fbpx

Najuspešnije e-biznis firme u Srbiji za 2009. g.

Ovo je treća godina kako pravim top liste kompanija sa najvećim prihodima iz oblasti e-poslovanja na osnovu javno dostupnih finansijskih podataka iz APR-a za prethodnu godinu (2008., 2007.).

U obzir uzimam kompanije koje u osnovi imaju prodaju usluga (i prodaje sopstvenih nematerijalnih proizvoda), tako da podaci o poslovnim prihodima dosta govore o tome koliko je kompanija stvarno zaradila u prethodnoj godini, prema zvanično prijavljenim podacima (pogledati detaljnije objašnjenje o ovom rangiranju u prvom članku iz ovog serijala). Kada se posmatra u EUR, nauspešnije kompanije iz oblasti e-biznisa u Srbiji ostvarile su prihod orijentaciono između 300.000 i 900.000 EUR za 2009. g.

I ove godine lista sadrži kompanije koje su generalno u oblastima e-biznisa, i posebna lista kompanija koje se dominantno bave kreiranjem Web sajtova. Ova lista ne sadrži ISP komanije (u subotu je izašao članak u dodatku Blic Novac na temu ISP tržišta), kao ni podacima o prodajnim Web sajtovima (e-trgovina), jer u tom slučaju prihodi zavise od cene prodatih proizvoda.

Nadam se da će u narednim godinama biti sve više kompanija u segmentima prodaje komunikacionih usluga (e-marketing, e-pr), kao i kompanija koje prodaju svoje online proizvode (nematerijalni proizvodi), za koje bi bilo lepo da napravim posebne liste.

Ove godine, za razliku od prethodnih lista, postoje velike razlike, naročito u segmentu kompanija koje se bave izradom Web sajtova. Neke od kompanija sa obe liste su imale slabije prihode, verovatno zbog finansijske krize, ali su neke prijavile značajnije veće prihode – kao što je Gowi iz Pančeva koja je prikazala 9 puta veći rezultat nego na prošlogodišnjoj listi.

U oblasti e-biznis usluga koje ne uključuju izradu Web sajtova za druge kompanije, najistaknutije kompanije (poslovni prihod i profit u DIN) u 2009. godini (u zagradi su prihodi za 2008. g.):

Httpool – 101 mil (88.5 mil), profit 9.3 mil
Infostud 68 mil (76.5 mil), profit 16 mil
A51 – (-),

Na ovu listu sam dodao kompaniju A51 – podaci o poslovnom uspehu su skinuti na zahtev jednog od vlasnika, Ilije Studena (najuspešnija kompanija prema iskazanom profitu i profitnoj stopi, dodato na osnovu komentara Gorana Aničića) koja je poznata po prodaji svog Project Management rešenja ActiveCollab, a nadam se da će već sledeće godine moći da se napravi posebna lista online (nematerijalnih) proizvoda i usluga. Tu bi eventualno mogao da se nađe i Spoonlabs (2008. godine 7.9 mil), poznat po CMS-u Vivvo.

Krstarica ove godine nije više na trećem mestu ove liste sa 27 mil (2008. 31.5 mil), a nisam dodatno informisan o kompanijama koje bi eventualno mogle da se nađu na ovoj listi.

U oblasti izrade Web sajtova, poslovni prihodi i profit (u DIN) ove vrste kompanija za 2009. godinu (u zagradi su prihodi  za 2008. g.) su:

Hinttech 83.3 mil (52 mil), profit 36.2 mil
Gowi 78.9 mil (8.5 mil), profit 11.3 mil
Omnicom Solutions 37 mil (27 mil), profit 14.2 mil

Velike izmene su se desile na listi kompanija koje se dominantno bave kreiranjem Web sajtova za druge kompanije, a lista bi bila još više drugačija da sam dobio dozvolu da objavim podatke o još dve kompanije iz ovog sektora (jedna od ovih kompanija je dominantno u Web design biznisu, a obe su isključivo usmerene na inostrano tržište). Za poslovni rezultat ovih (ne-pomenutih) kompanija saznao sam od samih vlasnika koji su mi eksplicitno zabranili da objavim podatak o poslovnim prihodima javno. Jedna od ovih kompanija nema podatke o svom poslovanju na APR-u, druga ima, ali ne bih znao za nju da nisam dobio eksplicitni podatak od samih vlasnika.

Na listu nisam stavio kompanije kao što su Levi 9 234 mil (204 mil) i Execom 125 mil (143 mil), koje imaju deo usluga iz oblasti Web razvoja, ali ne dominantno, jer su to u osnovi kompanije koje prodaju generalna IT rešenja.

Ove godine sa liste kompanija sa najvećim prihodom iz oblasti izrade Web sajtova kompanija Inbox sa 27 mil (2008. 30 mil).

Na žalost, živimo u državi gde je mnogima strah da se objavi da imaju uspešne kompanije, a takvi primeri su nam veoma potrebni… Sigurno ima još kompanija koje bi mogle da se nađu na ove obe liste, ali nemam podatke o njima.

Ako imate još informacija o uspešnim kompanijama koje dominantno rade u segmentu usluga iz oblasti elektronskog poslovanja, slobodno postavite podatke u komentarima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Najuspešnije e-biznis firme u Srbiji za 2009. g., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/11/2010, RSS

2 odgovora na Najuspešnije e-biznis firme u Srbiji za 2009. g.

  1. Nažalost, sitaucija u državi je veoma teška po pitanju finansija pa neki privredni subjekti ne žele da iznose u javnost svoje profite, zbog raznoraznih razloga.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Krediti says:

    Super blog!
    Pozdrav, Josip.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.