fbpx

Usmeravanje sadržaja za značajniju zaradu od partnerskih programa

Od početka komercijalne upotrebe interneta (1996. g.) sve do ove godine, ako se izuzme nekoliko pojedinačnih primera uspešnih domaćih partnerskih programa (affiliate programi) ovaj tip zarade nije bio do sada naročito zastupljen kod nas. Puštanjem Kupindo API sistema realno se može očekivati da će do kraja ove godine, a naročito u 2015. g. krenuti intenziviranje mogućnosti zarade od promotivnih aktivnosti koje se uglavnom naplaćuju provizijom od prodaje proizvoda.

Šta je Affiliate Marketing?

Logika oblasti koja se još naziva i affiliate marketing je u osnovi jednostavna – kompanije koje prodaju neke proizvode i/ili uskuge daju neki tip provizije od prodaje ako sa sajta koji je prijavljen kao partner stigne posetilac koji kupi neki proizvod ili uslugu (ili uradi neku drugu akciju koju vlasnik partnerskog programa želi da plati provizijom). Affiliate marketing objašnjava obe strane procesa uspostavljanja i vođenja nekog partnerskog programa – program koji omogućuje zaradu veb sajta putem provizije od prodaje proizvoda/usluga vlasnika partnerskog programa:

  1. Načini uspostavljanja i vođenja partnerskog programa koji odgovara vlasnicima veb sajtova u kontekstu ostvarivanja zarade od tog progama.
  2. Načini predstavljanja tematike koja je u kontekstu proizvoda/usluga iz partnerskog programa na sajtovima-partnerima (koristi se i izraz Affiliates) koji omogućuju ostvarivanje boljih efekata promocije u kontekstu povećanja prihoda od pojedinačnog partnerskog programa.

Ovaj tekst se bavi načinima povećanja prihoda od partnerskih programa fokusiranjem na kreiranje i linkovanje sadržaja koji mogu doneti bolje promotivne efekte.

Šta se može u ovom momentu očekivati od partnerskih programa u Srbiji?

Jedan od razloga zbog čega u Srbiji do sada partnerski programi nisu imali naročitu važnost u učešću prihoda od promotivnih aktivnosti na veb sajtovima koji u osnovi imaju advertajzing model zarade, je činjenica da generalno mala kupovna moć stanovnika već godinama obara cene proizvoda, što se direktno odražava na pad zarade prodavaca.

Kako je provizija od prodaje koju sajtovi mogu dobiti od prodaje nekog proizvoda u direktnoj zavisnosti od prihoda/profita po proizvodu (marža), tako se u ovim krajevima isplati praviti partnerske progame samo u određenom ograničenom broju provrednih grana, odnosno ne može se puno zaraditi od promocije bilo kojih vrsta proizvoda preko kreiranja partnerskih programa.

Da bi se iz oblasti koju odaberete došlo do većeg prihoda od partnerskih programa, patrebno je više rada od klasičnog postavljanja banera, što znači da je potrebno kreirati dodatne sadržaje koji su usmereni na lakši odabir predstavljene ponude partnerskog programa.

U poslednjih nekoliko godina zarada od sajtova koji uspešno primenjuju promociju proizvoda/usluga iz postojećih partnerskih programa smatra se uspešnom kada je zarada na mesečnom nivou došla do 100 EUR. U zavisnosti od posećenosti sajta/bloga i od uspešnosti predstavljanja konkretne ponude nekog od postojećih partnerskih programa, ovakva zarada ide uglavnom do nekoliko stotina EUR mesečno, a u veoma retkim slučajevima mesečno prelazi 1.000 EUR.

Ove cifre treba posmatrati kao početak razvoja affiliate marketinga, za koji se očekuje da će već u narednoj godini početi da donosi sve značajnije prihode.

Šta znači održiva promocija proizvoda/usluga iz partnerskih programa?

Obično se kaže da je što je više toga potrebno uraditi da biste povećali efekate koje može da vam donese neki partnerski program, ali takve aktivnosti imaju svoju granicu – efekti promocije se povećavaju ako vam posetioci vašeg sajta više veruju u ono što predstavljate!

Poverenje posetilaca vašeg sajta je ključno u ostvarenju kvalitetnih efekata promocije uopšte, isto tako i promocije proizvoda/usluga iz nekog partnerskog programa. U tom kontekstu, sajtovi/blogovi i sa malom posećenošću mogu računati na zaradu od provizija iz partnerskog programa ako:

  • iskreno predstavljaju proizvode/usluge,
  • na dovoljno kvalitetan način objasne prednosti i mane konkretnih proizvoda,
  • sami koriste predstavljene proizvode i usluge, pa mogu da ih opišu u kontekstu sopstvenog korišćenja istih.

Tri primera (ne)usmeravanja sadržaja u kontekstu povećanja efekata partnerskih programa

Ako imate veb sajt/blog koji se nalazi u specifičnoj oblasti koju obrađujete, možete pronaći jedan ili više partnerskih programa koje možete na različite načine uključiti u postojeći sadržaj, i još bolje – kreirati novi sadržaj u kontekstu konkretne ponude partnerskog programa.

