fbpx

Pregled načina komunikacije kompanije putem Interneta

Ubrzani razvoj komunikacije putem Interneta u poslednje dve godine koji diktiraju društveni mediji (social media), doveo je do situacije da veliki broj predstavnika organizacija, osoba iz PR-a, novinara, PR agencija (…) koji su ranije i znali manje ili više kako (i gde) komunicirati online (pogledati tekst na temu kulture online komunikacije), sada više nisu sigurni u to.

Komunikacija putem blogova, različitih agregatora, RSS izvora, drušvenih mreža, social bookmarking servisa, Twitter-a, storage sistema koje generišu korisnici (youtube, flickr…), i sl., traži poznavanje tehnologije interakcije putem svakog od korišćenih servisa. Tek kada se usvoje pravila komunikacije putem različitih novih online komunikacionih servisa, moguće je usvojiti znanja o iskorišćenju ovakvih servisa u svrhu povećanja publicističkih efekata i unapređenja online reputacije organizacije. Oblast koja pokriva komunikaciju sa društvenim medijima u poslovne svrhe naziva se Social Media Optimization (kompanijsko korišćenje društvenih medija).

Kao što je kompanijama potrebno da postoje zaposleni koji znaju da komuniciraju u savremenom online okruženju, tako bi i novinari trebalo da koriste tekovine online komunikacije na pravi način.

U nastavku sledi pojednostavljeni pregled načina komuniciranja organizacije u savremenom online okruženju, u zavisnosti od nivoa poznavanja i implementacije korišćenja Interneta u poslovnoj komunikaciji, kao i od same veličine organizacije, odnosno od njene potrebe za intentivnijom komunikacijom sa različitim ciljnim javnostima.

Generalno posmatrano, sve online komunikacione aktivnosti organizacije mogu se podeliti u dve, ili u tri kategorije:

 1. Aktivnosti koje unapređuju online komunikaciju sa ciljnim javnostima na osnovu aktivnosti u sklopu Web sajta (Web sajtovima) organizacije – On-site communication activities i
 2. Aktivnosti koje utiču na poboljšanje online komunikacije van Web sajta (Web sajtova) organizacije – Off-site communication activities.

Ova podela se može proširiti i sa podelom koja je predstavljena na prethodnoj slici:

 1. Komunikacione aktivnosti u sklopu Web sajta (Company’s Web Sites).
 2. Komunikacija sa online news medijima (Online News Outlets).
 3. Komunikacija sa društvenim medijima (Community & Social Media)

Komunikacione aktivnosti u sklopu Web sajta

 • U najjednostavnijem obliku, komunikacija organizacije putem Web sajta svodi se na kreiranje sadržaja koji opisuju delatnost organizacije (prezentaciono-prodajni karakter sadržaja).
 • U slučaju da organizacija ima određeni broj novosti/vesti u sklopu svojih aktivnosti (ako to nisu nove aktivnosti koje se dešavaju 1-2 puta u godini ili dve godine), postoji mogućnost kreiranja posebne sekcije sa vestima na sajtu, koje aktuelizuju Web sajt (Web sajt postaje ažurniji), i omogućuju predstavnicima klasičnih i online medija da eventualno preuzmu ovakve informacije sa sajta.
 • Organizovani način predstavljanja organizacije klasičnim i online medijima može se ostvariti kreiranjem posebne sekcije za medije (Virtual Press Centre, Online Newsroom, Online Mediaroom), u slučaju da je produkcija vesti o organizaciji dovoljno velika da se može kategorisati na nivou saopštenja za medije, slika, video/audio materijala, itd. (pogledati primer kvalitetnog dela sajta za medije), u cilju povećanja broja PR objava na Webu/Internetu.
 • U poslednje vreme sve je veći broj organizacija koje koriste prednosti društvenih medija na sopstvenom sajtu kreiranjem kompanijskih (korporativnih) blogova (zboj jednostavnosti i niske cene). Da bi se ostvario ovakav tip online komunikacije organizacije, potrebno je da postoji jedna ili više osoba koje su zadužene za kreiranje sadržaja kompanijskog bloga (blogova). – Primer domaćeg korporativnog bloga (Damm-Keramika).
 • Određeni broj organizacija u sklopu sopstvenih sajtova kreira forume, online podršku putem chat i IM sistema (ICQ, Gtalk…), a u našim uslovima nije baš često dodavanje online video/audio podrške (Webcast/Podcast), kreiranje delova sajtova ili posebnih sajtova za zaposlene (HR portali, intranet/extranet sajtovi), ili delova sajtova namenjenih investitorima/deoničarima (IR/financial sajtovi).
 • Organizacije koje imaju dovoljno ljudskih i finansijskih resursa upuštaju se u kreiranje online magazina, i na ovaj način ulaze u kategoriju online media (online news outlets) – Primer e-magazina koji kreira kompanija.

