda.

Praktično posmatrano, Lookbook u kontekstu e-trgovine predstavlja sadržajni element portfolio (portfolio layout) – prikaz većeg broja slika na jednoj ili više stranica, koji bi trebalo da ima tri bitne karakteristike za unapređenje prodaje u Lookbook formatu sadržaja:

  1. Pored kvalitetne lifestyle ili ambijentalne fotografije, potrebno je da postoji opis proizvoda ili same slikeza potrebe informisanja korisnika i za potrebe optimizacije za pretraživače (SEO).
  2. Potrebno je da je uz portfolio sadržaj omogućeno jednostavno naručivanje proizvoda koji je predstavljan na slici.
  3. Kompletan korisnički doživljaj Lookbooka treba da je urađen na takav način da pored lepote prikaza, bude veoma funkcionalan na takav način da korisnik lako pregleda sadržaje, odlučuje se za određeni proizvod i lako obavlja naručivanje – veoma kvalitetan UX (User Experience).

Na gornjoj slici je primer prikaza strukture ponude proizvoda u kontekstu inspiracije koju nudi Lookbook – http://www.roxy.com/.

Dobri primeri upotrebe LookBook formata sadržaja za unapređenje prodaje u e-prodavnicama

lookbook-order-example

Kako ovaj format predstavljanja proizvoda u e-prodavnicama postoji jedno 2-3 godine, ispostavilo se da predstavljanje dobre prakse Lookbook prikaza proizvoda obično ide u pravcu jednostavnosti naručivanja proizvoda, ili u kombinaciji jednostavnog naručivanja proizvoda sa kvalitetnim prikazom, ali retki su primeri koji se predstavljaju kao dobra praksa koji uključuju sva tri segmenta kvalitetnog kreiranja Lookbook formata sadržaja.

U nastavku su prikazani dobri primeri izvođenja Lookbook rešenja za različite e-commerce platforme preko servisa Themeforest.net.

Ovo rešenje ima interesantno varijantu upotrebe hotspot mesta na slici (krstići), i kada se klikne na krstić dobija se poseban prozor sa slikom proizvoda i mogućnošću naručivanja.

hotspot lookbok example

Ovo je klasična stranica sa slikom i tekstom kao Lookbook, i kada se klikne na naručivanje, dobija se posebna stranica sa ponudom svih proizvoda koji su ponuđeni na slici.

clasic-page-order-lookbok

 

Kod ovog rešenja hotspot postoji, a preko njega se vidi sam proizvod sa cenom. Nakon klika, otvara se nova stranica sa proizvodom.

hotspot-lookbook-2-example

 

Zaključak

U sklopu pojedinačnih rešenja tema koje u sebi imaju tzv. portfolio elemente sa mogućnošću naručivanja u e-prodavnici, potrebno je odabrati onakvo rešenje koje na najjednostavniji i najpregledniji način omogućuje korisniku da brže donese odluku o kupovini.

 

Napomena: Linkovi u tekstu prema servisu Themeforest.net predstavljaju affiliate marketing linkove, od kojih postoji provizija od prodaje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/12/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.