fbpx

Kada će se konačno definisati stručne spreme?


Update (07.05.2010.): Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

Nakon najava u junu mesecu da će se sistemski Zakonima rešiti različiti problemi u školstvu Srbije, izgleda je da se i dalje čeka na preko-potrebne izmene Zakona o visokom školstvu da bi se razrešio trenutno najveći operativni problem od donošenja novog Zakona o visokom školstvu 2005. g. – pitanje kako se usaglašavaju nova zvanja sa starom stručnom spremom.

Pitanje je kako će se rešiti ovaj problem zbog kojeg desetine hiljada osoba u Srbiji ne može da se adekvatno zaposli (a mogli bi ako bi imali tačno definisanu stručnu spremu), ili dobija manje plate (iz razloga nedefinisanog stanja sa stručnom spremom koje u određenim firmama ima direktan uticaj na plate i na definisanje statusa u kadrovskoj službi za zaposlenog).

Pročitati prethodno tekstove na temu aktuelne situacije u školstvu Srbije – Alarmantna situacija u školstvu I deo, II deo i III deo (pogledati i sve tekstove pod tagovima na kraju ovog teksta).

Predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija – maj 2009. g.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije u maju mesecu ove godine kreirao je nacrt predloga Nacionalnog okvira kvalifikacija u visokom školstvu, koji implicitno (ne taksativno) opisuje kako će izgleda biti napravljena paralela između stručne spreme po starom Zakonu o visokom školstvu i kvalifikacija po novom Zakonu.

Gornja slika je preuzeta iz prezentacije (15.06.2009.) pod nazivom “Nacionalni okvir kvalifikacija” i na osnovu ove slike može se doneti nekoliko direktnih i nekoliko indirektnih zaključaka (napomena – radi poređenja dva sistema obrazovanja, gledati kolonu EHEA Framework u obe tabele):

  • Trogodišnje osnovne akademske i strukovne studije prema ovom predlogu se izjednačavaju  sa stručnom spremom VI-2.
  • Master studije se izjednačavaju sa stručnom spremom VII-1 (sigurno neće biti VII-2).
  • Četvorogodišnje osnovne akademske studije se nalaze u domenu nečega što ima veze sa kvalifikacijom VII-1 (definitivno nisu u domenu VI-2), što znači da ovo nije dovoljno definisano područje.
  • Specijalističke strukovne studije se nalaze u domenu VII-1, na slici izgleda da imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija, ali je zaključak isti kao i prethodno – nije dovoljno definisano područje.
  • Veoma je velika verovatnoća da će Magistri koji ne doktoriraju u predviđenom roku biti po kvalifikaciji srodni sa nivoom akademske specijalizacije.
  • Ostale kvalifikacije nisu sporne.

Kada se pogleda istoimeni dokument od 05.05.2009. u njemu se vidi da je kvalifikacija iz oblasti akademske i strukovne specijalizacije pod znakom pitanja, jer je u tom dokumentu dodato i ono što piše i u zakonu – mogućnost da se na jednogišnje studije dodaju i dvogodišnje specijalističke studije. To u naknadrnoj prezentaciji nije uvršteno, a veoma je bitno iz razloga kreiranja MBA studija, i eventualno DBA studija.

Iz ove slike je nesporno sledeće:

  • Master se izjednačava sa Diplomiranim, tj. ovo je odgovor na pitanje da li je npr. dipl. inž. isto što i Master.
  • Trogodišnje akademske i strukovne osnovne studije nemaju status VII-1, što je bilo sasvim očekivano (i neće se sigurno menjati u konačnoj verziji dopuna Zakona), a oni što su razočarani time što ne mogu sa tri godine da dobiju titulu npr. dipl. inž. (za koju je i po ranijem zakonu bilo potrebno bar 4 god. studija), moraju da prihvate činjenicu da će svakako morati da završavaju bar još jednu godinu studija – akademskih osnovnih (za ovo je potredno polaganje dodatnih ispita – prelazak sa strukovnih na akademske studije), ili specijalističkih strukovnih studija.
  • Očekivano je i da specijalističke strukovne studije imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija sa aspekta stručne spreme, a niži status od Master studija.
  • Moraće da se napravi nova klasifikacija stručne spreme i da se prestane sa korišćenjem stare klasifikacije, jer je očigledno da se sa starom klasifikacijom stručnih sprema ne mogu obuhvatiti sve kvalifikacije koje postoje po novom Zakonu.

Država mora veoma precitzno i jednostavno definisati nove stručne spreme i njihov odnos sa starim stručnim spremama, i izgleda da je to još u domenu pomenutog Saveta za visoko obrazovanje.

Kontaktirao sam Prof. dr Srđana Stankovića iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, i nadam se da će se javiti sa nekim novim informacijama na ovu veoma aktuelnu temu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kada će se konačno definisati stručne spreme?, 9.2 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/10/2009, RSS

469 odgovora na Kada će se konačno definisati stručne spreme?

  1. Đole says:

    Koliko vidim, pred kraj prezentacije (na slajdu “expected changes”, ili “očekivane promene”) stoji da će POSTOJATI MASTER (APPL.), odnosno “strukovni master”!

    Jedina razlika između MSc i MASc će, izgleda, biti u tome što će MSc diplomci moći da idu dalje na Phd (doktorske) studije.

    Međutim, grafikon na pomenutom slajdu pokazuje (možda grešim!) i da se sa Bachelor (appl.) ide ili na Specialist (appl.) ili Master (appl.). S tim u vezi, interesuje me da li ovo znači da se studenti, zapravo, opredeljuju za specijalističke ILI master primenjene studije, ili se podrazumeva da se posle godinu dana specijalističkih primenjenih (strukovnih) studija može studirati još jedna dodatna godina do famoznog “strukovnog mastera” odnosno Master (appl.)?

