fbpx

Kada plaćate porez Državi kao fizičko lice ako poslujete preko interneta?

Ažurirano 31.03.2016.

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju mnoge osobe kada pokrenu, ili žele da pokrenu samostalni posao preko interneta a da nemaju firmu jeste – Da li ja poslujem po zakonu, odnosno šta je potrebno da bi kao fizičko lice prodavao “na belo” nešto preko interneta?

Ovo pitanje se odnosi na sve vrste prodaje preko interneta, bilo da prodajete nešto preko LimundoGrada, da li naplaćujete neki softver ili (freelance/frilenser) usluge iz inostranstva preko PayPal-a, Skrill-a, Payoneer… servisa, ili vam sredstva jednostavno “legnu” na vaš dinarski ili devizni bankovni račun.

Takođe, ovo pitanje je veoma važno ako imate sajt koji zarađuje od reklama ili affiliate linkova – dobijate proviziju od prodatih proizvoda ili usluga kada ih promovišete preko vašeg sajta.

Fizička lica moraju da plaćaju porez za sve prihode (ako nisu nigde zaposlena)!

Porez na dohodak graćana se prema aktuelnom Zakonu obračunava na sve prihode građana! To znači da ako fizička lica nisu u zvaničnom radnom odnosu u nekoj kompaniji/organizaciji, gde pravna lica umesto zaposlenih vode računa o plaćanju poreza i doprinosa na plate, pojedinci (uključujući i freelancere) moraju da plate sve poreze i doprinose državi za sve prihode koje ostvaruju, i taj iznos je preko 50% na vrednost posla.

Prema Zakonu o porezu na dogodak građana, porez se plaća i za poslove u naturi, ili za poslove obavljene na bilo koji drugi način razmene. U praksi, Država do sada nije često reagovala za naplatu poreza i doprinosa za lica koja nisu u radnom odnosu – ali može.

Napomena: Za obračun poreza i doprinosa na osnovu rada u inostranstvu, naročito za uplate preko PayPala – detaljno pročitati ovaj tekst.

Godišnji porez na dohodak građana se plaća sledeće godine za ukupan prihod u prethodnoj godini

Porez za fizička lica na ukupan godišnji prihod ako pređe određenu granicu koju propisuje Država, tek tada se plaća. Ovaj porez se dodatno plaća, pored uplate poreza i doprinosa za svaki prihod.

Shodno članu 89. Zakona o porezu na dohodak građana, godišnji porez na dohodak građana plaća se na osnovicu iz člana 88. ovog zakona, po sledećim stopama:

  • na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade – 10%
  • na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade – 10% na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade + 15% na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade.

 

Tek kada suma vaših godišnjih prihoda pređe 2 miliona dinara ( u 2014. g. za dohodak građana 2.185.488,00 din) plaća se porez čiji iznos možete izračunati preko ovog kalkulatora. Ako ste tokom godine zaradili manje od ove sume – ne plaćate godišnji porez na prihode građana.

Prema kalkulaciji za 2014. g. npr. ako ste 2013. g. imali godišnji dohodak od 2.200.000,00 din (mesečni dohodak od 183.333,33 din – nešto preko 1.500 EUR mesečno), godišnji porez na ovaj iznos je 725 din. Na stranici ovog kalkulatora imate i linkove do obrazaca za prijavu poreza ako vam je dohodak u 2013. g. bio iznad pomenute sume.

Plaćanje poreza i doprinosa na pojedinačne inostrane uplate iz inostranstva

Ako vam sredstva stižu  na dinarski račun od domaćih pravnih lica, ona su u obavezi da vam za ta sredstva isplate pripadajuće poreze i doprinse, što znači da vi dodatno ne morate da obračunavate ove troškove.

U slučaju uplate sredstava iz inostranstva, potrebno je da sami obračunate poreze i doprinose po uplati, što imate dosta detaljno objašnjeno preko ovog linka – za prodaju preko interneta, kao i naplata oglašavanja iz inostranstva, ili preko ovog linka – namenjeno frilenserima.

