fbpx

Budućnost interneta je Metaverzum (Metaverse)! Mark Zuckerberg kaže da će Fejsbuk do 2025. g. postati „Metaverse kompanija“.

Internet bi trebalo da od 2025. g. korisnicima omogući sve lakše spajanje realnog i virtuelnog sveta u privatnom i poslovnom životu. To je “novi internet” koji se sve češće popularno naziva – Metaverse (Metaverzum).

Napomena: Ovaj tekst možete pogledati i preko priloženih video materijala, a linkovi do relevantnih tekstova i opisa se nalaze na kraju ovog članka.

Od kada se 22.07.2021. pojavio intervju sa Markom Cukebergom (Zuckerberg) ne prestaje polemika na medijima i društvenim mrežama o terminu “Metaverse“ (Metaverzum) i ulozi Fejsbuka u budućnosti interneta. Vlasnik Fejsbuka i Instagrama kaže da će Facebook u narednih 5 godina postati „Metaverse kompanija“.

Šta je Metaverzum (Metaverse) ili web/internet 4.0? To zavisi koga pitate.

Najveći broj osoba koje na relevantan način raspravljaju o budućnosti interneta smatra da je najopštija definicija MetaverzumaSpajanje/približavanje (konvergencija) realnog života i virtuelnog života pojedinaca i kompanija.

Termin Metaverse je smislio 1992. g. Neal Stephenson, autor naučno fantastične priče “Snow Crash”, koji u ovoj knjizi opisuje spajanje klasičnog sveta sa svetom virtuelne realnosti.

Ovaj termin je aktuelizovan u poslednjih desetak godina sa razvojem tehnologija virtuelne realnosti. U poslednjih nekoliko godina ovaj termin se sve češće pominje u razvoju tehnologija 3D igara i 3D interneta (VR, AR, Mixed Reality, hologrami), uključujući i razvoj kripto-tehnologija. Razvoj kripto tehnologija i tržišta mnogi nazivaju web/internet 3.0, i stoga je logično da se sledeća faza razvoja nazove i web/internet 4.0.

Problemi u definisanju Metaverzuma počinju kada treba malo detaljnije objasniti to „spajanje/približavanje“ realnog i virtuelnog sveta.

Metaverse kao budućnost interneta u 3D gejmifikaciji (AR, VR gaming)

Ako pitate osobe bliske industriji igara (VR, AR), zamislite budući internet tako što ćete pogledati film “Ready Player One“, ili preko igara Fortinite, Roblox, Pokémon Go.

Poslednjih godina pojavili su se specijalizovani investitori i sve veće investicije u 3D Metaverse.

Metaverse kao logičan razvoj Blockchain tehnologija i kripto valuta

Termin Metaverse se u poslednjih godinu dana mnogo češće pominje u medijima koji prate kripto tržište, nego što je to bio slučaj u gejming industriji (to se promenilo od 22.07.).

Metaverse se u poslednje vreme najčešće pominje u kripto industriji u kombinaciji sa nečim što se zove NFT(s) ekosistem. Radi se o čitavom sistemu investitora, servisa i osoba koje poseduju kripto valute, koji su zainteresovani za tržište jedinstvenih digitalnih proizvoda – NFTs (non-fungible tokens), zaštićenih blockchain tehnologijom (uskoro detaljniji tekst na temu budućnosti razvoja kripto tržišta/ekosistema).

Koliko je važan razvoj NFT-a dovoljno govori podatak da je kompanija Coca-Cola ušla na to tržište.

Metaverse kao budućnost svakodnevne i poslovne primene interneta (2D/3D): Tehnologija samo omogućuje razvoj (enabler), tehnologija nije rešenje razvoja (solution)!

Razlog zašto Mark Cukeberg kaže da će u narednih 5 godina Fejsbuk postati „Metaverse kompanija“, a ne ranije, jesu očekivanja u segmentu primene aktuelnih tehnologija koje treba da imaju za rezultat kvalitetnije iskustvo korisnika, bez obzira o kojoj se novoj tehnologiji radi. Da bi nove tehnologije postale jednostavne za određenu primenu – potrebno je vreme.

Kada se pogleda npr. razvoj tehnologija ekranskog prikaza (display technologies), može se videti jedan od pravaca u načinima rešavanja budućih problema jednostavnijeg iskustva korisnika.

Sledeća važna činjenica je da je već danas tehnologija dovoljno napredovala da bilo koji sadržaj ili rešenje urađeno u nekoj od 3D, VR, AR(…) tehnologija može se lako objaviti na nekoj vrsti uređaja koji može da prikaže ove tehnologije – bez obzira da li su to npr. VR naočare ili hologramski prikaz rešenja.

U kontekstu poslovne primene interneta 4.0 (Metaverse) važno je razmišljati o samoj primeni, a ne o tehnologiji koja to omogućuje:

Ili, može se reći da je važno posmatrati miks između različitih savremenih tehnologija i realnog sveta (npr. Misrosoft Mixed Reality rešenje):

Koliko ćemo dugo čekati do Metaverse verzije interneta?

Kada se pogleda opšta definicija Metaverzuma (jednostavnije spajanje iskustava realnog i virtuelnog sveta), može se povući paralela sa aktuelnim razvojem tehnologija u svetu koji se popularno naziva Industrija 4.0 (jednostavna primena naprednih tehnologija). Metaverzum se može posmatrati kao jedna od “grana” razvoja Industrije 4.0. U sklopu ovog razvoja nalazi se i razvoj tzv. IoT i Industrial Internet tehnologija (internet u kućnim uređajima i pametnim industrijskim mašinama).

Prethodni razvoj tehnologija u 21. veku pokazuje da će se posle 2025. godine sve ozbiljnije pojavljivati kvalitetna rešenja koja se zasnivaju na značajnom poboljšanju korisničkog doživljaja koji će omogućiti jednostavniju primenu različitih vrsta naprednih tehnologija (npr. jednostavnija i razumljivija upotreba CRM tehnologija).

Najvažniji preduslov za postojanje Metaverzuma: Kako jednostavno “ploviti” između različitih onlajn platformi?

Razlog zašto je veoma važna ova “frka” oko Metaverzuma jeste praktično rešavanje najvažnijeg preduslova da bi Metaverse uopšte postojao, a to je jednostavna mogućnost prelaska korisnika sa jedne na drugu platformu (platforms interoperability).

Metaverzum bi trebalo da funkcioniše tako da korisnik nema potrebu kreiranja i korišćenja posebnih naloga, već koristi različite usluge sa svojim imenom i prezimenom (npr. nemate poseban Gugl, Instagram, TikTok ili neki drugi nalog, već koristite vaše ime i prezime).

To je praktično prelazak u lično posedovanje svojih podataka na vebu, gde korisnik samostalno bira koje će podatke ostaviti na nekom veb sajtu ili platformi (User Data Platforms – kao Custome Data Platform, ali sa ličnim podacima u vlasništvu korisnika, ne kompanije).

Dok se ne desi povratak i kontrola vlasništva nad sopstvenim podacima korisnika, neće se u punoj meri ostvariti ideja Metaverzuma. Očekuje se da će se to desiti u narednih desetak godina.

 

Linkovi:

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 06/08/2021, RSS

Komentari su zatvoreni.