Ako ste odabrali mogućnost zarade od partnerskih programa, onda je potrebno i da uradite što je više toga što je moguće i održivo na sopstvenom sajtu/blogu da bi ste došli do većih efekata od samog partnerskog programa.

U nastavku sledi kratak prikaz tri tipa zarade od sajta/bloga koji imaju prodajne rezultate na Limundu i/ili Kupindu, ali bi raznorodnim aktivnostima te rezultate mogli značajno da poboljšaju. Kako se uskoro očekuje mogućnost zarade od ovih servisa provizijom od prodaje proizvoda, a sa druge strane postoje pojedinačni partnerski programi i na nekim drugim sajtovima, opisan je način usmeravanja ponude na online lokacijama u kontekstu korišćenja/modifikacije postojećih resursa na prikazanim veb sajtovima.

1. Mesto Hajdegerijanskih meditacija

Opis: Veoma usko specijalizovani blog koji se bavi delom filozofa Hajdegera i njegovih različitih vrsta uticaja na druge filozofske pravce. Greške na blogu usled kopiranja sadržaja iz programa MS Word for Windows.

Aktuelni način promocije proizvoda iz partnerskog programa: U tekstovima se povremeno daju linkovi do literature koja se može besplatno skinuti sa veba, ali ponegde se linkuju knjige koje se mogu kupiti preko Limunda.

Savet za poboljšanje efekata promocije proizvoda iz partnerskog programa: U samim tekstovima postoji veoma intenzivno pozivanje/referenciranje na veliki broj knjiga, što upućuje na to da bi jednostavnim linkovanjem referenciranih knjiga, ali i primarnih knjiga za koje se objavljuju prikazi moglo značajno povećati.

Stanje tržišta grupe proizvoda koji se promovišu: Kao i u drugim državama u svetu, internet prodaja knjiga u Srbiji je veoma razvijena, i online korisnici dosta kupuju knjige online. Veći obim prodaje dozvoljava da niže cene knjiga koje se više prodaju mogu da donesu  zaradu od partnerskih programa. Prosečna cena knjiga na Limundu je 260 din.

2. Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča

Opis: Prezentacija prodavnice u formi veb sajta na blog platformi. Sajt je urađen u formi informacio0ne table. Amaterski izgled unosa tekstova, slika u postove.

Aktuelni način promocije proizvoda iz partnerskog programa: Sa strane u navigaciji se nalazi iFrame za Kupindo i za Limundo.

Savet za poboljšanje efekata promocije proizvoda iz partnerskog programa: Ovo je tipičan primer promocije proizvoda preko linkova u delu sajta/bloga za banere i navigaciju – klasično reklamiranje. Preporuka je da se naprave posebni tekstovi koji mogu predstavljati pojedinačne pojedinačne ploče ili grupe gramofonskih ploča (muzičari, muzički pravci, i sl.).

Stanje tržišta grupe proizvoda koji se promovišu: Poslednjih godina prodaja gramofonskih ploča je u porastu, bez obzira što se tu radi o usko specijalizovanom tržištu. Prosečna cena predmeta u toj kategoriji je oko 250 dinara na Limundu i oko 510 dinara na Kupindu.

3. Majstor za kompjutere 025

Opis: Sajt/blog koji predstavlja lokalni servis za kompjutere, ali ima interesantnu ideju pružanja saveta za održavanje kompjutera. Na žalost, mali je broj tekstova koji nisu fokusirani samo na oblast servisiranja.

Aktuelni način promocije proizvoda iz partnerskog programa: Postoji posebna stranica za kupovinu ili prodaju kompjutera i kompjuterskih komponenti i za Limundo i za Kupindo (iFrame). Takođe, nalozi vlasnika bloga se direktno promovišu u delu sajta za navigaciju i banere, s tim da se u toj ponudi nalazi dosta raznorodni izbor proizvoda koji nisu u vezi sa primarnom tematikom bloga/sajta.

Savet za poboljšanje efekata promocije proizvoda iz partnerskog programa: Veoma je dobra ideja promocija pojedinačnih komponenti i kompjutera putem saveta za održavanje komjutera i objašnjavanja problema pri servisiranju istih. Problem je što na sajtu ima veoma malo tekstova u koje se može dodati aktuelna ponuda. Nije preporučljivo praviti “šarenolike sadržaje”, naročito u oblastima u kojima je velika konkurencija kao što je tržište kompjuterske opreme.

Stanje tržišta grupe proizvoda koji se promovišu: Prodaja kompjutera i komponenti za kompjutere je jedna od uspešnijih oblasti na ovdašnjem online tržištu, ali je konkurencija veoma velika. Zato je potrebno dosta istrajnosti i znanja da bi se izdvojili od konkurencije. Pomaže i odabir uskih segmenata ovog tržišta gde postoji potražnja za pojedinim specifičnim proizvodima. Prosečna cena proizvoda iz te oblasti je na Limundu: 1.600 dinara , a na Kupindu: 1.800 dinara.

 

Partner ovog teksta je kompanija Limundo.

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 5 votes)
Usmeravanje sadržaja za značajniju zaradu od partnerskih programa, 8.2 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/07/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.