Dodatno, kalkulator za obračun poreza i doprinosa za sve vrste prihoda fizičkog lica se nalazi ovde.

Ukratko, da ne biste pogrešili u obračunu pripadajućih poreza i doprinosa za fizičko lice pri uplatama iz inostranstva, veoma je poželjno da se obratite nekome ko se razume u knjigovodstvo i obračun plata i doprinosa, da vam tačno objasni kako da tačno izračunate vaše poreske obaveze preko nekog od dostupnih kalkulatora…

Primer potpuno legalnog načina zarade od partnersih programa u Srbiji – Goglasi.com i Ceger.rs

U narednom periodu očekuje se sve veći broj domaćih partnerskih programa koji mogu omogućiti vlasnicima sajtova dodatnu zaradu. Jedan od najaktivnijih domaćih potpuno legalnih sistema zarade putem partnerskih programa je Limundo/Kupindo API, a primere sajtova koji zarađuju na ovaj način možete videti ovde.

Na primeru prihoda korisnika ovog partnerskog programa koji vodi dva sajta sa dominantno affiliate modelom zarade može se videti da kao fizičko lice možete legalno zaraditi u Srbiji, a da se ne brinete da li kršite neki Zakon ili ne:

  • Pretraživač online prodavnica u Srbiji – Ceger.rs
  • Pretraživač malih oglasa – Goglasi.com

Poslovni model ovih sajtova funkcioniše tako da se uvrštavaju proizvodi i oglasi sa onih sajtova koji daju proviziju od partnerskih programa, a obično su manje zastupljeni, ili nisu izdvojeni proizvodi i oglasi sa onih sajtova koji ne daju proviziju od affiliate programa. Prihodi se uvećavaju povećanjem broja partnerskih programa.

U slučaju Limundo/Kupindo API programa, prosečan mesečni prihod ovih sajtova je 26.737,50 din, odnosno godišnji prihod je 320.850,00 din. Očigledno je da postoji mnogo rezerve za ulazak dodatnih online servisa/e-prodavnica koje nude prihode u odnosu na zadate efekte, pa da se zarada od ova dva sajta značajno poveća, a da se istovremeno legalno posluje u Srbiji kao pojedinac.

Zaključak

Ogromna većina korisnika interneta u Srbiji koji trenutno nešto prodaju online, kao i oni koji to tek nameravaju da krenu da rade daleko su od toga da bi zakonski uopšte trebalo da razmišljaju o tome da bi trebalo da plate porez Državi. To znači da puno osoba u ovoj državi može sasvim legalno da posluje.

Za uplate i iz Srbije i iz inostranstva potrebno je da obračunate samostalno poreze i doprinose po svakoj pojedinačnoj uplati, što se nakon prve ovakve uplate i konsultovanja sa osobama koje se razumeju u obračun poreza i doprinosa (knjigovođe/kadrovske službe) sasvim rutinski može obavljati.

Iskreno se nadam da će sve veći broj osoba početi da računa koliki će porez na dohodak građana platiti, jer to znači da ima sasvim pristojne mesečne prihode!

Partner ovog teksta je kompanija Limundo.

P.S. Zahvaljujem se Slobodanu Markoviću, Sibinu Grašiću i Milanu Trbojeviću na doprinosu temi, na osnovu čijeg komentara je dodat deo teksta koji se odnosi na pripadajuće poreze i doprinose na osnovu uplata iz inostranstva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (57 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 21 votes)
Kada plaćate porez Državi kao fizičko lice ako poslujete preko interneta?, 7.9 out of 10 based on 57 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 27/10/2014, RSS

43 odgovora na Kada plaćate porez Državi kao fizičko lice ako poslujete preko interneta?

