fbpx

Muzika: Repetitor – Ja i NewWave/Punk/Alt 80-tih

Repetitor

Pesmu (za koju sam nedavno saznao da se zove “Ja”) sam u poslednje vreme čuo veći broj puta (naravno, na radiju) i bio sam ubeđen da se radi o nekoj od pesama koju sam iz nekog volšebnog razloga propustio da čujem tokom osamdesetih godina.

Bio sam potpuno iznenađen kada sam pre dva dana shvatio da se radi o novoj stvari i o praktično novoj grupi – Repetitor. Uzeo sam malo vremena, pa sam pregledao šta “pripadnici” ove grupe misle o sebi i drugima, i na koji način predstavljaju sebe. Mislim da dovoljno govori o njima i sam navod koji su uzeli na svom MySpase nalogu:

“Ne razmisljajte o umetnosti, samo se bavite njome. Ostavite drugima neka se opredeljuju da li je dobra ili losa, da li je vole ili mrze. A dok oni razmisljaju o tome, vi jos vise stvarajte.” Andy Warhol

Na istom MySpace-u vidi se da je muzika ove grupe smeštena u pravce Indie/Alternative/Punk, a kod nas početkom osamdesetih ovakva muzika se zvala New Wave. Klasičan Punk trio, sa klasičnim Punk zvukom, a tekstovi u klasičnom domaćem kvalitetnom (ex-YU) New Wave stilu sa početka osamdesetih (za one koji ne znaju, razlika je u obraćanju sa temama na “JA” kod Nju Vejva, i skrivanja iza “MI” kod mnogo lošijih Pank tekstova) – pogledati npr. text Nebo od El. orgazma.

Ova grupa meni vraća nadu da će se u narednom periodu pojaviti još grupa koje nisu u preovlađujućem ne-inventivnom “sve je loše, ništa ne valja” stilu, koje se bave više time kako sviraju, u odnosu na to šta sviraju. Nadam se da će u narednom periodu, pored pojave osvežavajućih bendova iz oblasti domaće Metal muzike, doći još neki bendovi koji će povratiti nešto čega se sećaju oni koji su sličnu muziku slušali u prvoj polovini osamdesetih – u mesec dana pojavi se bar 4-5 pesama za koje znaš da će se slušati sigurno u narednih 30 godina…

Isto to – ali suprotno

Mogao sam sa prethodnim pasusom da završim ovaj post, ali moram da se osvrnem na istu emisiju gde sam i saznao da je gore-pomenuta muzika nova i da se radi o novoj grupi – emisija “Pop mašina” na B92, od pre dva dana.

Vraćao sam se iz BGD-a i odslušao sam celu emisiju, gde je u prvom (mnoooogo kraćem) delu bilo reči o koncertu grupa Repetitor i Petrol (o njima još nemam mišljenje, nisu me naročito dojmili). Nakon toga sledio je veoma dugi razgovor (uz pesme) sa Dušanom Mihajlovićem (Dr. Spira) o njegovoj grupi s početka 80-tih – Dr. Spira i ljudska bića.

Radi se definitivno o veoma interesantnom čoveku koji je bio jedan od snimatelja “Paket aranžmana” (!), koji poznaje mnogo zanimljivih osoba koje su se u tom periodu (početak 80-tih) “motale” po muzičkoj sceni (Beograda), po mom mišljenju (i ne samo mom) u najinventivnijem periodu domaće savremene muzike.

Ovaj čovek će za koji dan pustiti u prodaju dugo očekivane (više od 20 godina) albume pomenute grupe koje iz različitih razloga nisu dospele baš u “potpunom svetlu” pred slušaoce (pogledati prethodnelinkove), pod nazivom (obratiti pažnju): “Arheološki artefakti tehnofilskih civilizacija prošlosti ili naučna fantastika kao žanr u umetničkim delima s kraja dvadesetog veka“!

Veoma sam pažljivo slušao čoveka i njegovu priču o dešavanjima vezanim za pomenutu grupu tokom osamdesetih (prvi put sam čuo za tu grupu), kao i njegov životni put do današnjih dana (čovek živi u Engleskoj u poslednjih 19 godina). Njegova priča o neadekvatnom vremenu objavljivanja albuma u momentu me je podsetila na svojevremene probleme koje su sa objavljivanjem albuma imle Boye i Obojeni program, a zapostavljenost grupe na novosadsku Lunu (Luna/La Strada) – koja je po mom mišljenju verovatno jedna od najiteresantnijih grupa iz perioda New Wave-a početka osamdesetih u celoj ex-YU.

Znači, njegova priča me je samo podsetila na pomenute grupe, ali kompletna priča, uključujući muziku, upravo me je “preplavila” sa sasvim suprotnim osećanjima koje sam pominjao za grupu Repetitor (zato ovde i nastavljam drugi deo priče). Naravno, “ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja”, a ja mogu reći da iako je muzika Dr. Spire bila u istom periodu tih početaka 80-tih, ni na koji način se ne može porediti ni sa jednom od pomenutih i nepomenutih veoma kvaltetnih grupa toga perioda.

Da ne bih dalje “metanisao” po ovom pitanju, pomenuću samo na čega me je podsetila cela priča oko muzike Dr. Spire – sećate li se dijaloga Nikole sa njegovom “izabranicom” iz prvog dela filma “Mi nismo anđeli” kada je zove na neki performans tipa “TAŠTINA PRAZNINE”, a ona ga vodi na lokalni boks meč? Surovo, ali po meni – istinito…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Muzika: Repetitor - Ja i NewWave/Punk/Alt 80-tih, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.