fbpx

Semantička pretraga i AI revolucija: Chat GPT je primarno alat za povećanje produktivnosti (i zabavu)

  • Koje su posledice pojave robota veštačke inteligencije (AI) kao što je Chat GPT?
  • Unapređenje produktivnosti vašeg posla sa semantičkim pretragama, ne gubitak posla!
  • Veštačka inteligencija, autorska prava, krađa sadržaja i eksponencijalni porast “stručnjaka opšte prakse”.

Uvod: 2022. g. doživeli smo pojavu Hal 9000 u svakodnevnom životu

Hal 9000 je izmišljeni lik iz serije knjiga „Odiseja u svemiru” Artura C. Klarka (prva knjiga iz ovog serijala objavljena je 1968. g.). Neki od poznatijih citata koji se pripisuju Halu 9000:

„Iskorišćavam sebe u najvećoj mogućoj meri, što je sve o čemu mislim da će se bilo koji svesni entitet ikada nadati.”

„Ja sam mašina. Nisam sposoban za emocije. Ja sam mašina.”

„Programiran sam da budem izuzetno efikasan.”

„Ja sam inteligentan kompjuterski sistem, koji funkcioniše u okviru veoma naprednih parametara. Sposoban sam da učim i da se usavršavam.”

50 godina nakon čuvenog kompjutera Hal 9000, pojavljuje se Chat GPT projekat kompanije OpenAI, koja se bavi istraživanjem i primenom veštačke inteligencije u svakodnevnom životu. Chat GPT je robot (softver) sa veštačkom inteligencijom za koji mnogi prognoziraju da će biti “ubica Gugla”.

Reakcije na pojavu Chat GPT – Strah ili oduševljenje?

Od momenta kada se krajem novembra 2022. g. pojavila javna verzija ovog inteligentnog softvera, ne prestaju reakcije zapanjenih korisnika, bez obzira da li su one pozitivne ili negativne.


Veliki broj osoba je zabrinut za budućnost svog posla, jer Chat GPT može u nekoliko sekundi da npr. kreira tekst, da ga dodatno unapredi, ili da napravi nekoliko varijacija istog teksta za različite primene. Isto tako, Chat GPT je veoma dobar u kreiranju i ispravljanju programerskog koda u različitim programskim jezicima (programiranje).

Kako da sebi obezbedite bolji posao korišćenjem veštačke inteligencije? Umetnost postavljanja pitanja!

Različite vrste stručnjaka, doktora nauka i akademika se uglavnom slažu u konstataciji da je aktuelni nivo odgovora koje daje Chat GPT u rangu osnovnog nivoa trogodišnjih i četvorogodišnjih studija (undergraduate – visoka škola ili fakultet).

Primeri upotrebe Chat GPT koje možete pronaći na vebu, kao i moja dosadašnja praksa upotrebe ovog softvera, pokazuju da što preciznije i bolje postavljate pitanja – dobićete bolje odgovore na ono što pitate ovu veštačku inteligenciju.

Za vaš posao to znači sledeće: Što bolje radite posao i što postavljate bolja pitanja AI softveru kao što je Chat GPT, bićete produktivniji u svom poslu. Neke poslove ćete moći da uradite za nekoliko minuta, umesto da ih radite nekoliko sati, kao do sada.

Samo oni koji ne budu napredovali u svom poslu, a mogli bi ako koriste softver za veštačku inteligenciju, ove osobe verovatno neće moći da ostanu na takvom radnom mestu u narednim godinama.

Ukratko:

  • Neko mora da postavlja pitanja softveru kao što je Chat GPT da bi se uradio bilo koji posao.
  • Što su bolje postavljena pitanja, ovakav softver daje bolje odgovore.
  • Odgovore na data pitanja neko treba da implementira (strukturira u poslovne procedure) da bi se posao uradio.
  • Zašto vi to ne biste radili?

Šta je Prompt kod semantičke AI pretrage?

U slučaju definisanja upita veštačkoj inteligenciji koristi se termin prompt(s), odnosno prompt engineering: To je koncept koji uključuje otkrivanje upita (inputa, instrukcija, opisa, pitanja) koji daju poželjne ili korisne rezultate.

