fbpx

Banke u Srbiji neadekvatno raspoređuju reklamne budžete

Rezultati istraživanja “Informisanost građana Srbije o bankarskim uslugama”, koje je spoveo TNS Medium Gallup, za potrebe NBS u oktobru 2006.g. za internu upotrebu banaka, govore u korist online oglašavanja.

U oktobru 2007. g. guverner NBS Radovan Jelašić, ponovo se pozvao na rezultate ovog istraživanja za potrebe predavanja bankarima, koje u segmentu načina saznavanja građana o uslovima korišćenja bankarskih usluga prikazuje sledeće informacije:

Ovo istraživanje je već dugo vremena dostupno svim bankama, situacija sa online oglašavanjem se nešto popravila tokom 2007. g., ali nikako u skladu sa direkteno prikazanim efektima koje pruža Internet na tom planu, naročito kada se rezultati uporede sa efektima oglašavanja na televiziji i štampanim medijima.

Prema dobro obaveštenim izvorima u samim bankama, prosečan godišnji budžet za reklamiranje najvećih banaka je uglavnom između milion i dva miliona EUR (2007. g.). Od toga se preko 80 odsto troši na TV i štampano oglašavanje. U toku prošle godine većina banaka je intenzivirala online oglašavanje, sa prosečnim godišnjim troškom od oko 50.000 EUR.

Kada se pogledaju rezultati prikazanog istraživanja, logično je pretpostaviti da bi trebalo u Internet preseliti bar tri puta više sredstava za online oglašavanje i ostale online aktivnosti, obzirom da veoma skupe TV i štampane reklame donose samo dva puta više efekata, sa više nego desetostrukim budžetom. A ovi rezultati jesu dostupni bankama od oktobra 2006. g….

Bilo bi dobro videti rezultate ovakvih istraživanja za one industrije u kojem ima veći broj firmi sa velikim budžetima za klasično oglašavanje. Sigurno i u ostalim industrijama (privrednim granama) postoji mala razlika između efekata klasičnog oglašavanja i online oglašavanja, ali se ne radi značajnija preraspodela reklamih budžeta u korist online oglašavanja.

Situacija sa preraspodelom reklamnih budžeta u korist online oglašavanja biće bolja, ali to će se dešavati veoma polako. Razlog za to su odgovorni u marketinškim službama, kojima je lakše da potroše više para za manje vremena (TV i štampano oglašavanje), nego da sami troše vreme tražeći adekvatne varijante mnogo jeftinijeg online oglašavanja. Sa druge strane, marketinškim agencijama mnogo se manje isplate provizije za online oglašavanje u odnosu na prihode od TV i štampanog oglašavanja (produkcija reklame i provizije na veće sume oglašavanja u apsolutnom obliku). Na žalost, ovakva je situacija u celom svetu, ne samo kod nas…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Banke u Srbiji neadekvatno raspoređuju reklamne budžete, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.