    Gospodine Varagiću, Vaše tumačenje bi ovde moglo dosta da pomogne. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Boza says:

    Zavrsio sam visu skolu i upisao se na trecu godinu Pupina,dobio sam zvanje dipl.ing.Ja i dalje imam visu skolu?(nema logike)
    Ministarstvo prosvete mi je dalo tumacenje strucne spreme,kazu da imam visoko obrazovanje sa strucnim nazivom dipl.ing i da je to bilo moguce po zakonu iz 2002

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ana says:

    Moja prica je identicna vasoj (Brusa, Boza), i trenutno se nalazim u nezavidnoj situaciji jer sam drzavni sluzbenik, a stav mog Ministarstva je da se ne priznaju trogodisnje studije za radna mesta za koje je do sada bilo potrebno visoko obrazovanje. Tacnije, na osnovu Zakona o izmenama i dopunama zakona o drzavnim sluzbenicima potrebne su studije drugog stepena, odnosno osnovne studije u trajanju od najmanje cetiri godine. Zavrsila sam kao i vi Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, stekla zvanje Dipl.ing. VII/I stepen (koliko god to nekima zvucalo cudno, tako je!) i do sada radila na radnom mestu za koje je bila potrebna visoka strucna sprema. Ogorcena sam zbog cele situacije, ja sam visu skolu imala i pre upisivanja na TF, a sada sam na istom. Sve ovo izaziva veliko nepoverenje prema institucijama, administraciji i svemu ostalom. Novac, vreme, trud…sve pada u vodu. Zivot je neprekidna borba, pa ja ni sad necu da sedim skrstenih ruku i jadikujem nad nama koji smo prevareni. Jedna varijanta, koja je sad aktuelna u mojoj sluzbi je prikupljanje dokumantacije od Ministarstva prosvete i Pokrainskog sekretarijata za obrazovanje, fakulteta itd. da se objasni nas slucaj a druga, odlazak na fakultet i upisivanje daljih studija, sto cu ja najverovatnije i uraditi, jer sam mlada, ambiciozna, dobro ocenjivana ( ko radi kao drz.sluzbenik zna za Pravilnik o ocenjivanju),zelim da napredujem u sluzbi, i necu da me neko ako ne sad onda za koju godinu opet cima zbog skole. E sad, mene zanima, kako najbrze do toga sto mi je potrebno, te famozne cetvrte godine na Pupinu, ili moram jos dve do mastera.Da li ste se mozda vi vec raspitivali na Fakultetu o tome? Postoji li mogucnost jos jedne godine plus ovo sto imamo sad i kako bi se to zvalo? Shvatate zasto mi se toliko zuri oko svega, nece me to radno mesto cekati vecno. I samo da napomenem u sistematizaciji pise da su potrebne studije drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalisticke akademske studije, specijalisticke strukovne studije)… Pozdrav svima koji su u sebe i svoje obrazovanje ulozili ….. svejedno….tri, cetiri, pet ili deset godina. Dajte samo da budemo nacisto sa onim sto neka nadlezna institucija napise, i ne bih pozelela nikom da trenutno bude u kozi nas koji smo zavrsili Pupin (dipl.ing.proizv.menadz.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Bg says:

    @ Ana

    Ana, ako ste drzavni sluzbenik morate da znate da se stepenovanje (VI,VII-1, VII-2 i VIII) NE upotrebljavaju ,mislim od 1995.god., a to sto su Vam rekli da imate VII-1 stepen stručne spreme, to znači da su Vas i sve ostale vase kolege PREVARILI na vašem fakultetu !!!

    To nisu smeli nikako da vam saopste, a pogotovo da vam daju napismeno (da imate VII-1 stepen strucne spreme), za to ih mozete tuziti ( za prevaru , obmanu i davanje laznih dokumenata ) !!!

    Apsolutno ste u pravu. Treba da nastavite master studije (dve skolske godine 120 ESPB).
    Tako da Vam je to najsigurniji put ka očuvanju pomenutog radnog mesta.
    Ja stvarno ne razumem vas koji ste zavrsavali TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN u ZRENJANINU na pomenutom studijskom programu, a da niste ni malo izrazili sumnje prema trogodišnjim studijama i tituli koju ste dobili (dipl.inž.proiz.menadz.).

    http://nsvo.etf.rs/NQFS.pps

    Imate nacionalni okvir kvalifikacija gde jasno možete prepoznati gde Vase studije pripadaju s obzirom da su trogodišnje i sta mozete da nastavite(koju vrstu studija).

    Ovo pitanje treba pokrenuti javno.

    Ana da li ste zvali vaš fakultet i da li bi ste bili ljubazni da nam prenesete njihov stav u odnosu na vaš problem ?

    Čemu su ekvivalentne vase trogodisnje studije i sta vam je potrebno da bi ste dobili diplomu master studija ?

    Unapred Vam hvala.

    @ Brusa

    Mislim da je ovo relevantan dokaz za vase studije i dovedeni ste u situaciju da priznate da ste bili u zabludi !!!

    Nemojte se vise braniti nekakvim “DULIĆEM” nema potrebe. Vaše studije su i ranije bile jasno kotirane samo sto Vi niste hteli da prihvatite REALNOST !!!

    Pozdrav za sve !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Brusa says:

    Ja sam dobio napismeno od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje tumačenje diplome koju je izdao Tehnički fakultet Mihajlo Pupin, smer Diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenza VII-1 stepen stručne spreme, gde oni potvrđuju da je diploma uredu i da je to to. Kako je Skupština Srbije izjednačila u pravima ,sve diplomirane inženjere koji imaju VII-1 stepen sa master, Vi Ana imate identična prava kao svi masteri.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Ana says:

    Naravno da sam zvala fakultet. Cude se kako neko moze da ospori diplomu drzavnog fakulteta, izdatu u skladu sa tadasnjim zakonom. Mada, mene ne zanimaju njihova prava, nego sopstvena jer su ugrozena ovakvim odlukama. Poslala sam i pismeni zahtev, cekam odgovor, videcemo..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Ana says:

    Brusa

    Meni savrseno odgovara to sto vi kazete, ali ja neosporno imam problem na poslu zbpg te diplome. Kadrovska sluzba u nasoj Upravi je zauzela takav stav. Kao sto sam vec rekla prikupljam dokumentaciju i boricu se za svoja prava, a kao poslednju opciju, upisati master.
    Da li mozete da mi kazete u kom Sluzbenom glasniku je izasla ta odluka Skupstine Srbije? Da prilozim i to…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Bg says:

    @ Ana

    Da li bi ste bili ljubazni da kada budete dobili pismeni odgovor o tumačenju vaše diplome, taj isti postavite na ovom sajtu.

    Pošto ima dosta nedoumica oko te diplome i ljudi zive u zabludi kao gospodin ” Željko Brusin”.

    Unapred Vam hvala.

    *ZVANIČNO TUMAČENJE POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA VISOKO OBRAZOVANJE*

    Поводом вашег захтева за тумачење стручне спреме и стручног назива дипломирани инжењер производног менаџмента, стечених завршетком студија на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину, а у вези са новим Законом о високом образовању, обавештавамо Вас:

    1.Наставно-научно веће Техничког факултета “Михајло Пупин” у Зрењанину је 12. јуна 2002. године донело Одлуку о увођењу новог смера на основним студијама у трогодишњем трајању под називом Производни менаџмент, за стицање стручног назива дипломирани инжењер производног менаџмента, сагласно одредби члана 25. Закона о универзитету (“Службени гласник РС”, број: 21/2002), по којој су основне студије могле да трају од три до шест школских година.

