fbpx

Zašto je Lean metodologija važna za startape?

Lean Startup metodologija omogućuje brzo razvijanje proizvoda startap kompanija do te mere da je dovoljno prihvatljiv da se pojavi na tržištu (MVP – Minimal Viable Product) da bi se pokazalo kako tržište reaguje na njega, šta je potrebno menjati, i da li uopšte taj proizvod zavređuje da se dalje razvija (tekst 1, tekst 2, tekst 3, tekst 4).

Lean Startup metodologija – Kako sprečiti propast investicija i vremena u neisplativ projekat?

Ove godine je 10 godina kako sam skoro isključivo u konsaltiing poslu iz oblasti poslovne primene interneta, i za sve ove godine mnogo mi se puta desilo da prisustvujem propadanju različitih domaćih projekata gde su investirane sume sredstava od 50.000 EUR na više. U skoro svim projektima ovog tipa desio se sličan scenario:

  1. Uložena su sredstva u razvoj softverskog rešenja/web sajta/servisa, čiji je razvoj trajao u proseku 9 meseci.
  2. Većina ili sva sredstva su bila uložena u taj razvoj.
  3. Malo ili nimalo sredstava je ostalo za razvoj projekta i promociju kada se zvanično lansira.
  4. Skoro svi projekti nisu pokazali da ih je bilo isplativo razvijati toliko vremena (biznis logika projekta nije bila dobro kreirana).

Ako se uzme računica da za početni projekat investirate plate za tri osobe u iznosu od 500 EUR neto (oko 860 EUR bruto), i projekat traje 9 meseci – to je investicija na nivou 23.220 EUR. Ako imate samo jednog iskusnijeg programera (prosečna cena 1.500 EUR neto ili 2.580 EUR bruto), tim od tri osobe na 9 meseci je trošak od 38.700 EUR. Znam za pojedince koji su zaposlili od 6-10 osoba za startup projekat sa nekoliko senior programera i veb dizajnera.

I šta ako posle 9 meseci kada se projekat lansira ispostavi da nije dovoljno isplativ? A šta se dešava sa angažovanjem drugih tipova radnika u novoj kompaniji – marketing, prodaja, office management…?

Sa druge strane, u poslednjih nekoliko godina postoji više projekata koji su nastali tako što je autor projekta odmah nakon što je došao na ideju za projekat – napravio je mikro veb sajt da isproba da li postoji potražnja za tim tipom proizvoda ili usluga, i ako se to potvrdilo, nastavio je sa kreiranjem proizvoda/usluge.

Jedan od interesantnijih tipova ovakvih projekata je sajt Proizvodnja-Peleta.com koji je odmah nakon ideje da se kreira online prodaja peleta, bio je postavljen na nivou jedne stranice u izradi. Na stranici se nalazila samo informacija kao da se radi o klasičnom malom oglasu – Proizvodnja i prodaja peleta, telefon i e-mail adresa. Ova stranica je bila postavljena da se promoviše preko Google AdWords sistema, i u roku od nekoliko meseci je bio rasprodat kompletan lager jedne fabrike peleta!

Lean startup metodologija služi da se nauči kako pri samom osmišljavanju proizvoda/usluge maksimalno skratiti vreme kada se može pustiti proizvod/usluga u minimalnu eksploataciju, da bi se na osnovu reakcije tržišta taj proizvod/usluga prilagodili realnim potrebama korisnika na realnom tržištu. Nakon ove faze (Proof of Concept) je mnogo pametnije krenuti u potragu za investitorima, ako su oni uopšte tada potrebni…

U narednom periodu ću na ovom blogu prikazati primere jednog proja startap kompanija upravo u kontekstu kako su uspele brzim razvojem usluga da unaprede svoje inicijalne ideje i kreiraju uspešne online projekte.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Zašto je Lean metodologija važna za startape?, 6.0 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/02/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.