fbpx

Poslovna primena Interneta u Srbiji – IT.com.mk intervju

Intervju na temu stanja poslovne primene Interneta u Srbiji za makednoski portal IT.com.mk.Za one koji ne razbiraju makedonski, u nastavku su pitanja i odgovoari na srpskom jeziku.

1. Da li možete generalno da nam opišete kakva je situacija sa e-biznisom u Srbiji? Koji su današnji trendovi? Da li je ova industrija dovoljno razvijena ili treba da se radi na njenom  razvoju više, i ako da, na čemu se treba raditi?

Najkraće rečeno, razvoj e-poslovanja u Srbiji od početka ovdašnje komercijalne upotrebe  Interneta (1996.g.), pa sve do danas je uglavnom zavisio od pojedinačnih aktivnosti privatne inicijative. Od 2000. g., nakon Miloševićeve ere, počinje intenzivniji razvoj e-poslovanja,  a  najveći  problem je do nedavno bio nepostojanje legalnog  sistema naplate  platnih  kartica  putem Interneta.

Od prošlogodišnje pojave prvog sistema online naplate, došlo je do intenzivnijeg  razvoja e-trgovine, koja je u svim zemljama ispred Srbije u regionu po Internet razvoju (Rumunija, Mađarska, Bugarska,  Hrvatska…) najznačajnije uticala na intenziviranje svih aspekata e-poslovanja. U narednih godinu dana doći će do veoma intenzivnog  razvoja  e-poslovanja, jer su sada potrebni uslovi zadovoljeni – razvoj e-trgovine i pad cena Interneta.

2. Da li srpska Vlada podržava razvoj e-biznisa i kako? Da li su zakonske regulative ispravne  ili treba da se menjaju?

Vlast u Srbiji do nedavno je samo deklarativno podržavala razvoj e-poslovanja. Postoji Zakon o elektronskom potpisu koji se još ne sprovodi. Radi se na Zakonu o e-poslovanju i e-trgovini, a u pojedinčnim  opštinama uspešno je uveden e-government način rada sa građanima i privredom.

3. Ovog meseca u Srbiji su se pojavila razna istraživanja na temu e-trgovine, gde su se pokazali neki fakti kao npr. da je u Srbiji Internet penetracija oko  35,6%, odnosno samo oko 2 miliona stanovnika koristi internet? Zar to nije mala brojka, i šta bi se trebalo uraditi da bi penetracija bila bolja? Da li je Internet preskup, ili ljudi još ne shvataju njegov potencijal? Gde je problem?

U  Srbiji, kada se procenat korišćenja Interneta povećao u apsolutnom broju  od  preko  milion stanovnika, tada se već moglo govoriti o ozbiljnijem posmatranju Interneta kao   načina poslovne komunikacije.

Cifra od preko dva  miliona korisnika Interneta je veoma ohrabrujuća, a zna se da će do proleća naredne godine biti veoma značajno povećan protok prema Internetu za  iste cene kao što su sada. Taj trend je počeo nedavno kada se pojavila  ponuda  od  1Mb/s  stalne  veze sa Internetom (flat) za ispod 20 EUR mesečno.  Ovaj  projektovani  porast brzina pristupa za istu cenu dovešće do još intenzivnjeg korišćenja Interneta.

4. Ta ista istraživanja pokazala su da u Srbiji 2006. godine bilo oko 137 miliona eura prihoda od e-trgovine. Koji su ključni igrači u toj industriji i kako su uspeli da se plasiraju i ostvare velike profite sa samo 35% internet penetracije?

Ovi prihodi  su  vezani  za  B2B  i  B2C sektor, i zato su cifre velike. Zna se npr. da je 2004. g. sajt Pakom.com imao promet od 40  mil  EUR od veleprodaje preko Iterneta. Znači, radi se o samo jednom  sajtu.  Najčešće se kod B2B sistema poslovanja radi o naručivanju robe u veleprodaji preko Interneta. U  poslovnom sektoru penetracija Interneta je mnogo veća  nego u privatnom sektoru, a procenjuje se da preko 75 odsto donosioca  odluka  direktno  koristi  Internet (preko sekretarica ovaj procenat ide i preko 90 odsto).

5. Kada se probila i dobila na popularnosti blogosfera u Srbiji? I da li je srpska blogosfera moćna u oblikovanju javnog mišljenja?

Blogosfera u Srbiji tek počinje da dobija na važnosti, i imaće je sve više u narednih godinu, dve. Povremeno se pojavljuju tekstovi u klasičnim medijima koji su preneti iz blogosfere, sve veći broj uticajnih  osoba prati blogove, ali još treba vremena da priče iz blogosfere  uđu u mainstream medije.

U Hrvatskoj  je  znatno bolja situacija  po  tom  pitanju nego u Srbiji. Ove godine blogeri u Hrvatskoj su uspeli da obore donošeje jednog Zakona. U Srbiji još nismo stigli dotle.

6. Mnoge kompanije su skeptične oko ideje da imaju korporativni blog, jedni se pravdaju da njihova industrija nije interesantna i da bi džabe bio taj blog, drugi smatraju da im biznis neće izgledati ozbiljno zbog bloga, i slično. Šta  mislite vi o ovom pitanju, da li postoje neke opšte instrukcije i pravila oko posedovanja korporativnog bloga, i koje su negativnosti/pozitivnosti vođenja korporativnog bloga?