    2. Сагласно одредби члана 127. став 1. Закона о високом образовању (”Службени гласник РС”, број: 76/2005, 100/2007 – аутентично тумачење и 97/2008), лице које је стекло, или стекне одговарајући стручни назив према прописима који су важили до ступања на снагу oвог закона, задржава право на његово коришћење у складу са прописима према којима их је стекло.
    Ради усклађивања стручног назива стеченог према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, лице које је стекло, или стекне одговарајући стручни назив према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, може тражити од високошколске установе у којој је стекло назив да му у поступку и под условима прописаним општим актом високошколске установе, а у складу са критеријумима за усклађивање стечених назива које прописује Конференција универзитета, односно Конференција академија струковних студија, утврди да раније стечени назив одговара неком од назива из члана 95. Закона о високом образовању, сагласно одредби члана 127.став 2. Закона о високом образовању.
    Иако је Аутентичним тумачењем одредаба става 2. наведеног члана Закона утврђено да мора бити изједначен статус лица која су стекла или ће стећи назив по прописима који су важили до дана ступања на снагу Закона о високом образовању са статусом лица која буду стекла називе које предвиђа овај закон ,
    (***NA TEKST ISPOD OBRATITE POSEBNO PAŽNJU***)
    напомињемо да се изједначавање статуса наведених лица не врши аутоматски, већ у поступку и под условима прописаним општим актом високошколске установе, у складу са напред наведеним критеријумима и уз обавезу издавања нове дипломе и оглашавање неважећом раније издате дипломе, сагласно одредбама члана 127. став 3. и 4. Закона о високом образовању.

    3. Важећим Законом о високом образовању, одредбом члана 25., утврђено је да се делатност високог образовања (уместо некадашњег вишег и високог образовања) остварује кроз две врсте студија (академске и струковне студије) и три степена.
    Студије првог степена су основне академске студије и основне струковне студије; студије другог степена су дипломске академске студије – мастер, специјалистичке академске студије и специјалистичке струковне студије, а студије трећег степена су докторске академске студије.
    С обзиром на то да је Законом о високом образовању на нови начин уређена делатност високог образовања у погледу врсте и нивоа студија, и стручних, академских и научних назива, актом о систематизацији се морају ускладити услови за обављање одређених послова и радних места са одредбама члана 25. и члана 95. Закона о високом образовању.

    4. Дипломе које наводите да је Технички факултет “Михајло Пупин” у Зрењанину издао вашим радницима, представљају доказ о завршеним (((******основним студијама у трaјању од три године ******))) и стеченом високом образовању и стручном називу утврђеном статутом Факултета, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању.
    Напомињемо да је степеновање стручне спреме на VI и VII степен престало да важи: у систему вишег образовања, од ступања на снагу Закона о вишој школи (“Службени гласник РС”, бр. 50/92, 39/93, 53/93, 67/93, 48/94 и 24/96), a у систему високог образовања, од ступања на снагу Закона о универзитету (“Службени гласник РС”, бр. 5/90), те у тим дипломама не би требало да се наводи степен стручне спреме.
    У случају да сумњате у веродостојност наведених диплома, можете поднети захтев Покрајинском секретаријату за образовање за проверу и приложити фотокопије диплома.

    Покрајински просветни инспектор

    Мила Добановачки

    Ja sam namerno označio deo teksta sa zvezdicama da bi bio uočivljiji.

    Mora se znati da su vase studije osnovne, a NE DIPLOMSKE !!!

    Ovo je zvaničan dokument !!!

    Pozdrav svima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. brusa says:

    Odredbe člana 127. st. 1. i 2. Zakona o visokom obrazovanju glase:

    “Lice koje je steklo, ili stekne odgovarajući akademski, stručni ili naučni naziv (u daljem tekstu: naziv) prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, zadržava pravo na njegovo korišćenje u skladu sa propisima prema kojima ih je steklo.
    Lice iz stava 1. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, a u skladu sa kriterijumima za usklađivanje stečenih naziva koje propisuje Konferencija univerziteta, odnosno Konferencija akademija strukovnih studija, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.”

    Ove odredbe treba razumeti tako da se vremensko dejstvo zadržavanja prava na korišćenje stečenog naziva (stav 1.) prostire ne samo na sadašnjost, već i na budućnost. Svrha prava na korišćenje stečenog naziva je u tome da se zaštite pravna sigurnost i stečena prava.

    Odredba stava 2. može se isključivo tumačiti u kontektstu ovakvog tumačenja odredbe stava 1, što znači da mora biti izjednačen status lica koja su stekla ili će steći naziv po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju (”Službeni glasnik Republike Srbije”, broj 76/05) sa statusom lica koja budu stekla nazive koje predviđa ovaj zakon. Drugim rečima, lica koja su stekla VII-1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik, diplomirani inženjer itd.) izjednačena su sa licima koja steknu naziv master.

    Ovo autentično tumačenje objaviti u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

    RS broj 38
    U Beogradu, 5. novembra 2007. godine

    NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

    PREDSEDNIK

    dr Oliver Dulić

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Novi Sad says:

    Brusa

    Vi srljate sve dublje i dublje, opametite se jednom !!!

    Ocigledno niste sami sebi jasni.

    Lepo su Vam rekli, ostavite gospodina Dulica na miru, covek ne moze ni da zaspi od Vas.

    Veoma jasno su prikazane vase trogodisnje studije na http://nsvo.etf.rs/NQFS.pps zato nemate potrebe da Vi razmisljate o tome, postoje institucije i kompetentni ljudi koji su placeni za to.

    Srecno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Alan Ford says:

    @Novi Sad (odnosno Bg, Asistent, Profesor, Draza…):

    “Lepo su Vam rekli…”. PA TI SI MU REKAO!!! Dokle ces se vise predstavljati pod bezbroj pseudonima?!?!

    Opet si upotrebio frazu koja ti se provlaci kroz sve psudonime “srljate sve dublje, opametite se”. Provaljen si, covece! Kako te bre nije blam?!

    Uzgred, sa *pravne* tacke gledista je Brusa upravu – on je po zakonu koji je tada vazio stekao strucni naziv koji mu, opet po zakonu, niko ne moze oduzeti.

    Sa stanovista ciste logike stvari si ti (i ostali prisutni, a da to nisi ti pod ostalim alijasima) upravu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Bg says:

    @ Alan Ford

    Da niste Vi taj koji se predstavlja sa bezbroj pseudonima ???

    Bilo bi bolje da promenite sajt i pocnete da se zabavljate, na vas prost nacin, na nekom drugom sajtu !!!

    Recimo pozabavite se na sajtu “Kako da budem normalan” mislim da je to sajt odlicnog sadrzaja za Vas !!!

    Vi ste paranoično bolesna osoba i treba da vam neko pomogne.

    Ja Vas iskreno sazaljevam.

