fbpx

Da li projеkat TheGrid.io pokazuje budućnost veb dizajna?

Pre neki dan sam video reklamu na Tviteru: “TheGrid.io – Budućnost veb dizajna”. Kako davno nisam čitao ništa na temu trendova iz oblasti veb dizajna, otišao sam na sajt (čisto da napomenem, veoma retko klikćem na bilo kakve reklame),i tamo pročitao da projekat još nije krenuo, ali da sam sajt pokazuje njihov servis za automatsko kreiranje sajtova po principima “veštačke inteligencije”! WTF!

Onda sam pročito rečenicu: “Goodbye Templates, Hello Layout Filters”…

Tada sam se zainteresovao, i pročitao prikaze ovog servisa na sajtovima Wired, TechCrunch, VentureBeat

Još jedan Web Site Builder sa dobrom PR pričom?

Tokom prethodnih godina nagledao sam se različitih varijanti “revolucionarnih” servisa za kreiranje veb sajtova, za koje se ispostavilo da nisu baš tako revolucionarni.

U slučaju ovog startapa, svakako je potrebna neka dobra PR priča da bi se predstavio servis i napravio pokušaj pretplate za nešto što još nije u punoj funkciji – imate samo taj sajt da vidite kako bi to moglo da izgleda.

Ali…

Ideja iza projekta:

 • Kada se jednom napravi veb sajt, naročito u okruženjima kao što je WordPress, praktično kreće beskonačna varijanta različitih ažuriranja, naročito frustrirajućih kada se radi o ažuriranjima samog WorgdPress-a, a sa njim i preuzetih tema.
 • Pri ubacivanju dodatnih elemenata stranice, ili kompletnom redizajnu potrebno je mnogo toga menjati/prilagođavati da bi se dobio odgovarajući izgled stranice i sadržaja koji se nalaze na toj stranici.
 • U slučaju da osobe/firme samostalno žele da vode računa o svom veb sajtu, veoma je to teško izvesti a da ne postoji bar jedna osoba koja mora da ima odgovarajuća tehnička znanja za to, bez obzira na inicijalnu lakoću kreiranja nekog sajta kroz danas veoma moćne template sisteme…

Ovi problemi su bili osnova za kreiranje servisa TheGrid.io koji na osnovu datih sadržaja (tekst, slike, video) i algoritama osmišljenim po principima veštačke inteligencije kreira stranice u kontekstu (tzv. context-aware):

 • Uloge same stranice/sajta (promotivna, prodajna ili neka druga funcija)
 • Osoba na slikama, gde se fokus slike na veb stranici pomera u kontekstu sadžaja same slike.
 • Na engleskom jeziku prepoznavanje sadržaja omogućuje da se npr. odgovorajući tekst postavlja ispod odgovarajuće slike.
 • Sajtovi na TgeGrid.io platformi se konstantno testiraju sa aspekta želejenih performansi (A/B Testing)

Kao rezultat, ovakav sistem bi trebalo da omogućuje kreiranje sajtova na sličan način jednostavno kao vođenje Fejsbuk naloga, a da je izgled prilagodljiv kao u slučaju podešavanja naloga na Instragramu.

Ko radi na projektu?

 • Bivši Google AdSense Product Direktor Brian Axe
 • Prvi dizajner srodnog i veoma kvalitetnog srodnog servisa Medium.com Leigh Taylor

Ko finansira projekat?

 • Bivši podpredsednik Fejsbuka za proizvode Greg Badros
 • Bivši predsednik kompanije Disney Interactive John Pleasants
 • Osnivač ElegantThemes.com kompanije za izradu veb dizajn templejta Nick Roach

Nove ideje traže nova programerska rešenja – NoFlo JS Framework

Ono što je meni bilo posebno interesantno (iako se ne razumem dovoljno u programiranje) jeste da je za ovaj projekat “iskopana” stara ideja iz sedamdesetih godina prošlog veka o načinu vizuelnog programiranja preko  projektovanja dijagrama tokova (Flow-Based Programming – FBP), i napravljeno je za potrebe ovog projekta NoFlo okruženje za razvoj, koje je preko KickStarter-a finansirano sa preko 100.000 $US.

Ovo rešenje kreiraja JavaScript-ova se može isprobati i preko GitHub servisa za deljenje kodova.

Podaci za sajtove na ovom servisu se ne zaključavaju (ako ne platite servis u nekom momentu)

Meni je veoma interesantan podatak da se kompletan sadržaj sa svih sajtova koji koriste TheGrid.io platformu, jer se svi podaci hostuju na servisu GitHubprimer sadržaja sa postojećeg sajta.

Pitanja za kraj

 • Da li je ovaj koncept samostalnog kreiranja veb sajta budućnost veb dizajna?

Nisam siguran da je sam koncept AI kreiranja veb stranica budućnost koja će biti masovno usvojena kao način kreiranja veb sajtova, ali je meni ova ideja interesantna, naročito ideja o Layout filterima umesto dizajn šablona/templates.

 • Da li je No-Flo (FBP) budućnost programiranja?

Koliko sam do sada imao prilike da vidim (iako programiranje nije oblast moje ekspertize), vizuelni sistemi programiranja, naročito u kontekstu kreiranja kompleksnih aplikacija obično imaju svetlu perspektivu, dok ne dođu u koliziju sa razvojem aktuelne tehnologije. U tom kontekstu, i ovaj način gledanja na programiranje meni deluje interesantno, a veoma brzo će se videti koliko će programera prihvatiti ovu logiku programiranja (naročito u HTML 5/JS okruženju).

 • Da li će ovaj servis uspeti?

Iskreno, ne znam. Ali kada vidim razvojni tim i investitore, uz ideju i inicijalnu ponudu (95 $US godišnje za sedam sajtova i skoro neograničeni prostor/saobraćaj), meni ovo deluje (opet) interesantno – za onu ciljnu grupu kojoj se ovakav servis obraća: pojedinci i male kompanije koji žele samostalno da vode računa o svojim sajtovima, bez puno tehničkih znanja.

Koliko će se to u praksi stvarno i desiti – videćemo, jer servis kreće tek krajem proleća 2015.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Da li projеkat TheGrid.io pokazuje budućnost veb dizajna?, 8.8 out of 10 based on 12 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 31/10/2014, RSS

2 odgovora na Da li projеkat TheGrid.io pokazuje budućnost veb dizajna?

 1. Divno je što izlaze nova rešenja i projekti, nadam se da će biti uspešni, i da će doneti uspeh, jer je tu uložen ipak neki trud više.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Igor says:

  Hvala Dragane na ovom tekstu.
  Postao sam founding member #5692 :).

  96$ godisnje je strasno dobra cena za cloud hosting sa neogranicenim bandwidthom i storage. Jedva sad cekam da izbace beta verziju pa da krenem da se igram sa thegrid.io.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.