  1. Nikola says:

    Da li se ovo odnosi i na freelance poslove preko npr freelancera, ili elance-a? Pretpostavljam da da obzirom da mi sredstva stižu preko deviznog računa. Koliko sam ja obavešten (pitao u poreskoj upravi) porez moraju da plaćaju svi koji imaju prihod na devizni račun (a nemaju dokaz da je reč o donaciji i sl), obzirom da su od jula meseca banke dužne da sve takve prihode kvartalno prijavljuju poreskoj upravi. Ja konkretno nemam mesečno veći prihod od navedenog u članku, ali su mi rekli da svejedno moram da plaćam porez, što sam i radio. Da li sam imao nesreću da naletim na neobaveštenu službenicu u poreskoj, ili je zaista došlo do nekih promena u zakonu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 7 votes)
  2. Ovaj porez važi za sve prilive…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 4 votes)
    • Nikola says:

      Hvala na brzom odgovoru!
      Da li znate da li se to odnosi i na doprinose (PIO i zdravstveno)? Ja sam student i imam zdravstveno osiguranje preko oca, a i za to su mi u poreskoj rekli da moram da plaćam ujedno sa porezom.
      Još jednom hvala na odličnom tekstu!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.5/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Svaka cast na tekstu. Sto se tise godisnjeg poreza na dohodak gradjana koji se placa samo ako se predju gore navedeni iznosi. Postoji misljenje ministarstva nemogu tacno da ga navedem gde se prihodi preko interneta svrstavaju u grupu ostali prihodi i podlezu pored godisnjeg poreza na kraju godina i porezima na dohodak gradjana i svim doprinosima. Zakonski nije dozvoljeno obavljanje neregistovane delatnosti osim ako se radi preko nekog ugovora sa nekim poslodavce. Naravno sve ovo ne treba da obeshrabri nekoga da radi nego samo da ukaze na zakonom propisane stvari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.3/5 (9 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  4. Svaki pojedinačni prihod koji ostvariš kao fizičko lice podleže oporezivanju (po odbitku). Kada pare primaš od domaće firme ili preduzetnika, onda oni obračunavaju i plaćaju porez/doprinose. Kada je isplatilac iz inostranstva, onda moraš sam da obračunaš, prijaviš i platiš porez/doprisnose. Porez na dohodak iz teksta je dodatna stvar koja se plaća jednom godišnje, ako su prihodi veći od navedenog iznosa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +11 (from 11 votes)
    • Marko Jevtic says:

      Slazem se i koliko ja znam mislim da i si u pravu, ali tekst govori nesto drugo i plasim se da ako se ne promeni tekst, neko ko ne zna i polusa savete moze biti u poreskom prekrsaju.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +5 (from 5 votes)
      • Tekst jeste prerađen…

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 2.1/5 (7 votes cast)
        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: -2 (from 6 votes)
        • Tekst je nedovoljno preradjen jer se i dalje nakon citanja teksta stice utisak da na uplate iz inostranstva nije potrebno placati doprinose sve dok zbirna vrednost tih uplata ne predje limit. Razlog za to je jednostavan: vecina ljudi doprinose stavlja u isti kos i smatra ih porezima. Recenica “Porez za fizička lica se ne obračunava na isti način kao za firme, već se računa ukupan godišnji prihod, i ako on pređe određenu granicu koju propisuje Država, tek tada se plaća porez.” ne naglasava da se doprinosi placaju bez obzira na iznos prihoda vec sugerise da nikakvih poreza nema do granice.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: +8 (from 8 votes)
          • Petar Mali says:

            Tako sam i ja razumeo. Pa koji je onda pravi nacin? Da li postoji neki kalkulator po kome bi se mogao izracunati porez koji se treba platiti ako neko dobije uplatu iz inostranstva?

