fbpx

Kako živeti od posećenog Web sajta?

Miloje Sekulić je na DPT temi o (online) oglašavanju u Srbiji dao zanimljivu i istinitu konstataciju da veliki procenat svih domaćih sajtova koji pokušavaju da žive od prodaje oglasa drže neki “tehničari” – programeri i dizajneri, i nemaju pored sebe nekoga ko bi se bavio samo prodajom oglasa, što je inače uobičajeno u slučaju klasičnih advertajzing poslovnih modela zarade (novine, časopisi, el. mediji…).

Naravno, postoje primeri firmi koje za svoje sajtove angažuju ozbiljne tzv. “prodajne snage” (sales force), i oni skoro po pravilu imaju dobre prodajnean rezultate (primere sam dao u pomenutoj temi).

Ima i primera da “tehničari” ipak uspeju samostalno da krenu u ozbiljniju prodaju oglasnog prostora, ali je to retkost. Npr. Peca sa Mycity.co.yu uspeva u tome samostalno, a npr. za sajtove Economy.rs i Naslovi.net to radi Httpool. U ovom slučaju vlasnici ovih sajtova nemaju veliku slobodu da samostalno nalaze sponzore.

Znači, ili dođite u situaciju da napravite dovoljno posećen sajt da vam se oglasivači samostalno javljaju (što je strašno teško), ili da u slučaju veoma posećenog sajta napravite ugovor sa mrežama tipa Httpool. U svim ostalim slučajevima (a to je preporuka u svakom slučaju) potrebno je organizovati samostalnu prodaju oglasnog prostora ako mislite da živite od posećenosti nekog sajta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kako živeti od posećenog Web sajta?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Kako živeti od posećenog Web sajta?

  1. > potrebno je organizovati samostalnu prodaju oglasnog prostora
    > ako mislite da živite od posećenosti nekog sajta.
    Kao podskup ovog rešenja problema postoj i sledeća mogućnost. U IT krugovima postoji nekoliko osoba koje bi se mogle definsati kao “nezavisni” komercijalisti. Ono nisu vezani za neku IT firmu, medij ili agenciju nego imaju (uglavnom) dobre odnose sa mnogima od njih a posao im je stvaranje poslovnih dogovora od kojih imaju koristi svi. Jedna moja prijateljica iz tog sveta je svoj posao opisala sjajnom rečenicom koja glasi: “Pravim konekcije “. 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.