Komunikacija sa online news medijima

 • Online mediji koji objavljuju autorske (sopstvene) vesti iz različitih (generalnih ili specifičnih) oblasti (tzv. Syndicates sajtovi), dele se u tri kategorije sa aspekta komunikacije organizacije sa ovakvim sajtovima:
  Sajtovi klasičnih medija koji kopiraju sopstvene sadržaje na Web
  – u ovom slučaju važe klasična pravila odnosa sa medijima.
  Sajtovi klasičnih medija koji imaju zasebne autorske online sekcije
  – u ovom slučaju potrebno je doći do kontakata novinara i urednika koji su zaduženi za online sadržaje.
  Sajtovi online news media
  – potrebno je prvo kreirati liste ovakvih medija (sa aspekta kvaliteta, ciljne grupe, i tematike), i stupiti u kontakt sa novinarima i urednicima ovakvih medija. Primer domaćeg online news media.
 • News agregatori su online mediji koji uglavnom nemaju sopstveni sadržaj, već preuzimaju (agregiraju) sadržaje iz većeg broja online news media koji imaju sopstvenu produkciju vesti. Primeri ovakvih online media su Naslovi.net i Vesti.rs. Organizacija za slučaj ovih medija ne komunicira direktno, već koristi prednosti objavljivanja informacija u online news medijima koji se re-emituju preko news agregatora.
  Posebnu kategoriju news agregatora predstavljaju tzv. Social Rating i Bookmarking servisi.
  Social Rating servisi
  imaju karakteristiku da korisnici ovih servisa sami dodaju vesti koje im se dopadaju, a drugi korisnici glasaju za ove vesti (i/ili članke). Što je pojedinačni članak bolje rangiran (više je korisnika glasalo za njega), vidljiviji je na ovim servisima. Primer domaćeg servisa ovog tipa (tzv. Digg-alike servisi).
  Social Bookmarking servisi
  omogućuju rangiranje određenih tekstova i sajtova po principu brojanja osoba koje su te izvore postavile u svoj bookmark/favourites. Primer Social Bookmarking servisa.Predstavljeni Social Media agregacioni servisi objedinjuju sadržaje sa različitih sajtova, koji mogu biti autorski sadržaji sa news sajtova, ili autorski sadržaji sa sajtova kompanija, pojedinaca, i sl. Na ovaj način se povećava vidljivost objavljenih sadržaja (dodatno re-emitovanje sadržaja), ako su oni dovoljno interesantni.
 • Postoji generalno dva načina komunikacije putem online sadržaja koje je moguće deliti sa drugim sajtovima (syndication):
  Deljenje (ili ustupanje) sopstvenih sadržaja organizacije putem RSS tehnologije
  (sekcija sa vestima sajta ili sopstveni online magazin), gde različiti news mediji preuzimaju sadržaje za svoja izdanja. Primer preuzimanja sadržaja sa sajta Mojzubar.com.
  Kreiranje sadržaja koji se mogu koristiti na Web sajtovima, uz obavezno referenciranje izvora
  . Primer servisa za ustupanje članaka koji se mogu preuzeti uz referenciranje. U ovom slučaju organizacija kreira članke koji se mogu preuzimati na različitim sajtovima.
 • PR Wire servisi (OTSOriginal Text Service) omogućuju komercijalno slanje saopštenja za medije (koje organizacija kreira) različitim online medijima koji preuzimaju ova saopštenja. Primer domaćeg OTS servisa. U poslednje vreme, savremeni PR Wire servisi omogućuju kreiranje i slanje interaktivnih saopštenja za medije.
 • Online magazini mogu postojati u varijanti prekopiranih klasičnih izdanja magazina, online magazini sa delom autorskih članaka koji se objavljuju samo online, kao i zasebni online magazini koji ne postoje van Interneta. Za online magazine i komunikaciju organizacije važe ista pravila kao za sajtove sa vestima.