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: +4 (from 4 votes)
          • Lepo je napisano: Ministarstvo finansija napominje da kad obveznik u toku godine ostvari određene prihode (npr. zarada, ugovorena naknada i dr.) koji zajedno sa prihodima po drugim osnovima koji ulaze u osnovicu godišnjeg poreza, prelaze propisani neoporezivi iznos, ti prihodi podležu plaćanju i godišnjeg poreza na dohodak građana (na deo iznad propisanog neoporezivog iznosa), kao dodatnog poreza, u skladu sa odredbama čl. 87. do 89. Zakona. To znaci da ako je godisnji iznos ispod ne oporezivog iznosa godisnji porez se ne placa ali ne iskljucuje placanje poreza na dohodak pjedinacno

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: +1 (from 1 vote)
    • Bojan says:

      Samo da dodam da mislim da se svaki priliv novca smatra dohotkom i podložan je oporezivanju bez obzira da li je inostranstvo ili domaći promet u pitanju.
      S tom razlikom što fizička lica moraju sama da podnose poresku prijavu odnosno plate porez za svaku transakciju u roku od 15 dana, kako stoji i na jednom od linkova. Sem ukoliko novac nije stigao od domaćeg pravnog lica, kako je Sloba već objasnio.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  5. Ukoliko se prodaje reklamni prostor na sajtu, na koji nacin fizicko lice moze da naplati tu uslugu od pravnog lica? Kako fizicko lice moze da ispostavi racun za svoje usluge? Da li se pravi ugovor sa pravnim licem? Ako se pravi ugovor, da li to mora biti ugovor o delu?

    Hvala

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Odličan tekst, tiče se većine nas koji posećujemo ovakve sajtove. Šta radi Srbin kada ostane bez novca? Razmeni 100 eura. A odakle mu, to niko ne pita… 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  7. Zoran says:

    sta se desava ako prodajem neku uslugu preko interneteta, tipa uradim nekome online istrzivanje ?Kako se ona fakturise?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Sreten says:

    Fizička lica i firme formalno posluju na osnovu ugovora o delu ili ugovora o autorskom honoraru. Za klasično reklamiranje to je ugovor o delu, a za native advertizing može ugovor o autorskom honoraru.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Ko odredjuje u koju kategoriju spada obavljeni posao..da li je klasičan posao ili autorsko delo?? Koje telo, pojedinac, instiitucija?
      Da li treba dokaz o stručnoj spremi prilikom oporezivanja po autorskom delu obzirom da koliko sam čuo zakon dozvoljava naplatu po autorskom delu samo pojedincima koji imaju minimum VI stepen stručne spreme (wtf)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Jelena says:

        Sam određuješ. Prilikom oporezivanja kod ugovora o autorskom delu ti nije potreban dokaz o stručnoj spremi. Ugovor o autorskom delu u praksi vrlo je raširen i koristi se i kada treba i kada ne treba (u principu ugovor o autorskom delu trebalo bi da se odnosi baš na umetničke/intelektualne tvorevine…). Češći je u praksi jer je poreski tretman nešto povoljniji u odnosu na Ugovor o delu.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Hvala na više nego korisnom tekstu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (8 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  10. Bojan says:

    Delim Slobe Markovića mišljenje da je fizičko lice obavezno da plati porez na svaki dohodak odnosno prijem novca iz inostranstva, mimo godišnjeg oporezivanja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 6 votes)
  11. U tekst su dodati linkovi do detaljnog uputstva za obračun poreza i doprinosa na osnovu inostranih uplata, kao i sam kalkulator za obračun ovih dažbina za pojedince koji primaju sredstva na devizni račun domaćih banaka. Ceo tekst je prerađen u ovom kontekstu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Bojan says:

      Vidim sada…
      ali mislim da će ljudi više čitati početak teksta pa tako i tumačiti jer piše ovo:
      “Porez za fizička lica se ne obračunava na isti način kao za firme, već se računa ukupan godišnji prihod, i ako on pređe određenu granicu koju propisuje Država, tek tada se plaća porez.”

      Drugo moglo bi se isto reči ljudima da kad (jednog dana) dođe i taj dvosmerni PayPal da će biti u obavezi takođe da na svaku transakciju odnosno prijem novca morati da podnose poreske prijave tj plate porez i doprinose.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Ima puno pitanje i nedoumica i samo mogu da najavim da ce se uskoro dogoditi nesto sto ce objediti sve na jednom mestu i gde ce moci da sw dobiju informacije iz ovakvih poresko-pravnih oblasti poslovanja i sto ce se rsditi na delovanju da se lose stvari izmene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Jeste, ceo poreski sistem je besmisleno komplikovan jer je projektovan za vreme koje je odavno prošlo… Videćemo kada će se nešto po tom pitanju izdešavati pozitivno.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  14. Boris Prpić says:

    Samo da razjasnim jer se iz teksta može zaključiti suprotno:
    Na Goglasima i Cegeru ne favorizujemo sajtove koji nude affiliate u rangiranju u pretrazi jer smatram da to nije OK.