    Amin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Đole says:

    Imam predlog:

    Alan Forde, mani se ti Bg-a (Novi Sad/Asistent/Draza Bg/…), a ti Bg, se otkači Bruse.

    Da li je moguće da i jedan, i drugi imate tako mahnitu potrebu da se ubeđujete po internetu sa ljudima kojima nikada oči niste videli?

    Bg, druže, pusti Brusu i njegovu diplomu/zvanje. Nemaš ti ništa od toga da li je on “diplomirani” ili nije. I sam si rekao da postoje “ljudi i institucije koji se time bave”, zato poslušaj svoj savet, i prestani ti time da se baviš. 🙂

    Alan Forde, batali Bg-a i njegove pseudonime. To mu je, očigledno, “manir” kojim se služi u ovakvim besmislenim “on-line raspravama”, ali taj “manir” tebe nikako ne ugrožava. Ne moraš stalno ukazivati na predstavljenje pod višestrukim alijasima, jer nisu ni drugi učesnici u diskusiji slepi…

    Zaključak:

    Imamo predlog Zakona (odnosno izmene i dopune Zakona). Sada sačekajmo da se utanače detalji, da to prođe kroz skupštinu, pa opet kreće proces akreditacije visokoškolskih institucija. Do tada će se već sigurno znati tačni odgovori na pitanja oko kojih se ovde samo spekuliše – i Brusina diploma, i nivo stručne spreme, i stručni naziv, i sve ostalo.

    Aj živeli i pozdrav! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Zainteresovani posmatrac says:

    @Bg (aka Novi Sad, aka SAMPION, aka Zbunjen, aka ???, aka Draza, aka Profesor, aka Asistent, aka Pravnik, aka PhD, aka Propis, aka Slucajni prolaznik…)

    Stvarno si neverovatno bezobrazan, pored notorne nepismenosti…

    Na žalost to ti neće pomoći. Jednostavno je svima sve jasno, kao što si primetio sigurno.

    Providan si od samog početka, a sada si sve manje zanimljiv jer su ti vicevi postali varijacije na temu.

    Nadam se da ćeš jednog dana da dodješ do tog papira na koji se toliko pališ pa ćes se generalno bolje osećati i biti pozitivnija osoba.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Zainteresovani posmatrac says:

    P.S.

    Hoćeš uspeti iskopati opet neku zanimljivu medicinsku dijagnozu na Internetu, i kopirati je ovde?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Bg says:

    @ Đole

    I ti si paranoična osoba, kakve ja veze imam sa ostalim učesnicima na ovom sajtu !!??!!

    Pa valjda svako može da iznese svoje mišljenje. Meni nije jasno oko čega se vi prepucavate ?

    Složiću se sa tobom da treba povesti polemiku o zadatoj temi, a ne ko se kako i pod kakvim pseudonimima predstavlja !!!

    Vi ste mene povezali sa bar pet pseudonima, pa normalno je da ću protestovati, ja nemam ama bas nikakve veze sa tim učesnicima !!!

    Možda vi imate potrebu da temu skrenete u drugom pravcu. To sto pojedinci rade, a izmedju ostalog i ti, to su PARANOIČNE OSOBE !!!

    Smiluj se bože nad gresnicima.

    Amin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Bg says:

    @ Zinteresovani posmatrac

    Bože,bože pa ti nisi normalan !!!

    Bice vremena da se urazumis, ako ne u ovom možda u sledećem životu.

    Kako si uspeo da popamtis sve te pseudonime, pa ti si taj koji sam sa sobom polemises !!!

    Oprosti im bože neznaju sta rade.

    Amin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Alan Ford says:

    @Bg (odnosno Novi sad, slucajni prolaznik, sampion…):

    Brate, koliko ti godina imas kada je vrhunac tvog intelektualnog diskursa prizemna i nadasve bezvezna “fora” (na nivou osnovca) kojom pokusavas da me uvredis? Pravi si mediokritet.

    Mozes ti da se pravis blesav i tvrdis da to nisi ti pod svim onim navedenim alijasima koliko god hoces, ali vise je i slepcu jasno da lazes.

    Pa ti si izmisljao bre da si doktorirao i da radis u Vladi Srbije (kao “slucajni prolaznik”)!!! I jos imas obraza da se pojavljujes ovde i nastavljas da budes bezobrazan prema boljima i iskusnijima od tebe!?!
    To je cist pokazatelj koliko veze sa zivotom nemas i koliko si samo bolesno sujetan i iskompleksiran.

    Kada bi se bavio sobom barem onoliko vremena koliko provodis baveci se drugima na ovom blogu, ti ne bi ni bio ovde.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Alan Ford says:

    P.S.

    Opet si “neznaju” napisao zajedno, bolidu nepismeni!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Zainteresovani posmatrac says:

    Hehehehe, hvala Bg (itd) na novim, svežim vicevima.

    Počeli smo da prizivamo Boga u pomoć, kada 100 pseudonima i promena pola (pogledaj isečak dole) ne pomaže.

    Očajne mere, nema šta…

    ——————–

    P.M
    March 5th, 2010 at 23:42

    Ja se povlačim sa ovog sajta. Ako sam izostavila slovo znači da sam neko od starih sagovornika po gospodinu “Alanu Fordu”. Ovde je stvarno pakleno, a ja se definitivno povlačim sa ovoga sajta.

    Ipak su neki učesnici u pravu !

    Gospodine “Alane Forde” dozovite se pameti !

    ——————–

    P.M
    March 6th, 2010 at 00:59

    Bože,bože !!! Vama nema pomoći !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Đole says:

    @Bg:

    Ti, izgleda, stvarno ne znaš kada treba da se dostojanstveno povučeš… Serviraće ti “neko” tvoj IP ovde i DOKAZATI da se predstavljaš pod mnogo alijasa…

    Ima više problema sa tvojim izlaganjima ovde. Na stranu to sa alijasima, i potrebom da se svađaš:

    1) Ti svoje mišljenje ovde iznosiš kao da su u pitanju činjenice. To moraš da prestaneš da radiš ako hoćeš da te iko shvati kao ozbiljnog sagovornika.

    2) Da li si primetio da sam ja prvi Brusi rekao šta mislim o njegovoj diplomi i zvanju (još na samom početku ovog niza komentara). Takođe, da li si primetio da sam bio vrlo uljudan i kulturan, da nisam VIKAO (kucanje velikim slovima), i da sam na kraju odustao.

    Dakle rekao sam šta sam imao, odnosno izrazio svoje mišljenje. Brusa ga je saslušao (pročitao), i to je to. Nema šta ja više sa njim da se svađam i nadmudrujem.

    3) I prestani sa bezvenim opaskama tipa ove poslednje “oprosti im Bože,….”. Neadekvatno ih upotrebljavaš.