Google i Chat GPT: Kakav će biti odgovor Gugla (Alphabet) na OpenAI izazov? Šta je semantička pretraga?

Ukratko: Chat GPT nije “ubica Gugla”!

Kompaniji Alphabet (Google) se prvi put, od kada je nastala sredinom devedesetih godina, dešava direktan i ekstremno ozbiljan napad na osnovu njihovog biznisa – pretragu.

Gugl ima suviše resursa – podataka, znanja, ljudi i novca da ne bi odgovorio na ovaj izazov na adekvatan način. Šta će se desiti i kako, to ćemo videti uskoro.

Dodatno:

  • Mnogo osoba u svetu koje koriste internet i dalje ne zna da postoji Chat GPT
  • Chat GPT je besplatan u fazi testiranja, posle toga neće više biti besplatan (videćemo koji će model poslovanja i zarade upotrebiti OpenAI nakon zatvaranja besplatnog perioda testiranja)
  • Većina osoba je naviknuta na Gugl pretragu. Ovaj tip pretrage ima dosta prednosti.
  • Gugl će sigurno napraviti svoju verziju AI pretrage koja parira Chat GPT modelu.

Android Vs. iOS primer

Da bismo razumeli kako funkcioniše Gugl u odnosu na konkurenciju, možda je veoma dobar primer pojava operativnog sistema Android. Gugl je započeo kreiranje ovog operativnog sistema 2005. g.

Kada se pojavio iPhone 2007. g., Google je obustavio aktuelni razvoj Androida, i ubrzano je unapredio postojeću radnu verziju softvera, koristeći resurse koje su do tada izgradili. 05.11.2007. g. objavljena je prva verzija Androida za developere (programere). Android je najveći operativni sistem za mobilne uređaje.

Šta je semantička pretraga? Chat GPT je alat za semantičku pretragu!

Kod klasične pretrage, kada postavite upit dobijate milione rezultata na pretraživačima kao što je Gugl. Kod semantičke pretrage (pretraga u odnosu na značenje upita), dobijate jednoznačni (jedan) odgovor na upit.

Google je 2010. g. najavio da polako kreće sa implementacijom semantičke pretrage u svoj pretraživač, i da neće imati kompletnu semantičku pretragu pre 2020. g. Semantički algoritam Google RankBrain je pušten za Gugl pretrage 2015. g.

novak-djokovic-rankbrain-vs-chat gpt

Kako vreme prolazi, Gugl prepoznaje značenje sve većeg broja upita, što se vidi na primeru gornje slike, kada se ukuca upit za Novaka Đokovića.

Razlika između RankBrain algoritma i Chat GPT-a je u tome što Chat GPT razume sve što ga pitate (na velikom broju jezika, uključujući i ovdašnje jezike) i odgovara na nivou razgovora (chat – više povezanih upita). RankBrain razume pojedinačne upite, ne sve.

Gugl je imao u planu da uskoro izađe sa svojom verzijom AI robota, ali je odložio lansiranje zbog pojave Chat GPT-a (veoma slična situacija kao i u slučaju Android OS-a).

Napomena: Na primeru gornje slike može se videti upotreba Chat GPT dodatka (plugin) za browser Chrome.

Neke od posledica pojave naprednih sistema semantičke (AI/ML) pretrage, kao što je Chat GPT

Važno je znati da veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI), njeno samostalno učenje (Machine Learning – ML) i semantička pretraga (semantic search) postoje više od 15 godina. Softverski sistemi kao što su npr. Apple Siri ili OpenAI Chat GPT su napredni AI/ML sistemi.

Pojava za sada javno dostupnog Chat GPT-a predstavlja samo početak naglog razvoja naprednih sistema semantičke pretrage.