    Svakako bilo bi lepo da više sajtova ponudi affiliate. Limundo/Kupindo je nažalost jedini isplativ trenutno kod nas. Na Donesi su previše mali procenti, zaradi se u proseku oko 15din po narudžbini.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  15. perica kojot says:

    Nije baš najjasnije napisano u tekstu, ali srećom tu je Kalkulator koji kaže da je prihod u iznosu do tri prosečne godišnje plate neoporeziv. Dakle 0-3x je 0%, 3x-6x je 10%, 6x+ je 15%. Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  16. Mile says:

    Hteo bi da prijavim firmu za paušalno plaćanje poreza. Zarada je od AdSense. Pod koju šifru spada ta delatnost?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Boris Prpić says:

      Ja sam 6312 – Web Portali.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mile says:

        Hvala. I ja sam pretpostavljao da treba ta šifra. U koju grupu spada ta delatnost? Našao nam kalkulator za izračunavanje poreza http://www.mena.rs/kakopoceti/pausalno.html
        Treba mi procenat, tj grupa u koju se svrstava ta delatnost.

        Ako nisi siguran koja je to grupa, možeš reći koliko plaćaš porez i koja si opština. Treba mi i opština, jer nije za sve opštine ista visina prosečne zarade, a samim tim ni visina poreza. Ako bi znao te podatke, mogao bi i sam doći do grupe za oporezivanje.

        Već duže vremena razmišljam o otvaranju firme, a plašim se da ne bude porez previsok.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Petar says:

    Ceo text sam procitao i veoma je koristan ali me opet zbuniste.
    Znaci u textu pise da ako godisnja zarada ne predje 18 000 i nesto EUR ne treba da platimo porez.
    A ispod u komentaru svi pisu da treba i ako je manji, slucaj freelancer-a i ja sam freelancer pa bih pojasnjenje.

    Inace ne znam na koju foru drzava zasluzuje da uzme i najmanji deo moje zarade kad nije nikako pomogla u mom freelance poslu, sta-vise da imam dobro placen posao ne bih radio kao freelancer.
    Na ime cega drzava zasluzuje mukom zaradjen novac?????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +6 (from 10 votes)
    • novii says:

      Država ti je platila školovanje, obezbedila zdravstvenu zaštiru, izgradila i održava puteve, obezbeđuje tvoju bezbednost (vojska i policija). Ovo je sada sve u domenu filozofije koliko je to tačno, ali država treba odnekud da navuče pare za kupovinu gumenih čamaca koje nije imala u maju mesecu. Ali da se ne ide dalje u filozofke priče.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.9/5 (16 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: -10 (from 20 votes)
      • Petar says:

        Da se sad ne raspravljam ali skolovanje sam ja platio drzavi a ne ona meni, za leba nisam imao a kupovao sam mesecnu da idem u srednju skolu i ti mi se nasao tu pametovati.
        Kao drugo vecinu novca potrosimo ovde, PDV je 20% a te pare idu u budzet, cemu onda porez…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 4.1/5 (19 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +6 (from 16 votes)
  18. Kalkulator nije dobar ima zastarele stope doprinosa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  19. Mislim da je plaćanje poreza neizbežno, da li će država sankcionisati one koji nešto rade na internetu i ne plaćaju porez, videćemo, ja mislim da ipak to neće biti jer je to dosta neuređena oblast.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  20. Mislim da je plaćanje poreza neizbežno, da li će država sankcionisati one koji nešto rade na internetu i ne plaćaju porez, videćemo, ja mislim da moramo biti oprezni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. milos says:

