fbpx

Šta su Lean Marketing i L.E.A.N. Ads?

Ukratko, ova dva termina nemaju skoro nikakve veze jedan sa drugim, jedino je srodno to što se radi o oblasti (internet) marketinga.

Šta je Lean Marketing?

Metodologija brzog i efikasnog kreiranja proizvoda ili usluga kod novih kompanija (startapa) – Lean Startup, omogućuje fokusiranje na najvažnije aspekte izrade proizvoda ili usluga po principu “kreiraj (proizvod) – meri (efekte) – nauči (izvuci pouku)”. Drugim rečima:

Kvalitetno planiranje faza rada (milestones), merenje rezultata rada po tim fazama (measuring progress) i uspeh u radu po realnim prioritetima (prioritizing), omogućuje očekivane rezultate u brzom i efikasnom razvoju novih proizvoda i usluga.

Ispostavilo se da se ova metodologija uspešno koristi i kod klasičnih kompanija koje razvijaju nove proizvode i usluge, ali isto tako se sve više koristi i u ostalim oblastima poslovanja, kao što je kreiranje različitih promotivnih aktivnosti na internetu.

Osnovna karakteristika internet promocije je ona veoma merljiva, i da se može u realnom vremenu promeniti smer promotivnih aktivnosti, ako za to postoji potreba.

Kada se uz pomenute karakteristike doda Lean Metodologija u kontekstu promena karakteristika proizvoda ili usluga, brzih promena cenovne strategije, kao i samih kanala komunikacije – dobijamo Lean Marketing metodološki pristup brzom odgovoru na veoma promenljivo tržište, naročito u slučajevima hiper-konkurencije.

Poznato je da se u velikom broju kompanija dugački procesi izmena na proizvodima ili uslugama, procesi promena cena, ili načini odobravanja promotivnih kampanja, odnosno da prolazi dosta vremena dok ne dođe do potrebnih izmena – da bi se dobili zadovoljavajući efekti promotivne kampanje (u slučajevima čestih i velikih promena na samom tržištu).

Lean Marketing metodologija upravo omogućuje organizaciju timova i organizaciju same metodologije rada u timovima – koja za rezultat daje brze izmene i prilagođene aktivnosti traženim efektima promocije.

U osnovi, fokus je na promeni načina razmišljanja (Lean Thinking) koja počinje od samostalnog zaključivanja svake osobe gde i na čemu gubi vreme i trud u svom radu, i načina kako timski doći u situaciju da svako poradi na svom “praznom hodu”, odnosno na koji način da se eliminiše taj gubitak vremena i truda.

Šta su L.E.A.N. Ads?

lean-adsU ovom članku na Netokraciji detaljno su objašnjeni problemi medijskih kompanija na internetu zbog sve većeg broja korisnika koji blokiraju različite tipove reklama – iz razumljivih razloga.

Prema IAB istraživanju korisnika iz oktobra prošle godine, 25% odraslih osoba je skinulo softver za blokiranje reklama, a 52% onih koji koriste ovakav softver blokira sve oglase. Korisnike najviše nervira praćenje njihovih aktivnosti i plasiranje reklama u odnosu na njihove prethodne akcije (remarketing, retargeting).

Sa druge strane, u istom istraživanju 61% ispitanih korisnika želelo bi i dalje da pristupa sadržajima medija besplatno (korisnicima je poznato da se mediji primarno finansiraju kroz reklame).

Šta nam govore rezultati ovog istraživanja? Nije problem u reklamama, već u ometanju korisnika da urade ono zbog čega su došli na sajt!

Radi se o unapređenju korisničkog doživljaja (UX) pri pregledanju stranica, gde reklame ne treba da budu smetnja, već izvor dodatnih informacija!

IAB je izašao sa svojim predlogom najbolje prakse u kreiranju reklama, u kojem se akcenat stavlja ne na mehanizme plasiranja oglasa, već na kvalitet oglasnih poruka. Neki od predloga:

  • Ubrzanje učitavanja stranica zbog gubitka vremena usled prethodnog učitavanja banera koje korisnik ni ne vidi…
  • Ograničenje prikupljanja podataka na konkretne reklame, ne na sve moguće podatke koje mediji mogu da “pokupe”…
  • Ograničavanje broja reklama po stranici…
  • Ukidanje samo-puštajućih videa i „blještavih“ banera…

Ukratko, predlaže se prekid loše prakse kreiranja oglasnih poruka, odnosno veća kontrola od strane medija kakvi se sadržaji oglasa puštaju korisnicima.

Za ovakve izmene filozofije masovnog (i skupog) oglašavanja biće potrebno vreme, ali će veoma verovatno nužda naterati medije da preuzmu kontrolu i nad sadržajima samih oglasa…

Lean Marketing i L.E.A.N. Ads na Internet Akademiji

Prema onome što sam do sada uspeo da pregledam preko Gugla, o Lean Marketingu za sada nisam video tekstove na ovdašnjim jezicima, a o terminu L.E.A.N. Ads postoji link u srodnom tekstu na temu blokiranja banera na Netokraciji.

Na predmetu Internet Marketing u sklopu Internet Akademije, kao i u slučaju svih ostalih predmeta na 8 dostupnih smerova, obrađuje se aktuelna tematika poslovne primene interneta. To se može videti na primeru tematike Lean Marketing i L.E.A.N. Ads koja se između ostalog obrađuje u pomenutom predmetu Internet Marketing.

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta Internet Academy Bloggers Network.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.4/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Šta su Lean Marketing i L.E.A.N. Ads?, 5.4 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/02/2016, RSS

1 odgovor na Šta su Lean Marketing i L.E.A.N. Ads?

  1. Milan says:

    Vrlo zanimljivo, očekujem dosta unapredjenja u pozitivnom smeru u mesecima i godinama koje su pred nama kada je u pitanje internet oglašavanje i modeli istog.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.