Na osnovu promena u svetu, u našem životu i u našem ponašanju pojavom interneta i društvenih mreža, možemo donekle pretpostaviti šta sve može doneti revolucionarna pojava naprednih sistema za semantičku pretragu:

  •  Još veći broj lažnih sertifikacija, diploma, prepisivanja radova, itd., koji su posledica velikih problema sa aktuelnim sistemom obrazovanja u celom svetu.
  • Još veći broj značajno uverljivijih “stručnjaka opšte prakse”. Ovi “fejkeri” će dobro da nauče kako da postavljaju pitanja sistemima kao što je Chat GPT, kao što to trenutno rade na Guglu, bez realnog poznavanja oblasti na osnovu prethodno usvojenih sistemskih znanja i iskustava.
  • Već postoje primeri knjiga koje su za manje od jednog dana kreirane uz pomoć Chat GPT-a. Danas imate mnoštvo saveta kako koristiti Chat GPT za kreiranje sadržaja, za programiranje, za SEO poslove, itd. U slučaju korišćenja ovakvih inteligentnih sistema za kreiranje autorskih dela, postoji ozbiljan problem sa autorskim pravima i njihovom proverom, bar za sada.
  • Tek ćemo biti svedoci različitih negativnih efekata, naročito u segmentu povrede autorskih prava, koje će proizvesti napredni softveri za semantičku pretragu.
  • Mišljenja sam da će neke osobe izgubiti posao zbog pojave ovakvih softvera, jer se jednostavno neće snaći (tzv. “gubitnici tranzicije”). Sa druge strane, mislim da će se pojaviti i neki novi poslovi sa upotrebom ovog softvera (npr. Semantic Search Manager – osoba koja zna da postavlja prava pitanja i da strukturira odgovore iz različitih oblasti u upotrebljive šablone za ostale zaposlene).
  • Već su se pojavila AI umetnička dela (umetnost koju stvara veštačka inteligencija), i mislim da će toga biti sve više. Takođe mislim da će mnogi to pokušati da iskoriste tako što će takva dela prisvojiti za sebe – kao da su oni autori.

chat-gpt-autorska-prava

Problem referenciranja sadržaja na Chat GPT

Poseban problem predstavlja činjenica da aktuelna test-verzija Chat GPT ne referencira koje je izvore koristila, da bi odgovorila na neko pitanje. Pretpostavljam da će Chat GPT rešiti ovaj problem kada pusti zvaničnu verziju softvera.

Kako ovaj softver koristi ogromne količine podataka za odgovor na pojedinačno pitanje, potrebno je posebno razraditi, na nivou Zakona o autorskim (i srodnim) pravima, na koji način ovakva softverska rešenja moraju referencirati izvore koje koriste za odgovore.

Najverovatnije je da će biti kreiran sistem preporuka za referenciranje sa dominantnim izvorima (npr. top 3 izvora koja su najviše korišćena za odgovor), kao i spisak svih ostalih sekundarnih izvora, koji su manje korišćeni. Očekujem da će se ovo pitanje veoma uskoro početi da se rešava, jer su se veoma brzo nakon puštanja ovog softvera pojavile pritužbe što nema referenciranja izvora odgovora.

Zaključak: Zašto je Chat GPT vesnik internet revolucije u nastajanju?

Pojava Chat GPT-a i odgovor kompanija koje je ovo softversko rešenje izazvalo (kao što je Gugl), dovešće u narednih 3-5 godina do značajnog unapređenja ovih, već veoma naprednih, softverskih rešenja za semantičku pretragu.

Kao što se to moglo videti već posle nekoliko dana od početka javne upotrebe Chat GPT rešenja, skoro svi “umni poslovi” mogu biti unapređeni korišćenjem ovakvih alata. To će već u narednim mesecima dovesti do velikih promena u načinu obavljanja različitih aktuelnih poslova, načina obrazovanja, ali i korišćenja slobodnog vremena.

Pre neki dan sam pričao sa vlasnikom jedne domaće kompanije, koji mi je rekao da će od Nove godine preispitati da li će mu biti potrebna neka radna mesta koja može da zameni Chat GPT. Savetovao sam mu da prvo proveri da li te osobe mogu prvo da unaprede rezultate svog posla upotrebom Chat GPT-a, pa tek onda da razmisli o drugim opcijama.

U pozitivnom kontekstu upotrebe ovih tehnologija možemo očekivati porast kreativnosti i produktivnosti, a u negativnom različite vrste krađa intelektualne svojine, prevara, pronevera, itd. Na žalost, istorija pokazuje da se to dešava uvek kada se pojavi neka revolucionarna nova tehnologija.

Dodatni izvori:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 23/12/2022, RSS

Komentari su zatvoreni.