fbpx

AliExpress, Ebay i Amazon među top 5 online prodavnica u Srbiji!

Nije lako pronaći infomacije o tome šta konkretno kupuju online korisnici, a naročito u kojim e-prodavnicama u Srbiji i van Srbije. Postoje redovna istraživanja online kupovnih navika korisnika u Srbiji od strane Republičkog zavoda za statistiku, a još detaljnije podatke ima kompanija Gemius koja između ostalog pravi rejting medijskih sajtova po posećenosti.

Sa druge strane, od 1998. g. postoji servis za generalno praćenje posećenosti svih sajtova na sopstvenim domenima – Alexa.com, čiji podaci nisu 100% precizni, ali su veoma indikativni, naročito za iznošenje posrednih zaključaka o nekim online aktivnostima o kojima praktično nemamo nikakvih podataka, npr.:

  • Koje inostrane e-prodavnice najviše posećuju korisnici?
  • Koliko se koristi PayPal?
  • Koliko je razvijena naplata usluga iz inostranstva preko servisa kao što su Payoneer i Scrill?

U ovom tekstu dati su neki zaključci o stanju e-trgovine u Srbiji i regionu na osnovu posrednih pokazatelja posećenosti e-prodavnica preko servisa Alexa.com za januar 2014. g..

Dominacija inostranih e-prodavnica u regionu

Kada se pogleda lista najposećenijih e-trgovina prema servisu Alexa u Srbiji (preko 30 e-prodavnica u top 500 sajtova u Srbiji prema pomenutom servisu) – lista je prikazana u nastavku, može se doći do većeg broja interesantnih zaključaka:

  • Na listi se nalaze tri e-prodavnice iz Kine, od kojih je AliExpress.com treća naposećenija e-prodavnica u Srbiji, a Alibaba.com (koji je vlasnik AliExpress e-prodavnice) je takođe veoma dobro plasiran u Srbiji. Alibaba je inače najveća svetska e-prodavnica sa prometom koji je krajem 2012. g. bio veći od zbira prometa Amazona i Ebay-a. U Hrvatskoj i BiH kineske e-prodavnice nemaju relevantnu posećenost. Pored ove dve e-prodavnice, na listi se nalazi i sve popularniji DX.com.
  • Amazon.com se pojavljuje kao četvrta najposećenija e-prodavnica u Srbiji, sa dodatnim sajtom za Englesku. U slučaju Hrvatske, Amazon je druga najposećenija e-prodavnica, a u BiH treća najposećenija e-prodavnica.
  • Ebay.com je peta najposećenija e-prodavnica u Srbiji, sa dodatnim sajtovima za Englesku i Nemačku. U Hrvatskoj Ebay je najposećenija e-prodavnica, a u BiH je druga najposećenija e-prodavnica.
  • Booking.com je deseta najposećenija e-prodavnica u Srbiji.

PayPal se koristi za e-kupovinu iz Srbije

Dobra pozicioniranost Ebay sajtova govori u prilog činjenici da se od pojave PayPala u aprilu prošle godine, ovaj sistem plaćanja odomaćio kod nas (na Ebay sajtu moguće je isključivo plaćati putem PayPal-a).

Dodatni podatak koji posredno govori o popularnosti plaćanja putem PayPal-a jeste posećenost njihovog veb sajta koji na dnevnom nivou ima nekoliko desetina hiljada korisnika iz Srbije.

Online naplata pojedincima iz Srbije ipak funkcioniše

Da je u međuvremenu omogućena naplata putem PayPal sistema, ovaj servis bi bio još više korišćen nego što je to sada slučaj. Ipak, pojava na ovoj listi servisa Payoneer.com i Skrill.com samo potvrđuje poznato stanje stvari na tržištu prodaje Freelance usluga – ljudi se svakako snalaze kako da dođu do svojih sredstava koja pošteno zarade preko interneta u inostranstvu.

Za objašnjenje kako je moguće online primati novac u Srbiji, bez obzira na aktuelan zvaničan stav NBS, možete pročitati npr. ovaj tekst.

Lista najposećenijih e-prodavnica u Srbiji

Na listi u nastavku nalazi se šesnaest generalnih e-prodavnica (prodaja raznorodnih proizvoda), pet e-prodavnica kompjuterske opreme, pet sajtova za grupnu kupovinu,  dve turističke e-prodavnice, jedan e-shop za naručivanje hrane, jedna e-knjižara, jedan online super-market, i jedna online prodavnica nameštaja.

Na ovoj listiviše godina dominiraju Limundo.com i Kupindo.com, a najposećenija pojedinačna e-prodavnica (e-prodavnica gde se ne nalazi veći broj e-prodavnica/e-prodavaca) je WinWin.rs.

  1. Limundo.com
  2. Kupindo.com
  3. AliExpress.com
  4. Amazon.com
  5. Ebay.com
  6. WinWin.rs
  7. Tehnomanija.rs
  8. Eponuda.com
  9. Gigatronshop.com
  10. Booking.com
  11. Popusti.rs
  12. Paypal.com
  13. Shopmania.rs
  14. Alibaba.com
  15. Kupime.com
  16. Emmi.rs
  17. Nonstopshop.rs
  18. Ebay.co.uk
  19. Ebay.de
  20. Ewe.rs
  21. Polacene.rs
  22. Odigledolokomotive.rs
  23. Comtradeshop.com
  24. Grupovina.rs
  25. Donesi.com
  26. Laguna.rs
  27. Bcgroup-online.com
  28. Payoneer.com
  29. Skrill.com
  30. Amazon.co.uk
  31. Idea.rs
  32. Dx.com
  33. Formaideale.rs
  34. Superodmor.rs
  35. Grupko.rs

Napomena: Na listi su posebno označeni sajtovi za online plaćanje/naplatu.

