fbpx

Prikaz – Raspberry pi 2 i Kodi.tv: Kako napraviti smart TV sa kompjuterom ispod 100 EUR?

O značaju platforme Kodi.tv (bivši XBMC) pisao sam prošle godine u tekstu koji je prilično dobro prošao, gde sam napomenuo značajno unapređenje načina korišćenja televizije ovakvim tipom servisa/platformi. Ovu platformu koristim skoro dve godine, i veoma sam zadovoljan.

Zaključak za one koji nemaju vremena da pročitaju tekst:

  • To radi!
  • Ako niste osoba koja voli da “prčka” oko tehnike/kompjutera, ne bih vam savetovao da samostalno osposobite ovaj uređaj – problemi se uvek pronađu.
  • Neka vam neko pomogne pri eventualnoj kupovini dodataka za Raspberry pi 2 – obavezno ih treba isprobati da li oni rade.
  • Veliki broj problema za koje ne vidite razlog zašto se dešavaju, najverovatnije imaju veze sa nedostatkom struje u uređaju (potrebno je imati dodatna napajanja strujom).

Linux uređaj ispod 100 EUR (može i ispod 50 EUR u određenim slučajevima)

Već duže vremena razmišljam o tome da pored različitih operativnih sistema koje koristim (Windows, Android, iOS) nedostaje mi samo Linux za neku upotrebu, i ljubaznošću kompanije Maksnet sada imam i tu mogućnost – dobio sam Raspberry pi 2 koji sam namerio da koristim pored TV-a  za Kodi.tv servise.

Kompanija Maksnet ne prodaje ove uređaje, već se bavi streaming infrastrukturom (npr. radili su ove godine streaming Beogradskog maratona, a inače su npr. provider za streaming poznatog servisa Livetv.rs).

Raspberry pi 2 se može kupiti i u Srbiji, koji je nešto skuplji od nabavke ovog uređaja iz inostranstva, ali vam je zato odmah dostupan i imate ovdašnju podršku za ovakav uređaj.

raspberry-pi2-open700

Dobio sam ga u kutiji sa kamerom, SD karticom i USB napajanjem, s napomenom da se inače sve to posebno plaća.

raspberry-pi2-boxed

Da bi ovaj uređaj radio šta se traži od njega potrebno je da imate sledeće dodatke:

  • Miš, tastatura, HDMI kabel, USB napajanje,
  • SD kartica (preporuka min 8 GB), mrežna internet konekcija ili WiFi adapter.

Kako ovo nije Windows, ispostavilo se da je eventualna potreba za pronalaženjem WiFi adaptera potencijalno problematična. Kod nas ima dosta od preporučenih WiFi adaptera za Raspberry pi 2, ali je važno isprobati ih – da li automatski prorade, ili im je potrebno dodatno USB HUB napajanje. Preporuka je da sve ovo radite sa nekim ko se u to razume.

Drugi problem je organizacija kablova (možete videti primer na prvoj slici u ovom tekstu). Kako je ideja da imam mali kompjuter pored TV-a, ako se ne vodi računa o dužini kablova – eto problema…

Treći problem, koji ima veze sa dužinom kablova jeste dostupnost struje, interneta, mesta za tastaturu, miš… koji direktno utiču na način kako se kreira konfiguracija ovog uređaja – a da on radi.

Da bih ga isprobao, uzeo sam najbezbolniju varijantu sa mrežnim kablom, ali za to je potrebna dostupnost tog kabela na mestu na kojem želimo da postavimo ovaj uređaj.

OSMC jednostavniji i od Windowsa i od iOS-a – za instalaciju!

Bio sam potpuno fasciniran sa činjenicom kako je jednostavno instalirati neki od ponuđenih Linux operativnih sistema za Raspberry pi 2. Odabrao sam OSMC koji je praktično distribucija Kodi.tv platforme, za koju sam i uzeo ovaj uređaj.