    Aj odo’ u krevet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. upitnik says:

    Ocemu se ovde radi, da li se polemise o temi ili se prepucavate ?

    Pa vi ste prsli svi zajedno !

    Zaobidjite ovaj sajt i nemojte se vise vracati !!!

    Zbogom propali intelektualci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Bg says:

    @ Đole

    Ocito da je neki đavo usao u Vas, pa ste toliko PARANOIČNI.
    Svako ima pravo na svoje mišljenje, zasto se upustate u polemiku ako VAS to lično ne pogađa !!???

    Nemojte polemisati i pominjati mene i sve će biti uredu, pokusajte.

    @ Zainteresovani posmatrac

    Ponasaj se kao da si normalan. A posto si PARANOICAN, ne trebas biti ucesnik na ovom sajtu. Ovde polemisu intelektualci.

    Bolje nastavi da citas “STRIPOVE”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Zainteresovani posmatrac says:

    Bravo Bg!

    Dva nastupa odjednom, kao Upitnik i kao Bg…

    Što više pseudonima imaš – to si više u pravu.

    Još kada sam sebi dodeliš zvezdice, nema ti ravnoga.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Đole says:

    @Bg:

    Pročitaj još jednom prvi pasus u mom prethodnom komentaru, i zapitaj se još jednom vredi li javne blamaže…

    Ne znam da li si obratio pažnju, ali mi već ko-zna-koliko komentara unazad ne polemišemo, već se prepucavamo. A znaš li zašto? Zbog tvoje drskosti i direktnog omalovažavanja i vređanja svih komentatora. Kako ti nije jasno da ne možeš tek tako nekome da kažeš da je bolestan, neinteligentan, nesposoban, (…) i očekuješ da taj neko oćuti. Neki će, možda, i da iskuliraju i kažu “vid’ idiota” i da okrenu glavu, ali većina će reagovati.

    Rekao sam ti da moraš da shvatiš da je tvoje mišljenje upravo, i samo, to – tvoje mišljenje, formirano kroz tvoju percepciju svega oko tebe, a NIKAKO NIJE činjenica koju svi moraju prihvatiti.

    *** Brani argumentovano svoje mišljenje, ali i poštuj tuđe! ***

    Evo ja ću još jednom ignorisati tvoje bezobrazne komentare u kojima direktno vređaš sagovornike (počeo si sa pričom kako je neko nesposoban i neinteligentan, a sada si stigao do priče da je neko bolestan, paraniočan, nenormalan), i pokušati sa tobom, zapravo, da polemišem, Dakle:

    Brusa je, kao što rekoh, upravu, gledajući sa stanovišta jednog pravnika (ne mene, nego figurativno 😉 ). Pazi:

    Zakon je donet i bio je na snazi (važio je) u trenutku kada je Brusa svoj stručni naziv stekao. Po Zakonu, njemu niko ne može oduzeti njegov stručni naziv. E sada, ako Brusa ima stručni naziv “diplomirani”, a država je ljude sa statusom “diplomirani” izjednačila sa statusom ljudi sa Master nivoom, to onda implicira da Brusa jeste Master.

    Druga je priča, naravno, da li bi ga na nekom fakultetu neko pustio dalje na doktorske studije sa tom i takvom diplomom… (a verovatno ne bi). Otvoreno govoreći, ja se sa Brusom ne slažem, i smatram da, po čistoj logici stvari, on formalno NEMA master nivo obrazovanja.

    Međutim, verujem da će sledeća izmena i dopuna Zakona regulisati i ovu problematiku.

    Za kraj da kažem i sledeće:

    Niko i ne očekuje da ćeš naprasno priznati da si se služio sa (pre)više alijasa u ovim diskusijama, ali molim te prenesi raznim “slučajnim prolaznicima”, “asistentima”, “šampionima”, i svima ostalima da više nisu dobrodošli na ovim stranicama, i mislim da će se cela rasprava vratiti na jedan civilizovan nivo. 🙂

    Pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Đole says:

    Back on topic:

    Dobra je vest što će se konačno izvršiti dopuna Zakona o visokom obrazovanju i, nadam se, konačno jasno i nedvosmisleno definisati stručni nazivi, trajanje studija, broj bodova, prohodnost na dalje studije…

    Koliko mogu da zaključim, studije će i nadalje biti izvedene kroz Akademske i Primenjene (strukovne, je li), samo što se uvode još dva nova momenta zvana “Bachelor with honour” i “Master of Applied Science”.

    “Bachelor with honour” je, kao što je rekao Mile, zapravo “Bachelor sa visokim prosekom”. Gde će kod nas biti postavljena ta granica ostaje da se vidi (verovatno na famoznih “osam i po”), ali je dobro što će konačno postojati nekakva razlika između ljudi koji su školu završavali sa devetkama i desetkama, i onih koji su se, narodski rečeno, provlačili (šestice). Ovaj “tip” Bachelor-a, sa slike se vidi, će biti prisutan isključivo na akademskim studijama.

    “Master of Applied Science” predstavlja onaj očekivani, a ovde spominjani, “strukovni master” i biće ekvivalentatn akademskom Masteru, s tim da će biti “terminal degree”, odnosno biće maksimum do kojeg se neko može formalno obrazovati kroz primenjene studije. Za sve više od toga (a ovde pre svega mislim na doktorske studije) će biti potrebno prebaciti se na akademske studije, ili otići u inostranstvo i aplicirati za DBA (Doctor of Business Administration) studije, a koje su ekvivalentne tradicionalnim Ph.D studijama. Ko ne veruje ili ne zna šta je ovo, neka baci pogled na http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Business_Administration

    Ostala zvanja (M.Sc, Specijalista, Ph.d) su, manje-više, ostala ista i nije bilo kakvih značajnijih promena njihovog statusa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Bg says:

    @ Đole

    Zasto govoris da mozes dati neciju IP adresu, mozda neko moze postaviti tvoj maticni broj, adresu stanovanja, tel. , … itd.

    Nisi ti toliko pametan kao sto mislis, zapitaj se malo, vredi li toga ta BLAMAŽA ?

    Veoma je primitivno sto sebe smatras da si u prednosti zbog nekih stvari, “momak gresis” veruj mi.

    PS.

    Nikad ne reci nikad.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Đole says:

    E bre, Bg, mani se blefiranja…

    Drugo, ko je, uopšte, rekao da ću JA da ostavim ovde tvoju IP adresu? A da je to izvodljivo, pa garantujem ti da je VRLO izvodljivo…

    Sa druge strane, zašto odbijaš da budeš konstruktivan i svaku, uslovno rečeno, “ponudu primirja” odbijaš uz omalovažavanje onog drugog? Ne znam šta ti to treba u životu.