    A kako funkcionise VAT u drugim zemljama? Sad mi moramo biti knjigovodje i pravnici pored svog posla. Ovo treba resiti sistemski u momentu kad dolazi do transakcije a ne ja tu da kalkulisem nesto. I pitanje je sta ja kupujem sa tim porezom? Cu dobiti penziju ili zdravstveno? Ce popraviti rupu na putu ili ce lova zavrsiti gde?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  22. Miloše, najbolje je da usmeriš energiju na sam posao i na pare. Za administratvne peripetije imaš gomilu knjigovođa koji će da ti prate propise za male pare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)
  23. Marko says:

    Veoma poučan tekst, koji će se tek čitati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  24. Dejan Colak says:

    Sve je ovo lepo sto treba da se plati drzavi, ali ja koji imam prihode od AdSense-a, lepo uplatio porez, za PIO, za zdravstv.osig (posto sam nezaposlen). i za nezaposlenost a kad sam sa uplatnicama otisao u PIO da mi regulisu ovu uplatu, trazili su mi neki Ugovor gde pise moje ime, JMBG itd. Kao sto znate Google za Adsense nece izdati/potpisati Ugovor vec postoji samo Terms and Conditions koji se potpise prilikom pristupanja i to elektronski. Odneo sam odstampanu verziju Terms and Conditions-a na srpskom, ali opet su mi rekli da nema JMBG i mog imena na Ugovoru pa ne mogu da mi regulisu uplatu. E pa sad, sta da radim?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +8 (from 8 votes)
  25. Turukalo says:

    Od ukupno 189 drzava, Srbija je na 165. mestu po jednostavnosti placanja poreza u najnovijem izvestaju Svetske banke. Definitivno je potrabno menjati zakone iz ove oblasti kako bi ih dodatno zakomplikovali i priblizili samom dnu liste. Ako mozemo u segmentu gradjevinskih dozvola biti na 186. mestu, zasto ne osigurati dno i u ostalim oblastima…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +8 (from 8 votes)
  26. ” U narednom periodu očekuje se sve veći broj domaćih partnerskih programa koji mogu omogućiti vlasnicima sajtova dodatnu zaradu. Jedan od najaktivnijih domaćih potpuno legalnih sistema zarade putem partnerskih programa je Limundo/Kupindo API, a primere sajtova koji zarađuju na ovaj način možete videti ovde. ”
    Драгане да ли бисте могли мало детаљније да објасните начин на који овакви сајтови преко сарадње са Лимундом/Купиндом.Ја сам лаик за питања интернет маркетинга али ме ова тема све више занима па ми можда и због тога треба мало детаљније објашњење.Можда није лоша идеја да о томе напишете и посебан чланак?
    Пратим од недавно Ваш изванредан сајт о којем имам само речи похвале.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)
    • Bojan says:

      G-dine Igore, nemojte ni da trošite vreme na proučavanje kupindo i limundo partnerskih (affiliate) programa. Na dovoljno posećenom sajtu je testirano mesec dana – zarada 0 dinara. Inače plaćaju za svakog novog korisnika neku sitnu crkavicu i to tek kada korisnik dobije ocenu.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 3 votes)
  27. Ovih dana poslodavac iz inostranstva treba da mi uplati oko 100 evra na račun. Probali smo Skrill ali njemu nije uspela verifikacija. Tražio mi je IBAN. Da li da uradim to jer po mojoj računici posrednička banka, porez, doprinosi i konverzija ima da mi pojedu više od pola tog iznosa. Da li neko ovde ima iskustva s wire transferom EU pravno lice –> SRB fizičko lice? Pročitao sam sve moguće forume i postove na ovu temu ali ništa nisam našao konkretno sa ciframa? Po ovoj računici više mi se isplati da svaka tri meseca otputujem kod njih i uzmem pare na ruke iako je u pitanju jedna od najudaljenijih država u Evropi do koje nema ni direktnih letova, ali opet bi mi se za cifru od par hiljada Eur više isplatilo da menjam avione do tamo i nazad nego wire transfer…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.