Interesantno je da se na ovoj listi nalazi veći broj kompanija (sedam kompanija) koje imaju u vlasništvu više od jednog sajta na ovoj listi: Limundo ima dve e-prodavnice na listi, Alibaba ima dve e-prodavnice na listi, Amazon ima dve e-prodavnice na listi, Ebay ima tri e-prodavnice na listi (dodatno, vlasnik je i PayPal-a), WinWin (Alti) ima dve e-prodavnice na listi (Emmi), Gigatron ima dve e-prodavnice na listi (ComtradeShop), Ringier ima dve e-prodavnice na listi (Nonstopshop i Superodmor).

Nakon objavljivanja ovog teksta očekujem da će u određenim segmentima neke e-prodavnice pojačati promotivne aktivnosti da bi se našle na ovoj listi u narednom periodu…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
AliExpress, Ebay i Amazon među top 5 online prodavnica u Srbiji!, 6.8 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 12/02/2014, RSS

15 odgovora na AliExpress, Ebay i Amazon među top 5 online prodavnica u Srbiji!

  1. Da li svi sajtovi na ovoj listi podržavaju plaćanje online?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Interesantno, mislim da skoro svi ako ne i svi ovi sajtovi imaju neku varijantu online naplate, iako to ne mora da bude toliko važno…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Nikola Mitic says:

    Na svojoj web prodavnici sam instalirao Skrill kao opciju placanja, ali mi je jedini problem i najveci PayPal. Sada Skrill izdaje njihovu karticu, tako da ukoliko planirate da nesto online radite mozete veoma lako da je narucite i podizete novac na vecini bankomata u Srbiji. Sta mislite da li ce uskoro biti omoguceno i primanje novca na PayPal u Srbiji?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Marko M. says:

    Zašto i kako se recimo Limundo nalazi na listi a nema kupujemprodajem.com koji je sve relevantniji na domaćem tržištu?
    Jel to domaćima teško da priznaju srpski javašluk?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
    • Boris says:

      Vrlo su vrljavi sa kategorijama.

      Recimo moj sajt ceger.rs za pretragu proizvoda se nalazi u kategoriji sa telekomunikacionim operaterima WTF

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Mladen says:

    Sajtovi na kojima se moze pronaci najjeftinija i najraznovrsnija roba su i najvise poseceni.

    A sto se tice same teme, imam pozitivnijeg iskustva sa kisneskim prodavcima (na AliExpress-u sam trenutno VIP silver korisnik za rejtingom 15 i 2 zvezde) nego sa nasim online prodavnicama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Ivana says:

      Interesuje me da li placate carinu ili neke druge troskove, kada pise free shiping..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Potkrala se greška u tekstu na temu Popusti.rs i Grupovina.rs, oni nisu “pod istim krovom”, već je Popusti kupio Kolektiva.rs.

    Inače, na blogu ne dozvoljavam da se u komentarima objavljuju negativni navodi o kompanijama koji nemaju veze sa ovim tekstom. Negativne kampanje ovog tipa se neće voditi u komentarima preko ovog bloga…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Zanimljiv tekst, i koristan. Mada, čudi me da se na ovoj listi nije našao KupujemProdajem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  8. Igor says:

    U tekstu ste pomenuli Alexa statistiku kao pokazatelj posete. Da li ste se u nekom od tekstova bavili ovim meracem posete posto recimo uporednom analizom vase GA posete koju ste objavili skoro mogu reci da u odnosu na sajt koji vodim imate oko 4x manju posetu po svim parametrima i vreme boravka na sajtu isto tako a na alexi ste daleko bolje rangirani.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Kupujemprodajem je pamatno napravljen oglasnik, ne prodajni sajt.

    O Alexa servisu sam napisao dosta tekstova od 1998. g. i njihova suština je da je za primere kao što je ovaj njegova indikativna karakteristika sasvim zadovoljavajuća. Kada se npr. uporedi Blic.rs i njegov rejting na ovom servisu sa mojim blogom vidi se svakako značajna razlika, bez obzira koliko ovaj servis možda greši u slučaju mog bloga. To je primer indikativnosti o kojoj pišem…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Igor says:

    Blic jednostavno nije za poredjenje ni sa vasim blogom ni sa mojim sajtom, jednostavno razlika u poseti je prevelika da bi se mogla izvuci neka indikacija posete tj provere tacnosti alexe.

    Moje pitanje se ustvari odnosilo na to kako je moguce da sajt sa manjom posetom ima veci alexa ranking

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Igor T. says:

      Imenjače, Alexa broji posete koje imaju instalirane Alexa toolbar u svom browseru.

      Procentualno veći broj korisnika koji imaju ovaj toolbar instaliran se bave internet marketingom ili nekim IT poljem (lična iskustvena procena), te sajtovi ove tematike i ostali sajtovi koje online marketari i IT stručnjaci posećuju imaju “nefer” prednost kod Alexa rankinga.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  11. mislim da je kupujemprodajem trebao da bude medu prvih 5 a uopste ga nema.Znam da je jaci od limunda po zaradi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.