    Umesto da odgovoriš na bilo koji od ona moja prethodna dva komentara, ti PONOVO pokazuješ svađalačke tendencije. Shvataš li da si upravo svojim prethodnim komentarom počeo, nažalost iznova, da “truješ” diskusiju. Ne razumem. Jel’ tebi u interesu da se svađaš sa ljudima, ili da diskutuješ kada si već na ovim stranicama?

    And for the record, ne mislim ja da sam u bilo kakvoj prednosti nad bilo kim ovde. Ako se neko tako ponaša, to si onda ti, a što večito potvrđuješ svojom agresivnom retorikom.

    Zar nismo u početku sasvim normalno (uključujući tu i tebe) svi komunicirali i razmenjivali mišljenja? Zar je ovo bolje od toga?

    Ja ću se potruditi (kao i do sada) da budem tolerantan i normalan, ali samo ako to bude imalo smisla, odnosno ako feedback bude sličan (tj. ti). Ako nastaviš sa svojim ponašanjem, mislim da ću početi (a verovatno i ostali) da se pridržavam onoga “don’t feed the troll, and eventually it’ll go away”.

    Zato, ‘ajmo – normalizacija odnosa odma’ ! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Bg says:

    @ Đole…

    Pa mi živimo u zemlji SRBIJI… uz pomoc prijatelja lako možes doci do određenih podataka, verovatno si to znao.

    Ne treba “zabijati prst” tamo gde ne treba, budimo “konstruktivni” kako si gore napomenuo.

    Ja stavljam tačku na sve komentare koji nisu relevantni za ovu temu, to bih preporučio i vama (Alan Ford, Zainteresovani posmatrač,kasper,Đole, Upitnik,…itd.).

    Krenimo ka “budućnosti” koja nas čeka.

    Pružam ruku pomirenja.

    Drugarski pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Đole says:

    Alal’ vera, Bg, na ovom potezu! 😀 Zaista smo svi preterali.

    Drago mi je što ćemo ponovo moći normalno da razgovaramo – onako kako i dolikuje kulturnim, visokoobrazovanim individuama. 😉

    Drugarski pozdrav, takođe!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. Bg says:

    ANA

    Da li Vam je pomoglo nesto, “zvanican dopis pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje ” ?

    Interesuje me sta ste uradili za Vase studije, da li ste zvali fakultet i sta mislite dalje ?

    Zasto ne pokusate da pokrenete tu temu na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ?

    Pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. Bg says:

    Ovo je veoma interesantno: http://master.rs/maslinasti-masteri-i-zeleni-doktori/2022/

    Takodje i ovo: http://diplomske.com/fokus/zakon-o-visokom-obrazovanju-neodrziv/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. Lubarda says:

    Poštovani,

    mislim da ce vas ovo obradovati-interesovati. Po mojim saznanjima priprema se TV emisija na RTS-u “DA MOŽDA NE” koju vodi Olivera Kovačević u kojoj će biti analizirana celokupna “afera” oko visokog obrazovanja.
    Kako sam ne zvanično čuo biće reči o “Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina. Posto vidim da postoji osnovana sumnja i nesuglasice sa pomenutim fakultetom i titulom “dipl.inž.proizvodnog menadzmenta.

    Kako cu i sam indirektno učestvovati u realizaciji pomenute emisije, stoga Vas molim da mi posaljete sve informacije koje posedujete o pomenutom fakultetu na adresu:

    emisije “DA MOŽDA NE”

    [email protected]

    Učesnici ce biti:
    -Rektor Univerziteta u Beogradu,
    -Rektor Univerziteta u Novom Sadu,
    -Rektor Univerziteta u Kragujevcu ,
    -Rektor Univerziteta u Nišu,
    -Dekan Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin,
    – i drugi relevantni stručnjaci.

    Ja vam se unapred zahvaljujem lično u nadi da ce te svojom ne sebičnom pdrškom i slanjem vaših informacija na pomenuti mail pomoci u realizovanju TV emisije, kako bih razjasnili i pomogli nasoj stručnoj i široj javnosti.

    Videcemo se uskoro na TV emisiji.

    Još jednom vam hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. Ana says:

    Lubarda

    Najzad! Vec sam zbog nekih prepirki na ovom sajtu pomislila da sam zalutala i resila da odustanem od davanja komentara i pojedinosti iz mog konkretnog slucaja ali OVO mi daje nadu da se ceo slucaj oko “prevare” nas sa Pupina nece tako lako zavrsiti.

    Nadam se da ce Vase nezvanicne informacije biti tacne i da ce se emisija zaista realizovati. Znam dosta ljudi, konkretno iz moje sluzbe, koji su u istom problemu. (radis kao drzavni sluzbenik, pozivas se na masu zakona svakodnevno, i odjednom se nadjes u situaciji da budes degradiran jer je neko pogresno tumacio neki zakon, izdao ti pogresnu diplomu, pogresno usaglasio staro i novo…..U istom momentu svi imaju i stite svoje stavove i prava, samo se ti pitas sta te je snaslo…)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Lubarda says:

    Ja se svima zahvaljujem na poslatim mejlovima, a bilo bi lepo da tekstove koje ste mi poslali postavite na ovom blogu.

    Trebalo bi obavestiti sve zainteresovane sa ovog sajta.

    Ja vas molim da tekstove koje ste meni poslali postavite na ovom sajtu da bi zainteresovani mogli da vide o čemu se radi.

    Emisija se priprema, to je sigurno, zato je potrebno dati što vise informacija siroj javnosti.

    Navedite eksplicitno vas problem i misljenja pojedinih institucija ( Tehnički fakultet Mihajlo Pupin, mišljenje vaše kadroske službe,… itd.) da bi smo podigli celu javnos na “noge” i rešimo već jednom misteriju ( Zakonu o visokom obrazovanju i “mahinacije” pojedinih fakulteta).

    Ja vam se unapred zahvaljujem na uloženom trudu koji će se sigurno isplatiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. Marko says:

    http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=421758#hrono

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  37. Marko says:

    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=01&nav_id=421758

    aj, valjda sad nesto urade……..nasi mozgovi!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. brusa says:

    Što ste se svi ućutali, meni bezveze što ćutite.
    Ajd malo da divanimo?!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. Strukovni akademac says:

    Treba pogledati malo ovaj survey i videti da je proces usvajanja i u Evropi relativno spor i uz probleme, ali se jasno vidi ka cemu streme nacionalna visoka obrayovanja, da tako kazem:
    http://www.ueconverge.com/data/public/SURVEY%20OF%20MASTERS%20DEGREES%20IN%20EUROPE%20EUA%202009.pdf

    Takodje, treba razlikovati americki i evropski sistem obrazovanja i sistema vrednosti usled niza razlicitih zahteva i cinilaca na trzistima istih. Smatram da visoko obrayovanje u Srbiji treba da teyi uklapanju evropske norme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  40. Lubarda says:

    Poštovana gospodo,
    evo jednog dokumenta koji sam primijo od gospodina Ivana koji radi u JP Železnice Srbije, ja ga imam skeniranog. O čemu se zapravo radi, Ivan je završio studije na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu i dobio diplomu o stečenom visokom obrazovanju na kojoj je pisalo VII stručne spreme i akademskom titulom diplomirani inženjer proizvodnog menadzmenta.

