fbpx

Top 10 najčešćih grešaka u vođenju kompanijskih blogova

Nedavno se u sklopu MarketingSherpa magazina pojavio tekst na temu saveta kako rešiti najčešće probleme sa vođenjem kompanijskih blogova, koje preporučuje Christopher Barger, Director, Global Communications Technology, General Motors. G. Barger je zadužen za korišćenje društvenih medija u kompaniji General Motors, i između ostalog vodi računa o korporativnom blogu GM FastLane.

U nastavku sledi sažeta definicija najčešćih problema i njihovih rešenja u vođenju kompanijskih blogova.

1. greška: Tretiranje kompanijskog bloga kao kanala za puštanje korporativnih poruka

 • Prebacivanjem postojećih saopštenja u prvo lice (“neformalni” izgled saopštenja) ne daje se ništa novo korisniku koji je došao na blog, jer on iste informacije može da pročita na drugim Web lokacijama, gde postoje online PR objave.
 • Da bi se izbegla ovakva greška, na kompanijskom blogu treba da pišu osobe koje poznaju tematiku koja je predviđena da se tu pojavljuje. Ako se neki od komentara pojavljuje često od strane većeg broja korisnika, to je dobar znak da se o toj temi može napraviti poseban blog tekst.

2. greška: Žurba da se odgovori na negativni komentar

 • Bez obzira koliko na prvi pogled izgleda dobro što brzo odgovoriti na neku negativnu poruku na kompanijskom blogu, neki od njegovih čitalaca su osobe koje jednostavno vide samo negativne aspekte vaše firme, proizvoda ili usluga, i takvi neće videti vaš pozitivni odgovor.
 • Treba sačekati nekoliko sati, jer kod ovakvog tipa negativnih kometara (uglavnom neargumentovanih) veoma često se dešava da će ostali čitaoci bloga “poklopiti” neargumentovanog kritičara (“trol”). U ovom slučaju veoma je važno brzo objektivno odrediti da li postoji mogućnost “lavine” negativnih komentara sličnog tipa. Ako se desi “lavina”, tada se postupa po prethodno usvojenom planu krizne komunikacije.

3. greška: Imati strah od kritika

 • Veliki broj kompanija ne pokreće blog jer se boje negativnih komentara. Kvalitetan odgovor na konstruktivnu kritiku stvara dodatni respekt korisnika (čitalaca bloga).
 • Konstruktivne kritike daju mogućnost da kompanija postane svesna problema koje korisnici imaju, a rešenje ovakvih problema unapređuje poslovanje i dovodi do povećanih profita.

4. greška: Corporate blog ghostwriting

 • Jedna osoba koja piše blog obično se ne može najbolje razumeti u sve aspekte poslovanja firme. Situacija je još gora ako se angažuje osoba van firme za pisanje bloga.
 • Veoma je dobro da različite zaposlene osobe pišu blog postove (sa navođenjem imena i prezimena u postu), jer se na taj način humanizuje firma. Nije problem da se ovakvi tekstovi pre objavljivanja leksički provere (leksika je forma, ali nije sadržaj).

 5. greška: Napisani blog post znači završeni posao

 •  Osobe u firmi koje pišu na blogu nemaju samo zadatak da napišu post, već je potrebno da prate komentare i da po potrebi na njih odgovaraju (u komentaru na post).
 • Potrebno je predočiti osobama koje će pisati na blogu i pre samog početka pisanja da se njihov posao sastoji od pisanja postova i od njihovog praćenja i komentarisanja. Iz ovog razloga se može kreirati obuka za zaposlene koji će pisati na blogu.

6. greška: Blog pišu zaposleni koji su suviše “korporativni”

 • Top menadžeri imaju često naviku da se obraćaju suviše poslovno (formalno) svojim ciljanim javnostima, a za pisanje na blogu potrebno je manje formalno obraćanje.
 • Ako top menadžeri (vlasnik kompanije, direktori) nemaju naviku da se sa određenim poslovnim partnerima ponašaju manje formalno u poslovnoj komunikaciji, onda je bolje da blog pišu osobe a nižim funkcijama u firmi (za veće firme, npr. middle menadžeri). Ako top menadžeri žele da pišu na kompanijskom blogu, bilo bi veoma potrebno da prođu obuku za to.

7. greška: Kompanijski blog nema definisana interna pravila komunikacije

 •  Zaposleni ne mogu pisati o čemu hoće i na način na koji hoće. Pravila su slična sa pravilima e-mail komunikacije.
 • Interni komunikaci plan pisanja na blogu mora da ima definisano šta zaposleni mogu da pišu na blogu, a šta ne mogu.

8. greška: Blog se ne ažurira redovno

 • Osnovno pravilo kvalitetnog vođenja bloga jeste pisanje po nekom ustaljenom redu (frekvenciju objavljivanja određuje kompanija, a preporuka je da to bude jednom ili dva puta nedeljno).
 • Kada veći broj osoba piše na blogu, tada svaka pojedinačna osoba nema veliko opterećenje pisanja na mesečnom nivou.

9. greška:  Ne postoji politika komentarisanja na blogu

 • Svaki kompanijski blog bi trebalo da ima javno istaknuta osnovna pravila komunikacije – koje su teme (komentari) dozvoljene, a koje nisu.
 • Pored kreiranog internog komunikacionog plana pisanja na blogu, potrebno je napraviti javne uslove korišćenja sa aspekta vrsta komentara koji su na blogu dozvoljeni. Ova pravila ne smeju biti previše ograničavajuća za korisnike (čitaoce bloga). Kada se jednom uspostave, veoma je bitno poštovati ova pravila u skladu sa generalnom korporativnom politikom.

10. greška: Uređivanje, skrivanje, ili skidanje blog postova sa greškama

 • Ako se desi greška u tekstu, u linkovima, u samoj tematici, itd., ovakve pojave će sigurno videti neko od posetilaca bloga.
 • Transparentno vođenje bloga podrazumeva pravilo da je svaka akcija na blogu objavljena, i u jednostavnijim slučajevima se u komentarima postavi informacija šta je u postu izmenjeno i zbog čega, a u kompleksnijim slučajevima je najbolje napisati novi tekst.

Da bi se izbegle sve ove greške u samom začetku, postoji nulto pravilo vođenja kompanijskih blogova, a odnosi se na poslovnu komunikaciju i kroz sve ostale društvene medije, a ono glasi – (angažman) onaj ko će voditi i/ili pisati na kompanijskom blogu trebalo bi da pre toga kreira sopstveni blog na nekom od besplatnih blog servisa, da bi stekao iskustvo u interaktivnoj online komunikaciji ovog tipa. Što duže blogujete, imaćete veće iskustvo u vođenju kompanijskog bloga.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Top 10 najčešćih grešaka u vođenju kompanijskih blogova, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Top 10 najčešćih grešaka u vođenju kompanijskih blogova

 1. Za promenu se odlicno snabdevam extra kvalitetnim informacijama na blogu draganvaragic.com.
  Ovaj blog je svojevrsni hiper market sjajnih stvari.

  Zahvaljujem ljubazno!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. ultramegamarket 😀
  Ali se nista ne placa. O ovome su znaci pricali na konferenciji o Sharizm-u u Lincu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. […] početka, usvojili smo određena pravila kojih se i pridržavamo. Ono što me zaista raduje je, što je svako od autora uspeo svojim pisanjem da u svoje tekstove […]

Komentari su zatvoreni.