Komunikacija organizacije putem online zajednica i društvenih medija

U zavisnosti od angažmana korisnika određenih online servisa koji omogućuju kreiranje online zajednica, postoje veoma posećene online lokacije preko kojih organizacija može da uspostavi dvosmernu komunikaciju sa korisnicima u cilju održanja i poboljšanja online reputacije.

 • Za korišćenje postojećih popularnih diskusionih foruma i chat servisa od strane organizacije, potrebno je da postoje osobe koje su izverzirane za ovakav način komunikacije (dijalog/konverzacija), koje će u ime organizacije komunicirati sa članovima odabranih Internet zajednica. Slična pravila važe za komunikaciju na uticajnim blogovima iz ciljanih oblasti.
 • Društvene mreže (kao što je npr. Facebook.com) imaju sopstvena pravila komunikacije između članova, i ovakve servise organizacija može iskoristiti i za detaljnije upoznavanje sa potrebama svojih ciljnih grupa (pored efekata publiciteta).
 • Servisi koji omogućuju postavljanje sopstvenih sadržaja koje pregleda veliki broj osoba (kao što su YouTube.com ili Flickr.com) mogu postati sjajan alat za objavljivanje i promociju dodatnih interesantnih sadržaja koje kreira organizacija (slike, audio, video…).

Kratak pregled aktivnosti (komunikacije) organizacije u online okruženju

Kada se pregleda predstavljeno mnoštvo mogućnosti online komunikacije organizacije u online okruženju, potrebno je “ne paničiti”, već preduzeti aktivnosti koje organizacija može da ostvari u odnosu na svoje postojeće resurse.

U nastavku su ukratko pobrojane aktivnosti koje organizacija može da izabere da bi se na adekvatan način predstavila i promovisala u online okruženju:

 1. Planiranje online PR aktivnosti – online komunikacija (upravljanje online reputacijom).
 2. Kreiranje sopstvenih sadržaja u odnosu na cilj online nastupa organizacije (pomenute aktivnosti u sklopu Web sajta).
 3. Pregled dešavanja u online okruženju (online media monitoring) koji su od interesa organizaciji.
 4. Kreiranje i održavanje sekcije na sajtu koja je posvećena medijima.
 5. Slanje saopštenja online news medijima.
 6. Postavljanje slika (prezentacija, white papers), audio i video materijala na posećene servise koji omogućuju predstavljanje ovakvih materijala.
 7. Komunikacija u sklopu uticajnih blogova, posećenih društvenih mreža i foruma (chat servisi se mogu izbegavati).

Nastavak: Kompanijsko korišćenje društvenih medija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pregled načina komunikacije kompanije putem Interneta, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Pregled načina komunikacije kompanije putem Interneta

 1. Vidim bice knjiga uskoro 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Pa, sad’… Biće, biće… Ali, prvo moram da objavim nešto drugo…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Aleksandar Šušak says:

  Ovaj sajt mi polako otvara oči… Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. […] ostalih prikazanih (tipova) društvenih medija kod nas značajno se strateški upotrebljavaju tzv. social news servisi kao što je u svetu poznati Digg.com, a kod nas su najčešće korišćeni Naslovi.net i […]

 5. […] se pogleda na koje sve načina organizacija komunicira putem Interneta (generalni pregled online komunikacije, vrste online medija 1, vrste online medija 2), obzirom da na prvi pogled društveni mediji […]

 6. […] je da priprema, prilagođava i plasira različte vrste odgovarajućih sadržaja na odabrane društvene medije (ne samo Twt i FB), da ulazi u dijalog i preusmerava konverzaciju na odgovarajuće osobe iz […]

 7. Thanks for the information…very helpful. I’m always trying to learn more about this so I’m always searching for useful info. thanks again!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.