    Citiram.

    Do pre mesec dana bio sam na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje (VII stepen stručne spreme ) da bi sada dobio rešenje o rasporedjivanju na niže radno mesto zbog ne odgovarajuće stručne spreme i normalno manjom platom.

    U obrazloženju su mi naveli da su moje studije osnovne trogodišnje i da ja nemam VII stepen stručne spreme i da su moje studije izjednačene sa trogodišnjim strukovnim studijama, nasta sam ja protestvovao i trazio dodatno obrazloženje.
    Ponovo sam dobio rešenje u kome piše da visoko obrazovanje podrazumeva najmanje četvorogodišnje studije pre stupanja Zakona o visokom obrazovanju iz 2005.god. te da ja nemam četvorogodišnje studije i samim tim nemam sedmi stepen stručne spreme, bez obzira što imam zvanje dipl.inž.proiz.menadz.

    On su dobili tumačenje iz Ministarstva prosvete za sve vrste studija koje postoje kod nas (po starom zakonu, Zakonu o Univerzitetu iz 2002.god. i Zakon o visokom obrazovanju iz 2005.god.)

    I decidno tvrde da ja nemam VII stepen stručne spreme. Ja sam im zapretio da ću ih tužiti, a oni su se samo nasmejali.

    Pa Vas pitam šta da radim ?

    Tražio sam zvanično tumačenje moje diplome od Pokrajinskog sekretarijate za visoko obrazovanje i dobio pisani odgovor u sledećem sadržaju ( tumačenje je tražila moja kadrovska služba uz moje odobrenje ).

    Ujedno ću pitati profesora Varagića za njegovo mišljenje ?

    ОДГОВОР ЖЕЛЕЗНИЦИ СРБИЈЕ

    Поводом вашег захтева за тумачење стручне спреме и стручног назива дипломирани инжењер производног менаџмента, стечених завршетком студија на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину, а у вези са новим Законом о високом образовању, обавештавамо Вас:

    1.Наставно-научно веће Техничког факултета “Михајло Пупин” у Зрењанину је 12. јуна 2002. године донело Одлуку о увођењу новог смера на основним студијама у трогодишњем трајању под називом Производни менаџмент, за стицање стручног назива дипломирани инжењер производног менаџмента, сагласно одредби члана 25. Закона о универзитету (“Службени гласник РС”, број: 21/2002), по којој су основне студије могле да трају од три до шест школских година.

    2. Сагласно одредби члана 127. став 1. Закона о високом образовању (”Службени гласник РС”, број: 76/2005, 100/2007 – аутентично тумачење и 97/2008), лице које је стекло, или стекне одговарајући стручни назив према прописима који су важили до ступања на снагу oвог закона, задржава право на његово коришћење у складу са прописима према којима их је стекло.

    Ради усклађивања стручног назива стеченог према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, лице које је стекло, или стекне одговарајући стручни назив према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, може тражити од високошколске установе у којој је стекло назив да му у поступку и под условима прописаним општим актом високошколске установе, а у складу са критеријумима за усклађивање стечених назива које прописује Конференција универзитета, односно Конференција академија струковних студија, утврди да раније стечени назив одговара неком од назива из члана 95. Закона о високом образовању, сагласно одредби члана 127.став 2. Закона о високом образовању.

    Иако је Аутентичним тумачењем одредаба става 2. наведеног члана Закона утврђено да мора бити изједначен статус лица која су стекла или ће стећи назив по прописима који су важили до дана ступања на снагу Закона о високом образовању са статусом лица која буду стекла називе које предвиђа овај закон (а то значи да су лица која су стекла VII-1 степен стручне спреме – дипломирани правник, дипломирани инжењер, итд.- изједначена са лицима која стекну назив мастер), напомињемо да се изједначавање статуса наведених лица не врши аутоматски, већ у поступку и под условима прописаним општим актом високошколске установе, у складу са напред наведеним критеријумима и уз обавезу издавања нове дипломе и оглашавање неважећом раније издате дипломе, сагласно одредбама члана 127. став 3. и 4. Закона о високом образовању.

    3. Важећим Законом о високом образовању, одредбом члана 25., утврђено је да се делатност високог образовања (уместо некадашњег вишег и високог образовања) остварује кроз две врсте студија (академске и струковне студије) и три степена.

    Студије првог степена су основне академске студије и основне струковне студије; студије другог степена су дипломске академске студије – мастер, специјалистичке академске студије и специјалистичке струковне студије, а студије трећег степена су докторске академске студије.

    С обзиром на то да је Законом о високом образовању на нови начин уређена делатност високог образовања у погледу врсте и нивоа студија, и стручних, академских и научних назива, актом о систематизацији се морају ускладити услови за обављање одређених послова и радних места са одредбама члана 25. и члана 95. Закона о високом образовању.

    4. Дипломе које наводите да је Технички факултет “Михајло Пупин” у Зрењанину издао вашим радницима, представљају доказ о завршеним основним студијама у трaјању од три године и стеченом високом образовању и стручном називу утврђеном статутом Факултета, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању.

    Напомињемо да је степеновање стручне спреме на VI и VII степен престало да важи: у систему вишег образовања, од ступања на снагу Закона о вишој школи (“Службени гласник РС”, бр. 50/92, 39/93, 53/93, 67/93, 48/94 и 24/96), a у систему високог образовања, од ступања на снагу Закона о универзитету (“Службени гласник РС”, бр. 5/90), те у тим дипломама не сме да се наводи степен стручне спреме.

    У случају да сумњате у веродостојност наведених диплома, можете поднети захтев Покрајинском секретаријату за образовање за проверу и приложити фотокопије диплома.

    Покрајински просветни инспектор

    Мила Добановачки

    Ja se svima zahvaljujem na poslatim mail-ovima i nadam se da će pravda da pobedi.

    Kada mi šaljete mail bilo bi dobro da ga prvo postavite na ovom sajtu.

    Hvala svima na uloženom trudu !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Petar says:

    Ljudi,
    hteo sam da dam svoje misljenje s obzirom da sam i ja zavrsio isti smer na pomenutom fakultetu.

    Meni takodje, radim u Upravi carina u Beogradu, ne priznaju VII stepen strucne spreme jer su studije trogodisnje.

    U dilemi sam da li da upisem master studije na mom fakultetu i da idem jos dve godine ili da sacekam izmene zakona o visokom obrazovanju pa da upisem cetvrtu godinu.

