fbpx

SimilarWeb.com besplatan alat za istraživanje konkurencije

Od 1998. g. u Srbiji je poznat i dosta korišćen kontraverzni alat za merenje posećenosti Alexa.com, za koji se vremenom ispostavilo da je mnogo više upotrebljiv u oblasti istraživanja konkurencije (Competitive Intelligence). Puno je tokom vremena toga napisano o ovom alatu, a jedan od posećenijih tekstova u ovoj godini na ovom blogu je lista najposećenijih e-commerce sajtova u Srbiji prema ovom servisu.

SimilarWeb.com je izraelski startap iz oblasti istraživanja konkurencije nastao 2009. g., a u tokom ove godine je puštem je veb servis koji u svom besplatnom delu objedinjuje podatke o posećenosti veb sajtova i broju korisnika mobilnih aplikacija. Mediji ovaj servis proglašavaju do sada najozbiljnijom konkurencijom pomenutom Alexa servisu. Kao i u slučaju Alexa servisa, i SimilarWeb daje trazličite vrste podataka za lokalna tržišta, uključujući i ovdašnje države, što ga čini veoma korisnim alatom za saznavanje različitih karakteristika tržišta u kojem neka kompanija posluje i na ovim prostorima.

Indikativni ili precizni podati o posećenosti sajtova/aplikacija?

Od pojave servisa Alexa do današnjih dana najčešći “front” nesporazuma se dešavao na relaciji mišljenja kako neprecizni podaci koje ovakav tip servisa proizvodi ne mogu biti nikako korisni, tj. mogu ozbiljno da štete, u odnosu na mišljenja kako ovi podaci mogu veoma uspešno da utiču na saznanja o tome šta se kod nas na vebu realno dešava. Problemi sa preciznim merenjima posećenosti sajtova koji uključuju podatke o demografiji korisnika ovakvih sajtova rešavaju se korišćenjem servisa kao što je u Srbiji dominantni Gemius Audience. Ovi servisi za bazu uzoraka posećenosti uzimaju podatke direktno sa veb stranica sajtova na sličan način kako to radi Google Analytics.

SimilarWeb i Alexa servisi kao bazu za prikupljanje podataka uzimaju tzv. “panel” od određenog broja korisnika dodataka (plugins) za veb čitače (browsere), preko kojih se prate aktivnosti tih korisnika i te podatke statistički proširuju na celokupnu populaciju (tzv. ekstrapolacija podataka). I jedan i drugi servis tvrda da imaju dodatno i posebne “crawlere”, odnosno softvere koji prikupljaju podatke o sajtovima na vebu, kako to npr. radi Google, s tim da SimilarWeb tvrdi da poseduje bazu korisnika koja je bar pet puta veća od Alexe (oko 2 miliona korisnika) i sličnih servisa. Upravo kvantitet i kvalitet baze korisnika čije se aktivnosti prate preko dodataka za veb čitače utiču direktno na sam kvalitet ovih servisa.

SimilarWeb tvrdi da za razliku od Alexa servisa oni imaju veliki broj različitih dodataka za browsere za koje se ni nezna da imaju veze s ovom kompanijom, što im omogućuje da izbegnu potencijalne prevare koje su poznate u slučaju Alexa servisa namenskim (zlonamernim) korišćenjem Alexa pluginova.

Kategorizacija i rangiranje sajtova prema SimilarWeb servisu

SimilarWeb ima lokalizovano rangiranje sajtova po državama (ne svim), pa tako možete videti liste naposećenijih sajtova prema ovom servisu u nekim državama Ex-YU – Srbiji, HrvatksojCrnoj Gori i Sloveniji. Kao i u slučaju servisa Alexa, ovakve liste sajtova imaju najveću vrednost u tome što se na njima pojavljuju sajtovi koje korisnici iz određene države posećuju, bez obzira da li je to domaći veb sajt ili ne, što daje veoma dobar prikaz šta realno korisnici interneta koriste od veb sajtova.

Kategorizacija sadržaja u sklopu pojedinačnih država je značajna prednost ovog servisa, s tim da data kategorizacija predstavlja samo segment kategorija veb sajtova u kontekstu potreba oglašivača/kompanija, odnosno samo je deo potrebnih kategorija pokriven.

Sa druge strane, veliki broj veb sajtova se ne nalazi u kategorijama u kojima bi trebalo da se nalazi, što je moguće ispraviti prijavom preko stranice veb sajta na ovom servisu.