SD kartica se ubaci u kompjuter, skine se instalacija OSMC na isti, pokrene se – i tzv. ISO file se automatski kopira na SD karticu.

Kada se SD kartica vrati u uređaj i spoje se sve potrebne komponente, ako nema nikakvih problema, instalacija je veoma jednostavna (prate se uputstva). Naravno, ako imate problema, naročito sa internetom – imaćete problema i sa instalacijom koja se jednostavno zaustavi, jer ovaj uređaj ne radi bez interneta.

osmc

Jedan odmeni čestih problema koji sam imao jeste nedostatak struje, što se može videti obeleženo kolornim kvadratom u gornjem desnom uglu TV-a. U ovom slučaju, napajanje je išlo iz drugog kompjutera, ne direktno iz utičnice za struju.

Preporuka – Koristiti Confluence Skin

Sam operativni sistem OSMC u svom originalnom izdanju nije baš za preporuku da se koristi, ako ste iz Win, Andoid, iOS okruženja, i zato je preporuka da na početku prebacite Skin na originalni Kodi.tv Confluence izgled.

confluence

Nakon toga, dodatna je preporuka da ako niste pre toga sami nameštali Kodi.tv, dopustite da vam to uradi neko ko je to radio. Još bolje je da vam nameštanje Kodi.tv platforme za vaše potrebe uradi neko ko je to radio baš za Raspberry pi 2.

confluence2

Naravoučenija za kraj

  • Raspberry pi 2 je lepa igračka koja nije skupa, i može se koristiti i za druge stvari pored ovde prikazanog.
  • Kada se jednom namesti kako treba (i posle toga se ne dira puno), ovaj uređaj predstavlja blagodet…
  • Mišljenja sam da osobe kojima nije strano nameštanje ovakvih uređaja i konfigurisanje Kodi.tv platforme za “šire narodne mase” predstavlja lepu poslovnu priliku za dopunu kućnog budžeta. Pod ovim podrazumevam i konfiguraciju Kodi.tv-a i na druge uređaje – kompjuteri, mobilni telefoni, tableti…

kodi-tv-film

Ukratko, jedno lepo iskustvo…

 

Partner ovog teksta je kompanija Maksnet

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Prikaz - Raspberry pi 2 i Kodi.tv: Kako napraviti smart TV sa kompjuterom ispod 100 EUR?, 9.4 out of 10 based on 8 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/05/2015, RSS

3 odgovora na Prikaz – Raspberry pi 2 i Kodi.tv: Kako napraviti smart TV sa kompjuterom ispod 100 EUR?

  1. Дража says:

    Одличан текст са одличним саветима али се не слажем са методологијом “нађите некога да вам то намести”. ОК је да се људи посаветују са неким око набавке хардвера ипак се ту троши новац, али само подешавање, инсталација и слично а да неко други то намести – НЕ. Није то за то.

    Поента целе приче око RPI-ја је управо зајебанција којом се учи нешто, баш као што је случај и са самим Линуксом – а то се може чепркањем, експериментисањем, гуглањем, форуми, Гугл+/ФБ групе, буџењем, нервирањем левел “па зашто бре сад ово неће мајку му јебем” и слично – и онда кад се простудирају могућности – то је то, нек буде и само додатак за ТВ – неко време – док не падне на памет да се проба нешто следеће, рецимо конфигурисање Cloud сервера на RPI-ју или слично – па хајмо из почетка 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Никола says:

    Драгане, да ли сте имали проблема са перфорфмансама приликом коришћења XBMC-а на Raspberry pi 2 рачунару?

    Хвала.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vec neko vreme imam raspberry pi2 i na njemu instaliran Kodi. Sve je to lepo radilo dok u blizini moje kuce nije raspalio grom,od tada raspberry neradi i ako je dobijao napajanje iz ups-a,a pri tom ostali uredjaji nisu imali problem.Postoji li servis ili neko drugo resenje?Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.