    Nas su definitivno prevarili “gospoda sa Tehnickog Fakulteta Mihajlo Pupin” sada mi nude da po povoljnim finansiskim uslovima platim skolarinu za dve skolske godine , toliko o pomoci koju nam nude.

    Pitao bih profesora Varagica da li mogu da upisem master studije iz elektronskog poslovanja i kakvi su uslovi za nas sa Tehnickog Fakulteta Mihajlo Pupin koji imamo trogodisnje studije (dipl.inž.proizvodnog menadzmenta) po zakonu o Univerzitetu iz 2002.god. ?

    Unapred Vam hvala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  42. Ana says:

    Petar

    Kolega, a sta tek kazete na diskriminaciju u nasoj Upravi?
    Sta cemo sad mi koji smo zavrsili Pupin ubrati pare sa drveta i placati jos dodatno skolovanje a kolege koje su zavrsile FABUS (sa takodje trogodisnjim studijama!!) ce nam se smeskati jer njima niko ne spori diplomu.
    Zvanican dokument potpisan od strane rektora novosadskog Univerziteta treba da stigne ovih dana u nasu kadrovsku sluzbu, odgovor Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje pa cemo videti sta ce biti.
    U krajnjem slucaju vidimo se u nekom amfiteatru na jesen!
    Pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. Organiaztor zdravsvtene nege says:

    Zavrsila sam osnovne akademske studije zdravstvene nege.U zdr. centru u Kos. Mirtovici i dalje radim kao medicinska sestra sa srednjom strucnom spremom koju uzgred receno ima moja glavna sestra.Da ironija bude jos veca u srednjoj medicinskoj skoli kao predavaci prakticne nastave rade osobe sa sredjom strucnom spremom, a nista ne mogu da uradim.Recite mi molim vas cenjeni profesore da li i kada moze da dodje do nekakvih promena.Molim vas za odgovor.Ovo je tako poinzavajuce.Moje postovanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. Strukovni akademac says:

    Ako se ne varam ovo je aktuelni predlog koji je predmet raprave pre dostavljanja Vladi i ulaska u skupstinsku proceduru, ima ga na sajtu pedagoskog fakulteta u Somboru: http://www.pef.uns.ac.rs/xampp/joomla/docs/informacije/izmene%2020%20%20mart.doc .Ako neko ima bolji, noviji neka postavi, bicemo zahvalni.

    Jasno se vide, u clanovima 25 i 29a, 29b predvidjene izmene vezane za “strukovnog mastera” koji je u skladu sa aktulenom verzijom predloga Nacionalnog Okvira Kvalifikacija, kao i Framework for Higher Education Qualifications (FHEQ).

    Na visokoskolskim ustanovama ostaje da se formiraju jaki i kvalitetni programi koje ce poslodavci ceniti, za ove potencijalno, popularne studije. Verujem da ce oni koji najbrze reaguju i izadju sa konkursima za ovakve programe, uz relativno pristupacne cene studiranja (sram neka bude FTN u Novom Sadu za Inzenjerski menadzment – MBA i cenu studija od 6100EUR za 2 godine) privuci i najveci broj kvalitetnih kandidata, a i novca naravno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  45. Marko says:

    Po ovim izmenama zvanje diplomirani se izjednacava sa bacelorom i predstavlja prvi nivo u okviru kojeg je visi stepen bacelora a master je drugi nivo . Prema tome ispada da su dzaba u skupstini izjednacavali diplomirane sa masterima i da ce sada svi koji su diplomirali po starom morati jos jednu god master studija da upisuju . Kako je moguce da su u skupstini donosili ono tumacenje pre god dana a sada ako prodju izmene sve se ponistava ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  46. Đole says:

    @Marko:

    “Kako je moguće…”? Pa i ti postavljaš glupa pitanja! U Srbiji, bre, sve može! :)))

    Ono na šta sam svojevremeno skrenuo pažnju u jednom komentaru, a što me idalje kopka, jeste pitanje drugog stepena strukovnih (primenjenih) studija. Prema ovom predlogu, student se posle osnovnih strukovnih studija OPREDELJUJE za specijalističke strukovne ILI master strukovne studije (malo je član zakona dvosmislen u tom delu), pa samim tim ljudi koji završe specijalističke strukovne studije, izgleda, neće moći prosto da produže i studiraju još jednu dodatnu godinu do master nivoa, već će se u samom startu (odmah po završetku osnovnih studija) opredeljivati u kom pravcu žele da idu dalje.

    Ovo baš i nema mnogo logike, ako mene pitate, imajući u vidu svrhu strukovnih studija (više prakse, a manje teorije). Sa druge strane, vrlo je moguće da grešim po ovom pitanju, odnosno da JESTE moguće završiti još samo jednu dodatnu godinu do strukovnog mastera…hmmmm… U svakom slučaju ćemo videti šta će i kako ispasti na kraju, kada se izvagaju svačiji interesi u celoj ovoj priči.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. Ljiljana says:

    Da li ima sanse da studenti magistarskih studija po starom
    zakonu na Defektoloskom fakultetu pa i drugim fakultetima imaju produzetak roka za odbranu magistarske teze i produzetak roka za prijavu i odbranu doktorskih studija po starom zakonu?
    Po meni je potpuno nezakonito sto je novim zakonom ogranicen rok za zavrsetak master studija za studente koji su platili i odslusali studije, jer im je to pravo po starom zakonu dato da mogu te studije okoncati bez nekog roka a posebno sto rok za doktorate nije bio ogranicen.
    Ako ima nacina da se organizuje neka akcija poput peticije kako bi usvajanjem izmene Zakona se u toj oblasti prolongirali rokovi, molim vas obavestite me. Unapred se zahvaljujem. Ljiljana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Milos Petrovic says:

    Zavrsavam visu ekonomsku skolu(dvogodisnje studije),zanima me na koji fakultet da nastavim studije, bilo drzavni ili privatni, ako neko ima slicna iskustva, ili nedoumice, bio bih zahvalan na savetu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. Marko says:

    Rektor Kovacevic je u razgovoru za novosti , izjavio da ce diplomirani po starom imati status mastera i da im to treba dati ali diplomirani po novom je jasno izjednacen sa beclerom .Postavlja se pitanje ko ce praviti razliku izmedju diplomiraonog po novom koji ce biti prvi obrazovni nivo i dipolmiranog po starom ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. slobodanka samardzija says:

    Prelistavajuci vase kritike, pohvale… nenaidjoh na meni potrebne recenice :-(((

    Dakle, interesuje me da li je neko od vas prosao kroz pakao prebacivanja sa strukovnih na akademske studije, ekonomske struke (pritom aludiram na drzavne obrazovne institucije ) ?!

    Hvala !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.