Tri osnovna razloga za kreiranje kompanijskog bloga su upoznavaje korisnika  sa  delovanjem firme, edukacija korisnika i promotivni (PR)  efekti – vidljivost a pretraživačima.

Problem je u činjenici da blog ne bi trebalo da bude formalan kao sadržaji na samom sajtu kompanije, a to nekada nije jednostavno kreirati. S druge strane, potrebno je biti aktivan,   odgovarati na pitanja i na (argumentovane)  kritike,  a  za sve to nisu sve firme naročito spremne. One firme koje to uspešno rade u regionu neće puno da se hvale, jer im odgovara prednost koju imaju u odnosu na konkurenciju. Isto važi i za e-trgovinu.

7. Jedna od vaših specijalnosti je i poslovna primena Interneta? Da li možete da nam malo opširnije opišete šta se podrazumeva pod ovom uslugom? Kako poslovno koristiti internet?

Najjednostavnije  rečeno,  saveti  za  poslovnu primenu Interneta obuhvataju opis i načine sprovođenja strategija da firma ima poslovne  koristi  od Interneta. To je primarno povećanje profita korišćenjem  Interneta, ali  može biti i poboljšanje korisničkog servisa, edukacije klijenata, i sl.

8. U Makedoniji mnoge firme još uvek ne razumeju potencijal Internet marketinga i nisu voljne da eksperimentšu u tom polju. Njihov najčešći izbor je stari dobar tradicionalan marketing. Kakvo je stanje u Srbiji? Da li je Internet marketing dosta razvijen, i da li Internet marketing ima veliki udeo u onih 137 miliona u 2006  godini (pitanje 3)?

Internet  oglašavanje  u  Srbiji nije naročito razvijeno, ali se vidi svake godine veoma veliki porast oglašavanja u odnosu na prethodnu   godinu. U prošloj godini  online  oglašavanje  je učestvovalo  sa  1  odsto  u  kompletnoj marketinškoj potrošnji u Srbiji (do 2 milioa EUR),  ali ove  godine  prve procene su veoma pozitivne, gde će verovatno povećanje biti i više od 100 odsto u odnosu  na prošlu godinu.

Povećanje obima oglašavanja je produkt  povećanja  konkurencije, i što je ona veća, veće je i oglašavanje. To važi svuda, pa i na Internetu.

9. Pre nekoliko meseci dali ste intervju za srpske Biznis Novine naslovljen sa “Naše firme ne umeju da zarade Internetom”? Da li možete dati nekoliko  primera kako može jedna firma da iskoristi Internet za zaradu?

  • Prodaja određenih (ne svih) proizvoda i usluga.
    Ne mogu se sve svrste proizvoda i usluga prodavati online.
  • Internet oglašavanje, kao najjeftiniji način oglašavanja.
  • Podrška klijentima koja dovodi do ponovnih kupovina.
  • Edukacija  klijenata  koja vodi u prodaju skupljih proizvoda i usluga.
  • Pronalaženje  novih  partnera  koji rade jeftinije sa boljim kvalitetom, ili jednostavnije, da firma pronađe povoljnije dobavljače.

10. Da li postoje u Srbiji neke kompanije ili fondovi koji bi investirali u neku dobru start-up ideju u stilu zapadnih Venture kapitalista? Koji bi bio vaš savet za sve ljude koji imaju dobru ideju za Internet start-up, ali slabo stoje sa finansijama?

Na  žalost, za sada u Srbiji nema ovakvih fondova. Najbolji način dolaska do sredstava za online posao su krediti u bankama, kao i podsticajni krediti Države za preduzetnike. Treba prelomiti  i  krenuti  u  “avanturu”,  a u Srbiji je ovaj momenat pravo vreme za to.

11. Kako stoji Srbija na polju outsourcinga IT usluga? Da li je outsourcing prisutan na većem nivou, i da li uspeva da donese veći profit srpskim kompanijama? Po vama, koji je najbolji način da jedna firma izađe van granica i da outsource-uje svoje IT usluge?

Neke firme i pojedinci veoma lepo zarađuju od IT outsourcing usluga. Najbolje firme  među njima  imaju i preko 200.000 EUR godišnjeg prihoda od ovakvog tipa usluga. Ipak, ovakvi prihodi su rezervisani za samo nekoliko  firmi, a većina IT pojedinaca i firmi ipak ne radi outsourcing. Za to je potrebno veoma kvalitetno praktično znanje i iskustvo, kao i poznavanje engleskog jezika.

Najbolji  način  pronalaženja  kontakata za outsourcing je upravo Web. To je najbrže i najjeftinije sredstvo predstavljanja i promocije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Poslovna primena Interneta u Srbiji - IT.com.mk intervju, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/09/2008, RSS

2 odgovora na Poslovna primena Interneta u Srbiji – IT.com.mk intervju

  1. Odlican intervju, smatram da jasno pokazuje situaciju internet poslovanja u Srbiji. Hvala Dragane!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Nenad says:

    E to je pristojna slika 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.