Bez obzira na napisano, određeni broj kategorija veoma indikativno govori o interesovanjima online korisnika koji se interesuju za posmatrane kategorije, kao što je npr. u kategoriji Web Design očigledno da se ovdašnji korisnici skoro isključivo informišu preko inostranih veb sajtova. Npr. u kategoriji Marketing & Advertising ima nekoliko ovdašnjih medija. Potpuno druga priča je kategorija na temu hrane i pića, obzirom na veliku količinu sadržaja na ovdašnjem vebu, nema puno internacionalnih sajtova, a i blogovi drže značajan udeo posećenosti.

U kategoriji e-prodaje, spojene su klasične prodavnice sa poslovnim oglasima, pa ovde imamo izmešanu situaciju o tome šta je ovde posećen prodajni sajt ili posećen oglasnik.

shopping-serbia-similarweb

Na prethodnoj listi se vidi da nedostaje npr. Winwin prodavnica, koja je u odnosu na posećenost koja se prikazuje u ovom servisu na 4. ili 5. mestu u ovoj kategoriji.

Vrednost servisa – podaci o pojedinačnim sajtovima/aplikacijama

Po mom mišljenju, najveća vrednost ovog servisa je upravo u prikazu pojedinačnih karakteristika sajtova koje mogu pomoći u procesu istraživanja industrije i konkurencije:

  1. Na koji način sajt dolazi do posetilaca na nivou tipova saobraćaja (direktno, pretraživači, društvene mreže, plaćeno oglašavanje). Poređenjem ovih podataka za pojedine sajtove a koje imam uvid u Google Analytics primetio sam problem sa tačnošću podataka koji se odnose na email marketing (mislim da su tu greške u procenama velike), a pitanje je i relevantnosti podataka za plaćeno, pogotovo display oglašavanje. Ukupno posmatrano, ovi podaci mogu veoma indikativno da posluže u proučavanju načina promocije, naročito na nivou pretraživača i društvenih mreža.
  2. Odakle dolazi poseta sa veb sajta i gde odlaze posetioci nakon posete posmatranom sajtu. Ovakvi podaci posredno dodatno govore o načinima promocije, ali i o relevantnosti sajta sa aspekta dolaznih i odlaznih poseta.
  3. Organske ključne reči, plaćene ključne reči i display advertajzing. Ako vam je važan aspekt SEO i plaćenog oglašavanja, ovaj servis na nivou plaćene mesečne usluge daje veoma iscrpne podatke o analizi ključnih reči za koje se sajt besplatno i plaćeno nalazi na pretraživačima, kao i koje sve tipove promocije koristi u segmentu promocije banerima.

U besplatnoj verziji ovog servisa moguće je raditi delimično poređenje dva sajta, pa tako na primeru poređenja e-prodavnica Limundo.com i Winwin.rs može se videti da prema SimilarWebu Limudno više od dva puta posećeniji sajt sa 2.9 miliona posetilaca, naspram 1.3 miliona posetilaca na mesečnom nivou koliko ima Winwin. Značajno veći broj korisnika na Limundo dolazi direktno kucanjem adrese sajta i putem linkova na različitim veb sajtovima (referrals), dok Winwin ima veći priliv korisnika od pretraživača u odnosu na Limundo, i nešto više korisnika preko društvenih mreža.

Ovaj servis može veoma kvalitetno da se koristi za SEO analize, jedino se postavlja pitanje konkurencije sa drugim servisima iz ove oblasti.

Zaključak – Koristite više besplatnih servisa

Kada se podaci koje daje SimilarWeb uporede sa Alexa podacima, vidi se da je na nivou besplatnog servisa najbolje za istraživanje konkurencije i industrije da se koriste oba servisa, ali nemojte uzimati za precizno date podatke, naročito o posećenosti sajtova. Trendovi su nešto drugo…

Nisam nešto zadovoljan svim aspektima ovog servisa, naročito načinom kategorizacije, a ni slični sajtovi (njihov originalni servis od koga su krenuli preko plugina) nije baš nešto naročito. To ne znači da ovaj servis nije generalno koristan.

Veoma detaljan prikaz kompletnih mogućnosti servisa SimilarWeb možete pronaći ovde.

Napomena: Ideja za tekst via Nemanja Đurić.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
SimilarWeb.com besplatan alat za istraživanje konkurencije, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/10/2014, RSS

3 odgovora na SimilarWeb.com besplatan alat za istraživanje konkurencije

  1. Odlican clanak!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Svetiks says:

    Sajajan alat, a takođe i tekst. Veoma koristan za analizu konkurenicje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Mislim da ću pogledati ovaj servis, do sada nism čuo za njega, ali mi izgleda obećavajuće, jako dobar članak, svaka čast, čitaću i dalje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.